interesna tema - dali na Canada i triabvat rabotnici?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

ssttoo написа:Аз страшно ви завиждам на вас Мечо и Яхуу за капацитетите! Лично аз влагам поне 90% от капацитета си в това, което правя и не съм за пример, просто си върша работата. Може би защото фирмата ми е малка, знам ли. Нали големината на фирмата и обема на натоварването са обратнопропорционални. ;)
В БГ обаче работех при много по-малко натоварване на по-отговорна позиция. Само като си помисля, че са минавали дни, в които нищо служебно не съм пипвал (естествено с наваксване после). Тук това ми се струва невъзможно. Та затова ми е странно като някой каже, че тук не се работи, а в БГ - да. Не знам, може да съм изключение, но според мен в Канада си се бачка яко, поне така се вижда от мойта камбанария :shock:

А за живота че не е справедлив, това май е оправдание. Поне тук, в Северна Америка, стигам до извода, че всичко е sales, макар и понякога да е метафора. Продаваш се на трудовия пазар, продаваш си идеите във фирмата, продаваш на гаджето идеята да си легнете ;) И който не го бива в продажбите, следва да се научи, а не да се отчайва. Защото ако си развил 1001 умения, но без продаваческото, оставаш "при мишките" за 100лв. Гадничко звучи, особено за хора (моя милост включително), които никога не са мислели за себе си като за продавачи, дори "продавам" е било сининим на "прецаквам" :( Ама мисля си, че е факт.
Естествено Пепон е прав, че понякога пазарната обстановка (конюктура ;) ) влияе чувствително, но "при равни други условия", "продавачът" се продава.
da, tuk vsichko e show i niama substance
edin ot parvite uroci za novodoshlite shte e che vmesto da se praviat na sramejlivi i skromni kakto e prieto v Bgto triabva da se prodavat i hvaliat na intervuto
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Rosi

Мнение от Rosi »

IRA написа:Mnogo izpisaxte ama az vse oshte ne razbiram zashto triabva da se raboti nepremenno v fabrika?Osobeno kato moge da vzemesh social.To taka shte izleze 4e na Canada i triabva xora da visiat na social.
Jeliazna logika!
Soziala- me4tata na vsiako talantlivo i umno bulgar4e! :D :D :D
Аватар
valich

Мнение от valich »

kogato niamash rabota v Canada ti se struva kofti, no kato se zakachish niakude i leeeeko blesva svetlinkata v tunela :rotaeye:

pone taka si mislia........ :specs:
Аватар
Val

Мнение от Val »

Здравейте,

Виждам, че някои хора от форума не мърдат нито на йота напред в мисленето си. Каквото и да им говори човек, те си знаят своето и си намират за какво да хленчат. Това си е за тяхна сметка и си мисля, че сигурно е нормално. Ако всички хора, които идват тук, бяха flexible и open-minded, Канада наистина щеше да заприлича сигурно на земен рай. :D

Затова просто се включвам за да поздравя Lub0.

Lub0, :beer2: :haplio: :D !

Okay, няколко думи и за тези (ако има такива), които четат форума с отворени умове:

Аз бих перифразирала тая тема така:

Още по-интересна тема: На кого му пука трябват ли и на Канада работници и какви?!? :D

Важното е какво ви трябва на вас, какво искате вие и какво ще направите, за да го постигнете.

Канада ви дава възможността!!!!!!!!

Ако искате или сте настроени предварително да сте черноработници или на социал, едва ли имате шанс да станете Ph.D., нали?

Ако искате да направите нещо, просто го направете. Не виждам защо трябва да се надявате Канада да го направи за вас? Защо трябва постоянно да се питаме във форума:

- Трябваме ли и на Канада или не?
- Като какви и трябваме?
- Какво ТЯ трябва да направи за нас, за да успеем?
- Защо не го прави?

Ако търсите някоя държава на която да й трябвате... честно казано, не се сещам какво да ви препоръчам.

Освен, може би, да си промените мисленето.

Затова говоря за open-minded хора и за позитивизъм.

Lub0 бил крив, защото като е оптимист, това значело, че вижда нещата в черно и бяло. Ами, той не е казал, че е лесно.

И на канадците не им е лесно. И те трябва да учат и да се борят за мястото си тук. И за тях не е лесно в университета, както и за имигрантите. И за тях е трудно да започнат първата си работа, след като завършат, и започват по правило от по-ниското ниво работа, докато нямат experience.

Лесно няма!

И понеже някои хора оспорват правото на някои от нас да бъдем щастливи и да смятаме себе си за успели, ще ви кажа следното: Просто си избършете носа, вдигнете глава и се огледайте! Край вас стотици хиляди имигранти успяват! Повярвайте ми, аз познавам много такива!

И виждам, че успяват не защото са имали шестици, а защото мислят позитивно.

Изборът си е изцяло ваш!
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Val написа: Lub0 бил крив, защото като е оптимист, това значело, че вижда нещата в черно и бяло. Ами, той не е казал, че е лесно.
.....
Лесно няма!

И понеже някои хора оспорват правото на някои от нас да бъдем щастливи и да смятаме себе си за успели, ще ви кажа следното: Просто си избършете носа, вдигнете глава и се огледайте! Край вас стотици хиляди имигранти успяват! Повярвайте ми, аз познавам много такива!

И виждам, че успяват не защото са имали шестици, а защото мислят позитивно.

Изборът си е изцяло ваш!
Iavno az sam "niakoi hora" shtom mene me tsitirash...jalko che nishto ot napisanoto ot mene ne si razbral. Az pak niama jelanie da obiasniavam. koito iska da prochete otnovo kakvo sam napisal i da misli sam. A za pravoto da si shtastliv chestno kazano mi e vse edno. Nauchih se da gledam mene si i niamam jelanie da spasiavam sveta, no kogato niakoi doide tuka edinstveno zashtoto e chel "shtastlivite" postingi na niakoi i vidi che ne e tochno taka togava vie sigurno shte mu kajete che e hlenchesht neudachnik...vmesto sega da obiasnite kak se namira rabota za 70k. za kolko vreme i kakvo shte praviat novodoshlite kandidati za 70k. dokato stignat tia niva...obache nai-vajnoto e da sme pozitivno misleshti...taia filosofia e krehka kato demokratsiata...badete shtastlivi :P
ivaiilo

Мнение от ivaiilo »

Снощи като слушах новините по един от каналите, чух интересна инфо. Горе - долу думите на човека, който говореше бяха, че кан. има най-високият процент от хора завършили унив. на глава от населението в света. А през последните няколко години % на безработица сред тези хора се е увеличил, докато тези, коита имат само Post secondary degree имат по-голям шанс да си намерят работа. споменаха също, че канада за разлика от САЩ не е успяла да интегрира и използва пълноценно потенциала на новодошлите си имигранти , които са в по-голямата си част с унив. дипломи, т. е. не им е дала истински шанс да използват знанията, които са получили в унив. в собствените си страни, тук на става въпрос само за бг. инжинерите, а за много други спец. и националности. Това,че повечето хора е трябвало да дочват или да приравняват е донесло повече вреда на кан. икономика, отколко полза. Предполагам, че тук не се включват регулираните професии, за тях разбирам, че искат да поддържат ниво на безопастност и квалификация, но има много други професии, които пак се оказват недостъпни за новите имигр., при положение,че не хванат да доучват. А как се доучва, при положение,че съпругата ти работи почасово,т.е. не може да изпълни 40ч. на седмица, джете ти деца ходят на училище - имате разходи, и ти работиш на максимум... кога и с какви пари да се учи.Знам,че има заеми, но тези заеми после ще трябва да връщат - ами ако въпреки ученето не започнеш на високо платена работа... Ами след няколко години вече ще искате да вземете къща на изплащане, 1 или 2 коли на изплащане, обзьавеждане на изплащане, децата ще имат повече нужди, колежите или унив. струват пари, и т. н.
Не казвам,че няма изход, кан. не е Бг., но има още какво да се иска от правителствата.
Ивайло
снимки от Ванкувър.
http://ivaiilo.myphotoalbum.com/albums.php
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

i kakvo okazva se che za povecheto hora edna dobre platena rabota e dostatuchna za da sa OK.

za tova li doidohte ili iskate da doidete v canada
survivor

Мнение от survivor »

Е, тъй като тук Канада все се посочва като някакво изключение, в първия ми ден без учене :) ще си направя труда да преведа няколко реда от една социологическа статия, писана от французин за Западна Европа.

" Противоречието между статусите може да бъде резултат от едно несъответствие между нивото на доходите и нивото на образованието, от разминаване между квалификацията и естеството на работата, или от едно социално декласиране. Несъответствията на статусите са предизвикани доста често от низходящата социална мобилност, малко пренебрегвана в социологическите проучвания през десетилетията възходяща икономика, когато беше забелязвана преди всичко възходящата мобилност. От около 15 години се отбелязва едно свръхизобилие от висшисти, преди всичко сред младото поколение, по отношение на един трудов пазар, определян от една икономика, за която приоритет е продуктивността. Младият човек който притежава една диплома, но е лишен от съответстваща работна позиция, или който трябва да приеме едно "деградиращо" работно място, представлява едни от най-интересните типове на конфликт на статутите.
Низходящата социална мобилност днес засяга в по-голямата част от страните между една четвърт и една трета от активното население. Тези които се намират на "наклонената плоскост" продължават да се идентифицират с техния предишен статут или този на техните родители...

Авторът е Матей Доган, статията се казва "Classe, religion, parti: triple déclin dans les clivages électoraux", отпечатана е през 1996 г. в "Revue internationale de politique comparée".

Та това, което искам да кажа е че Западът не е вече това, което сме си мислили. Произвеждат се повече специалисти отколкото е нужно и конкуренцията става все по-голяма. И това, както се вижда от цитата, изобщо не е само в Канада, а важи и за Западна Европа. Това което ме домързя да преведа от същата тази статия е че позициите в производството и в услугите са "изоставени" от местните и са оставени на имигрантите. Тези наивници които си мислят, че след като са се класирали по точковата система, значи са богове и тук веднага трябва да им се намери работа, по-добре е да се отърсят от илюзиите си. Да се сетят пак за този цитат, как между една трета и една четвърт от активните европейци не могат да намерят работа, която съответства на образованието им. Тук животът е борба, за да си намериш място под слънцето трябва да си го извоюваш, това може да ти отнеме години от живота ти, конкуренцията е много голяма, ама който го е страх от вълци да не ходи в гората. Аз едно съм си казала - след като има толкова хора, които успяват тук, значи е възможно и ако нещо при мен не върви, трябва първо да потърся причините в себе си. [/u]
Molson

Мнение от Molson »

da obobshtim:
1. na CA i tribvat hora - da konsumirat i Bachkatori - da bachkat vav fabrikite i posle da konsumirat.
2. che v CA e trudno osobeno za novodoshlite e poveche ot iasno. No nikade ne e lesno, nai-malko pak v CA
3. koito e uporit i celeustremen, kakto i realist rano ili kasno shte uspee.
4. s mnogo trud ne se zabogatiava, nai-mnogo da si sasipesh zdraveto.
5. za da uspesh v CA parvo triabva da precenish kolko STRUVASH samia sebe se.
6. da si napravish plan za deistvie i da go sledvash, inache nestava osven ako ne si vrazkar ili super kasmetlia.
7. triabva da si obigran i probiven - inache e nevajmojno da se preborish s jestokata konkurencia v CA.
8. ..........
9. .........
N. ...........
survivor

Мнение от survivor »

Мечо Пух, да кажеш че ако пристигнете тук вероятно ще ви отнеме много усилия да намерите квалифицирана работа, може да ви отнеме няколко години, в които да давате много и да живеете в лишения, но шанс имаш, е едно, но да кажеш - ако дойдете очаквайте да се пенсионирате във фабриките, защото на Канада и трябват само нискоквалифицирани работници, е друго. Схващаш ли разликата? Второто 100 % демотивира. Ама ако то ви се вижда по-подходящо, няма проблем. Затова е форум,, за да има различни мнения, е дано различното от вашето мнение не ви действа като червено на бик
:P
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

survivor написа:Мечо Пух, да кажеш че ако пристигнете тук вероятно ще ви отнеме много усилия да намерите квалифицирана работа, може да ви отнеме няколко години, в които да давате много и да живеете в лишения, но шанс имаш, е едно, но да кажеш - ако дойдете очаквайте да се пенсионирате във фабриките, защото на Канада и трябват само нискоквалифицирани работници, е друго. Схващаш ли разликата? Второто 100 % демотивира. Ама ако то ви се вижда по-подходящо, няма проблем. Затова е форум,, за да има различни мнения, е дано различното от вашето мнение не ви действа като червено на бик
saglasen sam s tebe, survivor. Moje bi az malko poprekalih s tejkata chast. Iskah da nablegna na fakta che tochno spetsialistite i tia s po-kvalifitsirani profesii sa nai-zle. V smiasal che nai-trudno si namirat rabota, imali sa nai-golemi ochakvania i saotvetno nai-mnogo stradat. A da ti kaja chestno az pone enmoga da si predstavia kak niakoi shte me demotivira da napravia neshto, oshte poveche ako e takava vajna stapka v jivota kato imigratsiata. Ama da mi razpraviat che idvash tuka i na vtoria den pochvash da vzimash 70k. e meko kazano neetichno...1 ili 2 sluchaia ne dokazvat nishto. po-dobre da si gotov za loshoto i to da ne stane otkolkoto obratnoto.
Rosi

Мнение от Rosi »

MechoPuh написа: A da ti kaja chestno az pone enmoga da si predstavia kak niakoi shte me demotivira da napravia neshto, oshte poveche ako e takava vajna stapka v jivota kato imigratsiata.
Me4o, :beer: :beer: :beer:
Ama da mi razpraviat che idvash tuka i na vtoria den pochvash da vzimash 70k. e meko kazano neetichno...1 ili 2 sluchaia ne dokazvat nishto. po-dobre da si gotov za loshoto i to da ne stane otkolkoto obratnoto.
I o6te vednuj : :beer: :beer: :beer: :beer: :beer:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

MechoPuh написа:
survivor написа:Мечо Пух, да кажеш че ако пристигнете тук вероятно ще ви отнеме много усилия да намерите квалифицирана работа, може да ви отнеме няколко години, в които да давате много и да живеете в лишения, но шанс имаш, е едно, но да кажеш - ако дойдете очаквайте да се пенсионирате във фабриките, защото на Канада и трябват само нискоквалифицирани работници, е друго. Схващаш ли разликата? Второто 100 % демотивира. Ама ако то ви се вижда по-подходящо, няма проблем. Затова е форум,, за да има различни мнения, е дано различното от вашето мнение не ви действа като червено на бик
saglasen sam s tebe, survivor. Moje bi az malko poprekalih s tejkata chast. Iskah da nablegna na fakta che tochno spetsialistite i tia s po-kvalifitsirani profesii sa nai-zle. V smiasal che nai-trudno si namirat rabota, imali sa nai-golemi ochakvania i saotvetno nai-mnogo stradat. A da ti kaja chestno az pone enmoga da si predstavia kak niakoi shte me demotivira da napravia neshto, oshte poveche ako e takava vajna stapka v jivota kato imigratsiata. Ama da mi razpraviat che idvash tuka i na vtoria den pochvash da vzimash 70k. e meko kazano neetichno...1 ili 2 sluchaia ne dokazvat nishto. po-dobre da si gotov za loshoto i to da ne stane otkolkoto obratnoto.
absolutno si prav
ako horata idvat ambicirani no gotivi da miat chinii i da se boriat - shte uspeiat
ako niakoi s diplomi i kvo li ne ot BG doide i ne si nameri rabota (tuk za dobra rabota moje da chakash s meseci i dori godini - kanadec, a kamo li imigrant) togava shte mu e trudno sigurno
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Значи накрая пак стигнахме до "клишето", че човек трябва да е амбициозен и да не го мързи, за да може един ден да взема 70к в Канада...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Lub0 написа:Значи накрая пак стигнахме до "клишето", че човек трябва да е амбициозен и да не го мързи, за да може един ден да взема 70к в Канада...
ili incredibly lucky
az vzimah poveche oshte parvata godina - po kasmet
a sega vzimam po malko - kasmeta svarshi
Заключено