Лекари в Канада

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
uranus
Мнения: 1
Регистриран на: Нед Яну 10, 2010 4:56 pm

Лекари в Канада

Мнение от uranus »

Ще обобщя накратко процедурата по признаване на дипломата за Квебек и Онтарио.
Първо ще ви говоря за изпитите, които трябва да се вземат и стъпките, които трябва да се предприемат.

Първия етап от целия процес е вземането на изпитите пред medical council of Canada. Най-общо казано има три изпита:

1. Evaluating Examination – това е първия и абсолютно необходим изпит. Изпита се състой от 250 въпроса с 5 отговора, от които верен е само един. Времетраене 7 часа. На този изпит с резултата виждате къде се нареждате сред IMGs ( international medical graduate). Провеждa се 5 пъти в годината и може да се държи навсякъде по света.

2. MCCQE Part I – втория изпит. Състои се от 196 въпроса за 3,5 часа, които са подобни по трудност на първия изпит и 80 въпроса 3,5 часа които са с отворени кратки отговори или има да се избира измежду 30-40 отговора.На този изпит с резултата виждате къде сте сред IMGs и CMGs(Canadian medical graduates). Провежда се два пъти в годината и се държи в Канада.

3. MCCQE Part IІ- третия изпит. Сравнително по-кратък 2,5 часа и бих казал по-лесен в сравнение с другите два. Състой се от 14 клинични сценарии, от който половината са 10 минутни ( с пациента), а другата половина са 5+5 минути ( 5 минути с пациента и 5 минути post encounter probe). Практически всеки завършил в България може да се запише за този изпит тъй като последната година в Бг-то е година на стаж. Провежда се два пъти в годината и се държи в Канада.

Оценяването на изпитите е обективно и зависи от това как вие и другите се представяте на изпита за съответната дата. Всички изпити могат да бъдат на френски или английски. Подробности за тези изпити включително дати и цени могат да се намерят на mcc.ca.
Малко за подготовката да тези изпити. Аз лично ви препоръчвам Toronto notes и Public Health and Preventive Medicine in Canada by Chandrakant P. Shah, а също така и въпроси от предишни изпити. Разбира се могат да се ползват и учебниците за изпитите в САЩ, но първите два са напълно достатъчни. За третия изпит трябва да си намерите партньор, с когото да се подготвите. В Онтарио има International medical school, но аз не знам как функционира.

Един изпит който е само за Квебек е ECOS. Може да се вземе след Evaluating Examination и MCCQE Part I и според мен е напълно излишен ако сте взели MCCQE Part IІ. Както и да е ако решите, че е добре да го имате в досието си може да се явите. Провежда се веднъж годишно в град Квебек. Изпита се състой от 15 клинични сценария с пациенти. Оценяването е малко неясно според мен, но това е лично мнение.Записването става чрез лекарсkия съюз на Квебек за който ще говора по-надолу.
Един изпит който е за Онтарио е СЕ1. Според мен изключително важен изпит ако искате да бъдете приети за специализация в Онтарио. Информация може да получите от http://www.cehpea.ca/.

След идването от България има три вариaнта:

1. Завършили сте медицина и никога не сте практикували или сте специализирали, но сте преминали по-малко от половината от специализацията си.
В Квебек и Онтарио трябва да започнете специализациата си от начало.

2. Завършили сте медицина и сте изкарали повече от половината специализация.
В Квебек можете да си подадете документите и да прескочите известно време от специализацията ако директора на програмата, в която сте приети и лекарския съюз решат, че може (не е невъзможно, но е доста трудно)

3. Завършили сте медицина и имате специалност от България.

В Квебек може да кандидатстватe за ограничено разрешително, а в Отнарио трябва да преминете успешно practice ready assessment. Този път е най-добрия, но и най-трудния( може би за някои да не е), тъй като трябва да докажете, че сте на нивото на тук завършващите специализанти.

За да можете да кандидатствате в Квебек трябва да си отворите досие в Квебешкия лекарски съюз cmq.org . Трябва да сте минали Evaluating Examination, MCCQE Part I и MCCQE Part IІ или ECOS и разбира се изпита по френски в Office Québécois de la langue Française.

За да можете да кандидатствате в Онтарио формално ви трябва само Evaluating Examination и TOEFL, но подчертавам това е само формално изискване и е изключение ако някой бъде приет за специализация само с това. Обикновено се изискват всички изпити.

Взехте изпитите и решавате да кандидатствате за специализация. Организацията, която се занимава с това се нарича Canadian residency matching service (carms.ca). В техния сайт може да намерите всички необходими документи и стъпки, които трябва да предприемете.

Най-трудната част от цялата процедура всъщност не са изпитите, а започването на специализация. В Онтарио има отделни места за IMGs и CMGs, а в Квебек се състезавате с канадските завършващи. Важното в целия процес е да не губите кураж. В Алберта и Британска Колумбия има програми за IMGs, но има някои изисквания за пребиваване. На този сайт можете да намерите повече информация - http://www.img-canada.ca .

Това е от мен. Надявам се да съм бил поне малко полезен.
Публикувай отговор