Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Аватар
toro40
Мнения: 245
Регистриран на: Пет Фев 24, 2006 7:19 am
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от toro40 »

Попаднахме на тази тема и понеже се двоумим в Квебек ли да се установим или в друга част на Канада - може ли хора които са се установили в Квебек да напишат по някой ред - като коментар, а ето я и статията:

http://ide.li/article2829.html

===QTE

Внимавайте, когато имигрирате в Квебек - отваряйте си очите!
10.03.2008 г. Сълзица Ролева

Внимавайте, когато имигрирате в Квебек! Отваряйте си очите на четири, когато ви предложат да излезете да живеете извън Монреал и да търсите работа извън големия град!

Когато организации като PROMIS, която се намира на 555/585 Cote-De-Neige или някъде около този адрес и някои др. подобни финансирани от Министерството на Имиграцията на Квебек ви предложат да излезете извън Монреал да си търсите работа и да живеете - бъдете много бдителни. Това е начин да се накарат хората дошли в големия град да се излъжат да заминат извън него, защото Монреал е доста пренаселен. Никъде извън Монреал няма концентрация на хора, позволяваща свободно функциониране на малки и средни предприятия. Идеята е да се накарат имигранти подлъгали се по идеята, че могат да работят по "специалността" да излязат, за се охарчат с местене и поне две-три години да работят извън Монреал. Това като идея е ОК, но на място новодошлите могат бързо да срещнат нечувана форма на дискриминация, при това никога не биха повярвали, че това е Канада, още повече Квебек.

Откак френскоговорещата общност придоби статут на втора нация в Канада, стана нещо обичайно да се води по едно дело на месец, отразявано от медиите, за оплакване от дискриминация - няма значение дали е в Монреал или извън. Извън големия град обаче, законите писани за всички се прилагат както на кебекарите им харесват. Както Дявола чете Евангелието - казвам често аз. Едни и същи неща се тълкуват по един начин за кебекари и за хора с друг акцент, когато сте извън Монреал. Можете да видите всякакви форми на скрита дискриминация и опитате ли се да се олачете на Комисията по правата на човека по места, ще получите странни обяснения.

Ниската ерудираност на населението по места и нескритата неприязън към някой имигрант с високо образование, амбиции и работоспособност могат да доведат до директно нарушаване на правата му на равно третиране с другите. За съжаление това може да се види и в системата на здравното им обслужване. Ако сте в Монреал е едно; извън него - все едно не сте в Канада, а един Бог знае къде. Опитате ли се да чакате безкрайно пред лекарски кабинети, ще видите колко странно се допускат местни хора да преварват другите. Особено интересно е, когато имате т.нар. "manorite visible". Ниско образованите кебекари по места не смеят да си показват директно расизма към тях, но особено доволно гледат да ги изтикват от обществения живот по места. Липсата на квалифицирана работна ръка кара работодатели от районите на L'Estrie (Eastern Townships) и други подобни, в които някога е имало промишленост да измислят трикове за набиране на имигранти на висококвалифицирана работа за заплащане като на местен неграмотник с гимназиално образование и професионален курс подобен на УПК-тата някога. Идеята е - излъгал ли се е да дойде - ще стои докато може да търпи. Работи ли съвестно - да се използва колкото се може повече. Това кара отначало много хора да дойдат някъде, но бързо се разочароват. Ако идването им е струвало разходи, нужно им е време да си възвърнат парите и да се върнат обратно в Монреал или да потърсят място другаде.

Като цяло университетите извън Монреал са по-благосклонни да приемат имигранти с подходящи условия за дипломиране, защото малко местни искат да учат - трудно им е, а преподавателите не бива да си губят работата поради липса на учащи. Това е един от малкото плюсове, които се забелязват извън големия град. Има обаче един трик, който никой кебекарски официален представител от образованието няма да ви каже, но ще го чуете от устата на неедин кебекар с висше образование. Това е, че извън Квебек никъде в цяла Северна Америка кебекарските дипломи за висше образование не се признават едно към едно и се понижават с една степен. Ако сте с бакалавърска степен от Квебек - не мислете, че ще е призната в Онтарио и другите провинции, нито в САЩ. Това дразни кебекарите и за това ако имате диплома от друга провинция или от САЩ и искате да се признае адекватно, за да работите нещо свързано с нея, ще ви понижат в Кебек, за да учите тук и да плащате за тъпите им приравнявания. От пръв поглед образованието им е доста евтино, но какво се крие зад това - въздух под налягане - те не признават много от нещата в дипломите на хората завършили из цяла Източна Европа, макар че техните преподаватели са доста елементарни.

Какво мога да посъветвам от собствен опит - избягвайте всякакви програми на Министерството на имиграцията по даване възможност за установяване и устройване извън Монреал. Това е кебекарски ребус с много неизвестни, котка в чувал или както искате го наречете, но крие несигурност по установяването и намирането на работа в подходяща за имигрант първо поколение среда. Това коства и немалко пари, които нерядко не се възвръщат лесно.

Най-доброто което от собствен опит мога да посъветвам имигриращите в Квебек - ако имат приличен английски или ако не знаят добре чужди езици - да се пробват бързо-бързо да напуснак Квебек и да се установят в провинции с повече мултинационално имигрантско население. Онтарио и Алберта са добър пример. На Квебек не са му нужни мултинационални имигранти - това са приказки за наивници. На Квебек му е нужно повече население по две причини - местното застарява и няма кой да плаща данъци за пенсиите на старците и прословутите им социално слаби. На Квебек му трябва повече население за още един опит за референдум за сепаратистко отделяне; коя година - още не са дозрели главите на местните националистични партии.

Дошлият в Квебек и пълен с амбиции човек ще види, че работи и плаща данъци от които се ползват в основата си местните пенсионери (пенсии и здравно обслужване - болниците из цял Квебек се пълнят с пенсионери) и местните мързеливци живеещи пожизнено на социални помощи. Има имигранти, които докато се установят и си стъпят на краката минават през социалните помощи, но има разлика в раздаването на помощи за местни и за имигранти. Огромните данъци, които плащат имигрантите работейки здраво, защото са дошли да успеят, се наливат в бездънната каца на криворазбраната местна социална справедливост и социално подпомагане.

Въобще един съвет от мен - ако говорите и друг език освен френски или имате слабо езиково познание като цяло - не стойте в Квебек - тази провинция е място където ще се чувствате ограничени. Търсете развиващите се провинции на Запад или в краен случай Онтарио. Така или иначе, ако не знаете добре чужди езици ще учите английски, дето се говори из цяла Канада и САЩ, докато в Квебек ще ви ограничат с френския. Не само това, ще се дразнят от акцента ви - особено ако сте амбициозен и трудолюбив. Квебек напомня на Тодор Живкова България. Търсите ли реална демокрация и справедливост не се примирявайте с Тодор Живковщината в Квебек - напуснете го, и то възможно най-бързо.
===UNQTE
19.05.2009 - DCS Vienne-за 2ри път
04.06.2009 - Accusé de réception
30.07.2009 - CSQ - без интервю
02.02.2010 - Документи Букурещ
22.02.2010 - Баркодове
17.03.2010 - Формуляри Медицински
=======
Светльо, Вики, Кари и Емо
Варна
Аватар
Independent
Мнения: 1723
Регистриран на: Пет Сеп 24, 2004 8:03 am
Местоположение: Montreal, QC

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от Independent »

Не знам какво търсите, но ако прочете мненията под въпросната статия, те няма много да се различават от тези, които ще получите тук във форума.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
toneha
Мнения: 79
Регистриран на: Нед Авг 02, 2009 10:49 pm
Местоположение: Канада

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от toneha »

Не мога да кажа за Квебек, но мога да кажа за тук - САЩ, че много пъти съм се сблъсквала с някои от посочените проблеми - дискриминация, ниско заплащане заради това, че говориш с акцент, подценяване и т.н. Но в крайна сметка всичко е завършвало добре в момента, в който си потърсиш правата и покажеш, че не си толкова глупав, за да се примириш с подобно отношение.
Да не давам мнения на сляпо, но ако някой получи предложение да се засели извън Монреал, няма ли да си направи една обща калкулация дали ще му е изгодно и какви са му перспективите, преди да се впусне в такова приключение ;)
Тъй че според мен статията е доста субективна, сигурна съм, че сред нас има и хора, на които ще им е добре да живеят извън Монреал и такива, които не биха си и помислили подобно нещо. "Разни хора, разни идеали", както е казал Алеко.
Съжалявам за авторката, че не е имала достатъчно късмет и не й е провървяло....
Първи пакет документи: 14.01.2010 Монреал
Акюзе: 06.02.2010
Писмо чакане на решение: 31.05.2010
CSQ по пощата: 14.07.2010
Втори пакет документи: 11.08.2010 Бъфало
Баркодове и медицински: 15.12.2010
Медицински направени: 21.12.2010
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от ablood »

Дискриминацията е най-баналното оправдание за некадърниците. Никой няма да си признае, че не може да си намери хубава рабора понеже е смотан.

Без да съм кой-знае колко умен, само със старателност изместих двама местни от работните им места още първите си години в Монреал. Познавам доста българи, които се докопват до постове, за които средностатистическия абориген може само да си мечтае.

Спрете да обръщате внимание на недооценени ревльовци! Ако сте просперирали в България, ще се уредите и тук. Ако сте били последната дупка на българския кавал и тук ви чака същото.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
pavelyankov
Напуснал форума
Мнения: 903
Регистриран на: Пет Авг 14, 2009 8:29 am
Местоположение: varna

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от pavelyankov »

ablood написа:Дискриминацията е най-баналното оправдание за некадърниците. Никой няма да си признае, че не може да си намери хубава рабора понеже е смотан.

Без да съм кой-знае колко умен, само със старателност изместих двама местни от работните им места още първите си години в Монреал. Познавам доста българи, които се докопват до постове, за които средностатистическия абориген може само да си мечтае.

Спрете да обръщате внимание на недооценени ревльовци! Ако сте просперирали в България, ще се уредите и тук. Ако сте били последната дупка на българския кавал и тук ви чака същото.

Ти какво работиш?
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от ablood »

Отвинтвам бирени капачки, отварям пакети с чипс, следя любопитните събития, коментирам ги, кроя велики планове и се оплаквам колко съм недооценен. :emo:

Няма значение каква е професията ви. Отрасълът на брат ми беше тотално аутсорснат, но той се преквалифицира и си намери перфектна работа в съвсем друга сфера.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
radkoT
Мнения: 248
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 10:44 am
Местоположение: Монреал

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от radkoT »

ablood написа: Ако сте просперирали в България, ще се уредите и тук. Ако сте били последната дупка на българския кавал и тук ви чака същото.
Точно обратното е
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от ablood »

Прав си, ако вярваш на всички непрокопсаници, разправящи, колко са били велики в БГ. ;)
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
pavelyankov
Напуснал форума
Мнения: 903
Регистриран на: Пет Авг 14, 2009 8:29 am
Местоположение: varna

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от pavelyankov »

кроя велики планове и се оплаквам колко съм недооценен. :emo:


:y:
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от ZanzibarHero »

toro40 написа:Попаднахме на тази тема и понеже се двоумим в Квебек ли да се установим или в друга част на Канада - може ли хора които са се установили в Квебек да напишат по някой ред ...
Статията е "култова" защото чрез нея може да се "напипа" не "Квебекския" начин на мислене, а по-скоро Българския модел на интеграция в чужда обстановка.

Нямам идея как е животът в малките градове на Квебек, но в едно градче от 22000 жители в Онтарио, възможностите за професионално развитие са същите както и в по-голям град. Основните вериги от магазини са същите, промишлената зона е "жива" и хората работят по същият начин, както и в Торонто.

Възможно е да има разлика в културния живот, ако обичаш да ходиш на "жив" театър, опера или балет, обаче. Най-вероятно цената на живот е по-ниска в сравнение с Торонто и има по-малко имигранти в предприятията (факт е, че основната маса имигранти се насочва към големите градове) ...

Ако искате мнение, то моето е: "Първо стъпете в Канада, а после решавайте, дали да отидете където някой ви предлага или да стоите където вие или пък обстоятелствата са решили ..."
petar krastev
Напуснал форума
Мнения: 318
Регистриран на: Съб Окт 25, 2008 7:46 pm
Местоположение: point aux trembles

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от petar krastev »

ablood написа:

Няма значение каква е професията ви. Отрасълът на брат ми беше тотално аутсорснат, но той се преквалифицира и си намери перфектна работа в съвсем друга сфера.
Абсолютно съгласен с това,каквото и да стане винаги има работа в другия отрасъл,трябва само да се преквалифицираш.
(не знам какво е това аутсорснат,ама по смисъл го докарвам,мене английския не ми е сила нещо)
prace
Мнения: 1617
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 2:17 am
Местоположение: София

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от prace »

И аз тотално се преквалифицирам в момента, пък ще видим докъде ще я докарам в малкият град. По принцип съм съгласна с Занзибаро.
Заплатите в Chilliwack за една и съща професия са еднакви с тези в Ванкувър , обаче там е в пъти по-скъпо, но и има и повече избор на работа, естествено. Но пък и по-голяма конкуренция.
mwanza
Мнения: 1008
Регистриран на: Пон Апр 24, 2006 12:17 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от mwanza »

Аз немога да си представя колко трябва да си захлупен, за да може някой си в Проми да те убеди да зарежеш големия град, където има повече възможности за работа (и социален живот също тоже), и да се забиеш на майната си... не го проумявам просто. Аз от Монреал не мърдам.
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от Kan_Tangra »

mwanza написа:Аз немога да си представя колко трябва да си захлупен, за да може някой си в Проми да те убеди да зарежеш големия град, където има повече възможности за работа (и социален живот също тоже), и да се забиеш на майната си... не го проумявам просто. Аз от Монреал не мърдам.
Разбира се. Точно същото щях да пиша. Все едно в бг-то да има някоя правителствана организация заета да заселва странджанския балкан, там ония села дето са по 50 човека, и някой да се върже и да иде там. :lol:

В Монреал (провинция Квебек) има едно огромно предимство - невероятно ниски такси за университетите (особено ако сте със сертификат за селекция Квебек, т.е. както е почти във всички случаи) + социална стипендия и студентски безлихвен заем.
Тия приказки, че било празна работа образованието са като за лисицата и гроздето. За някой селски колеж може да важи, но нека завършиш някой монреалски университет, пък чакай дипломата да не се признавала, или да се намалявала с една година. :rofl: :lol:

Да следваш отново понякога може да се окаже невероятно добра идея. Особено ако е бак или магистратура. Но всеки трябва реално да си преценява възможностите. А и е добра идея да е популярна професия с евентуални предлагани места в сферата - медицина, зъболекари, информатика, инженери (не аероспейс), финанси.

Тези, които се оплакват от завършено образование и ненамерена работа, или са завършили само някакво частично учене - сертификати по 1 година, някой колеж, или някоя непопулярна и измислена специалност, а в повечето случаи и 2те - хем сертификат/колеж, хем кофти специалност.
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Моля за коментар по тази статия от хора в Квебек

Мнение от filipne »

Има доста верни неща в статията.
Лакърдията, че дискриминацията била само за оправдание на некадърниците не прави самата дискриминацията несъществуваща в различните и явни и скрити форми.

А на кебекарите им се носи славата на мързеливи мърлячи из цяла Канада та и отвъд в американско.
Заключено