Здравейте приятели!
Ние получихме заветните сертификати, но интервюто за нас си беше един малък екшън. Ще започна от влизането в Радисън - попитахме на рецапцията къде се намира залата за интервюта за Канада и момчето любезно ни обясни накратко. А по подробно ето как: По извитите стълби в дясно, след това по малкото осветено коридорче, след това се стига до малка зала с няколко администраторки работещи на компютри, след това по коридора в ляво, където запова Зала 1, и ето я нашата Зала 2 (на табелата до вратата пише интервю за Квебек). Но преди това се преоблякохме с ризите и саката (тъй като дрехите с които пътувахме от 04:00ч. в автобуса не бяха никък комфортни) и багажа го оставихме на гардероб, който се намира накрая на извитите стълби.
Врата на Зала 2 беше отворена и разбира се бяхме длъжни да погледнем къде ще се пържим. И хоп изненада: изпитващия агент. Това е същият 30 -35г. господин с малка брадичка и очила, любезен, много бързо говорещ френският с квебекски акцент и разясняваш надълго какви друдности бихме имали в Квебек, за който e_cat написа по горе. И ние по едно Bonjur, monsieur! Той любезно ни обясни, че сме подранили, че остават още 5 мин. и че преводачката би трябвало да дойде за това време. На нас не ни остана нищо друго освен да се съгласим и да чакаме. След като тя пристигна, малко си поговориха и преводачката ни покани да влезем. Интервото започна много добре редувайки и двама ни с въпроси. Първо:
1. Поиска паспорите ни
2. Попита за рожденните ни дати
3. Попита дали имаме дете
4. От кой град пристигаме
5. Дали този град е далеч от София и къде точно се намира. Аз му казах че е на 300км. и че за нас не е много, но той искоментира, че за него е множко разтоянието.
6. После писка дипломите ни, попита какво сме учили и в какво за заключава обучението от вишото ни образование. Аз изброих някои от по важните ми специалности
7. Започна да проверява документите ни за стажа и там стана една мътна и кървава, защото искаше да докажа стажа си от датата на подаването на докуметите ми за Виена до нес. Аз му казах, че в служебната ми бележка от края на миналата година пише, че продължавам да съм на същото работно място, изпълнявайки същите задължения. Попита ме дали имам служебна карта - показах му я. С преводачката търсеха в нея дата на изтичане. Някрая се съгласи и ми призна стажа.
8. Започна да разпитва в какво се състои работата ни, ама с много въпроси
9. На англиски защо искаме да емигрираме
10. На френски защо точно в Квебек. Аз започнах с няколко заучение фрази, но той ме спря с широка усмивка като ми каза, че не иска стихотворения, които му звучат все едно чета статия от Интернет. И тъй като бях стигнат изкючителната природа на Квебек, той веднага ми зададе въпросите:
11. Назовете ми един природен парк
12. Назовете ми името на едно езеро
13. Видя, че имам разпечатана схемета на метрото взема я цялата папка за да не мога да гледам и поиска да му спомена нялколко от спирките на метрото. Изкоментира статистиките които имаше в папката
14. Попита колко е безработицата в Квебек. Аз му казах 8,5%. Попита това много ли е, а аз казах, че по наша преценка не. Той се изсмя любезно.
15. Попита какво ще работим в Монреал
16. Къде и колко сме учили френския
17. Случали ли сме радио, гледаме ли новини от Квебек. Имената на нялколко емисии от Radio-Canada,т. е, интересуваше го какви са новините от последния месец в Квебек. Аз му казах за общинските избори, за усилената ваксинация срещу новия грип H1N1, за съмнениета за мъчения от страна на канадски войници върху затворници в Авганистан, за визитата на Чарлс в Квебек. И като сбърках в бъзината думата "le prince" с "le roi", като го напуши и се разсмя и каза, че Елизабет II още не е умряла за да стане Чарлс крал

18. Колко са депутатите в народното събрание на Квебек
19. Под какво име е известна сградата на народното събрание на Квебек. Аз знаех, че е една от най старите сгради на събрания в света още от 19 век, дори съм виждал по телевизията отвътре как заседават депутатите, но не знам как е известна
20. Кой е министър прецедателя на Квебек
Повечето отговори ги знаехме, но някои не. Но това не беше фатално. Забелязахме, че се интересува от конкретни факти. Очаква кратки и точни отговори, невключващи части от въпроса, а направо отговора защото има страшно много въпроси, които иска да зададе. Отначало спомена, че събеседването ще продължи до 60 мин., но нас ни разпитва 1ч. и 15 мин. Отначало приказваше бавно, а после стана страшно с един много бърз и многословен квекски акцент. Преводачката помага, но с отегчение и някаква такава хладина и липса на голяма ангажираност за помощ на интервюираните. Поне ние с такова впечатление останахме. Започна да разпечатва сертификатите, но въпросите му продължиха с още 4 или 5. Накрая каза, че френският език не ние е много добър, но имаме време да наваксаме с него. Попита за въпроси. И накрая по едно "Au revoir!" и си излязохме.
Дано съм бил изчерпателен и съм помогнал в подготовката на другите след нас.
Успех!