помощ за отглеждане на малко дете

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
AnnaR

помощ за отглеждане на малко дете

Мнение от AnnaR »

Някой евентуално да е подавал документи в България и да е получавал финансова помощ за раждане и/или за отглеждане на малко дете,което е родено в Канада и е с двойно гражданство? Ако да, може ли тази помощ да се получава от бабата на детето?
Зная, че има такава спогодба между страните в Евро съюза, но има ли и между България и Канада?
Питам тук, защото информацията ми от НОИ е противоречива и зависи от служителя, на който попаднеш. Та, ако някой знае нещо по-въпроса, нека да сподели...
pumpy

Мнение от pumpy »

Къде ще е самото дете и бабата съответно ?
Аз съм подавал молба за помощ за раждане на второ дете. Подава се в локалта служба по социално подпомагане с оригиналния български акт за раждане на детето, ако и да е родено в Канада. Има обаче едно условие и то е "детето да се отглежда в Бг". МОето дете не отговаря на това условие...
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

poumpy написа: Има обаче едно условие и то е "детето да се отглежда в Бг". МОето дете не отговаря на това условие...
И моето не отговаря, а и няма да отговаря на това условие. Мислех бабата да помага за отглеждането му тук.
Значи все пак има такава помощ... За N - ти път се сблъсквам с недоразумението " некомпетентни чиновници" .
Аватар
Yahoo!

Мнение от Yahoo! »

AnnaR написа:
poumpy написа: Има обаче едно условие и то е "детето да се отглежда в Бг". МОето дете не отговаря на това условие...
И моето не отговаря, а и няма да отговаря на това условие. Мислех бабата да помага за отглеждането му тук.
Значи все пак има такава помощ... За N - ти път се сблъсквам с недоразумението " некомпетентни чиновници" .
Абе бабата пенсията си в Канада ли ще я получава докато гледа детето ?
"I want to know God's thoughts; the rest are details."
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

Ани, ако детето ти има двойно гражданство, можеш да получиш единствено "еднократна помощ за раждане" ! Няма условие детето да се отглежда в БГ. Единственото условие е, документите да се подадени преди навършване на 3 годишна възраст на детето !
Късмет ! :lol:
Поздрави на всички в къщи :wink: !
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
pumpy

Мнение от pumpy »

didi-did написа:Ани, ако детето ти има двойно гражданство, можеш да получиш единствено "еднократна помнощ за раждане" ! Няма условие детето да се отглежда в БГ. Единственото условие е, документите да се подадени преди навършване на 3 годишна възраст на детето !
Късмет ! :lol:
Поздрави на всички в къщи :wink: !
на мен от общината ми поискаха доказателство за поне 6 месечно пребиваване на детето там за да платят тази еднократна помощ ....
Аватар
AnnaR

Мнение от AnnaR »

Yahoo! написа: Абе бабата пенсията си в Канада ли ще я получава докато гледа детето ?
принципно в България ще си я получава, но не виждам връзката
Аватар
didi-did

Мнение от didi-did »

За моите деца аз такава помощ не съм получила, тъй като не съм им извадила все още БГ гражданство. Но на моя позната изплатиха тези пари за близначките й, които са родени в Канада ( те също нямаха 6 месечен престой там).
Животът не се измерва с броя вдишвания,а с моментите,които спират дъхът ни !

http://scandalni.com/wp-content/uploads ... ney400.jpg
flash**

Мнение от flash** »

Преди 4 мес. подадох док. за еднократната помощ( 200 лв) и ноември свекърва ми я взе с пълномощно от пощ.клон.
НИкакво доказателство не ми искаха за по-дълго пребиваване.. Разлика от община до община колкото искаш :twisted: ...
survivor

Мнение от survivor »

Докато детето навърши 1 година, няма изискване да пребивава в България.
Публикувай отговор