въпрос към тези които са удостоверявали congé de maternité
Re: въпрос към тези които са удостоверявали congé de maternité
Благодаря на всички за съветите!
Добре е че има повече от един вариант и ми изглежда че този на Julia&Joro и iyanova е най-практичен. Само остава да решим въпроса как да поискаме от работодателя такава служебна бележка без да се налага да лъжем когато ни се постави неудобния въпрос.
Добре е че има повече от един вариант и ми изглежда че този на Julia&Joro и iyanova е най-практичен. Само остава да решим въпроса как да поискаме от работодателя такава служебна бележка без да се налага да лъжем когато ни се постави неудобния въпрос.
На служебната бележка за майчинство издадена от работодателя трябва ли да пише "да послужи пред еди-кого си за еди що-си"?
На моята служебна бележка не пишеше къде да послужи и за какво. Но може да се напише "да послужи, където е неоабходимо", за да не се дават обяснения на работодателя.
-
И на моята мисля, че пишеше "Да послужи при необходимост", в момента не мога да погледна, но като се прибера ще ти пиша. 

ОК. Мерси! Така ще направим. Дано не са много любопитни като издават служебната бележка 

Прав си за тежестта на удостоверението, но не и за УП-3. УП-3 или УП-2 е документът, въз основа на който в Удостоверението се нанася трудов стаж, който не е заверен и приключен в трудовата или осигурителна книжка. Като например този на настоящата ви месторабота. На loginn в удостоверението затова го няма стажа от 2007 насам - понеже е представена само трудова книжка без УП-3 или 2 от настоящата месторабота.nikelaz написа:Моята информация е че удостоверението за доказване на трудов стаж в чужбина,
е може би документа с най-голяма тежест в Виена.
Това което се пише ,че ти трябва УП3 за издаването му не е вярно.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
-
Да дам отчет 
Пише: Настоящото се издава на.......в уверение на това, че през периода от ...... до .......лицето е било в отпуск поради бременност и раждане по чл.163, ал.1 от КТ, а от ..... до .....е била в платен отпуск за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст по чл.164, ал.1 от КТ. Времето на ползваните отпуски се признава за трудов стаж. На лицето са внесени осигурителни вноски за тези периоди.
Настоящото удостоверение се издава да послужи при необходимост

Пише: Настоящото се издава на.......в уверение на това, че през периода от ...... до .......лицето е било в отпуск поради бременност и раждане по чл.163, ал.1 от КТ, а от ..... до .....е била в платен отпуск за отглеждане на малко дете до 2-годишна възраст по чл.164, ал.1 от КТ. Времето на ползваните отпуски се признава за трудов стаж. На лицето са внесени осигурителни вноски за тези периоди.
Настоящото удостоверение се издава да послужи при необходимост
Тук нещо не ми е съвсем ясно. Това първото болнични ли се води?Julia&Joro написа:че през периода от ...... до .......лицето е било в отпуск поради бременност и раждане по чл.163, ал.1 от КТ, а от ..... до .....е била в платен отпуск за отглеждане на малко дете
Първото е болничния за бременност и раждане в размер на 45 дни преди раждането и още X дни след раждането /според закона в съответната година/. В момента е:
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Едно последно уточнение
Понеже се спряхме на варианта - служебна бележка от месторабота, нужно ли е този документ да се заверява при нотариус?
Понеже се спряхме на варианта - служебна бележка от месторабота, нужно ли е този документ да се заверява при нотариус?
-
Не съм го заверявала, пратих оригинал и имам още един оригинал за мен.loginn написа:Едно последно уточнение
Благодаря много!
Отървахте ме от необходимостта да плащам за превод на романите на НОИ.
Отървахте ме от необходимостта да плащам за превод на романите на НОИ.
loginn, ако няма да пращате оригинала, трябва да има нотариална заверка.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Ще пратим оригинала, нали можем да вземем пак, поне това е безплатно.
А за длъжностна х-ка и акад. справка, ако не са в оригинал ще трябва ли нот. заверка?
А за длъжностна х-ка и акад. справка, ако не са в оригинал ще трябва ли нот. заверка?
Здравейте приятели!
Много се обърках и се обръщам за помощ към вас. Случаят ми е следният: на 31.07.2009 прекратихме трудовите правоотношения с работодателя ми поради закриване на дейност на компанията, като ми изплатиха съответното обезщетение. На 27.07.2009 обаче (няколко дни преди това) излязох в болничен по майчинство (работодателят ми беше уведомен за това предварително - избрахме да прекратим договора няколко дни след това, за да получавам майчинство). В момента съм по майчинство (през септември изтича първата година), като аз покривам здравните си осигуровки (доколкото знам този период на майчинство не ми се води за трудов стаж, тъй като нямам действащ трудов договор).
Интересува ме какви документи трябва да изпратя към Виена (освен молбите и дипломите, актовте за брак и раждане, разбира се): служебна бележка от работодателя нужна ли е, при положение, че не съм на трудов договор в момента? А справката от НОИ е задължителна, нали така?!
Много ви благодаря за помощта предварително!!!
Много се обърках и се обръщам за помощ към вас. Случаят ми е следният: на 31.07.2009 прекратихме трудовите правоотношения с работодателя ми поради закриване на дейност на компанията, като ми изплатиха съответното обезщетение. На 27.07.2009 обаче (няколко дни преди това) излязох в болничен по майчинство (работодателят ми беше уведомен за това предварително - избрахме да прекратим договора няколко дни след това, за да получавам майчинство). В момента съм по майчинство (през септември изтича първата година), като аз покривам здравните си осигуровки (доколкото знам този период на майчинство не ми се води за трудов стаж, тъй като нямам действащ трудов договор).
Интересува ме какви документи трябва да изпратя към Виена (освен молбите и дипломите, актовте за брак и раждане, разбира се): служебна бележка от работодателя нужна ли е, при положение, че не съм на трудов договор в момента? А справката от НОИ е задължителна, нали така?!
Много ви благодаря за помощта предварително!!!