ЧАСТНИ УчИЛИщА

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

krimon написа:
ablood написа: много хора, можещи да си позволят частно училище са се спряли на държавното.
това са местни кебекуа, за които важи принципа "защо да плащам за нещо, което мога да получа без пари" и за които в повечето случаи важи правилото, че са безумно неграмотни, въпреки парите, които изкарват :idea:

Достатъчно е да се види къде в класацията на училищата са частните и къде държавните: най-добра успеваемост имат учениците от частните /с изключение на 1училище, на което се знае името/.
Защо с изключение само на едно училище? В училищата класирани в първата десятка виждам точно 4 публични. И виждам доста частни, класирани след тях. Наистина по принцип по-напред в класацията са частните училища, но това не означава че няма частни училища назад в класацията, нито пък че няма публични училища напред в класацията. За мен изводът е че трябва да се гледа представянето на конкретното училище. Общият принцип че колкото повече плащаш толкова повече получаваш може в случая да се окаже много заблуждаващ. Най-успешните училища са тези, за които подборът е най-голям. А такива има и държавни.
Някой има ли повече информация за Collège Français? Бях много изненадана да разбера че приемали там и без изпит, само въз основа на оценките от началното училище.

За началното училище класация не знам да има, което прави изборът на частно такова училище изключително рискован. Пак повтарям - не разчитайте че колкото е по-скъпо толкова е по-качествено. На препоръки повече бих разчитала.
Последно промяна от survivor на Вто Сеп 16, 2008 8:16 am, променено общо 1 път.
smurfieta
Мнения: 60
Регистриран на: Вто Апр 06, 2004 5:24 am
Местоположение: Brossard

частни училища

Мнение от smurfieta »

Моят син е в Колеж Франсе-Longueuil и беше приет с подобни изпити по френски и математика,както и в още 3 други подобни частни училища,по-напред в класацията.Той държеше да го запиша в това училище и не съжалявам.След 1 секондер е възможно,явно и без изпити,защото познавам дете,което го записаха от 2 секондер в Колеж Франсе-Монреал,само с интервю.
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Моите познати си записаха детето в Колеж ФрансЕ в Монреал, от първи секондер и съм сигурна че без изпити. Бях ги срещнала малко преди началото на сезона на изпитите за следващата учебна година и те ми казаха че вече е приет без изпит. Детето вече учи там. Странна работа. Влязох тогава в сайта на училището и наистина прочетох че има приемни изпити.

Кога ще излиза новата класация на училищата? Между другото много съм благодарна че я има, без нея просто не знам как щяхме да се ориентираме. Може да я плюят колкото си искат, обаче е единственият обективен критерий за сравнение.
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Още нещо. Не си правете илюзията, че като плащате по 3000 долара годишна такса за частно училище, децата ви ще учат с децата на елита. 3000 долара не е сума, която ще раздели богатите от бедните. Има семейства на социал и подработващи на публисак които си пращат децата в училища като Бребьоф. Ама 37 000 годишна такса е нещо друго, нали? Ето една статия където можете да прочетете къде предпочита да си праща децата квебекския елит:

http://www.ledevoir.com/2007/10/20/161307.html
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

krimon написа:
mouse написа:За колко големи деца?
Още от 1клас може да е в частно училище. Има два варианта английско или френско. Аниглийските не са спонсорирани от държавата и струват около 10К на година + парите за униформа и учебници отделно, понякога до към 1000$. Френските са спонсорирани от държавата и излизат около 3000$ на година + учебници и униформи. Избор богат. За тези от след 6 клас, секондер, има приемен изпит, който се държи една година преди започването.
Това в червеното са малко приказки от 1001 нощ.
да дам и аз моята лепта:
детето ми ходи на частно училище, но по закон 101 е формално във френската част на класа. Тоест класа е смесен, половината деца са франкофони, другата половина англофони. Всичко учат заедно, с изключение на 5 часа седмично математика, което се преподава на майчиния език. Без да удоволетворяваш необходините изисквания не можеш да запишеш детето си в английската част на класа. Определено получават субсидия от държавата, защото в началото на двата семестъра има по един ден, в който се набляга ученика да е там, понеже имат преброяване от министерството. Как това се отразава на таксата не знам, мога само да кача, че аналогично училище в Торонто струва около 10к, а в Денвър около 14к, всичко това срещу само 6к в Монреал и за двете части на класа.
Не мога да си дам мнението за публично и да сравнявам, честно казана не ме и интересува, все едно не е опция за нас.
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

При липса на провинциална класация на училищата от началното училище, поне някакъв ориентир могат да бъдат класациите на общоканадските конкурси по математика. Доколкото си спомням единия беше за 5 клас, а другия за 6-и. Единият се казваше Питагор, а другия Фибоначи. Естествено там участват училищата в които имат самочувствието че са от най-добрите. Ето например класацията на конкурса Питагор от 2008 г. Вижда се че на първите места са се представили онтарийски училища, а на първо място в Квебек е публичното Еколь Ентернасионал:

http://www.mathematica.ca/pdf/palmares/ ... agoras.pdf

Ето тук има много общоканадски класации от математически конкурси:

http://www.mathematica.ca/eng/honour.htm

Тези класации все пак дават някаква база за сравнение. Въпреки че за мен е ясно че винаги за предпочитане са училищата в които има подбор, но подборът е според знанията на децата (които се установяват с тестове), а не според портфейла на родителите. В добрите частни гимназии приемат с изпити (както и в добрите публични гимназии), ама дали е така и за частните начални училища?
Аватар
mouse
Мнения: 539
Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 9:54 pm
Местоположение: Извън капана

Мнение от mouse »

survivor написа:Още нещо. Не си правете илюзията, че като плащате по 3000 долара годишна такса за частно училище, децата ви ще учат с децата на елита. 3000 долара не е сума, която ще раздели богатите от бедните. Има семейства на социал и подработващи на публисак които си пращат децата в училища като Бребьоф. Ама 37 000 годишна такса е нещо друго, нали? Ето една статия където можете да прочетете къде предпочита да си праща децата квебекския елит:

http://www.ledevoir.com/2007/10/20/161307.html
Ти май страдаш от мания за величие :lol:

Нормалните хора си пращаме децата в частни училища с единствената цел да получат по-добро образование, затова и се интересуваме от качеството на обучение а не от цената. Другото граничи със снобарщина.

Ако училището в което е завършил кметът на Монреал е евтино за теб за мен е достатъчно престижно.
Сиренето е безплатно само в капана.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

mouse написа:Нормалните хора си пращаме децата в частни училища с единствената цел да получат по-добро образование, затова и се интересуваме от качеството на обучение а не от цената. Другото граничи със снобарщина.
Всъщност причините са 3:
По-добро образование, което превкалено често е знак на болни амбиции.
Географски.
Снобарски.

Самия факт, че някой ти се хвали, че е записал детето си в частно училище, трябва да ти подскаже каква е причината, но изобщо не си мислете, че той я осъзнава. Камо ли да я признае.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

и кое е училището на кмета на Монреал :)

простите невежество :oops:

то май това си е снобарщина :wink:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Mouse, по спомени от миналата година Lower Canada College - частна англофонска гимназия, имаше годишна такса от около 20 000 долара. Това обаче не му пречи да бъде едва на четиридесет и не знам си кое място в класацията. При условие че например публичното Еколь Ентернасиональ е на десето място в класацията. Родител да дава 20 000 долара годишно го разбирам само ако детето му не са го приели в по-добро публично или по-добро и по-евтино частно училище и ако алтернативата му е да отиде в училище още по-назад в класацията. Единственият обективен критерий за качеството на обучението в едно училище е не до каква степен е субсидирано, а мястото му в класацията, което е въз основата на представянето на децата на общопровинциалните изпити.

Ablood, не мисля че желанието на родителите за по-добро образование в повечето случаи е знак за болни амбиции. Мисля че е нещо много положително. Въпросът е по-доброто образование да не се смесва с това къде учи детето на кмета :)

Скъпи съфорумници с деца гимназистчета, ще ми кажете ли какви са тези танци в програмата на моето? Чудя се дали е прищявка на училището или част от задължителната в провинцията програма:shock:
Аватар
Chomsky
Мнения: 272
Регистриран на: Пон Сеп 08, 2008 1:35 pm

Мнение от Chomsky »

Какви са критериите за класирането?
леко, не се нервирайте, че ще остареете бързо.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Наскоро гледах един много готин филм: момчето недоволстваше, че го пращат в училище с много натоварена програма. Баща му отговори:
"Как можеш да си такъв егоист! Не можеш ли подне веднъж да поставиш моите амбиции пред нелепото си детско щастие?"
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

на ablood никой не му е казал още, че филмите са измислица :lol:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Упс :? Наистина?
И Годзила ли?
Аватар
mouse
Мнения: 539
Регистриран на: Вто Яну 01, 2008 9:54 pm
Местоположение: Извън капана

Мнение от mouse »

ablood написа:
mouse написа:Нормалните хора си пращаме децата в частни училища с единствената цел да получат по-добро образование, затова и се интересуваме от качеството на обучение а не от цената. Другото граничи със снобарщина.
Всъщност причините са 3:
По-добро образование, което превкалено често е знак на болни амбиции.
Географски.
Снобарски.

Самия факт, че някой ти се хвали, че е записал детето си в частно училище, трябва да ти подскаже каква е причината, но изобщо не си мислете, че той я осъзнава. Камо ли да я признае.
До колкото разбирам твоите още не са прекрачили прага на родното училище :lol:
Като походят няколко години едва тогава ще можеш трезво да прецениш ситуацията. Ще научиш колко процента от децата в секондер завършват училище и колко от завършилите продължават образованието си и на тази база сравнявайки частните с държавните училища. За сега пей сърце :beer:
Сиренето е безплатно само в капана.
Публикувай отговор