Аз избрах Ванкувър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11755
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от optics »

По въпроса за храната - 1000 долара е много. Спокойно може да смяташ и по-малко. Това е предъвквано и преди и се свежда до въпроса дали си купувате сандвичи за $7-8, бира, вино ... или готвите в къщи и дали готвите трюфели или ориз.

По въпроса за мебелите. Аз не бих изхарчил 3000 за целта. По 200 за матрак за всяко дете, 50 за родителите (надуваем дюшек), маса за ядене 150, две бюра по 150. Със няколко стола по 25 всеки - горе долу хиляда.
В големите градове лесно се намират "изхвърлени" мебели така, че може да е и доста по-малко. Особено ако има приятели да помагат в тази насока.
Ние влязохме в абсолютно празен апартамент и началната "мебелировка" която купихме беше доста под 1000. Въобще с покупките - повече се услушвайте, не скачайте от първия път на нещо.

Намират се и нови мебели на смешни цени в магазини за ликвидация (тоест разпродават стоката на фалирали търговци). Може да не са най-удобните и най-красивите, но логиката ми е следната -
оставаш с повече сухи пари, когато ти трябват най-много (когато си без работа). Когато вече имаш работа от която си доволна, дори и да изхвърлиш 100% от тия начални мебели (а то никога не е 100%) и си купиш по-хубави -- няма да съжаляваш, защото тия (евтините) са ти осигурили душевно спокойствие когато е трябвало такова.

По въпроса за розовите очила - не сме си помислили, че задължително си ги сложила, но просто прилагаме дежурното правило, че по-добре да предупредиш да не си ги слагат.

За спокойствието - може би ще оспорят някои форумци. То си е формула в която всеки умножава събираемите с различен коефициент. Членовете на тази формула са много - сухи пари в банката, приятно обзаведено жилище, приятно возеща кола, мобилни телефони, голям телевизор, маркови дрехи и обувки, приятно изкарване на уикендите, приятна гледка в махалата, приятно пътуване до работата и.т.н.
Никой не знае вие кое искате да умножите с по-голям коефициент, но логиката е - умножавайте с по-малък това дето по-лесно ще изтърпите, за да остане повече за онова на което държите повече.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от hadministratora »

optics написа:...4. Не си купувайте мобилни телефони и други глупости още от първите дни..
Ще си позволя да не се съглася с твърдението, че мобилният телелфон попада в категорията на глупостите. Оптикс, ако нямат поне 1 телефон, как според теб ще им се обаждат да им отговарят когато кандидатстват за работа?

Иначе съм съгласен, че трябва много разумно да си харчите парите, защото 10 000 наистина не са много.
Аватар
hadministratora
Хабсурден
Мнения: 1669
Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Местоположение: Toronto, ON, Canada

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от hadministratora »

MermaidBG написа:...при самото пристигане ще изхарчим 5-6 за квартира и мебели и разни таксички за изваждане на необходимите документи...
Лично за мен най-големият разхо след пристигането беше квартирата - платих 3 наема на веднъж (по принцип се плащат само първия и последния, но при мен беше малко по-особен случая). За документите не си спомням да съм имал някакви разходи - тези услуги (SIN, резидентски и здравни карти и подобните им) са безплатни (по-точно си ги плащаш като данъкоплатец). Шофьорската книжка ми и излезе около $500 (в Торонто), в което се включват 1 теоретичен и един практически изпит (но практическия два пъти, защото не успях от първия), уроци с инструктор и наем на автомобил за двете явявания. Отделно си платих сто и няколко долара в консулството за един документ, за да ми признаят шофьорскяи стаж от БГ.
MermaidBG написа:...Общо взето в главата ми се върти мъгляв план .... Докато планът ми не стане ясен , с няколко резервни варианта, няма да си позволя да си купя самолетните билети...
Не забравяй и че не всичко може да ти се изясни от България. Някои неща се случват или научават най-добре тук :) Но иначе поздравления за това, че се опитваш да планираш нещата толкова подробно - това е начина да се върви към успех :)
Аватар
martatabs
Модератор
Мнения: 1385
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 5:51 pm
Местоположение: Бургас

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от martatabs »

Колеги,имам един такъв въпрос....просто ме гложди отвътре да го задам ;)
Понеже сте по-запознати,поне тези,които са в Канада....интересно ми е,защо Федералната се разминава с Кебекската процедура ? Защо изискванията за Фед.Пр. са по-високи от тази на Квебек? Да,верно е,че всяка провинция си избира сама,как да допусне емигранти на собствена територия,но е странно. Дали високите критерии в BC,не са умишлени с цел намаляване на потока от емигранти,или си правят собствен подбор на най-добрите (май си отговорих сам на този въпрос :lol: ). Канада по принцип е нация от емигранти,нали?
Аватар
ivandaman
Мнения: 5245
Регистриран на: Съб Яну 30, 2010 9:09 pm
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от ivandaman »

@Martatabs.

Едва ли някой знае точният отговор, но според мен Квебек винаги са се взимали насериозно и се имат за нещо различно от Канада и де факто се конкурират с Канада по всеки един параграф.. Най вероятно така го чувстват и с емиграцията и за да излезат с едни гърди напред облекчават изискванията..

Just a wild guess :)
_________________________________________________
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for & ZIONISM
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
mkutev
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Май 23, 2010 1:37 am
Местоположение: Vancouver

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от mkutev »

Здравей MermaidBG. Поздравления за добрата подготовка и целеустремен подход. Няколко добавки и от мен:
1) Linko искаше да те насочи към този постинг на Papillon- определено е добро четиво и има много полезна информация
2) информация за училищата във Ванкувър можеш да намериш тук - http://www.vsb.bc.ca/ но това което ти трябва сега е: избира се на квартален принцип в зависимост къде живееш; няма за мен огромна разлика до 7-ми клас; децата ще свикнат най-много за седмица-две там; много по-малко се учи и всеки толерира различните.
3) детските градини са по различни от БГ и определено си е проблем тук. Т.е. по трудно се намира нещо не толкова скъпо. Но има много постове по най-различни форуми в тази сфера
4) приравняването на професионална диплома е продължителен и скъп процес http://www.bcit.ca/ices/ Всичко друго да ти е наред и нагласено, трябва да имаш поне една година местен стаж по специалността. Основно за да можеш през това време да работиш като чирак при някой вече лицензиран. Но много хора като инженери или архитекти започват работа по специалността си и чак след няколко години си приравняват дипломите. Просто до това време не можеш официлно да подписваш документи като такъв специалист и да носиш отговорност
5) намиране на работа от България - задължително поне почнете да търсите. Разглеждай http://vancouver.en.craigslist.ca/ или си направи един филтър в http://www.indeed.ca/ Вероятността наистина да си намериш работа от България е близка до 0, но е много по важно да се ориентираш какво се търси като изисквания, какви допълнителни сертификати можеш да вземеш от БГ, които да важат тук. Направи 4-5 CV-та за различни позиции. Ще е добре да слагаш поне в тези, които пращаш последния месец, истински телефон (който ще ползваш като дойдете във Ванкувър). Защо - за някои от позициите хората събират две-три седмици кандидати, след това се мотаят още няколко седмици и почват интервютата чак след месец или два. Какво трябва да имаш в предвид. Нормална практика е да пратиш 20-30 резюмета и да не получиш грам отговор. Комкуренцията тук е много по голяма, отколкото в България или Европа - просто хора от цяла Северна Америка кандидастват - 100-150 резюмета за позиция не е нещо необичайно.
6) много или малко са $10К - сметката ти е реалистична, но много от корекциите, тук предложени, са приложими. само за мен 1000$ наем си е малко a 1200-1400 звучи по реалистично. Т.е. това, което вземете за $1000 определено ще е компромисно и скоро ще трябва да го сменяте. Но като цяло трябва да сте готови с план единият от семейството да почне работа (дори и каквато и да е ) втория или най-късно третия месец.
7) колата спокойно може да остане дори и за края на първата година, но мобилния телефон е нещо, което според мен поне като номер е добре да имаш поне месец или два преди да дойдеш
8) опитай се в vanbg или LinkedIn или http://forum.kamorka.com/index.php (ако знаете Руски) да намериш хора с близка професия, които могат по добре да те насочак какво да очакваш и как да се подготвиш за търсене на работа

Надявам се това да е било полезно и успех :y:
Аватар
MermaidBG
Мнения: 232
Регистриран на: Нед Дек 27, 2009 11:50 am
Местоположение: Varna, BG вече Vancouver, BC, Canada

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от MermaidBG »

Wowww хора, направо ме изумявате. Толкова подробна и конкретна информация не съм си и мечтала да получа. Наистина нямам думи да изразя благодарността си към всички вас :bow: :bow: :bow:
18.09.2009=>Vienne
13.10.2009=>Accusé
18.05.2010=>Entrevue

31.05.2010=>Bucarest
15.06.2010=>Étiquettes
13.07.2010=>Formulaires
03.08.2010=>MC "Vita"
30.08.2010=>OK
10.01.2011=>Invitation pour visas
04.02.2011=>Visas
1 an 4 mois et 17 jours=>Durée de la procédure
01.03.2011=>Nous quittons la Bulgarie
Аватар
ivandaman
Мнения: 5245
Регистриран на: Съб Яну 30, 2010 9:09 pm
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от ivandaman »

Mermaid..

Повечето от мотивационните лектори винаги съветват да визуализираш това което искаш да постигнеш..

Не си била във Ван и ще ти е малко трудно, но от опит искам да ти споделя нещо..

Независимо от първоначалните трудости, независимо от лишенията, и жертвите и всичките емигрантски перипетии с които неизбежно ще се сблъскате и ще преодолеете.....

един прекрасен слънчев ден ще излезете със семейството и ще се разходите из West End, Ще хапнете нещо на Denman или Davie street, ще отскочите до "English Bay" и Stanley Parк, Ще се наслаждавате на щастливите и усмихнати лица на децата си, ще се погледнете със съпруга си и ще си кажете.

" "It was f....ing worth it" We made it.. "

Има моменти когато човек знае че усилието си е заслужавало и ви пожелавам да го изпитате... Ултра сладко чувство..
.................

Мое лично мнение (с което не ангажирам никой) е че когато изгрее слънце във Ванкувър, няма второ място на планетата като този град.. Нито Маями, нито Ел Ей, Нито Рио, нито... Варна.. :D ... Уникален място..
_________________________________________________
Pro-OPEN BORDERS
Proud GLOBALIST & proponent of DIVERSITY - OUR GREATEST STRENGTH
UNCONDITIONAL support for & ZIONISM
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12464
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от Ivan1007 »

martatabs написа:Колеги,имам един такъв въпрос....просто ме гложди отвътре да го задам ;)
Понеже сте по-запознати,поне тези,които са в Канада....интересно ми е,защо Федералната се разминава с Кебекската процедура ? Защо изискванията за Фед.Пр. са по-високи от тази на Квебек? Да,верно е,че всяка провинция си избира сама,как да допусне емигранти на собствена територия,но е странно. Дали високите критерии в BC,не са умишлени с цел намаляване на потока от емигранти,или си правят собствен подбор на най-добрите (май си отговорих сам на този въпрос :lol: ). Канада по принцип е нация от емигранти,нали?
Не се опитвай да разсъждаваш логично по зададените от теб въпроси. Няма логика изобщо в това Квебек да има отделна процедура за селекция, но това не е единственото нещо, което не подлежи на разумно обяснение.
Предлагам ти просто да приемеш фактите такива кавито са. Иначе тук ако ми скочат българчетата-квебекари дето са пишат на по-табарнаци от най-табарнаците и не ни заметат от администрацията може да изпраскаме айсе страници тема и нито на теб нито на некой друг ще му стане ясно що е така.
Само да ти кажа, че това, че всяка провинция може да си избира как да допусне емигранти на собствената си територия не е верно. Квебек поради нежеланието на квебекарите да се отделят за зло или за добро тяхно или на цяла Канада все още е и предполагам в необозримо бъдеще ще е част от Канада и никой не може да определи на некой получил емигрантска виза за Канада в коя провинция ще избере да живее. :lol:
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
kill_u
Напуснал форума
Мнения: 1513
Регистриран на: Пон Мар 06, 2006 1:22 am
Местоположение: Канадистан...
Обратна връзка:

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от kill_u »

martatabs написа:Колеги,имам един такъв въпрос....просто ме гложди отвътре да го задам ;)
Понеже сте по-запознати,поне тези,които са в Канада....интересно ми е,защо Федералната се разминава с Кебекската процедура ? Защо изискванията за Фед.Пр. са по-високи от тази на Квебек? Да,верно е,че всяка провинция си избира сама,как да допусне емигранти на собствена територия,но е странно. Дали високите критерии в BC,не са умишлени с цел намаляване на потока от емигранти,или си правят собствен подбор на най-добрите (май си отговорих сам на този въпрос :lol: ). Канада по принцип е нация от емигранти,нали?
Ти свързваш федералната процедура с ВС ли? Малко странно твърдение по скоро прави връзка между Квебекска процедура и провинция Квебек и по малко с другите провинции. И прави връзка между федерална процедура и всички други провинции и по малко с Квебек.
Аватар
martatabs
Модератор
Мнения: 1385
Регистриран на: Вто Мар 02, 2010 5:51 pm
Местоположение: Бургас

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от martatabs »

Окей,приемам забележката от kill_u.Не се изразих правилно :$ ...но смятам схванахте,за какво питам.
kill_u
Напуснал форума
Мнения: 1513
Регистриран на: Пон Мар 06, 2006 1:22 am
Местоположение: Канадистан...
Обратна връзка:

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от kill_u »

martatabs написа:Окей,приемам забележката от kill_u.Не се изразих правилно :$ ...но смятам схванахте,за какво питам.
Мисля, че като дойдеш тук ще ти се изясни защо има разлика, преди това е трудно да се разбере според мен.
BMO
Мнения: 72
Регистриран на: Нед Яну 08, 2006 4:13 pm
Обратна връзка:

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от BMO »

Прегледах набързо мненията и не видях най важното за тебе като електроинженер. Разгледай www.apeg.bc.ca там всичко е описано какво да се направи за да се лицензираш като P.E. Ако имаш въпроси питай на лични. Там има и раздел за намиране на работа. С две думи това е което ти трябва за да работиш като инженер в Канада.
За да започнете работа ще ви трябва SIN а тоя номер ще го имате до 4 седмици след кацането. Ако искате да си търсите работа от България мога да ви дам моя телефон и адрес, да се обаждат на мен или да оставят съобщения и аз да ви ги препредавам.
Успех.
pepiliverpool
Мнения: 179
Регистриран на: Чет Фев 23, 2006 10:24 am
Местоположение: Ottawa

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от pepiliverpool »

MermaidBG, във Ванкувър ще ти трябват и няколко чадъра :rofl: 4 години живот във Ванкувър 4 чадъра. според мене най-добрия град за живеене в Канада е Отава, а и не само според мене http://ca.news.yahoo.com/s/capress/1004 ... ble_cities. колкото до инфото за детските ето тук е подробно дадена таблицата http://www.cra-arc.gc.ca/bnfts/cctb/cct ... 9-eng.html. плюс по $100 за дете до 6 години, и колкото ти дават от провинцията.
Аватар
7George
Мнения: 9659
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Re: Аз избрах Ванкувър

Мнение от 7George »

Добър избор. Следвайте си го до край. :y:

Една тема за Ван.
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... =2&t=27446
Embrace your climate change!
Заключено