Кола на LEASE

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Uspial
Изгонен от форума

Re: Кола на LEASE

Мнение от Uspial »

Ама наистина ле изкарал bttm колата на лизинг ( под наем ) по евтина от цена на нова :D
Ей това вече ме разсмя.

Под наем си е под наем. Няма по евтина, няма по скъпа щото накрая няма никаква кола като я върнеш. Все едно си ходил на кино. Филма свършва и си тръгваш от киното както си дошъл. :D
Последно промяна от Uspial на Пет Авг 06, 2010 5:01 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Хълски, а в Канада не съществува ли понятието car lease with option to buy?
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

Съществува ама те бизнесмените не са толкова заблудени че да не знаят какво искат още в самото начало. Те ако са искали на изплащане са щяли да кажат че искат на изплащане.
Разберете че бизнесмените искат нова кола за лъскане на имиджа пред клиенти, искат колата да е в гаранция през целия перид на наем, искат никога да не ходят при майстори и не искат разни шриланковци да им звънят на четвъртата година и да се пазарят като цигани за отстъпка от цената. :D
Аватар
Rhea

Мнение от Rhea »

Видях, че Павел ме е изпреварил. :)
Първата си кола я купих нова и изплатих за 5 години. Вноските бяха високи, а и тъй като това ми беше първия заем в Канада и лихвата беше по висока. След 6 години я продадох на 120 хил. км, но този модел беше доста загубил от стойността си, направо я подарих. Втората и третата кола ги взех на лизинг, а след лизинга просто продължих да си плащам докато ги изплатя. Вноските са значително по-ниски, а и след 4 години вече човек знае дали колата е добра или ще му прави въртели. Другия плюс е, че след лизинга, дилъра няма сметка да вземе колата обратно и в единия случай ми предложи 1.9% лихва на остатъчната стойност а във втория, само 0.9%. Хубавото е също, че защото колата е била нова и поддържана от дилъра можеш да си продължиш гаранцията и всичко да ти е покрито. Лизинг с опция закупуване е просто начин да купиш колата за по-дълъг период с по-ниски вноски, а и в началото, докато не е твоя, можеш да прецениш дали я искаш тази кола или не. Някой говореше за катастрофи и пиене на студена вода, но можеш да се спасиш от това като вземеш клауза която гарантира, че ако колата е неспасяема след катастрофа, ти дават нова или ти плащат стойността на нова (даже някои дилъри изискват тази клауза, ако колата е на лизинг. Волво го искаше навремето, сега БМВ, не )
speedy

Мнение от speedy »

Rhea написа:Някой говореше за катастрофи и пиене на студена вода, но можеш да се спасиш от това като вземеш клауза която гарантира, че ако колата е неспасяема след катастрофа, ти дават нова или ти плащат стойността на нова (даже някои дилъри изискват тази клауза, ако колата е на лизинг. Волво го искаше навремето, сега БМВ, не )
При лизинг се застраховката се плаща на собственика, тоест на лизингодателя. Не разбирам добре за каква клауза става въпрос. Ако е Waiver of Depreciation той не те спасява от студената вода на downpayment-a в случай на отписване на колата.

Пример (произволни числа):

Цената на колата е Х долара.

Вариант А: Без downpayment месечната вноска е 500.

Вариант Б: С downpayment $3000 месечната вноска става 400

Избираш втория вариант и взимаш застраховка с Waiver of Depreciation. След 5 месеца колата става на куп тенекия. Застрахователната компания плаща на лизингодателя пълната стойност на колата като нова, без амортизация. Лизингодателят е доволен и не те гони за допълнителни пари и можеш да си вземеш нова кола. Само че тези $3000, които са дадени никой не ти ги връща на теб. Спестили сме няколко долара от лихвите.

Изобщо не казвам, че лизингът е лошо нещо. Аз съм имал няколко на лизинг. Просто никога не давам пари предварително, ако лихвата е ниска.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Rhea

Мнение от Rhea »

Спиди, и аз не давам пари предварително :)
Точно за тази клауза говоря ако на френски е valeur a neuf :o . За съжаление сина ми я ползва. Колата беше на година и му я откраднаха. Дадоха му избор, да му дадат нова кола и да продължи да плаща лизинга все едно нищо не се е случило или да платят като за нова на дилъра, той си взима неговия дял, а разликата остава за сина ми. При втория вариант губеше около 200$ от това което беше платил до тогава като вноски.
cocose
Има 1 предупр. за БАН

Мнение от cocose »

А ако лихвата при финансиране е 0% (НУЛА), струва ли си да си дам всичките пари наведнъж? Че аз ако ги имам тези пари, и просто ги държа в банката ще спечеля много повече отколкото ако си плащам месечната вноска :rock: Разбира се, ако лихвата при лизинг е също 0%, тогава човек може да се замисли...
Аватар
Преуспял

Мнение от Преуспял »

cocose написа:А ако лихвата при финансиране е 0% (НУЛА), струва ли си да си дам всичките пари наведнъж? Че аз ако ги имам тези пари, и просто ги държа в банката ще спечеля много повече отколкото ако си плащам месечната вноска :rock: Разбира се, ако лихвата при лизинг е също 0%, тогава човек може да се замисли...
Затова офертите от този сорт са "0% financing or $x,000 cash back". Тогава пак можеш да си правиш сметката, но тя не е баш толкова проста, колкото я описваш.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

И к'во?
Няма да е първият емигрант с кола, далеч надвишаваща социалното и финансовото му положение. Както се казва "На гол тумбак чифте пищови".

Да, ама такъв оптимизъм и вяра в собствените способности често са полезни. Ще му се наложи да запретне сериозно ръкави и да бачка като луд за да влезе във финансовите релси които си е поставил. Докато един немотивиран емигрант е наясно, че е почти невъзможно да се мери с местните и се задоволява с трохи.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
todor73

Мнение от todor73 »

Павел написа:Хълски, а в Канада не съществува ли понятието car lease with option to buy?
Така финансираш два пъти, каквото и да значи това, аз не съм много по икономиката, но чувал съм, че не е много умна постъпка :)

Като изключим клишетата, новото си е ново и гледната точка на бизнесмените :) аз и тия приказки на хълбой не ги хващам много, най изгодно е да се вземе кола на 1-2 години ;)

Обяснявам веднага защо, кола излязла от магазина и пада цената, по принцип първата година някъде с около 40 %, то логично де ...

На нова кола плащаш 2 такси, пакети разни, климатици, автомати и т.н. от 11 495 примерно става долу горе 18 495 за един Кобалт, ако е Мазда 3 отдма ще седне на 25 000. Ами то за тия пари мога да си взема една тройка на БМВ или по-голямата мазда 6 на една-две години, варианти да искаш :)

Сега ама стара кола, не ми се виси по гаражи ги разправяйте на друг, до 4-5 години, проблеми е рядко да има, още повече че вероятноста да има проблем е с кола от по нисък клас. Караш примерно до 4-5 години и пак друга едногодишна :) така се избягва първоначалната депресия от 40 %, пък и друго е да се появиш на бизнес среща с 2 годишно БМВ, отколкото с един нов Кобалт :^)
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Uspial написа:Нека да добавя че в Бг и в Канада кола на лизинг са две различни понятия...
Тука нещо си се объркал. В България просто на financing му казват финансов лизинг, а на leasing му казват оперативен лизинг и не е много популярен освен сред бизнес клиентите (нямам предвид успелите бизнесмени, а компаниите като цяло).
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

Абе не знам как се изразяват в Бг ама bttm не се изразява така след като е написъл следното пък той е все още в Бг
Тъй като я няма тази опция по нашите земи, винаги ми е било интересно кои са подводните камъни при вземане на кола на Lease?
Както виждаш човека не говори нито за финансов лизинг, нито за оперативен лизинг.
Ние не можем да гадаем за какво точно говори а като добавим и това става още по объркано
bttm написа.
Някой имали който да сподели от личен опит какви са реалните разходи, от тези изписани по рекламните сайтове? Колко е била обявена цената (вноска, такси и др.) първоначално и колко му е излязла в крайна сметка
Та за кой лизинг става дума според теб сега?
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

Тодор 73 написа;
друго е да се появиш на бизнес среща с 2 годишно БМВ, отколкото с един нов Кобалт :^)
Това 2 годишно БМВ е старо. Като казвам старо имам в предвид следното:
Може да е ударено, да е поправяно това са по явни дефкти.
Има обаче щети които не може да ги видиш.
Такива са например да е усукано в предната или задната част.. Може никога да не е катастрофирало но предницата или задницата да са усукани.
Достатчно е да се удариш в бордюр със скорост 30- 50 км и си горов. А такива бетонени бордюри има много по паркингите в Северна Америка за да не влезе баба с колата в магазина на плацата от където пазарува. От там се почват главоболия от които може да ти побелее косата.
Колата уж николга не е катастрофирала ама е усукана.
Това няма как да го знае този които ти продава колата ако е дилър или автокъща нито пък продавача ако е частно лице ще ти каже.
Продавача при дилъра или автокъщата е селсман неговата работа е да говри, да убеждва, да продава и не е вещо лице по автощети.
Такива вещи лица са автоинжинери те обаче не стават селсмени. Не са учили 5 години за да продават коли. Коли продават разни не завършили 11 клас.
Новото си е ново.

Отделно това 2- годишно БМВ струва пари които трябва да извадиш кеш и те няма да са малко за 2 годишно БМВ или заем, може и да е на изплащане с лихва щото при стари коли рядко е без лихва.
Без лихва са новите коли финансирани от производителя за са може да продават ( въпреки че и там лихвата е включена в цената) ако е на изплащане. Щото ако кажеш ще платя в кеш цената ще е друга това ви го гарантирам.

Бизнесмените не искат да дават пари напред. Те искат капитала им да отиде в бизнеса им а вноската от 400 - 600 $ за рентване да я плащат от печалбата на фирмата.
todor73

Мнение от todor73 »

Ок Хълбой, за новия Кобалт и 2 годишното БМВ няма да споря, кой разбрал, разбрал, всеки сам да прецени за себе си, просто дадох примера като възможна опция ...

Може ли ми дадеш мнението си за един такъв случай, мисля че е пак по темата лииз или покупка. Малък бизнес, пробег от 100-150 км средно на ден, като основната дейност не е транспорт, колата е миниван, нещо май като случая на Аблод :)

Първа възможност - отиваш като пич при дилъра и вземаш под наем един Додж Караван, месечно мисля ще е 500 и така 4 години, тотал 24 000 пари от джоба ти, нищо че са фирмени. Сега тия пари ще ги извадиш от общия ти доход при плащане на данъците ... незнам колко ще спестиш наистина от данъци, ако може да ми го сметнеш, предполагам 30-40 %

Втората възможност е да си купиш един 2 годишен миниван за 10 000, да го караш 2-3 години продаваш го за 4 000 $ и да го смениш пак за 2 годишен. А да вързал съм 10 000 още в началото, но какво да правиш, излишък :D
Uspial
Изгонен от форума

Мнение от Uspial »

С тия 10 000 дето ги даваш за вана отвори втори бизнес или наеми един нов имигрант купи му инструменти, машина и го пускай да работи за теб. Така бизнеса става двоен и дохода се увеличава.

Това което пропускаш а е много важно че тоя ван за 10 000 е на старо. Демек може да има проблеми с него. И да има гаранция тя вече не е 4 години а още 6 месеца до 1 година или там каквото сте се разбрали като си го купувал или още 50 000 км щото те вече са навъртяни 50 000 при 150 км на ден.
Аз потенциални проблеми не искам нито искам да виждам майстори през следващите 3 - 4-ри години.
След 3-4 години може и да вземеш от продажба на вана 4000 ама може и да не вземеш това е само предположение а не сигурно. Да не говорим за главоболия и кесене в къщи да се срещаш и разправяш с потенциални купувачи да подържаш 2- застраховки, 2-в паркинга ако си купил нова кола докато продаваш старата щото вече ти се гади от нея и искаш нова веднага. Това са разправиите има цена.
Не искам нищо да смятат.
От мен се иска да изкарам 500 на месец от бизнеса да си платя вноската за наем на колата и да си свиркам.
Аз така ако тръгна така да смятам ще спестя и ако си наема по малко бизнес помещение вместо по голямо, ако си наем на по малка улица в някой забутан квартал вемсто в центъра, ще спестя ако ходя с метро или пеша, ще спестя ако не ходя на ресторант или на ваканция.

Аз изкам удобство, сигурност за 4 годиини напред с гаранцията, не искам да се срещам с потенцални купувачи, не искам да ми звънят по телефона в къщи или докато вечерям с дипломатска щерка, да бързам да се прибирам да им показвам колата, не искам да се пазаря с тях, даже не искам и да ги виждам тези потенциални купувачи за да ги взема тези евентуални 4000 $.
Дам ли я колата на автокъща да я продават вече няма да са 4000 щото и автокъщата иска да изкара някакъв %.
Публикувай отговор