bateto написа:Пинко80,много ми харесват мненита ти,наистина това което казваш много ми се иска да го открия в Канада ,но за жалост не.С огорчение съм констатирал ,че тук талантливи и кадърни хора от Внос не им трябват,те тука си имат достатъчно родово -кланови фамилии из между които да излъчат толкова талантливи и кадърни хора ,колкото топли местенца са отпуснали за тях.В друга посока е по скоро дефицита,работещи и още по вече работещи хора от Внос и колкото по малко платени още по добре за да могат ;талантливите; хора да стават още по талантливи/богати/ за сметка на ниско платената работна ръка-секънд хенд канадци.
А с това което написа за паспортите направо изби рибата.Проучи въпроса по задълбочено и тогава се изказвай неподготвен.Например може ей така за проба да направиш някоя апликация в произволно избрана страна и фирма с едни и същи лични данни ,само подмени гражданството да видиш какъв отговор ще получиш.Аз го направих януари след приемането на Бг. ЕУ в една транспортна испанска фирма за позиция шофьор на лонг дистанс в Европа онлайн.Аз кандидатствах за тази работа като обявих двойното си гражданство-Канадско и Българско и знаеш ли какъв отговор получих .
-С канадско гражданство ,ако кандидатствате не можем да ви наемем защото нямате разрешително за работа или временна резиденция с разрешение за работа ,ако работата ви представлява интерес заповядайте в нашия офис в удобно за вас време с документ/шоф. книжка/ за правоспособност издаден от Бг. или друга страна на Еу,Български паспорт с който да удостоверите гражданството си и писма ,референции и др. документи с които да докажете стажа си като шофьор независимо от коя държава сте го придобили.
Та моето мнение е ,че ти си нямаш хал хабер от нещата ,ама си седнал да си чешеш езика като подаваш неверна информация и да събираш публика която да ти ръкопляска.
Та имай го това напредвид,канадският паспорт в Европа може да ти послужи само да си обършеш задника с него когато се отнася за работа ,а не за туризъм докато канадския опит може да ти даде шансове за намиране на работа ,но в комплект с европейското гражданство което ти осигурява българския паспорт.
Тия митове и легенди за канадския паспорт дето те прави гражданин на света ги забрави,турист да ,но в никакъв случай не ти дава по вече права и възможносто от българския поне след 1 януари 2007 даже и в УСА.

Здравей! Безмислено е да се спори за каквото и да е. Радвам се да чуя че има местни талантливи канадци, защото други пък казват че местните приличали по-скоро на българските клошари

Аз се ровя в интернет за работа в Канада и намирам, че се предлага страшно много работа за квалифицирани специалисти (от техник на горе) и със заплата от 15 до 50 долара на час. Дори се абонирах за оферти за работа по специлаността и полуавам около 200 седмично на емайла си и то само за Торонто. Чудя се толкова ли са много местните "таланти", че да запълват всички тези места.
Относно нископлатената работа: само веднъж случайно успях да намеря една фирма да търси работници за чистене на витрини. Чудя се при 250 000 хиляди нови имигранти на година как не се свършват неквалифицираните и нископлатени работни места та все има дефицит. Ама ти вярвам. Просто по интернет изглежда друго.
Относно работа в Европа: Миналата година кандидатствах за работа като техник по подръжка в една шведска фирма(IKEA) във Франция, като приложих вече преведените на френски документи за Канада заедно с едно мотивационно писмо. Отговориха ми, че нямат пост, отговарящ на моята квалификация. Работата бях намерил пак по интернет. За Испания съм чувал хубави неща - хубав климат, испанците с близък темперамент като нашия (подхождали сме си) и че има много българи там. Само че испанците не говорели англииски, нито пък френски и това е проблем за българи които въобще не знаят испански и нямат свои познати в Испания. Освен това, там българите работят предимно в селското стопанство и в строителството. Всъщност това се чува и за останалата част на Европа. Не съм чул никой българин да се е реализирал в Европа при високите технологии. Вероятно има, но след като не знаеш пътеката какво правиш. Имам чувството, че в Европа търсят само нискоквалифицирана евтина работна ръка. За Канада знам, че част от българите успяват да заемат средно и високо квалифицирани рабтни места и затова съм се запътил на там. Тази Европа все още не е за българи. Не ми се разправя какви премеждия съм имал по границите само защото съм българин. На всяка граница, освен личния багаж проверяваха и газовата бутилка на колата, дали случайно няма скрити наркотици в нея. И така на всяка граница по 3 часа чакане, през което време виждаш как граждани на други държави минават лесно без никакви проверки. За европейците българина още дълго време ще изглежда потенциален престъпник. Че до скоро нямахме право на квартира във Франция и нашенските гурбетджии спяха в каравани на нашенски автокрадци. Знам че всички канадци си мечтаят за европа ама е рано още за нашенци и не виждам кога ще стане. Не си правете илюзии, че тук има сериозни промени.
В заключение ще кажа: Познавам един българин който миналата година замина за Калгари със семейството си, без грам английски с малко френски. Разбрах от други познати, че той успял веднага да си намери работа по специалността (монтаж на климатици) въпреки че не знаел английски и дори си купил чисто нова кола на изплащане. И сега се оплаквал че в Канада било много зле. Преди се оплакваше че карал 30 годишна таратайка, а сега че кара нова кола на изплащане. Та установих че човек като мине 35 години в БГ се разболява от хронична болест наречена "оплакване" Аз съм сигурен че ако той сега беше на 20 години, и с това постижение за една година в Канада, щеше много да се радва. Манталитетът и живота в БГ оказват лошо влияние.
Как стои въпроса за Щатите: Плащаш 100 долара на американското посолство, за да ти разгледат молбата за туристическа виза (че то за друга не може), след което ти отказват с мотива, че си потенциален незаконен емигрант поради ниската ти заплата в БГ и 100-те долара падат в канала. Та с канадския паспорт няма да е така. За него просто няма нужда от визи. Българите навсякъде си правят илюзии - и в Канада и в БГ. Аз се опитвам да бъда реалист и събирам полезна информация. Затова се ровя в този форум, ама тук често пъти има и много глупости. Споделяйте само полезна информация. Стига с тези оплаквания. Някои казват че парите не били най важното. Хм, че от парите по-важни са само многото пари

Който го е забравил да се върне в БГ и за няколко месеца ще си го припомни.