Мили мой емигранти - съвети за запътилите се към Канада

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Аватар
priest
Мнения: 33
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 4:55 am
Местоположение: Село Торонтово

Мили мой емигранти - съвети за запътилите се към Канада

Мнение от priest »

Аз съм един успешно минал интервюто и успешно кацнал в Канада от осем месеца и тъй като все още минавам за новопристигнал искам да споделя своя челен опит(и то съвсем добронамерено!) с всички които искат да научат малко за Канада преди да са кацнали тук.
Преди всичко искам да кажа че в Канада не всичко е цвете, но в сравнение с 99% от държавите по света тук е райско кътче с наистина неограничени възможности. И всеки който твърди обратното да си хваща дисагите и да се връща на село при другите неуспели емигранти. Така че моля да не спорим повече по този въпрос а да се концентрираме върху това как да помогнем на другите, които още тръпнат в очакване на интервюто, визите или кацането в Канада да успеят по-добре от нас кацналите вече в своята подготовка за тази така огромна крачка в своя нов живот зад океана.
Първото и най-важното което трябва да знаете за Канада, е това че тук не се говори български. Поне не от официалните власти, с изключение на съда кадето имат преводач, но ако сте стигнали до там значи имате ГОЛЯМ проблем. Така че наблягаите на езика МНОГО ама МНОГО е важно. Английски или Френски зависи от това каде ще кацнете но се подгответе защото ще ви е нужен повече от всичко друго. Познавам много хора лично, които работят без договор, без осигуровки и без никакви перспективи за бъдещето и с много ниско заплащане само защото не говорят езика. Те са обречени или да мизерстват или да се върнат обратно и те никога не са били наистина в Канада а само са я видяли, но са нямали достъп до нея. Повечето работят за някой мошенник българин, който не им плаща добре и ги експлоатира 100%. За тях наистина е по-добре да се върнат в БГ и да мразят Канада защото и без това нищо друго не им остава. Разбира се и тук се учи език, има безплатни курсове в цяла Канада за английски или френски в съответната провинция. Но тук живота е доста скъп и ако тепърва идвате за да учите език сте за оплакване финансово. Много хора го правят, не е невъзможно, но е за предпочитане да се подготвите предварително.
Второто много важно нещо е да се подсигурите с КВАРТИРА. Една позната от центъра за новодошли емигранти ми разправяше едни страхотии за хора дето си свършват парите още първата седмица щото спят по хотели и харчат наляво и надясно. Не забравяите ние идваме в Канада да правим пари, не да ги харчим. Направете си план за разходите с ПЪРВА точка квартира, това е нещо с минимум една година договор и ако е с 50 долара по евтино са си 600 долара по малко за годината, което не е за пренебрегване.
Трето и четвърто са КОЛА и РАБОТА. И без двете не може и двете са необходими и неизбежни. В Канада може обувки да нямаш но без кола си за никъде - това е много използвана поговорка и е 200% вярна. И за коллата и за работата не мога да дам еднозначен съвет, като дойдете ще ви стане ясно. Едно е ясно и с двете се започва по-скромно и после се повишава стандарта. Тук работа се намира с търпение и много постоянство а кола втора ръка или е скъпа или много износена, така че се гответе за борба. Аз си взех кола на втората седмица и минах тънко само защото имах приятел да ми помогне иначе може да ви изтискат портфейла за някоя трошка, дето иска основен ремонт. А първата работа почнах след два месеца като поразпитах първо за да не направя грешка.
Това са първите 4 много основни неща, без които ще ви се стори тясна Канада а ако си направите труда може да си уредите живота много бързо и качеатвено.
Моля чувстайте се поканени да задавате въпроси, ако мога ще ви помогна. Имайте в предвид че живея в Торонто и ако ме питате за Ванкувър ще ме затрудните в отговора. Също така искам да помоля останалите от форума които ще побликуват отговори да бъдат сдържани и позитивни в даването на съвети и да помнят че и ние сме били в положението на чакащи интервюта или визи. Целта е само една да споделяме опита си за да помогнем както е били помогнато и на нас (благодарности на суфорумниците и на BGCANADA.COM като цяло).
За съвети и помощ когато е нужно моето съдействие моля пращайте лично съобщение. Ако имам възможност ще помогна.
Не мислете много а питаите, с питане и до Цариград (Торонто в моя случай) се стига.
Човек сам си избира пътя по който да тръгне, и не може да вини никого за грешките които допуска...
Аватар
priest
Мнения: 33
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 4:55 am
Местоположение: Село Торонтово

Книжка в Онтарио

Мнение от priest »

Нормално изпита за книжка в провинция Онтарио е следния:
1. Изпит G1 или на български листовки. След успешно полагане дава право да шофирате само с придружител, който има пълна G книжка в Канада повече от 4 години.
2. Изпит G2, след успешно полагане дава право да карате самостоятелно но с някои ограничения. Като например 0 промила алкохол в кръвта и други.
3. Изпит пълно G (FULL G), след успешно полагане дава право на неограничено шофиране при спазване на правилата за движение в Онтарио.

ВАЖНО: минимален срок за взимане на G2 и full G е 12 месеца след взимане на предишната категория. Пример изкарвам успешно G1 мога да запазя дата за изпит G2 след 12 месеца. Изкарвам успешно G2 - мога да запазя дата за G след 12 месеца. На практика ако запазя дата след 12 месеца датата ще е след поне още 2 до 6 месеца по-късно в зависимост от натовареността на Ministry of Transportation (Министерство на транспорта).

Не звучи много обещаващо нали - може и три години да си почакате за пълна книжка.

Но аз си изкарах пълно G само за 2 месеца от кацането си!
Мислите си че съм направил някаква далавера?
Нищо подобно. Канадските закони ви позволяват ако вече имате книжка ПОВЕЧЕ от 12 месеца, да придобиете канадска пълна G категория по ускорена процедура.

Принципа е следния: с БГ книжката може да карате само 2 месеца, в закона пише, че ако сте турист може 1 година но щом сте PERMANENT RESIDENT сте длъжни да си изкарате местна книжка. За целта ви трябва удостоверение от КАТ, което горещо ви съветвам да си го извадите докато сте си в БГ. Понеже е на български се налага превод, но не се хабете да го превеждате в БГ тук не им пука много за нашите заклети преводачи. Казват ви да отидете до консулството и да покажете удостоверението на консула(в Торонто има консулство а в Отава посолство) като консула поема отговорността за превода и срещу 23 долара ви написва един лист и слага подпис и печат. Тук този лист САМО ви трябва. Всичкото това главоболие става за един ден ако си имате документа от кат. Всъщност за 5 мин ви го пише консула. Проблема идва от това. че книжките ни не са на английски, името го пише на латиница ама не пише кое е малко кое фамилия, нито категориите са описани на английски.
Та след като имате листчето отивате на изпит на листовки(G1 test) и ако минете успешно мовете да продължите със запазването на дата за другият изпит.

ВАЖНО1: ако сте дошли и сте забравили за документа от КАТ не започваите с процедурата за книжка почнете ли по стандартната процедура, връщане назад НЯМА не може да минете после по ускорената. Първо си изкараите бележката от консула преди да почнете с G1, иначе ще чакате 3 години!
ВАЖНО2: Ако нямате документ от КАТ може и да го извадите тук на място при консула, само че за 6-7 месеца!!!!!! Така че за ваше добро е или да си го извадите в БГ или да оставите пълномощно на някой да ви свърши тази работа.

Процедура: След листчето от консула споменато малко по-горе. Отивате на изпит на листовки (G1) пред Министерството на транспорта и успешното му изкарване може да си запазите дата ВЕДНАГА за другия изпит, но не G2 а направо G. Дава ви се право да не чакате и да се ивите направо за G само ЕДИН път ако се провалите се връщате към нормалния ред G1-> G2-> G. За да не се стигне до провал аз си направих труда да изчета правилника за движение по пътищата докато го науча наизуст. И платих известна сума за инструктор като си взех 6 учебни часа и разучих квартала (с инструктора) където ще се проведе изпита и той ми показа рисковите места, където обикновенно късат. А добре е и да се разберете с него и да ви даде колата за изпита, защото ако се явите с кола на инструктор правите по-добро впечатление на изпитващия, с това че инструктора ви има доверие пък и изпитващия е по-спокоен като има и от неговата/нейната страна спирачка, та ако стане напечено може да спре колата.

Пояснение: аз имам книжка от много години в БГ като съм навъртял служебно хиляди колометра на година, такава ми е била работата че е трябвало да обикалям с кола(не съм бил професионален шофьор в БГ). Това ми помогна много малко в Канада. Който си мисли, че е подготвен за Канада и ще се явява на изпит без да мине на курс си е направил сметката без кръчмар (или изпитващ от Министерство на транспорта в случая). Тук нищо не е както в БГ има много по-различни знаци, много по-различна маркировка и много по-различен начин на каране като цяло. А за магистралата да не говоря, само да смените лентата и ако не знаете правилника сте направили до 8 грешки!!!!!! Така че си го избийте от главата БЕЗ КУРС НЕ СТАВА!!!!!!

Аз си бях поставил за цел да ина от първия път и не ми се стори голяма трудност. Значи щом аз мога и вие можете, вярвам във ВАС, да не сме по-тъпи от другите емигранти дето кацат в Канада!

Цялата тази суматоха около пълното G идва заради колата. Купувам кола - значи ми трябват номера, за да взема номера ми трябва застраховка гражданска отговорност (и тук е задалжителна както в родината), за да взема ЕВТИНА застраховка ми трябва -> FULL G книжка.

Просто нали? Някои сънародници си правят застраховка с G1 или G2.

Сега ще поясня каква е разликата - в парите.
Застраховка за 1 година с G1 - около 8000 долара!! (зависи и от колата)
Застраховка за 1 година с G2 - около 5000 долара!! (зависи и от колата)
Застраховка за 1 година с G - около 2000 долара!! (пак зависи от колата)

Коя цена ви харесва повече?

Пояснение за "зависи от колата" – кола с четири врати тип седан е с по-евтина застраховка от кола с две врати тип "състезателя на квартала". Марката също е от значение. Крайслер например има по-ниска застраховка от Акура (ACURA) защото Акура е предпочитана кола на младите тарикати и за това е в челната тройка на най-блъсканите коли в Канада.

ВАЖНО: За да намалите цената на застраховката можете да помолите застрахователя си от БГ да ви издаде документ на английски или френски в който да пише от колко време имате застраховка при тях. Това ми струва 100 евро в БГ и ми спести 200 долара на година в Канада, така че се изплаща. Но интересното е, че не всички застрахователи тук го признават, трябва първо да поразпитате в различни фирми.

Цена на курс от 25 до 40 долара на час (зависи от квартала и колата) без ДДС което тук е 13% защото плащате на ръка или около 250 за пълен кърс което включва и теория и 12 тина часа кормуване в някои фирми и колата за изпита, но слагате и ДДС защото не плащате на ръка.
При мен беше 3 часа по 25 в моя квартал и инструкторката ме взимаше от пред къщи плюс 3 часа по 40 долара за инструктор в квартала където ще се проведе изпита и още 100 долара за колата в деня на изпита. Предпочетох така защото мога да си ходя когато поискам без да се съобразявам с дни на курса и други такива. А теорията си я осъществих сам с правилника за движение а неясните за мен неща ги уточних с инструкторите докато си карах.

Цена на изпита - ако приравнявате българската книжка - G1 85 долара, G - 75 долара. Цените са крайни и не се облагат с ДДС.
Пояснение за ДДС-то в Канада - тук то се казва PST(Provincial Sales Tax) и GST(Goods and Services Tax). Върху стоките от първа необходимост няма нито PST нито GST, върху някои има само единия от двата данъка а върху някои и двата данъка. Единия данък е 8% другия е 5% и общо става 13% ако са и двата.

Любопитен факт - за разлика от някои страни между които и БГ след успешно полагане на коя да е категория в провинция Онтарио ви дават книжката ВЕДНАГА (на практика около 2 минути) !!!!!! Представлява лист специална хартия на която пише категорията и вашите имена и други такива и пише ВАЖИ БЕЗ СНИМКА!!! Естествено като ви спрат полицаите искат да видят и някакъв документ със снимка на който са написани вашите имена. Тя е валидна до издаването на пластмасовата със снимка, която пристига по пощата след около месец!

Линк към Министерството на транспорта на Онтарио

http://www.mto.gov.on.ca/english/index.html

Надявам се че изчерпах темата ако имате въпроси питайте.
Последно промяна от priest на Съб Юни 07, 2008 3:29 am, променено общо 2 пъти.
Човек сам си избира пътя по който да тръгне, и не може да вини никого за грешките които допуска...
Hullman
Мнения: 649
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от Hullman »

Това със сроковете зз шофьорска книжка Коко добре да го прочете защото преди беше спорил с Хълман че сроковете били доста по кратки.:)

На priest му желая да му се обадят и пишат на Л.С много нови имигранти за помощ и да им помогне.
Желая му също така след като вече им е помогнал с наемане на квартира ( но не каква да е а с претенции ) с кола, с работа, и с какво ли още не накрая новите имигранти да не напишат във форума че всъщност изобщо не им помогнал понеже не им е намерил директорска работа защото те новите имигранти са с претенции нищо че не знаят нито френски нито англииски а в Бг са работили като сервитьори..

Хълман по този път е минал и вече е много внимателен на кой и с какво помага.:)
Priest само искам да ти намекна че има нови имигранти които са изключително нагли и неблагодарни. Пази се от такива защото накрая може и хляба ( оопс шоколада ) да ти иядат.:)
Може да те изгонят и от форума ако искаш да се защитиш и да кажеш истината.:)
И на това сме били свиедетели тук.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Re: Мили мой емигранти - съвети за запътилите се към Канада

Мнение от sasho71 »

priest написа: Не забравяите ние идваме в Канада да правим пари, не да ги харчим. Направете си план за разходите с ПЪРВА точка квартира, това е нещо с минимум една година договор и ако е с 50 долара по евтино са си 600 долара по малко за годината, което не е за пренебрегване.
Трето и четвърто са КОЛА и РАБОТА. И без двете не може и двете са необходими и неизбежни. .
1. Ти уж си дошъл да правиш пари тука , а се стискаш на 50$ по-скъпа квартира :lol: 50-100кинта могат да направят квартирата далеч по-добра за живеене, в сравнение с някое мазе.

2.Това за колата въобще НЕ е вярно, може спокойно да караш години без нея, транспорта е супер удобен, а и ще ти излезе по-евтино на практика. Сега ако имаш предвид, че заводите са извън Торонто дето транспорт не стига това е друг въпрос.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
priest
Мнения: 33
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 4:55 am
Местоположение: Село Торонтово

Мерси

Мнение от priest »

Hullman, благодаря за топлите думи. Дано да успея да помогна на някой, че хората много се оплитат в началото, някой се оправят, някой не. На мен ми помогнаха - факт, за това ми се иска да направя същото поне с информация. За това за което ме предупреждаваш съм наясно, но който си е избрал да се оплаква, и да помагаш и да не му помагаш пак се оплаква - негова си работа. MAIS CE N`EST PAS MON PROBLEM! Бих казал аз ако бях в Кебек. Така че аз съм на този принцип - направи добро пък го хвърли на боклука. Така който поиска да се възползва - моля заповядаите, а който не иска негова си работа. Благодаря горещо за хубавите думи пак и Bonne chance!

А що се отнася до господин sasho71 и сме се нагледали и начели на неговите коментари, а освен това бях изрично помолил да използваме позитивно в нас и да дадем на хората които идват малко повече информация а не никомо ненужни забележчици. За квартирата ще се наложи да обясня подробно в нов постинг, а за колата е не знам дали имаш деца ама ако се наложи да си закараш детето до спешна помощ, защото е глътнало монетите от 25 цента които са ти изпаднали от панталона как ще стане без кола, с автобуса ли? Или ще се обадиш на линейка, да ама тя тук се плаща както знаем и излиза соленко или може би с такси, само че тук такситата са също неприятно скъпи. И пазаруването с автобуса ли го правиш? Двама възрастни с две деца са близо 7 долара в едната посока и още толкова в обратната, нали се сещаш колко бензин при цена 1.27 - 1.28 за литър ще сипеш.

За повечето работни места те питат - имате ли кола? А докато си търсиш работа може и някоя пица да разнесеш - пак ти трябва кола. Разстоянията в Торонто са други не ти е както в БГ. Без кола скоро ще ти писне да ходиш пеша или да ползваш градския транспорт и ще си стоиш вкъщи.

В началото е много лесно да си купиш кола, защото имаш пари от БГ ама като минат няколко месеца и тези пари свършат ти се струва много трудно да дадеш 2, 3, или 4 хиляди долара защото ги нямаш накуп.

Успех на всички тръгнали към Канада и кураж, не е лесно, но тъкмо за това победата е сладка.
Човек сам си избира пътя по който да тръгне, и не може да вини никого за грешките които допуска...
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Re: Мерси

Мнение от sasho71 »

priest написа: А що се отнася до господин sasho71 и сме се нагледали и начели на неговите коментари, а освен това бях изрично помолил да използваме позитивно в нас и да дадем на хората които идват малко повече информация а не никомо ненужни забележчици. А докато си търсиш работа може и някоя пица да разнесеш - пак ти трябва кола...
амчи да де, точно туй ми беше задната мисъл (с червеното)- само че не може да ми изтъкваш сериозна причина за кола само и само щото требвало да се разнасят пици.
Освен това не виждам къде виждаш непозитивното и "ненужните забележцици" от моя страна? КАто купиш един таралясник и ти праснат една застраховка от 300$ на месец, един два пъти ремонт му направиш, сипеш от супер "евтиния" бензин и сметката ти става много, много крива :lol: Има доста кварталчета, където и магазините са ти на пеш разстояние, и болницата, и уолк-ин клиниката, и детските градини, и училището... Освен туй примера със спешната помощ ти е смешен, ако наистина се налага то той е безплатен, а ако и да се наложи то не е голяма сума, сравнено със снасянето на застраховка ежемесечно. Въобще има доста неща още да учиш и преоткриваш :wink: То е оправдано де, и аз първите месеци си мислех че храната тук е най противното нещо на света.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
leaf
Мнения: 549
Регистриран на: Вто Ное 11, 2003 4:35 am
Местоположение: Toronto

Мнение от leaf »

ВАЖНО2: Ако нямате документ от КАТ може и да го извадите тук на място при консула, само че за 6-7 месеца!!!!!! Така че за ваше добро е или да си го извадите в БГ или да оставите пълномощно на някой да ви свърши тази работа.

не е верно.
срокьт е 3 - 4 седмици.
Аватар
Koko
Мнения: 8033
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от Koko »

Hullman написа:Това със сроковете зз шофьорска книжка Коко добре да го прочете защото преди беше спорил с Хълман че сроковете били доста по кратки.:)

На priest му желая да му се обадят и пишат на Л.С много нови имигранти за помощ и да им помогне.
Желая му също така след като вече им е помогнал с наемане на квартира ( но не каква да е а с претенции ) с кола, с работа, и с какво ли още не накрая новите имигранти да не напишат във форума че всъщност изобщо не им помогнал понеже не им е намерил директорска работа защото те новите имигранти са с претенции нищо че не знаят нито френски нито англииски а в Бг са работили като сервитьори..

Хълман по този път е минал и вече е много внимателен на кой и с какво помага.:)
Priest само искам да ти намекна че има нови имигранти които са изключително нагли и неблагодарни. Пази се от такива защото накрая може и хляба ( оопс шоколада ) да ти иядат.:)
Може да те изгонят и от форума ако искаш да се защитиш и да кажеш истината.:)
И на това сме били свиедетели тук.
Би ли уточнил кое точно от написаното за изкарването на шофьорска книжка имаш предвид?
А за нежеланието ти да спазваш правилата на форума по-добре недей отваря дума, защото втори път компромис едва ли бих направил, а ти нямаш никакъв интерес да започваме дискусия на тази тема.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
priest
Мнения: 33
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 4:55 am
Местоположение: Село Торонтово

Мнение от priest »

leaf написа:
ВАЖНО2: Ако нямате документ от КАТ може и да го извадите тук на място при консула, само че за 6-7 месеца!!!!!! Така че за ваше добро е или да си го извадите в БГ или да оставите пълномощно на някой да ви свърши тази работа.

не е верно.
срокьт е 3 - 4 седмици.
По принцип се казва "не е вярно", много бързо забравихте българския.
Освен това ако искате да давате съвети направете си нова тема и обяснета нашироко вашия опит. С откъслечни изречения само ще объркате хората. И накрая не е възможно да се предвиди всеки отделен случай, за това се казва най-големия срок който показва практиката та хората да могат да си направят сметка и да видят кое е по-удобно за тях. Срока който казваш ти 3-4 седмици е официалният, но той не се спазва като отидеш на място и попиташ колко бързо става ти казват че има забавяне и това не е заради тях. Ако при теб е станало за 4 седмици трябва да почерпиш по една бира в Whistler's Grille на ъгъла на Broadview и Mortimer.

Не мога да ви разбера хора не се стараете да помагате на хората а само дебнете да напише някой нещо полезно и току напишете нещо от сорта на "не е точно така както го казваш не е 7 дена а е една седмица".

На господин sasho71 не ми се ще да отговарям. Но чуй това, не знам от колко време си тука ама ако застраховката ти е 300 долара е трябвало май да питаш някой по-опитен като мен за да ти каже как да си я понамалиш че с 300 CAD си за оплакване.

За страничния наблюдател ще кажа че в Торонто, за където имам наблюдения има една прослойка от БГ имигранти които практикуват и доразвиват националната дисциплина мрънкане на къси разстояния. Това им занимание отнема по-голямата част от времето има и им пречи да се развиват, заради което страшно почват да завиждат на хората които си правят труда да преследват целите си та дори да помагат на другите в нужда. Моя съвет е не вярвайте на никого 100% питайте различни хора и най-вече си търсете истината сами за да ви е мирна главата.
Приятна вечер или ден според часовата зона и късмет в имиграцията.
Човек сам си избира пътя по който да тръгне, и не може да вини никого за грешките които допуска...
miteto
Модератор
Мнения: 11161
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 3:26 am
Местоположение: Toronto

Мнение от miteto »

priest написа:На господин sasho71 не ми се ще да отговарям. Но чуй това, не знам от колко време си тука ама ако застраховката ти е 300 долара е трябвало май да питаш някой по-опитен като мен за да ти каже как да си я понамалиш че с 300 CAD си за оплакване.
Напиши коя застрахователна компания или кой брокер ти е намерил застраховка $2000/година с току-що извадена G книжка, ще бъде полезно за хората.
Аватар
priest
Мнения: 33
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 4:55 am
Местоположение: Село Торонтово

Мнение от priest »

Който желае някаква помощ да ми прати лично съобщение, ще му дам координати на фирмата, агента и каквото там му е нужно за да си направи застраховка. Ако някой е лябопитен как така ми е ниска застраховката с току що издадена G книжка да си направи среща с мен(с лично съобщение) и ще му покажа договора за застраховка и документите - кога съм кацнал, и кога ми е издадена книжката. До колкото си мисля никой няма да ми се обади, но аз съм готов да отделя един час на по бира и да си побъбрим.

Агента, при който съм застрахован е познат на мой познат и не мога да му побликувам данните във форуми в интернет, надявам се разбирате това е елементарен такт.

Успех приятели, мислете позитивно.
Човек сам си избира пътя по който да тръгне, и не може да вини никого за грешките които допуска...
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

дааа, яснооо, горното ми прозвуча като добре познатото "работя като мениджеаъур в много голяма компания", и като питаме коя е таз - гробна тишина :D
освен туй продължавам да се "заяждам" с тебе , нали може :lol: Я ми изброй тез елитни професии дето задължително искат кола, щото аз се сещам за някаолко- пицоносач, флайър разносвач, бачкьотор в далечен завод, хамалин, руфър...
Значи глей ся пич, никой не се заяжда с теб, хубава е темата, полезна, но с някои набързо изнесени "факти" от твоя страна подвеждаш хората- това с колата, със застраховката...Колата е когато си стъпиш на крака, с добра заплата и т.н. Дотогава бих казал най важно е квартала и микрорайона, в който ще ти е първата квартира. Щото нали се предполага, че всеки идва с малко пари, ся ако си дошъл с торбата не е проблем нито колата, нито квартала...
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Hullman
Мнения: 649
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от Hullman »

Ами качествения имигрант идва с торбата с парите. Нали така казахте на интервюто че сте върха на слодоледа в Бг и сте специалисти с опит, стаж и финансови възможности.
Едно от първите неща кето прави човек ако иска да живее като бял човек в Канада е да си купи кола. Хълман си купи такава на 2-ря ден. Кара си я с БГ книжка в позвлоления период от 2 месеца. Плаща си като поп застраховка като за с Бг книжка по 300 - 400 $ на месец и така докато взe G2 после G, съответно цената на застраховката падаше всеки път като си подобрия книжката.
С тази кола Хълман се разходи из целия Торонто, след това до Ниагарски Водопад, след това до Монтреал, след това до Оттава преди да реши къде да се установи.
Без кола кога щях да видя всичко това и да взема решение?

Иначе става следното.
Кацаш в Торонто при Драган който Драган познаваш от форума или от далечен познат от селото на баща ти.
На Драган си се обадил 1 месец преди да дойдеш в Канада.
Това което обаче не знаеш е че Драган е измекяр който няма кола, живее в евтин квартал а ти искаш от него да ти намери свястна квартира.
Въпроса сега е как ще ти намери Драган свястна квартира като и той няма кола? Ще загуби доста време да обикаля за да ти намери нещо свястно отгоре на всично не е платен за това а го прави за да помогне. Ама Драгани би могъл да работи през това време и да изкарва пари а не да обикаля Торонто.
Гарантирам ви че Драган отива през две пряки и ти наема ап. там в измекярския квартал.
След това като дойдеш ти надува главта че най добре е в този квартал, най добре е да нямаш кола, най добре е в кварталнта кръчма където е пълно със социаладжии .
От контактите с тези хора от които нищо полезно не може да научиш, от средата в която живееш лека - полека и ти се превръщаш в измекяр.

И всичко това защото си се стиснал за 3000 - 5000 $ за да си купиш една кола с която да може да обиколиш новия град, новата родина.
Да си избереш там където на теб ти харесва и душа иска а не където ти намерил Драган, в измекярския квартал защото и той нямал кола и не му се искало де губи вереме за някой който накрая може да се окаже неблагодарник.
Последно промяна от Anonymous на Пет Юни 06, 2008 5:51 pm, променено общо 1 път.
pumpy
Мнения: 10244
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Мнение от pumpy »

Hullman написа: Хълман си купи такава на 2-ря ден. Кара си я с БГ книжка в позвлоления период от 2 месеца. Плаща си като поп застраховка като за с Бг книжка по 300 - 400 $ на месец и така докато взe G2 после G, съответно цената на застраховката падаше всеки път като си подобрия книжката.
я кажи ти, модел за подражания, светло слънце, човека рационал, как така те скъсаха за full G, та трябваше да почнеш с G2 ???
нема пари за урок ли, не разбра интруктора ли, какво се случи на гения, нареден до Сорос и Фосет в аналите на Северна Америка ?
Hullman
Мнения: 649
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от Hullman »

Това че са ме скъсали няма значение. Платих си втори път за изпит и готово. Пари да наемам кола не съм давал. Карах си моята която беше със скорости а ме скъсаха заради това че изключвах от скорост като ме хванеше червено и докато чаках на светофара. Просто инструктора не ми каза че нямам право на това в Канада по време на изпит. После му се оплаках а той се извини че рядко учел хора със собствена кола която е със скорости. Повечето хора ги учел в неговата и се явявали на изпит с неговата ( като я наемат ) която е автоматик
Това обаче не е посланието ми в този пост.
Дали са ме скъсали мен няма отношение към тези нови имигранти които планират да са без кола в Канада.
Публикувай отговор