Културен шок ли беше това?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
Specialka
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 12:55 pm
Местоположение: Мисисага

Културен шок ли беше това?

Мнение от Specialka »

Ние ли очаквахме повече или още нищо не сме видели, но първите ни часове на канадска земя бяха истинско разочарование. Мечтаехме да дойдем в цивилизована бяла страна, а вместо това 50% от хората, които видяхме бяха индийци. С чалми :( . На летището в Торонто някаква служителка - индийка ни набута в хотел, обслужван от индийци. Хванахме автобус да разгледаме Мисисага и .....о, ужас! Шофьор индиец кара пълен автобус дърти индийци с чалми. Разочаровах се, доплака ми се, почувствах се излъгана. Освен това нищо не е толкова уредено, колкото очаквах. Спирките са стълбове, означени с табела, в автобуса питаш дали стига до мястото, до което отиваш. Пътищата са с кръпки като в България, мръсничко е, строителството е грозновато и разпиляно. А Мисисага има ли център? Въобще, хора, много поплаках. Реших, че трябва да опитам, да стана част от живота, да се адаптирам, но за няколкото часа тук, не чувствам Канада като страната, в която искам да прекарам живота си. Днес ще търсим квартира в Мисисага, надявам се да срещнем повече бели хора. Моля, посъветвайте ни как да преживеем този стрес. Живеещите в района, събирате ли се някъде през почиваните дни?
doreto
Мнения: 38
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 4:26 pm

Мнение от doreto »

Здравей. Темата ти вероятно ще разбуни отново форума. Оставям другите да ти обяснят всичко. Аз само да ти кажа, че като те прочетох, чак ти се зарадвах. За пореден път се убеждавам, че грешката не е в мен и тази държава наистина е Цигарландия за повечето хора дошли от БГ. Иначе, в интерес на истината, има и хубави, и положителни неща, де...
Успех и по-бързо преглъщане на разочарованието! :)
doreto
Мнения: 38
Регистриран на: Нед Сеп 11, 2005 4:26 pm

Мнение от doreto »

Циганландия имах предвид :D
bibco
Мнения: 710
Регистриран на: Пон Яну 26, 2004 5:56 am
Местоположение: L`Ile Perrot, QC, Canada
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Скъпа Специалке, не се разтройвай - всичко ще си дойде на мястото. Канада е космополитна страна и тук живеят всякакви хора - един нов Вавилон. Ще видиш и чалми и фереджета и истински - български и румънски цигани, които, обаче в никакъв случай не са толкова, колкото са в изоставената от теб България...Няма рай на Земята, но Канада е едно от добрите за живеене места. Повярвай, ще го усетиш скоро! Успех!
Аватар
Specialka
Мнения: 22
Регистриран на: Пон Май 21, 2007 12:55 pm
Местоположение: Мисисага

Мнение от Specialka »

Благодаря за добрите думи, дано днешният ден бъде по-добър. Знаем, че страната е палитра от етноси, но явно не сме били подготвени за някои шокиращи гледки. На вас колко време ви отне да се почувствате добре в Канада?
ani_st
Мнения: 14
Регистриран на: Вто Авг 14, 2007 8:25 am
Местоположение: Haskovo
Обратна връзка:

Мнение от ani_st »

Горе главата! Аз не съм още в Канада и не знам дали скоро ще бъда, но имам известен опит с живота извън България и ще се опитам да поставя нещата така. Представи си, че след няколко месеца живот в Канада се върнеш на българска земя. Пак ще го има периода на адаптация. И тук ще ти направят впечатление неща, които не си забелязвала преди това. И ще те дразнят.... Повярвай ми на мен веднъж ми се е случвало такова нещо......
Сега отчаяно се опитвам да се измъкна от този ад......но ще почакам. Пък и нали всяко начало е трудно, но се преодолява :)
Аватар
Kan_Tangra
Мнения: 5866
Регистриран на: Пет Апр 02, 2004 2:40 am
Местоположение: България

Мнение от Kan_Tangra »

хора, стегнете се !
канада може да е всякаква, но не е страната на големите капризи и претенции. Прави сте май, че сте сбъркали страната, но не чалмите са причината, а нагласата, колко много сте онеправдани, и то още от 1я ден. Понятие си нямате колко е трудно да се намери добра работа и да се интегрира човек тепърва. Много хора се радват като деца, като минат процедурата, сякаш са си взели билет за рая или са спечелили милион от тотото, и единственото, което им остава като пристигнат е да живеят някъде в бевърли хилс. Истината е, че едва тук в Канада започват истинският труд и изпитания. Който не е мотивиран и готов за това наистина не виждам с какъв акъл се е емнал да идва. Неслучайно на интервюто основното, за което се проверява, това е мотивацията.
Хайде стегнете се, и имайте предвид, че чалмите са ви най ама най-малката грижа. За какъв стрес говорите от 1-я ден !? 1-я ден е все едно си на екскурзия. Стреса е като мине месец-два, като видите че парите с които сте дошли се изпаряват бързо и сигурно, няма работа, да се учи езика изобщо не е толкова лесно, макар и в нейтив среда, и всеки, пък бил той и българин е зает със своите си проблеми (и да работи) и няма време да седи по цял ден на кафе и да се вайка от проблемите си (и да прави компания).
Лично аз се прибрах за 20 дена в бг след 2г и половина отсъствие и първите часове и дни ми беше толкова тъжно и жално, че само се подсмихвах и гледах хората жално и се чудех знаят ли изобщо в какво са се забъркали (там в бг) Точно имах чувството, че съм в пакистан, само без чалмите. В нито 1 такси не работеше климатика, шофьорката дето ме взе от летището редовно беше наполовина през отворения прозорец, като псуваше и викаше обилно по околните. Прекара ме през супер крив и обиколен маршрут, въпреки че познавах София, и след като на няколко пъти настоя да изключи брояча и да ми вземе 3пъти повече (защото толкова щяло да излезе) се ядоса ужасно, че и отказах и ме закара в съвсем друг хотел, дето е за 150лв на ден стаята. Там със всичкия багаж нито едно такси не пожела да ме вземе (държейки се меко казано грубо), защото не съм знаел конкретно къде отвивам или пък съм искал да ме закарат някъде, където е прекалено близо. Че щях да им оставя бакшиш, който се равнява на пътуване до Люлин не се сетиха, а и не искаха и да знаят.
и тн и тн.
За банката до плиска, където се опитваха да ме пратят чак в центъра на ченч бюро, за да си сменя малко канадски долари, и да си платя стаята за хотела в който бях отседнал осреща няма да разказвам. Но мога само да спомена, че имаше 5-6 служителки, които буквално правеха нищо. И най безцеремонно се опитаха да ми откажат да си сменя канадски долари, твърдейки че не оперирали с такава валута, въпреки, че бях доста настойчив. В последствие се оказа, че тая извънземна валута се мъдри на 3-4 то място в листа им, след еврото и щатския долар ... и бяха принудени да я сменят, вместо да ме пращат в центъра в 40 градуса жега, багажа ми е в някакаъв хотел, а аз не съм спал от 2 дена, и съм пътувал 15 часа.

Та така за културния шок и чалмите ...
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг


ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
kralimarko

Мнение от kralimarko »

яавно всеки гледа с различни очи.аз така негативно се бчх настроил към канада ....че наистина съм приатно изненадан,канада не е торонто ......на 4тият ден си наех -рент а кар - и обиколих онтарио.виндсор-миссисага-торонто-барри.оттава-монтреал-кингстон-лондон.кирчнер и тн общо 2800 километра...общувах с 95% бели хора и навсякаде срещнах усмивки и готовност да бада изслушан.аз съм стар-нов имигрант един съвет от мен настроите се ПОЗИТИВНО и приемете разликите ...ще ви е по лесно да влезете в системата и обществото.аиде със здраве и успех :beer: :beer:
prace
Мнения: 1617
Регистриран на: Чет Юни 02, 2005 2:17 am
Местоположение: София

Мнение от prace »

Може би си видяла толкова много чалми и индийци, защото си в Торонто.
Ако отидете в по-малък град може би ще видите повече бели хора.
Аз живях 6 години в Холандия и когато отивах в Амстердам не можех да видя холандци. Имах чувството, че целият боклук на света се е изсипал в Амстердам. А така е и в Хага, Ротердам и т.н...
В града, в който живеех на 15 км. от Амстердам не видях никакви чалми, индийци и прочее. Имаше предимно бели холандци. Хората просто бягаха от Амстердам и другите големи градове. Та предполагам картинката и в Канада е същата без да съм била там.

Пожелавам ти успех и не се отчайвай толкова бързо!
А в България винаги може да се върнеш и ще видиш, че изобщо не се променя.....може би само към лошо. Те хубавите хора избягаха.......
Аватар
trans
Мнения: 372
Регистриран на: Съб Яну 24, 2004 2:00 pm
Местоположение: Mtl

Мнение от trans »

Индийците не би трябвало да те притесняват наистина Според мен този шок е и от това че в Бг няма толкова различни раси и ние идвайки тук веднага сме настроени негативно към други раси освен бялата. Всичка ще се нареди ще свикнете след около 6 месеца, ще имате възможност да работите и опознаети тези хора и ще видите че понякога дори са за предпочитане. Не се настройвайте негативно. И аз в началото бях шокирана нормално е но сега съм станала по-социална и отворена към хората изобщо Канада ме промени в положителна посока.
Истината е че шока тепърва предстои Желая ви бърза и лека адаптация не бъдете мнителни, даите си време
Kan_Tangra много добре е обяснил всичко.
Galadriel
Мнения: 92
Регистриран на: Вто Сеп 02, 2003 6:57 pm
Местоположение: Toronto, ON

Мнение от Galadriel »

Здравей и от мен,

преди всичко в Мисисага наистина има повече индиици, но е по добре от Брамптън :)

Според мен не би трябвало това да те подтиска, а по-скоро да те радва. Аз съм открила, че точно това голямо културно разнообразие в Торонто е което ме кара да се чувствам удобно тук. Точно защото тук са се събрали хора от цял свят, ти няма да се чувстваш чужденка. Няама да се чувстваш единствената с акцент, единствената от друга държава, с други ценности, култура, възглед. Точно защото тук има от всичко, всеки може да се чувства у дома си. Само трябва да позволиш на обстановката да ти даде това което търсиш!!!

Да не говорим, че тъкмо се върнах от поредната ваканция в Щатите, където се опитах да направя баница, и 2 часа обикалях по магазините да търся фета сирене във вода и не натрошено и смърдящо... Там където бях изобщо нямаше културно разнообразие и на мен ми беше неудобно, че беше толкова трудно да направя нещо, което ми харесва от моята култура :) Но това е само една частица от хубавото на мултикултурния град.

Всички градове имат и хубави и лоши черти. Торонто няма как да е много чист когато е толкова огромен. Ако видиш Ню Йоркското метро ще ти падне шапката - но пък и Ню Йорк е страхотен град!

Пожелавам ти успех!
todor73
Мнения: 1524
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:51 am
Местоположение: Квебек

Мнение от todor73 »

Galadriel написа:Според мен не би трябвало това да те подтиска, а по-скоро да те радва. Аз съм открила, че точно това голямо културно разнообразие в Торонто е което ме кара да се чувствам удобно тук. Точно защото тук са се събрали хора от цял свят, ти няма да се чувстваш чужденка. Няама да се чувстваш единствената с акцент, единствената от друга държава, с други ценности, култура, възглед. Точно защото тук има от всичко, всеки може да се чувства у дома си. Само трябва да позволиш на обстановката да ти даде това което търсиш!!!
Напълно съм съгласен с теб. Най-добре се 4увствам в Монреал, а съм имал възможност да живея в градове (села) където бях единствения емигрант.
Аватар
kurta007
Мнения: 1121
Регистриран на: Съб Яну 14, 2006 7:48 am
Местоположение: Белия Свят

Мнение от kurta007 »

мине не мине 4-5 месеца и някои ник с 1-2 мнения пуска старата изтъркана история,взе да става досадно вече !
Galadriel
Мнения: 92
Регистриран на: Вто Сеп 02, 2003 6:57 pm
Местоположение: Toronto, ON

Мнение от Galadriel »

Защо? Ти дискриминираш в зависимост от колко пъти някой е писал във форума ли?

А и за мен тази история не е стара - тя е моята реалност и днес :) Просто изказвам мнение...
Аватар
Kirilius
Мнения: 510
Регистриран на: Чет Окт 23, 2003 10:41 am
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

"първите ни часове на канадска земя" - сигурно се шегуваш!? Наистина ли мислиш, че за няколко часа или дена можеш да си съставиш пълна картина за коя да е страна в света?
Какво ще си помислиш за БГ например, ако си чужденка и те стоварят на централна гара в София, например? Ако прекараш там известно време, повозиш се на местно такси и се настаниш в Обеля 2 например? Каква представа ще имаш за БГ след 1-2 дни в такава обстановка? Това ли е истинската България?
В този ред на мисли мислиш ли, че след няколко часа в Мисисага си готова да кажеш "каква е Канада"?

Да, това, за което пишеш е културен шок. При теб той е подсилен от няколко неща, които са характерни за много емигранти:
- Прекалено големи очаквания. Много хора идват тук с нагласата, че единствената им грижа в Канада ще е как да не се нацапат с меда и маслото, които текат по улиците :lol: Kan_Tangra го е казал много точно и ясно. Народът идва с голямата кошница и после се чуди, че на втория месец все още не може да си купи къща за 1 000 000, няма 3 коли и не ходи на морски пътешествия през половината време. Това го има най-вече по филмите и никой не го е обещавал на новите емигранти.
- Склонност към обобщения. Нещо в стил: "Щом като около мен има чалми, значи навсякъде има чалми" или "В Мисисага има дупки по улиците, значи навсякъде има" :shock: Мухаха! Мисисага не е Торонто, а Торонто не е Канада. Между другото Мисисага няма "център" в смисъла, в който го разбират европейците. В Мисисага има приятни кварталчета, но като цяло, ако нямате причина да бъдете там, не бих ви посъветвал там да си търсите жилище. Това, че познат на познатия живеел там и бил българин НЕ е основателна причина.
- Расизъм. Колкото и да не го признаваме, ние малко или много сме расисти. Идваме от страна, където няма толкова голямо цветово и етническо разнообразие. Свикнали сме да сме основната и доминираща раса и етническа група в страната си. Свикнали сме да мислим, че циганите и турците са по-долу от нас (и следвайки логиката на предната подточка, всички по-мургави от нас са "цигани" и стоят по-долу от нас). Освен това съм забелязал, че нашего брата смята, че щом като той е бял и произхожда от християнска култура, значи е по-достоен за място в канадското общество от някой по-черен, чалмалия, и т.н.

Канада е много по-голяма от Мисисага и не можеш да съдиш за цялата страна по няколкодневен опит само. В Торонто има може би най-голямо етническо разнообразие от всички други канадски градове. Това може да е добро, може да е лошо - зависи ти как го приемаш. Има хора, дошли тук като бежанци и непокриващи критериите за легална емиграция (образование, опит и т.н.). Има хора, които буквално до вчера са живели в сламена колиба. Има и високообразовани добри професионалисти - с или без чалми. Много неща тук са по-различни отколкото в БГ, но това не ги прави по-добри или по-лоши. Просто са различни. Ако за теб различното е лошо, това не е проблем на Канада, а твой проблем.
Освен това всяка година няколкостотин хиляди човека пристигат в Канада от цял свят. Някои си заминават обратно, но повечето остават. Значи все нещо хубаво трябва да има в тая страна, нали? :roll:


Когато дойдохме в Канада, не познавах почти никой. Първите 6 месеца беше трудно най-вече заради изолацията. Освен това е неприятно да гледаш, че си на 30, а едва сега започваш да градиш и трябва да се състезаваш с хора, които цял живот са живели тук. После почнахме да си намираме познати, приятели и всякакви други контакти. Сега е съвсем различно. Освен това е важно в какъв квартал ще живееш и в каква среда ще се движиш. Писах вече, че в Мисисага има много хубави райони, но трябва да знаеш, че това е работнически град - нещо като уголемен вариант на Тракия в Пловдив или Люлин/Обеля в София. Там няма как да видиш много бели канадци с добри професии, големи къщи и усмивки по лицата. За малко повече пари можете да си намерите жилище в midtown, North York, downtown и т.н., където по мое мнение имате по-голям шанс да се чувствате по-добре. Хората, с които се виждате също са много важни. Ако професията ви е свързана с нещо, което не изисква особена квалификация, няма как да общувате с други освен с по-ниско образовани хора.

За повече от две години тук съм видял доста емигранти от България и от цял свят, които се справят добре и се чувстват щастливи тук, така че няма място за отчайване :beer: :D
Последно промяна от Kirilius на Пон Сеп 10, 2007 10:49 pm, променено общо 2 пъти.
Публикувай отговор