колежи и университети

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
dairymaid

Мнение от dairymaid »

Johny Bravo написа:Dairymaid, можеш ли да ми кажеш коя е тази организация която ти е помогнала финансово за университета и това в Онтарио ли е или в ВС. Аз също смятам да уча в Онтарио от тази есен, но се опасявам, че може и да не успея да си финансирам обучението, така че всяка допълнителна помощ ще е важна за мен. Благодаря ти предварително :D
Здравей Johny Bravo,
Както вече казах аз живея в Британска Колумбия. Университетите ми предложиха entry scholarship, която в зависимост от учебното заведение и конкретните ти резултати - изпити, опит, есета и т.н. може да бъде различна сума. Тези детайли се уточняват с конкретния университет след като си приет.
Пълна стипендия се дава, ако имаш много привлекателен профил за университета. В нашия MBA клас от 55 има 3ма с пълна стипендия.
Имай предвид, че всеки университет е различен и за някои е необходимо да подадеш отделна молба за стипендии/финансова помощ когато кандидатстваш или след като си приет.
Проверявайте си на сайта на съответното учебно заведение! Това как е в моя университет или другите 3, в които кандидатствах няма да ви помогне, защото както вече казах всеки университет и всеки отделен факултет си има собствена политика.
Аз също така успях да убедя една от организациите, които подпомагат новоемигранти да ми даде бюджета, който се полага на всеки новорегистирал се (който обикновено се ползва за езиково обучение) да си платя част от таксата. Координатите на тази организация няма да свършат работа в Онтарио, защото тази конкретна организация оперира само на територията на Виктория, БК.
Потърси в Google такива организации, които отговарят за града, в който ще живееш.
Също така има доста възможности за кредити. По тази тема не съм компетентна и ще те посъветвам да се обърнеш към университета/тите в които кандидатстваш.
Поздрави и успех
Весела
prace

Мнение от prace »

Аз също така успях да убедя една от организациите, които подпомагат новоемигранти.....

Какво е името на тази организация?
dairymaid

Мнение от dairymaid »

nadin написа: Благодаря ти за отговора! Синът ми е в 11 клас и сме в България. Не сме живели никога в Канада. Понасъбрах доста информация за обучението, но въпреки това откривам все нови неща в различни форуми и за това търся информация от човек, който е минал по този път и вече се обучава там. Известно ми е и за TOEFL и за преводите и документите, като те са ни най-малкия проблем (просто имам такава агенция за превод и легализация в БГ). Интересува ме по-скоро самото обучение, кандидатстването - колко време предварително би трябвало да подадем документи. Да речем, в страницата на у-тета пише до края на април се подават док. ... за есенния семестър, но при нас дипломите за средно не излизат по-рано от юни (знаеш). Справка ще извадим от у-щето, но диплома ?!?! Как се заплащат годишните такси за обучение (наведнъж или на части) ... Дали има някакви стипендии, които можем да ползваме от България ... и т.н. Много неща ме интересуват, но най-вече от хора, които следват там.
Благодаря.
Здравей,
На първо място към университета се изпраща академична справка (със съответен превод) издадена от учебното заведение, а не дипломата . Има училища, в които учебната година започва яниари.
Това, което мога да те посъветвам е да изберете училища в които сина ти ще кандидатства и да се свържете със съответния факултет. Хората искат да ти вземат парите така че ще отговорят на ВСИЧКИТЕ ти въпроси. Разбира се е добре да прочетеш първо какво са си публикували на сайта. Проверявай и секциите с FAQ. Информацията е много систематизирана.
Понякога университетите приемат предварителна академична справка, в която училището посочва естимирани оценки на ученика, но нямам представа дали училището ще издаде такава на сина ти и дали точно тези университети, които сте избрали ще приемат такъв документ. Питай ги директно.
Годишните такси са различни според различните специалности и някои от специалностите в съответния университет си имат също така и отделен график на плащане. Аз например плащам напълно различна такса, по напълно различен график от бакалаврите в моя факултет.
Спомням си че и аз загубих известно време в лутане по форуми, но най-добре директно чети на сайтовете на университетите.
Ако искаш да знаеш нещо конкретно като например каква е репутацията на еди-кой-си университет, който колегите ми канадци са завършили като бакалаври, мога да проверя.
Относно стипендия от България - нямам никаква идея. Аз кандидатствам за такива в Канада. Тук има достатъчно пари. Просто сина ти трябва да е готов да пише повечко есета. Ето този е ценен сайт http://www.studentsawards.com/
Поздрави и успех
Весела
dairymaid

Мнение от dairymaid »

Организацията е ICA http://www.icavictoria.org/.
Има един проект за адаптация на новоемигранти към пазара на труда във Виктория, който се казва Career Solutions и по принцип партнира с Camosun College, но аз успех да ги убедя, че имам нужда от MBA, а не от курс по английски в колежа. Те питаха Министерството, което отговаря за проекта и с тяхно разрешение ми дадоха парите.
Като си малко по-настоятелен нещата се случват :)
Весела вечер на тези които си лягат и приятен ден на тези, които стават
Поздрави
Весела
Аватар
ZanzibarHero

Мнение от ZanzibarHero »

dairymaid написа:Организацията е ICA http://www.icavictoria.org/.
Има един проект за адаптация на новоемигранти към пазара на труда във Виктория, който се казва Career Solutions и по принцип партнира с Camosun College, но аз успех да ги убедя, че имам нужда от MBA, а не от курс по английски в колежа. Те питаха Министерството, което отговаря за проекта и с тяхно разрешение ми дадоха парите.
Като си малко по-настоятелен нещата се случват :)
Весела вечер на тези които си лягат и приятен ден на тези, които стават
Поздрави
Весела
Просто от любопитство се интересувам от темата и искам да уточня за себе си:

1. Кой проект имаш в предвид?
2. Кое министерство визираш, като отговорно за този проект - Министерство на Образованието, Университетите и Колежите; Министверството на Труда или Министерство на Имиграцията и Гражданството?
3. Цялото образование или само курс на обучение е финансирано? Сумата включва ли: Обучението, средствата за живот, транспортни разходи и учебници за целият учебен период?
4. Подписа ли договор с "Министерството" за финансирането?
dairymaid

Мнение от dairymaid »

ZanzibarHero написа: Просто от любопитство се интересувам от темата и искам да уточня за себе си:

1. Кой проект имаш в предвид?
2. Кое министерство визираш, като отговорно за този проект - Министерство на Образованието, Университетите и Колежите; Министверството на Труда или Министерство на Имиграцията и Гражданството?
3. Цялото образование или само курс на обучение е финансирано? Сумата включва ли: Обучението, средствата за живот, транспортни разходи и учебници за целият учебен период?
4. Подписа ли договор с "Министерството" за финансирането?
Здравей,
Ще ти отговоря кратко, защото нямам време да проверявам информацията, която те интересува (все пак както споменах уча MBA в момента). Ако имаш желание да влизаш в по-големи детайли се обади в офиса на Career Solutions. Убедена съм че те ще ти дадат много по-точна и изчерпателна информация.
1. Както вече казах проекта е за адаптация на новоемигранти към пазара на труда в БК и Виктория в частност. Организацията, която го менажира е Career Solutions.
2. Доколкото ми е известно проекта се финансира от Министерство на образованието, но може и да греша. Ако искаш допълнителни детайли обърни се към Career Solutions.
3. Досега не съм намерила организация да ми плати целия MBA (особено визирайки колко струва тази програма дори в "евтин" университет като UVic). Различни организации дават различни по размер грантове при различни условия. Можеш да прегледаш сайта, който посочих в един от предишните ми постинги по същата тема.
4. Не съм комуникирала по никакъв повод с никое от Министерствата в БК за финансиране на обучението ми.
Поздрави и успех
Аватар
nadin
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Здравей,
---------------------------------------------------------------------------------------
Здравей Весела!
На първо място към университета се изпраща академична справка (със съответен превод) издадена от учебното заведение, а не дипломата . Има училища, в които учебната година започва яниари.
Това, което мога да те посъветвам е да изберете училища в които сина ти ще кандидатства и да се свържете със съответния факултет. Хората искат да ти вземат парите така че ще отговорят на ВСИЧКИТЕ ти въпроси. Разбира се е добре да прочетеш първо какво са си публикували на сайта. Проверявай и секциите с FAQ. Информацията е много систематизирана.
Понякога университетите приемат предварителна академична справка, в която училището посочва естимирани оценки на ученика, но нямам представа дали училището ще издаде такава на сина ти и дали точно тези университети, които сте избрали ще приемат такъв документ. Питай ги директно.
Годишните такси са различни според различните специалности и някои от специалностите в съответния университет си имат също така и отделен график на плащане. Аз например плащам напълно различна такса, по напълно различен график от бакалаврите в моя факултет.
Спомням си че и аз загубих известно време в лутане по форуми, но най-добре директно чети на сайтовете на университетите.
Ако искаш да знаеш нещо конкретно като например каква е репутацията на еди-кой-си университет, който колегите ми канадци са завършили като бакалаври, мога да проверя.
Относно стипендия от България - нямам никаква идея. Аз кандидатствам за такива в Канада. Тук има достатъчно пари. Просто сина ти трябва да е готов да пише повечко есета. Ето този е ценен сайт http://www.studentsawards.com/
Поздрави и успех
Весела[/quote]

Отново ти благодаря за полезната информация и в много отношения ще те послушаме! Макар, че и във форумите ЯВНО би могъл да получи човек много полезна такава, за сега смятам да изпратим едно най-обикновено писмо да Университет Отава и по-конкретно до факултета, който сме избрали (Журналистика) и да чакаме какво ще ни отговорят. Имаме някакво време, все пак ... но то лети бързо. А академична справка ще вземем от училището - няма да има проблем, друг е въпроса колко ще им свърши работа ... и какво точно трябва да съдържа, но ще попитаме факултета, както и за цената ... предполагам няма да е срамно да попитаме и за това.
Единствено ме притеснява да не ни отговорят да прочетевм публикациите в сайта им, че там е обяснено всичко, защото не е съвсем така . Надявам се на някакъв по-конкретен отговор от тях.
Аз не се надявам на стипендия още от първата година при положение, че той отива там, като СТУДЕНТ, а не като емигрант, макар че явно ще подаде и такива документи, което предполагам си и съвсем отделна процедура.
И още един въпрос ... Ако той замине да следва там, аз бих ли могла да получа някаква виза поради този факт ... просто, за да живеем заедно, като семейство там.
Не ми се ще да сме разделени (като всяка майка и аз бих желала да живея с детето си и да му помагам). В Канада за пълнолетие се смята навършването на 21 години или не съм разбрала правилно ...
Аватар
bucca

Мнение от bucca »

nadin написа: И още един въпрос ... Ако той замине да следва там, аз бих ли могла да получа някаква виза поради този факт ... просто, за да живеем заедно, като семейство там.
Не ми се ще да сме разделени (като всяка майка и аз бих желала да живея с детето си и да му помагам). В Канада за пълнолетие се смята навършването на 21 години или не съм разбрала правилно ...
Здравей, Надин,
Аз не мога да ти отговоря на този въпрос, искам само да кажа, че ако решите да кандидатствате по Федералната процедура, тя вече е улеснена и става по-бързо, отколкото преди. Преди хората са чакали по около 5 години, а сега мисля, че става доста по-бързо. Можеш да прочетеш повече информация в подфорума Имиграция - Федерална процедура.

Весела,
Мерси за полезната информация, която даваш. Тъй като сега учиш за магистър, искам да те попитам степанта бакалавър в Канада ли е придобита или тук в България?

Имам и още един въпрос, канадските университетите искат transcripts от университета, който си завършил в Б-я - от там да ги изпратят в запечатан плик. Бг университет ще ти издаде тази справка, но кой ще се занимава да я превежда и т. н. Ако аз си я взема и я преведа, то няма как университета да им я изпрати, а трябва аз да я изпратя и може би няма да я приемат. Моля ви, ако сте минали по този път да пишете какво сте направили вие в тази ситуация.
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."
Аватар
nadin
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Bucca, аз не съм много наясно как точно канадците искат да бъдат оформени дипломите и справките от у-тетите в БГ , но ако си завършила в София най-много някой да ти извади справката от У-тета, да я преведе и легализира в БГ, да я сложат обратно в един плик и да се върне в у-тета за печат в/у плика.
Мисля, че така хем ще имаш легализирана диплома от БГ, хем печат от у-тета в/у плика ...
Въпреки, че по Хагската конвенция заверката с АПОСТИЛ е напълно достатъчна, като преди апостила минава и за заверка в Мин. на образованието - както си е реда при нас.
Ако си в София мога да го направя това "упражнение" и да ти помогна - става дума, че имам АГЕНЦИЯ ЗА ПРЕВОДИ И ЛЕГАЛИЗАЦИЯ - Apostille Мин. на образованието, превод и др. заверки - няма проблем. Не съм упълномощена, но това може да го направи и някой от родителите ти, ако са в БГ - с твое копие от акта за раждане за пред нотариуса.
Агенцията ни е оторизирана от МВнР, така че няма проблем.
Ако мога с нещо да ти помогна от тук със заверки и легализация... НА ЛИНИЯ СЪМ - от 10 години се занимавам с това, но за съжаление през мен минават повече дипломи за Европа и САЩ !
:lol:

Много ме зарадва с това за процедурата - че са намалили тези безумни срокове! ... ще прочета какво става
ДАНО ДА СИ ПРАВА! :roll:
Аватар
ZanzibarHero

Питайте във фондация

Мнение от ZanzibarHero »

Нямам опит как се става чуждестранен студент, но проверете и как фондация "Св. св. Кирил и Методий" финансира български студенти в чужбина. Те ще трябва да знаят какви са формалните условия на всеки университет, с който контактуват. Документи, тестове и други такива ....

Освен горепосочената, сигурно и други фондации имат опит с подобни процедури ...
Жени

Мнение от Жени »

bucca написа:
Имам и още един въпрос, канадските университетите искат transcripts от университета, който си завършил в Б-я - от там да ги изпратят в запечатан плик. Бг университет ще ти издаде тази справка, но кой ще се занимава да я превежда и т. н.
След членството ни в ЕС всички университети са зъдължени да издават документите и на английски. Софийският университет вече го прави. Разбира се услугата се запраща - 35 лв на документ. Заявяваш предварително, че ти е нужно академичната справка, която изпращат към канадския университет в запечатания плик да е на английски. :wink:
Аватар
nadin
Обратна връзка:

Мнение от nadin »

Жени написа:
bucca написа:
Имам и още един въпрос, канадските университетите искат transcripts от университета, който си завършил в Б-я - от там да ги изпратят в запечатан плик. Бг университет ще ти издаде тази справка, но кой ще се занимава да я превежда и т. н.
След членството ни в ЕС всички университети са зъдължени да издават документите и на английски. Софийският университет вече го прави. Разбира се услугата се запраща - 35 лв на документ. Заявяваш предварително, че ти е нужно академичната справка, която изпращат към канадския университет в запечатания плик да е на английски. :wink:
... Съмнява ме само с един превод да е валидна! Мисля, че по-важни са заверките на документа от Минист. на Образованието и Апостила - всъщност това доказва верността на документа ... иначе плик и печат ?!?! :nenam: само ...
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

nadin написа:
Жени написа:
bucca написа:
... Съмнява ме само с един превод да е валидна! Мисля, че по-важни са заверките на документа от Минист. на Образованието и Апостила - всъщност това доказва верността на документа ... иначе плик и печат ?!?! :nenam: само ...
С една мааааалка подробност - Канада не е страна по споразумението за какво-се-казваше-заверяване-на-документи, на канадските власти им е все тая дали има апостил или няма, та самата легализация е чисто и просто вътрене с не малка сума на потърпевшия. Достатъчен е нотариално заверен превод от заклет преводач. По-бързо, по-евтино, също толкова ефективно.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
dairymaid

Мнение от dairymaid »

Здравейте,
Заверката от Министерство на образованието е безплатна или поне беше миналата година когато си вадих документите. Споделям мнението, че не се изисква от канадските университети, но определено нито един не възрази, че я имам. Относно академични справки на английски - ако са започнали да ги издават е голям прогрес. УНСС миналата година ме накараха да мина по описаната от nadin процедура.
Относно комуникацията с университетите - силно препоръчвам телефонни обаждания и e-mail. Едно обаждане по телефона спестява много главоболия и чакане. Ние сме свикнали (поради прекрасната ни бюрократична система) да не можеш да се свържеш с никого и да свършиш никаква работа по телефона. В Канада нещата са доста различни и доста процедури са улеснени, за да можеш да направиш каквото ти трябва по телефона. Така че вземете телефоните на университете или колежите от интернет сайтовете и им звънете.
Относно фондация "Св. св. Кирил и Методий" - курсовете им за подготовка не са лоши. Относно информацията за чужди университети, която можете да получите от там бих каза че е по скоро рамка от колкото детайли и понякога работят с леко остарели данни. На мен никой не можа да ми отговори на въпросите за канадски университети.
Поздрави
Весела
Жени

Мнение от Жени »

nadin написа:
Жени написа:
bucca написа:
Това не е просто превод, а официално издаване на академичната справка на английски и то от самия университета! При мен този вариант проработи преди 2 месеца!
Публикувай отговор