Накратко... искаме да кандидатстваме след края на юни, защото чакаме нулирането на изчерпаните професии. Аз ще съм водещия кандидат по процедурата. Дотогава обаче подготвяме всичко останало - IELTS, курс по френски (не за точки, а за някакъв критичен минимум и от този език) и т.н. документация. Решихме и да се оженим сега, за да не доказваме, че сме заедно от 100 години. Въпросът е:
1. Мислите ли, че след като взема фамилията на мъжа ми, може да възникнат въпроси от страна на имиграционните защо в дипломите, референциите за работа и дори договора с настоящия ми работодател съм с друго име? Няма логика да има какъвто и да е проблем, надали съм първата омъжена точно преди стартиране на процедурата, но все пак - да попитам. Предполагам, че трябва да им приложа някакъв документ, че съм се омъжила преди няколко месеца и съм си сменила името? Ако да - това свидетелството за брак ли е или някакъв друг документ?
И още един по-сложен въпрос... Мъжът ми иска той да си смени името в БГ преди да се оженим, за да носи името на рода си. Нашето поколение нали ги записваха лично име - бащино - дядово, вместо лично- бащино-родово и така затриха сумати родове - той иска да се запише с родовото си име. ОБАЧЕ в неговия случай май става доста сложно и тук ми възникват въпроси към хора, които са си сменяли името в БГ:
1. Много ли е сложно и много ли време отнема, защото ние имаме точно 2 месеца преди подаване на документите за Канада и сватбата? Ако някой го е правил, да опише как, колко време отнема и колко парички струва, моля.
2. Ако все пак го смени, за подаване за процедурата той трябва да легализира само решението на съда или нещо подобно или трябва да си подменя всички документи при всяка една институция?
3. Ако някой има опит да каже и как стоят нещата в Канада - няма ли да е по-лесно той там, живот и здраве ако отидем, когато си вади документите за permanent residence да се запише с родовото си име някак-си... Ако някой си е сменял името там, не заради брак, а поради друга причина, моля да сподели опит.
И последен въпрос:
1. Ако се откажем от тая работа с родовото име и си заминем с неговото настоящо име, дали ще има проблем да си кръстим детето в Канада, някой ден като имаме такова, с родовото му име, т.е. лично-бащино-родово ( родовото в този случай никой от нас няма да го носи, само детето), защото в БГ можеш да запишеш детето си точно както си искаш, но дали в Канада е така. Питам и този въпрос, защото идеята е да продължим техния род с тяхното родово име и ако има възможност, живот и здраве, някой ден да запишем детето си с родовото име. Звучи тъпо да гледаме толкова напред в бъдещето, но идеята е просто преди да започнем процедурата, просто да постъпим по най-лесния и разумен начин за тия глупости, за да не забалтачим с разни документации, институции и т.н. за пълни простотии.
Благодаря предварително за всеки направил си труда да прочете това дълго обяснение, а пък още повече благодарности, за този който си направи труда да отговори и да ни посъветва как да постъпим