Инфо ЗЗО

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Re: запитване

Мнение от anxeli »

sasho71 написа:
az пък след като си нанесох ЕГН се установи, ЧЕ ИМА друг човек с мойто ЕГН в БГ :shock: :shock: :shock: Някой случвало ли му се е подобно нещо :roll: :twisted: :evil:
А стига бе, това е много сериозно! Трябва да направиш справки някакви, кой знае какви дългове може да натрупа и после теб да гепнат. Все едно някой да ти копира СИН номера, после върви разправяй че нямаш сестра. Мъж или жена си Саше в БГ :) ? Да не си объркал някое число :eek7: ?
Циганите - на Сатурн !
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

Ами няколко пъти се проверявах, мъж съм :D Странно, горе долу същите задължения като мен, с прекъснати права, тааа не знам какво е това чудо, къде е грешката. Току виж някой си е купил апартамент от мое име :lol:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
haimana
Мнения: 896
Регистриран на: Вто Дек 13, 2005 6:45 am
Местоположение: BC

Мнение от haimana »

То ако си е купил апартамент на твое име добре, ама ако се е оженил на твое име и жена му е грозна и проклета си го закъсал :D
Аватар
anito
Мразим да мислим
Мнения: 2595
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 9:35 pm
Местоположение: Са

Мнение от anito »

Ето поредната информация. Препоръчва се да не бързаме да подаваме декларации.

Дами и Господа,

Днес Лилия Борисова се е срещнала с юристите на НАП.

Те твърдят, че имат желание да изискат информацията за отсъствие от страната по служебен път, но от МВР неофициално са им отказали съдействие за подписване на инструкция за обмен на данни, каквито НАП имат с други институции. Официален отговор от МВР още няма. Оправданията били, че нямат техническа възможност.

След 13.06.08, когато влиза в сила Законът за електронно управление, МВР няма да има законно основание да откаже обмен на данни.

Няма срок за подаване на декларациите.

Чужди документи важат само ако са преведени от заклет преводач и нотариално заверени.

Освобождаването според НАП важало само за месеците прекарани в чужбина. Тоест, ако през дадена година сте били един месец във ваканция в България няма да ви освободят за този месец.

При това положение мисля, че трябва да подходим по следния начин:

1. Изчакване с подаването на декларациите, освен ако не ви се занимава с бумащина или не са ви притиснали бирници.

2. Изпращаме гражданско писмо до НАП, МВР и други институции, което ще бъде подкрепено от депутатите лобирали за закона. Така предлага Атанас Щерев във своя блог и това е правилно решение.

3. Търсим експониране на случая в медиите като го представяме така: "Царят дава, пъдарят не дава."

По последната точка работя активно от няколко дни. Можете да видите например тази новина:

http://dnes.dir.bg/2008/05/13/news2989239.html

Моля ви да не ми приписвате политически амбиции заради отразяването на тази декларация на СБС "Бъдеще". Нямам такива, но използвам всеки удобен случай да подчертая, че българите в чужбина могат да бъдат политически фактор. Всъщност, така извоювахме и промяната в закона.

В резултат на тази декларация довечера ще имам изказване по новата телевизия РЕ:ТВ (http://www.retv.bg), а от БНТ "Денят Започва" също искат да направят предаване по темата със здравните осигуровки, НАП, МВР и защо по закон може, а според НАП не може.

Обърнете внимание на заявлението, че тайните служби следят някои българи, живеещи в чужбина по датите им на влизане и излизане от страната. Имам надеждни източници за такава практика от 2000 до 2005 г, а вероятно и преди това.

Подчертавам го не защото много ме притеснява следенето, нямам какво да крия, а защото от МВР отказват информация на НАП, но не им е проблем да я използват, за да следят хора с двойно гражданство, женени за чужди граждани и други нищо не подозиращи "оперативно интересни лица".

По-добре да бяха следили мафиотите и наркотрафикантите, нали? Нека сега да обяснят как нямали "техническа възможност".

Поздрави,


Atanas Tchobanov
at@atanas.fr
skype: parisvesti
ICQ: 4261791
Обичам да преча
dimana
Мнения: 158
Регистриран на: Пон Юни 04, 2007 7:22 pm

Мнение от dimana »

Доста ме смущава и текста на ЗАЯВЛЕНИЕто по чл. 40а, ал. 1 от Закона за здравното осигуряване:
Заявявам, че считано от …………………г. напускам страната и ще пребивавам повече от 183 дни в чужбина през календарната ...........г., .........г, ......
Известно ми е, че дължа здравноосигурителни вноски за календарната година, през която пребивавам по-малко от 183 дни в чужбина.
Заявявам, че ще Ви уведомя при постоянното ми завръщане в Република България и ще представя доказателства за периода през които съм пребивавал извън страната.
Известно ми е, че за неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Kакви са отново тези доказателства за пребиваване извън Бългaрия! Дали след изтичане на срока по заявлението, примерно 2010 г.(отказват да пишат безсрочно) ще започнат да начисляват вноски, и пак дайте документи. Ние все някак ще се справим, но децата ни, представете си след време... След навършване на 18 години автоматично ли започват да начисляват вноски?
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

mi имат предвид печатите дето наште слагат на вход/изход на летище София. То май само в България шибат печати, на друго място из Европа и тука не слагат.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
dimana
Мнения: 158
Регистриран на: Пон Юни 04, 2007 7:22 pm

Мнение от dimana »

Да се надяваме, че процедурата по освобождаването от здравни осигуровки ще се опрости след 13 юни. Последни новини от блога на доц. Щерев :
http://www.atanas-shterev.com/?p=258
Аватар
anito
Мразим да мислим
Мнения: 2595
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 9:35 pm
Местоположение: Са

Мнение от anito »

Ето какво получих на емейла си вчера от Атанас Чобанов, много практична информация спред мен:


Дами и господа,

В момента съм в България. Посетих регионалния клон на НАП в София-Сердика и се поинтересувах какво става с декларацията, която подадох на 30 април. Ето резултите:

- всички декларации по член 19и са в една папка при шефката на клона;
- шефката ми разясни, че изпращат питания до МВР, откъдето им връщат по служебен път информация за пребиваването в чужбина. Видях с очите си тази информация прикрепена към моята декларация;
- за да се обработят декларациите трябва още информация от НЗОК, че лицето не е ползвало здравни услуги платени от здравната каса през този период. Засега не е ясно как ще я получават в НАП, затова нещата не се придвижват по-далеч от папката.

Добрата новина е, че след нашия натиск НАП и МВР са се разбрали да си получават информацията по служебен път, а не да ни тормозят да им пращаме копия от паспорти, бележки от МВР и други документи.

Лошата новина е в липсата на яснота за взаимодействието между НАП и НЗОК.

Срещнах се също така с Атанас Щерев и обсъдихме досегашните и бъдещи действия по този казус. На другия ден той се срещна със зам-министъра на финансите Желев, които му е потвърдил за взаимодействието между НАП и МВР и го е уверил, че търсят решение за ускоряване на обработката на декларациите.

Какво да се прави към този момент:

1. ако сте в България, подавайте декларациите по член 19и в регионалните офиси на НАП. Там могат да се опитат да ви върнат, като ще ви кажат, че нямат инструкции. Не се предавайте, настоявайте до край и предварително разпечатайте декларацията оттук:

http://www.nap.bg/files/file_download.p ... oc_id=1926

Ако въпреки това ви откажат да приемат декларацията, потърсете началника на офиса на НАП и разговаряйте с него. Моят опит показва, че служителите не са информирани, но началникът е добре запознат с проблема. Ако въпреки това няма резултат, изпратете жалба до infocenter@nra.bg с подробно описание на случая.

2. ако желаете да ви бъдат възстановени платени здравни вноски за периода 2000-2007 година, използвайте този формуляр:

http://www.nap.bg/files/file_download.p ... oc_id=1960

Също така, разпечатайте и представете тази инструкция от сайта на НАП:

http://www.nap.bg/files/file_download.p ... oc_id=1929

3. Ако не сте в България, същите документи можете да изпратите по пощата или ако разполагате с български електронен подпис по мейл до един от следните мейлове, публикувани в документ на сайта на НАП.

http://www.nap.bg/files/file_download.p ... oc_id=1961

На тези адреси можете също да отправите запитване за информация.

4. Ако не желаете да се занимавате с копия от паспорти и вадене на документи за пребиваване в чужбина от МВР не забравяйте да добавите в декларацията по член 19и текст, че на основание на Закона за електронното управление желаете и сте съгласни НАП да изиска информацията за пребиваване в чужбина по служебен път от МВР.

Благодаря ви за вниманието и ви желая приятна ваканция. Ако сте в България до края на август можете да се свържете с мен на телефон + 359 888 901 407

Поздрави,
Обичам да преча
Публикувай отговор