На скоро съпругът ми получи предложение за работа в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
DJIDJI
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Окт 12, 2008 9:57 am
Местоположение: schweiz

На скоро съпругът ми получи предложение за работа в Канада

Мнение от DJIDJI »

Здравейте

Ще се опитам да съм кратка и колкото може по точна, за да разберете естеството на проблема ни.
За нас - Младо семейство (32 год.) с детенце на 5 годинки. Преди 13 години напуснахме България и отидохме да следваме в Германия, малко след завършването се преместихме в Швеизария, където живеем и до сега.
На скоро съпругът ми получи предложение за работа в Канада, но все още се чудим дали да се възползваме или не...
Не сме информирани за живота и стандарта там, всичко ни се вижда чуждо и мноооого далече. От една страна ни се иска да опитаме, заради опита, личното обогатяване и подобряването на английския ни език, а от друга страна едно ново местене ни плаши малко, заради детето ни, което ще трябва да свиква с нови приятелчета и нов език, и заради мен самата, защото професията ми няма да бъде призната и ще трябва да се преквалифизирам...
Открих българската клавиатура, юра :Д
Въпросът ми към вас е следния, имате ли информация за провинция Съскатчеван, и по-точно град Саскатуун? Каква заплата годишно би стигнала на 3 членно семейство, защото на нас направеното предложение ни се вижда изключително малко, но все пак нека не забравяме,че ние живеем в Швейцария, кьдето е мнооооого скьпо и неможем да направим реална преценка...
В началото ще работи само сьпругьт ми, докато аз подобрявам англйския си и се грижа за детето. След няколко месеца смятам да започна и аз самата работа. Дьржавата би ли ми помогнала за преквалифициране и тьрсене на работа? Училището заплаща ли се и сьответно каква е таксата, здравни застраховки, коли и т.н.
Ще ви бьда изключително благодарна за всяка информация по темата.

Поздрави от нас и благодаря още ведньж
Pepon
Мнения: 841
Регистриран на: Пет Авг 08, 2003 10:06 am
Местоположение: Somewhere Out There

Мнение от Pepon »

Аз лично, не бих напуснал цивилизацията за по-малко от 65000CAD/годишно. А вие сте и трима, може би трябва да му предложат поне 80к на съпруга ти за да отидете в прериите, но все пак много зависи на какво ниво и позиции сте в Швейцрия. Дай малко повече инфо за офертата за да ти дадат хората по-полезни отговори.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Здрасти.

Държавата ще ти помогне за преквалифициране.
Училището и здравеопазването са безплатни.
Та след като стандарта в Швейцария е най висок в целия свят, не виждам защо трябва да обсъждаме тоя в Канада.
Та не бих могъл да ти кажа нищо друго конкретно, само че, ако бях на ваше място не бих се преместил в Канада.
Аз самия се чудя каде да се махна, но нямам избор, съдиме се тука със разни застраховки от 5 години и не се знае още колко десетилетия ще се наложи да се съдиме.

Чао и успех :-)
Аватар
mouse
Мнения: 539
Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 9:54 pm
Местоположение: Извън капана

Мнение от mouse »

Точно в този момент това което мислите ми звучи като приказката: Да оставим питомното за да гоним дивото.

Швейцария е една много развита и стабилна страна, с много традиции и култура. Саскечуан е една прерийна провинция, все едно от столицата да се преместите в някое забутано село в Родопите. На някои би им харесало.

В момента западните икономики са доста нестабилни и не се знае до кога. За разлика от тях Швейцария винаги е оставала стабилна по време на кризи.

Лично аз съм си избрал едно много тихо местенце в кантон Гларус и усилено работя по въпроса.
Сиренето е безплатно само в капана.
danielle

Re: На скоро съпругът ми получи предложение за работа в Кана

Мнение от danielle »

Въпросът ми към вас е следния, имате ли информация за провинция Съскатчеван, и по-точно град Саскатуун?
Абе там не е ли кучи студ през зимата... -30; -40...а? :roll:
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Мнение от Ivan1007 »

Съскетчуан по икономически ръст е на първо място в момента в Canada изпреварвайки дори Алберта имайки предвид, че бяха доскоро най-изостаналата от трите прерийни провинции. Цените на жилищата са сравнително по-ниски, но Saskatoon и Regina бяха наскоро нещо като бум и май и там поскъпна доста. SK е загубил доста хора през последните 30-на години за сметка на АB и сега къде повече или по-малко успешно се опитва да ги върне и да намери нови,
Училището, здравеопазването и преквалификацията ще бъдат абсолютно безплатни, а застраховките за колите мисля че са най-ниските в Canada. Наемите също са сравнително ниски.
Релефа е равнинен, степ (прерия) и зимата е доста тежка.
Медианната заплата (половината хора са с заплата под тази цифра, а половината над нея) за Алберта, Онтарио, Бритънска Колумбия и Quebec са 50 -52 000, а за СК е около 45 000 (преди данъците естественно)
Детето ще свикне за няколко месеца и това няма да е проблем.
SK може да бъде добра първа стъпка в Canada,а може и да се живее там. Зависи какво търсите.
Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Там е супер студ ...
Мисля че Ivan1007 е прав за сичко.
DJIDJI
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Окт 12, 2008 9:57 am
Местоположение: schweiz

Благодаря

Мнение от DJIDJI »

Мъжът ми е химик най-общо казано и работи по специалността си, аз работя в университета в ц...рих (немога да намеря буквата,съжалявам).
Не ни е лошо тук, но незнаем дали ще удължат договора му и се готвим за промени, ако се наложи... по добре да сме информирани, отколкото да се запътим слепешком към Канада, затова ви и питам.
Благодарни сме на всякаква информация, а не само на тази, която ще ни е приятно да чуем.... Студът малко ме изплаши, но все пак и там живеят хора :roll: предполагам не е толкова страшно, колкото звучи....
Искаше ни се да отидем в държава, където да си чужденец не е срамно, надявах се в Канада да е така?
danielle

Re: Благодаря

Мнение от danielle »

Студът малко ме изплаши, но все пак и там живеят хора :roll: предполагам не е толкова страшно, колкото звучи....
Ами, че първо трябва тях да попиташ как живеят и как я карат през зимния период... де да знам, при тез минусови температури...бих изкукала. Имам познат, който живее в Манитоба и казва, че 4-5 месеца е кошмар. Вече 2 пъти си ходи в БГ през зиматта - предпочита нашата през другата.:?
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Мнение от Ivan1007 »

Проблем (ако може да се нарече така) за мен не са екстремно ниските температури през зимата. Проблем е продължителността и - 6-7 месеца, а не 2-3 на колкото сме свикнали. Има и изключения като Тихоокеанското крайбрежие на BC, откъдето ти пише даниелле, но там пък може да вали дъжд и да не видят слънце по месец и кусур.
Canada е имигрантска страна и поне на запад накъдето сте се запътили не само, че не е срамно да си емигрант, но това се счита за съвсем нормално. Дали ще се чустваш чужденец зависи от теб, но за около 1-3 години повечето се чустват като у дома си. За гражданство може да се кандидатства след като си живял 3 през последните 4 години там.
DJIDJI
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Окт 12, 2008 9:57 am
Местоположение: schweiz

Студ

Мнение от DJIDJI »

Уаау, доста е стряскащо 6-7 месеца минусови температури, а чета, че имат страшно много паркове, та то кога ги посещават... До сега притесненията ми бяха за финансите, а сега дойде друго... :shock:
А какво мислите, 2 до 3 години по приемливо ли ви звучи? Защото немога да си представя да свикнем на такова време, нито аз, нито съпругът ми си падаме по студеното време... А правихме планове да се установим за постоянно.... :( , че ни писна от местене.
DJIDJI
Мнения: 10
Регистриран на: Нед Окт 12, 2008 9:57 am
Местоположение: schweiz

Отностно Швейцария

Мнение от DJIDJI »

Исках да взема отношение по темата Швейцария. Да-висок стандарт, да-много високи заплати, но нали знаете, че монетата има винаги 2 страни. Та отностно 2-рата страна- тук и да кихнеш трябва да си платиш. Здравната застраховка ти е много скъпа, наемите ти са зашеметяващи, към това да прибавя, че кило месо зависи от сорта ти е между 30 и 70 франка, в същия дух са и останалите цени на хранителните продукти, детската градина ако искаш детето да не ти е само от 8.30 до 11.30 часа, а до 17.00 струва между 1200-1700 франка. Няма да продължавам, за да не ви досаждам с цифри,но всичко е в този тон.
Швейцария е рай за богатите - с това съм съгласна, но иначе......
Аватар
optics
Модератор
Мнения: 11751
Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местоположение: Victoria, BC

Мнение от optics »

Студеното време не е проблем ако човек докато е на работа е под покрив, а вие ще сте така нали :)
Имам приятел, който живя няколко години в Саскатун, защити докторат, сега е в Северна Каролина, от немай къде, по неговите думи, (там намери работа) но би се върнал в "родния" Саскатун при първа възможност. Аз съм ходил при него докато още беше там и да - живеят си и там хората и са много приятни хора (големия студ сплотява).

Най-важното (понеже питаш и за това) - в Канада ще може да се чувствуваш свой, а не чужденец. Нещо което в Европа може цял живот да не ти стигне. В сравнение с това, прехвалената култура на стария свят не струва пет стинки - мое скромно мнение с което който иска може и да не се съгласява.

Относно мъжа ти - конкуренцията е жестока, както навсякъде, но като гледам (аз съм в химически департмент) има старци професори за пенсиониране.
Това в Саскатун постоянна позиция ли е или поне с тенденция да стане постоянна ?
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
7George
Мнения: 9645
Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Местоположение: Calgary

Мнение от 7George »

optics написа: Най-важното (понеже питаш и за това) - в Канада ще може да се чувствуваш свой, а не чужденец. Нещо което в Европа може цял живот да не ти стигне. В сравнение с това, прехвалената култура на стария свят не струва пет стинки - мое скромно мнение с което който иска може и да не се съгласява.
:thumbsup:
Аватар
Ivan1007
Мнения: 12442
Регистриран на: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местоположение: Calgary

Мнение от Ivan1007 »

Canada не е място за гурбет. Има по-добри места от тук за това. Данъците са сравнително високи. Споменах че SK може да бъде добра стартова точка за по-приятни места в Canada Ето ти и link към цените кварталния ти magazin ако идеш в Съскатун
:D

http://www.safeway.ca/storefinder/sixfr ... toreID=338
Публикувай отговор