„Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Тишка
Мнения: 20
Регистриран на: Нед Фев 27, 2011 9:13 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Тишка »

Реално заплатата на свещеника е намалена доста отдавна като резултат от финансовите затруднения на църквата, но нека да си признаем, че не в това е проблема...
Аз само за информация аз с удоволствие приемам поздравления за 8 март.
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bistra »

english написа:Направо те виждам да го осиновиш тоя поп. То с повишението дето ще му плащаш по добре да си го вземеш у вас ... ако не си жена му де :)

Истинските вярващи са в манастирите и не проповядват за пари ... поне парите не са им критерии при работата.
Не съм жена му. Бих го осиновила с удоволствие, ама жена му няма да е съгласна. :D
А, такова повишение му давам заради икономии, но не изключвам възможността да си работи там, каквото си работи. Не е нужно църквата да е отворена цяла седмица, защото така или иначе няма да има посещаемост.
Ако, не ти е известно православните свещеници трябва да са семейни за да проповядват.Честно да си призная аз го адмирирам.
Предпочитам семеен човек да ме учи във вярата, отколкото такъв дето не се знае какво му бръмчи в главата.Щото вяра, вяра, ама не можеш да си избягаш от физиологичните нужди. (Без неприлични коментари моля!Това е абсолютно сериозно!)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
english
Мнения: 69
Регистриран на: Съб Авг 28, 2010 9:05 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от english »

Каквото и да говорим тук, единственото нещо което всеки може да направи, ако иска да е активен по въпроса е да стане член на църквата и да отиде на общото събрание да гласува.

Така тъкмо ще има членски внос, тъкмо "миряните" ще кажат какво мислят по въпроса за смяната на попа или настоятелството.

Който и да си тръгне, дано да остане църквата.

Айде със здраве !
valia_manov
Мнения: 14
Регистриран на: Съб Дек 11, 2010 12:00 am

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от valia_manov »

Правилно,ще платим членски внос ще гласуваме и после кой ще се занимава с църквата има ли желаещи настоятели. Как си мислите само с членски внос да решите проблема. Кой се занимава с благотворителност -тези дето имат и могат.
Лек ден!
Mr.Gecko
Мнения: 98
Регистриран на: Вто Апр 18, 2006 7:14 pm
Местоположение: Montreal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Mr.Gecko »

Ми по логиката на валя_манов аз предлагам да разпнем попа на кръст и да дойде новия и ако и тои до 3 месеца не напълни църквата и хазната да разпнем и него и т.н. и до къде... ми до загуба на сградата.Никой не казва че настоятелите са свободни те първо ще поработят малко и като изгладат нещата могат да си ходят а не въпроса или той или ние.Не знам защо ама на събранието те и Борислав Николов който заяви че е атеист (а устата му не млъкна) звучеха като бивши комсомолски и партийни другари.Аре стга сте ги дундуркали.Като са си слагали хомота на църковни настоятели да гърбят сега.
Ако искаш приятел вземи си куче!
Тишка
Мнения: 20
Регистриран на: Нед Фев 27, 2011 9:13 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Тишка »

Не непременно много имащите са най-добрите доброволци, но че са можещи - в това никой не се съмнява.

Само, че точно това ще трябва да се промени, защото имащите не са чак толкова много, а настоятелството се избира на година и доколкото знам от устава неможеш да бъдеш настоятел или председател повече от година или две - прекрасна формула за повече прозрачност, без да споменавам, че една година доброволен труд е по-добре от 2 или 3, защото на третата настоятелите вече са доста уморени, изостава тяхната дейност, от която те си хранят семействата и се стига до сериозни конфликти - "Доста поизоставих делата си в офиса ..." - напълно реален резултат от дългогодишна доброволна дейност и не бихме могли да ги обвиним.

Така, като станем членове е редно да се огледаме и да намерим и онези, които са най-подходящи за конкретния момент, а след това постепенно други и т.н. Няма да има инак храм, нито църква, нито нужда от свещеник.

Отговорността в работата с хората на доброволни начала е изключително голяма и няма нито "болнични", нито "отпуски". Така както в момента не е лесно на тези, които са в настоятелството, няма да бъде и на следващите - но какво да направим по средата на пътя да спрем ли?
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от c200 »

Мама Кенга съм.
В цялата тази помия отец Димитър е единствения светъл лъч. Рядко съм виждала толкова вдъхновен и кадърен поп, с подходяща визия и на подходяща възраст, енергичен и интелигентен. И не е алкохолик. На мен лично винаги ми е било неудобно когато след проповед ни призовава да направим дарения. Това не е негова работа - да ръчка миряните за пари . Настоятелството е за това - да се занимава с финансовите въпроси и организацията на различни събития.
За себе си мога да кажа, че ако тази гадост с отстраняването на отеца се реализира , повече на църква няма да стъпя и един лев дарение няма да дам. Писнало ми е от разни некадърни и алчни тунеядци, като добавка и дървени философи и разбиратели.
Пък тази смешка дето щял да дойде поп от Бг за без пари и да живее в църквата изобщо няма да я коментирам.
Познавам немалко хора, които са ползвали услугите на отеца за освещаване на къщи и кръщенета. На въпроса колко е таксата винаги е отговарял да направим официално дарение на църквата.
Също така си задавам въпроса дали преди покупката на църквата някой си даде труда да направи проучване колко българи живеят в Монреал и околностите и къде, какво е финансовото им състояние, дали да атеисти или не. И беше ли разумно да се взима такава голяма сграда на майната си. Можеше да се започне с една по-скромна и евтина сграда, пък ако всичко върви добре да се мисли за друга по-голяма. Нали не си мислите, че социаладжиите ще се юрнат да правят дарения , защото именно този контингент живее близо до църквата. Те ще се изсипят само ако има безплатни кебапчета и кютек на корем. В същото време само за сведение на Южния бряг живеят страшно много българи, с добри финансови възможности и желание да си имат църква. Обаче предвид отстоянието на настоящата ни църква много се съмнявам, че някой ще бие 40 км , за да слуша простотиите на настоятелството. С две дума - лошо организирано и недомислено
Що се отнася до заплата, аз съм на мнение, че на отеца трябва да се плащат поне по 500 долара за уикенд и да не го закачате за нищо друго през седмицата.
Последно промяна от c200 на Сря Мар 09, 2011 1:49 pm, променено общо 1 път.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
valia_manov
Мнения: 14
Регистриран на: Съб Дек 11, 2010 12:00 am

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от valia_manov »

Ето има трима кандидат-настоятели: Тишка,C200, Mr Gecko .Щом толкова добре сте информирани и готови да защитавате попа кандидатирайте се за настоятели и.....Лека работа! И успешна най-вече! Останалите пък ше гледаме отстрани "сеир".
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Bistra »

Имането в Канада е относително понятие. Има и такива, които се бият в гърдите, че имат, а всъщност това, с което разполагат са безбройни заеми взети оттук и там + кредити. Това не е имане! Благотворителност е, когато разполагаш със собствени средства и ги дариш безвъзмездно т.е. без да очакваш материални ползи след това. Та ако хвърлим кратък поглед на анкетата: ЗА и Против Отец Димитър Шумов си правим следните изводи към днешна дата:
- повече от 100 човека гласували ЗА тежат повече от 15 -сетина Против.
- ако тези ЗА отпуснат дори и на първо време минимални средства ще се събере много по-значителна сума, отколкото съмнителната благотворителност на 2-ма - 3-ма сред 15-сетте
- волята на мнозинството тежи повече пред волята на малцинството т.е. хората обичат човека като носител на вярата, а не постройката от камъни, нито пък земята под нея.
- ако на мястото на старото настоятелство дойде ново съставено макар от хора, които нямат големи финансови възможности, но които имат вяра и желание да работят наистина "на полза роду" това би привлекло и по-значителни дарители, които биха помогнали със средства.B момента непрозрачността около цялата ситуация ги отблъсква.
И сега моето лично мнение. Не мога да имам вяра на хора, които се опитват да прехвърлят отговорността си за погрешно планиране върху един свещеник. У мен винаги ще остава, а и не само у мен чувството, че зад неразборията около българската църква в Монреал стоят нечии финансови интереси. Такъв начин на поведение отблъсква дарителите.
Новият свещеник, ако въобще го има, няма да донесе така желаните средства, защото ще се отдръпнат и малцината, които стоят зад сегашният свещеник. Сградата така или иначе ще бъде загубена. Евентуално би могъл да спечели само някой, който ще я купи на безценица и агента по недвижими имоти, който ще извърши сделката. От това обаче ще загуби цялата българска общност в Монреал, защото нито ще имаме сграда, нито свещеник.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
c200
Мнения: 2095
Регистриран на: Сря Юли 30, 2003 8:35 am

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от c200 »

Все пак мисля, че е ясно, че манталитета на един цоциаладжия няма да му позволи да дава дарения, дори да е надиплил пачките под дюшека. А от друга страна един нормален данъкоплатец дори да изкарва 30-40 хиляди и да е затънал в заеми е по-склонен да даде някой лев, при подходяща мотивация, разбира се. Нали не очаквате да давам пари на някакво настоятелство, което дори не може да ми обясни защо е наложително да си смени свещеника? Да не говорим за тоталната липса на логика в покупката на тази сграда. Всичко явно се е развило по почина "дайте да дадем, пък после ще му мислим". Ами хайде мислете - да видим какво ще измислите.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Тишка
Мнения: 20
Регистриран на: Нед Фев 27, 2011 9:13 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Тишка »

Това, че защитаваме свещеника от неприлични и злобни нападки не ни прави непременно добри настоятели, но и това, че не сме изявени и познати бизнесмени също не значи, че доброволната работа няма да ни се отдаде.

Предложенията за настоятели ще се направят в даден момент, но аз лично смятам, че почтеност придружена с вяра в основната идея да имаме наш храм би довело до много добри резултати.

Колкото до местоположението на църквата - за съжаление всички живеем в четирите краища на острова и извън него, че едва ли би се намерило подходящо място та да е близо и удобно за всички, а пък сме толкова малко, че и една църква ще ние трудна за поддръжка, камо ли да има една в Лавал и друга на южния бряг.

Освен това повечето хора идват в църквата на определени празници, а тези, които искат да са на службите всяка неделя - те и без това са там и не всички живеят в близост.

Да обиждаме тези, които са на социал не е честно много, защото много от тях биха искали да се реализират по друг начин, но са или още в началото или все още не успяват да говорят поне единия от двата основни езика в Канада до степен за да намерят по-нормална работа, има инвалиди, които не биха могли да работят в производство или магазини и т.н. Нека да бъдем моля малко по-толерантни.

Във всеки случай, ако оставим настрана пристрастността към едната или другата страна, а се замислим какво имаме и как да го запазим ще е много по-добре.
Нека пък в този форум освен нападки да има и идеи как да се направи, та да го има храма.

Ако всеки от нас убеди поне 10 близки от своето обкръжение да станат членове на църквата, а те от своя страна други от тяхното обкръжение - ами ще успеем, ще ставаме все по-многобройни и ще имаме нашето място за срещи, па макар и само по големи празници.
Аватар
NavinBG
Мнения: 64
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 6:28 pm
Местоположение: Монреал

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от NavinBG »

Здравейте,
Добри хора,братя българи!Сещате ли се,за една позабравена поговорка?"Колкото е по-ниска камбанарията,толкова
по-наблизо се вижда"!...
Когато,най-първото настоятелство(учредителите-или,нещо подобно)са"изграждали"камбанарията,стигнали до една
кота.Поглеждайки от тази височина,мнозина са видяли това,което ги е интерисувало.От тук на горе,който желае не-
ка да доизгражда...Е,да ама за "хилядите"тази кота на камбанарията е много ниска.Това ,което те биха искали да ви-
дят, е някъде зад близките хълмове.А,хълмовите по-големи и по-малки,закриват панорамата на красивата природа.
Незавършена камбанария, без камбана...
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от krimon »

ей, да знаете, много сте го закъсали, щом мама кенга даже се включи :P
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
english
Мнения: 69
Регистриран на: Съб Авг 28, 2010 9:05 pm

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от english »

Защо пък да не се покани и един друг поп от БГ ? 4е двамата да пеят - хорово :)

Майтапа настрана, не е лоша идеята. Двамата ще делят и работата и заплатата, паралелно ще си търсят и "4овешка" работа.

Този който ще дойде от БГ ще е доволен вероятно също.

А тея дето се гласят за настоятели да изработят бизнес план и да се кандидатират. Ако не го изпълнят, да приемат доброволна смяна и така .

Вси4ки трябва да бъдат със срочен мандат и под постоянен контрол, иначе "изхитряват".

А това че няма светци е доказано със поредния факт : "Mwinda Lezoka, a Montreal evangelical pastor facing a long list of creditors, has been arrested and charged along with two others in a fraud case"

Направо ми се повръща като се сетя за вси4ките онези изверги попове които са насилвали деца ... Как да вярваш в "отеца" и "преосвещенството" му. Без контрол, няма качество, това е факт !
IFF
Мнения: 2495
Регистриран на: Чет Юни 22, 2006 9:30 am
Местоположение: Montreal

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от IFF »

c200 написа:Все пак мисля, че е ясно, че манталитета на един цоциаладжия няма да му позволи да дава дарения, дори да е надиплил пачките под дюшека. А от друга страна един нормален данъкоплатец дори да изкарва 30-40 хиляди и да е затънал в заеми е по-склонен да даде някой лев, при подходяща мотивация, разбира се. Нали не очаквате да давам пари на някакво настоятелство, което дори не може да ми обясни защо е наложително да си смени свещеника? Да не говорим за тоталната липса на логика в покупката на тази сграда. Всичко явно се е развило по почина "дайте да дадем, пък после ще му мислим". Ами хайде мислете - да видим какво ще измислите.
Биииип! Грешен отговор! Хората дават, когато това ги касае пряко. Ако са вярващи и си тачат църквата, дали са цоцалджии, дали са на бяло, нема значение. Не дават на за църквата, защото не вярват и не ходят. На нас ни трябваше църква под наем, щото ходим само по големи празници, и попа да е пор дъка за някое и друго кръщене или освещаване. За българина това е идеалната вяра, която му позволява да пие, да пуши, да "съветва" жена си, и като отиде два пъти в годината да запали свещ, да си излезе с чиста съвест че е "християнин".
Заключено