Дали можем да се оплачем от изпитващия?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
demococcus
Мнения: 1285
Регистриран на: Сря Мар 25, 2009 7:40 am
Местоположение: MTL

Дали можем да се оплачем от изпитващия?

Мнение от demococcus »

Една съфорумничка ми се обади по телефона с такава идея - да пуснем оплакване от интервюиращия. Вероятно и на други хора им се върти подобно нещо в главата.

Ако някой е тръгнал да пише, бих го посъветвал първо да се отърси от емоциите, а след това да помисли много СЪЩЕСТВЕНА и КОНКРЕТНА причина, която да посочи в оплакването. За да има някаква тежест и евентуално - ефект.

Така например "Накара ни да чакаме два часа повече от определения ни час" и "Дръжеше се надменно" мисля че са примери за неподходящи оплаквания. Първото - така му се е наложило заради по-продължително интервю с предните кандидати, за втората - прекалено е субективно и абстрактно, за да "хване дикиш".
meisi написа:...Но естествено си изпросих забележката, че Канада иска хора, които ще отидат и веднага ще започнат да работят без да се налага да се инвестира допълнително в тях.
Горепосоченият цитат обаче ми се струва злонамерено заблуждаване на кандидатите от страна на изпитващия. И е недопустимо този довод да се ползва като причина за отказване на сертификати, при положение че има толкова много програми за учене и доучване, при това без задължително да трябва държавата да плаща за тях.

Не забравяйте да цитирате ТОЧНИТЕ думи, с които изпитващият е изръсил някоя такава темерутщина.

Ако някой реши да пише нещо до Виена и се нуждае от подкрепа с френския - мога да го свържа с учителка, която има желание да помогне доброволно с езика.

ПС: Да добавя че аз не съм ентусиаст, не се чувствам ангажират, няма да пиша оплакване и няма да подавам оплакване от името на някой друг. И.. че не съм пуснал това за да насъсквам някого да пише оплакване, а за да се опитам да предпазя евентуалните оплакващи се от погрешни стъпки... доколкото мога.
meisi
Мнения: 44
Регистриран на: Чет Яну 08, 2009 6:00 pm

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от meisi »

:x
Последно промяна от meisi на Сря Мар 02, 2011 5:38 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
mirokami
Мнения: 69
Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 2:18 am

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от mirokami »

Искам да се включа с мнение.
Не препоръчвам на никой да прави каквито и да е оплаквания.
Верно че разочарованието е много голямо, но има случай на оплакали се и директно получили забрана за кандидатстване до 2 години.
Не мисля че това е правилно решение
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от ablood »

Оплакване от интервюиращия?!?!

Някои хора никога, при никакви обстоятелства не допускат, че вината може да е в тях. Недооценени, подведени, не било тяхна работа...
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от emili_vn »

На нас българите винаги някой друг ни е виновен за всеки наш неуспех. Моето мнение е, че е безпочвено да подавате оплакване. Това че интервюиращия ви е провокирал с дадено твърдение и мнение, не означава, че това е точно така. Той просто е искал да разбере дали може да се защитите, докажете и т.н. Имаше една двойка, при която жената е казала едно, а интервюиращия - точно обратното. Но тя не се шашнала, ядосала и т.н., а съвсем спокойно му е обяснила и доказала своето твърдение, с което той се е съгласил и естествено е получила сертификата. Това, което се случва на интервюто, може да ви се случи и на всяко интервю за работа в Канада и ако реагирате по този начин, естетвено няма да ви вземат на работа. Интервюиращия според мен е проверявал вашата мотивация, увереност в себе си, информзцията, която имате за сферата, в която искате да се реализирате. Това че не сте били убедителни мисля, че не е негов проблем.
Приемете, че човека си е вършил работата, а вие не сте се справили. Прочетете постовете на всички, които са минали или не. Според мен няма как този човек за едни да е "майка", а за други "мащеха", без въобще да познава нито успелите, нито неуспелите. И знайте, че нещата, които ви се случват, са предизвикани от вас самите, а не по волята на някой друг.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
meisi
Мнения: 44
Регистриран на: Чет Яну 08, 2009 6:00 pm

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от meisi »

:x
Последно промяна от meisi на Сря Мар 02, 2011 5:38 pm, променено общо 1 път.
nikolov
Мнения: 68
Регистриран на: Вто Окт 06, 2009 2:33 pm

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от nikolov »

При нас интервюто протече едно към едно като при meisi. Беше истинска борба, нещата сякаш отиваха към отказ, защото интервюиращия непрекъснато говореше колко години ще трябват на мъжа ми (водещ, ел. инженер) да приравни образованието си и да започне работа по специалността. Тогава съпругът ми каза, че в началото ще работи нискоквалифицирана работа, ще бъде готвач или шофьор, при което естествено беше контриран, че започне ли като готвач, такъв ще си остане. Съпругът ми обясни как тук, в България е учил и работил едновременно няколко години какво ли не и сега е дипломиран и практикуващ инженер и това ще постигне и в Канада, че имаме волята и желанието да го направим, че ще успеем и ще се справим с трудностите. Няколко пъти повтори, че сме упорити и волеви, като на края беше прекъснат от интервюиращия с думите "Оки! Оки!" Това може би беше достатъчно да се увери, че мотивацията ни е висока и след секунди мълчание ни даде положителен отговор - "Monsieur et Madame Nikolov, Vous etes acceptes!". Сега като размишляваме, си даваме сметка, че това е била една и съща провокация към всички кандидати, която там на място изглежда като вид отказ. Много е стресиращо и неприятно, разбираме разочарованието на всички потърпевши!
Документи до Виена-29.11.2009
Акюзе-07.12.2009
Интервю-26.05.2010-успешноооооо!!!!!
Документи Букурещ-09.06.2010
Баркодове-23.06.2010
Формуляри за медицински-06.07.2010
Медицински-14.07.2010 (ОК-27.07.2010)
Покана за визи-07.12.2010
Визи-31.12.2010
meisi
Мнения: 44
Регистриран на: Чет Яну 08, 2009 6:00 pm

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от meisi »

:x
Последно промяна от meisi на Сря Мар 02, 2011 5:39 pm, променено общо 1 път.
Аватар
emili_vn
Мнения: 1241
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:21 am
Местоположение: Montréal

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от emili_vn »

meisi написа::) Но няма смисъл това ако просто ще се нападаме по между си и да правим спор между нас типично по български .За протокола приемам вината си изцяло ;)
Здравей, meisi! Аз направих разбор на занятието по принцип. Аз също съм като повечето сънародници и дори съзнавайки вината си за даден провал, пак подсъзнателно търся под вола теле и се опитвам да намеря за какво да се хвана, за да оправдая себе си. Такъв си ни е манталитета просто. Но мисля, че е несериозно да се подават оплаквания без конкретен довод, който да можеш и да докажеш. А какво можеш да докажеш при разговор след като го нямаш черно на бяло. Никой не спори с теб. Това беше моето мнение за сесията до тук. Адмирации за всички, които са писали за неуспеха си - досега почти никой от скъсаните не е писал. Вашите разкази са много полезни за тези от нас, на които ни предстои явяване на интервю. Това обаче не значи, че ние няма да допуснем грешки или че сме безгрешни. Със сигурност притеснението си казва думата, а по мое мнение да се защитиш и убедиш някого в нещо на чужд език никак не е лесно. Така че - горе главата, много хора са успели от втория път. Мисля, че и с вас /тези, които не успяха на тази сесия/ ще се получи. Важното е да не се отказваме.:)
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11755
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от optics »

Като на всяко интервю човек трябва да има приготвени няколко коза (подобно на Мирча Кришан с краставицата която съдържа 99% вода, само че в неговия случай е само един единствен "коз")
така че където и да те пипнат да може да извъртиш към предварително заучена и гарантирано харесваща се тема. Примерно както беше споменато една такава тема е - колко сме мотивирани и не ни е страх, защото вече сме се борили и пак ще се борим... и т.н.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
loginn
Мнения: 430
Регистриран на: Нед Дек 20, 2009 5:46 am

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от loginn »

meisi написа:ето това имах предвид ,че ще се получи една много интересна тема
Тя темата е наистина интересна и полезна, ама не може ли някак си да и бъде променено заглавието... :)
Представям си горкия човек ако преглежда форума с помощта на преводачката :lol:
Това беше в кръга на шегата.
Но иначе не съм съгласен че само ние българите търсим виновен за неупеха си. Това е човешката природа и много малко са тия които никога не са сочили с пръст към другия.
Това което и аз се питам е дали наистина тази сесия е доста "по-черна" или просто доста по-голям процент от скъсаните имаха доблестта и намериха сили да споделят...
Linko
Напуснал форума
Мнения: 4846
Регистриран на: Вто Яну 13, 2004 3:36 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от Linko »

Aко някой е приел, че плановете му за имиграция в Канада са свършили след неуспешното интервю, то той може да пише жалби или пък ако ще обвинителни и дори заплашителни писма колкото си иска и до когото си иска. Те няма да имат друг ефект за този човек, освен да поуталожат яда и разочарованието му от неуспеха, който с тези действия ще бъде направо бетониран.

Но за който смята, че свеът не е свършил с този отказ за издаване на сертификати за селекция за Квебек и дори се амбицира от неуспеха, наистина ще е полезно да си направи един обективен анализ на преминаването на интервюто за да си извади необходимите поуки.
Описаният подход на интервюиращият към meisi не е никакво изключение, а редовна практика. Въпросът за плановете и пътя за следване относно професионалната реализация в Квебек е дори, бих казал, задължителен към всеки кандидат. Защото нека припомним, че един от трите основни момента при оценяването на адаптивността на кандидата съгласно Анекс A на Правилника за селекция е:
- démarches effectuées pour faciliter son
intégration socioéconomique, notamment pour
parfaire ses connaissances linguistiques en
français ou en anglais ou pour obtenir un
permis d'exercice d'une profession ou d'un
métier réglementé, ainsi que toute autre
démarche visant à faciliter son intégration;
Или в мой непрофесионален превод:
познанията относно конкретните стъпки (процедурата), които трябва да се предприемат, за да се улесни социално-икономическата интеграция, в това число усъвършенстването на френския или английски език, или да се придобие разрешение за практикуване на професията или регламентиран занаят, а също така всяка една друга процедура водеща до улесняване процеса на интеграция на новия имигрант
И грешката допусната от meisi я допуска едва ли не всеки втори кандидат-имигрант. И то защото се разбира погрешно въпроса: "Какво ще работите в Квебек?" Всеки втори приема, че това означава какво ще работи веднага след пристигането си, буквално още на следващият ден. И някак си подсъзнателно се страхува да отговори, че ще работи по професията си. И как не след като човек е напълно наясно, че при регулирана от орден професия и с висше образование ще трябва доста месеци и дори години да минат за да му се приравни образованието и да получи разрешение за практикуване на професията си. Като последствие от всичко това се започват тези грешни и смешни обяснения относно готовността за започване на каквато и да е работа, или пък изтъкване на квалификацията по втора професия от средното образование, "доучване" или ново следване в канадски университет и т.н. и т.н. А се забравя основният момент в цялата процедура, че се кандидатства по едноименната програма и ни оценяват именно като квалифицирани работници. И съвсем естественият и резонен отговор на така поставеният ни въпрос за бъдещите ни планове в Квебек е реализация в професията, с която кандидатстваме. А вече в процеса на описване на пътя за постигане на тази цел може да стане дума за необходимостта от преодоляване на различни трудности и препятствия и начините за справяне с тях. Включително и за това как ще си осигурим прехраната и подслона докато дойде времето за практикуване на професията. Но всичко трябва да е навързано и да бие в една цел - професионална реализация в областта, в която вече сме доказали знания, умения и опит в България. И именно при описанието на пътят за тази професионална реализаци интервюиращият добива представа за познанията ви по горецитираните критерии за адаптивност. И ако се оплетете като пате в кълчища или започнете да демонстрирате готовност за саможертва и желание да сте полезни на канадското общество като миете чинии, то логично ще предизвикате присмех и нови провокативни въпроси от негова страна. А и ще получите по-ниска оценка за адаптивност, което в случая е и най-лошото.

И да напомня накрая, че това е заради процедурата и нейните изисквания. Какви са реалните ви планове и доколко те съвпадат с изложените пред интервюиращият, това е...друга бира. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от hadministratora »

Linko написа:...всичко трябва да е навързано и да бие в една цел - професионална реализация в областта, в която вече сме доказали знания...
Много добре казано!
Аз, ако трябва да съм честен, може би бих помислил за странно подобно твърдение преди да дойда. Но сега (макар и след само три месеца тук) смея да твърдя, че в думите на Линко има твърде много истина.
Аватар
troll
Мнения: 2056
Регистриран на: Вто Яну 30, 2007 10:26 pm
Местоположение: MTL, QC, CA

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от troll »

Драги приятели!
Аз не мисля, че е добра идеята за оплакване.Ако интервюитащия Ви беше поискал 5 лева за да ви пусне, можете да се оплачете. Ако ви е хванал за гъза или не е бил учтив с Вас, също можете да се оплачете. При това независимо от резултата на интервюто. Но да се оплаквате от решението на Кебекски чиновник, което трябва да сте сигурни, че той може да защити ...
В същност вие се опитвате да контестирате и ревизирате неговото решение, а това според мен няма да стане.
То и някъде имаше предупреждение, че неговото решение е неривизируемо.
Що се отнася до поведението на интервюиращия ... той просто малко ви е натиснал и вие сте се огънали.
Той и затова е взел туй решение, де.
Не стига туй, ми се заформя, май нещо като комитет с колективно оплакване, а туй е още по-лоша идея.
Да не забравяме каква е по същество ситуацията:
Канадската и в частност Кебекарската управа търси нещо!
Дала е правила и обявление и Вие сте кандидатствали!
Не са ви взели!
Еми все пак и те имат право на избор.
Никъде не пише, че който кандидатства и го взимат.
Тук като не ви вземат на работа след интервю, на кого ще се оплаквате?
А като си направите фирма и не харесате някой за работа той на кого да се оплаче?
Аз много ясно разбирам, че е трудно и тежко за Вас, дето са ви отказали , в момента.
Но по това се различават хората. Бити , но не победени!
Ако действително смятате, че мястото ви е тук, ще подхванете работата отначало. Ще направите какъвто трябва трудов стаж, езикови умения, финансови средства и следващия път интервюто ще мине за 15 мин. щото човека трудно се справя с ноутбука, а на него печатаха по мое време решенията.
Бъдете здрави и щастливи!
Искам да ви кажа и нещо друго!
Хората сме различни!
Не по-добри или по-лоши, а различни! И това е хубаво, щото има разнообразие и възможности за изненади и мутации.
А емиграцията не е за всеки.
Тука гледам се стряскате от един държавен чиновник.
Ми това е като приемния изпит в университета, това е само началото.
Тук докато харчиш пари всичко е на 6, ама като тръгнеш да печелиш пари, при това повече от останалите, гледай да видиш цирк.А като си разменяте мнения и дискутирате е важно, кой после пие хапчета и вдига кръвно и не може да спи. Ако сте Вие е лошо! Много лошо!
Емигрант! Терминатор! Губернатор !
Аватар
demococcus
Мнения: 1285
Регистриран на: Сря Мар 25, 2009 7:40 am
Местоположение: MTL

Re: Да се оплачем от изпитващия?

Мнение от demococcus »

Хубаво, ама идеята беше да се обсъди тук има ли основателни причини за оплакване. Заглавието на темата не е било "Дайте да трием сол на главата на начинаещите".
Публикувай отговор