въпрос относно стажа

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Megi_82

въпрос относно стажа

Мнение от Megi_82 »

Здравейте и ние започваме подготвянето на документите за Кебек след дълги разговори и спорове вече сме на едно мнение.
Имам един въпрос във връзка със стажа. Аз съм придружаващ кандидат и имам стаж около 6 години сега съм по майчинство и счетоводителката ми е загубила трудовата книжка и се чудим какво да правим. Невъзможно е да си направя нова и да си събера стажа. Днес ходихме до НОИ за това удостоверение, но казаха да им занеса трудовата си книжка и едно заявление да попълня и ще ми го издадат което не е вариант. Четох във форума, че може в НАП да се издаде, но ако на интервюто ми я поискат пак не става. В краен случай си мислихме да пишем, че нямам стаж но с това проучване страх ни е да се стане така че ги лъжем.
Предварително благодаря на всички които ми отговорят.
08.03.2011-Виена
05.04.2013-Интервю
03.04.2014-Получени документи в Сидни
01.08.2014-Направени медицински
Аватар
emili_vn

Re: въпрос относно стажа

Мнение от emili_vn »

Megi_82 написа:Здравейте и ние започваме подготвянето на документите за Кебек след дълги разговори и спорове вече сме на едно мнение.
Имам един въпрос във връзка със стажа. Аз съм придружаващ кандидат и имам стаж около 6 години сега съм по майчинство и счетоводителката ми е загубила трудовата книжка и се чудим какво да правим. Невъзможно е да си направя нова и да си събера стажа. Днес ходихме до НОИ за това удостоверение, но казаха да им занеса трудовата си книжка и едно заявление да попълня и ще ми го издадат което не е вариант. Четох във форума, че може в НАП да се издаде, но ако на интервюто ми я поискат пак не става. В краен случай си мислихме да пишем, че нямам стаж но с това проучване страх ни е да се стане така че ги лъжем.
Предварително благодаря на всички които ми отговорят.
Здравей! Удостоверението от НОИ го издават наистина срещу трудова книжка, а справката от НАП няма да ти свърши работа според мен. Най-добре е да си събереш стажа по възможност или поне от последните години колкото за процедурата. Въпреки че би трябвало да няма проблем, ако не изпратиш документи за стаж, напоследък са почнали да искат.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Megi_82

Мнение от Megi_82 »

В това е проблема не мога да го събера. В малките градове си хубав докато им работиш после ставаш най черния. Той стажа ми е в 3 фирми и съм убедена че няма да го нанесат. Затова си мислих да напиша че нямам стаж но незнам как ше стане с тия проверки.
08.03.2011-Виена
05.04.2013-Интервю
03.04.2014-Получени документи в Сидни
01.08.2014-Направени медицински
Аватар
nedelcheva_n

Мнение от nedelcheva_n »

О,стажа е важен нали ти дават точки за него.Както каза емили отивай в НОИ там ще ти извадат справка.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Megi_82 написа:В това е проблема не мога да го събера. В малките градове си хубав докато им работиш после ставаш най черния. Той стажа ми е в 3 фирми и съм убедена че няма да го нанесат. Затова си мислих да напиша че нямам стаж но незнам как ше стане с тия проверки.
По принцип нямат право да ти откажат нанасяне на стажа. Но аз имам друга идея: предполагам, че като си напускала не си поискала да ти издадат УП-2. Това е Удостоверение за пенсиониране - образец 2 и всяка фирма е длъжна освен трудова книжка да издаде такова удостоверение при напускане, но практиката в БГ показва, че никой не го прави, освен при поискване от работника. Така че предполагам и на теб не са ти издали. Отиваш и искаш да ти издадат такова, нямат право да откажат, а ако откажат - подаваш сигнал в Инспекцията по труда и ще си получиш УП-тата, а те по принцип са с по-голяма тежест в НОИ, отколкото трудовата книжка за доказване на стажа.
Желая ти успех!
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

nedelcheva_n написа:О,стажа е важен нали ти дават точки за него.
Megi_82 пише в началото че е придружаващ канадидат. Значи няма да получи точки за стаж. Друг е въпроса ако има специалност от търсените. Тогава ще трябва да доказва поне 1 от последните 5 години стаж по тази специалност за да получи допълнителните точки.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

loginn написа:Megi_82 пише в началото че е придружаващ канадидат. Значи няма да получи точки за стаж. Друг е въпроса ако има специалност от търсените. Тогава ще трябва да доказва поне 1 от последните 5 години стаж по тази специалност за да получи допълнителните точки.
Тя няма да получи точки за стаж, разбира се и може да не изпраща документи за стаж. Аз я съветвах как по принцип може да си събере стажа от изгубената трудова книжка, защото той би и трябвал и в други случаи - не само за процедурата.

Една година стаж през последните пет години по съответната специалност е необходимо да докажеш, ако си завършил преди повече от 5 години образованието си, без значение каква е специалността и това важи за водещия кандидат.

Условието да кандидатстваш като квалифициран работник е да си завършил професионалното си образование до 5 г. назад преди да си подадеш документите или да имаш 1 г. стаж по специалността през последните 5 г / ако си го завършил преди повече от 5 г./.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
loginn

Мнение от loginn »

emili_vn написа:Тя няма да получи точки за стаж, разбира се и може да не изпраща документи за стаж. Аз я съветвах как по принцип може да си събере стажа от изгубената трудова книжка, защото той би и трябвал и в други случаи - не само за процедурата.
След като от Виена ми дърпаха ушите :D, не смея да съветвам никой да не изпраща документи за стаж. Предишния коментар го написах за да не се обърка Megi_82 и да помисли че като придружаващ кандидат ще получи точки за стаж.
thriller
Изгонен от форума

Мнение от thriller »

Попълнете теста в официалния сайт на министерството по емиграционите въпроси.Само така ще бъдете сигурни,че сте подходящи за селекция.
Karadjova

Мнение от Karadjova »

УП -3 ! Това е формуляра. На мен от нои това ми казаха ,
че приемат ако ти липсва оргинална книжка. И всичко се праща в Сф, или ги носиш лично в стая 107
Успех
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Karadjova написа:УП -3 ! Това е формуляра. На мен от нои това ми казаха ,
че приемат ако ти липсва оргинална книжка. И всичко се праща в Сф, или ги носиш лично в стая 107
Успех
Не знам кой в НОИ ти е казал, че формуляра е УП - 3 / но в НОИ вече доказаха и в Пловдив, и в Бургас и в Стара Загора, че не знаят какво правят там и какви документи издават в тая институция/. Та малко разяснения за всички, на които им предстои да подават документи или да доказват стаж без трудова книжка:

Наистина ако липсва трудовата книжка, документът, който може да я замести и да докаже стажа е УП, издадено от всяко предприятие, в което е упражнявана дейност на трудов договор. УП означава Удостоверение за пенсиониране, което се издава при поискване от предприятието при напускане или по-късно. УП-то е 2 вида: УП - 2 или Удостоверение за пенсиониране - образец 2: издава се за времето, през което работника или служителя е работил в предприятието на пълен работен ден / законоустановено работно време - 8 часа/. Такова удостоверение не се издава при работа на 4 часа например. УП - 3 / образец 3, се издава за работа на непълно работно време/ 4 часа, 2 часа, 40 часа в месеца и т.н. според договорката с работодателя/
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Публикувай отговор