Първи впечатления от Торонто

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
becks
Мнения: 2014
Регистриран на: Чет Окт 20, 2005 3:50 am
Местоположение: Toronto

Първи впечатления от Торонто

Мнение от becks »

Щото отдавна ме мъчи въпроса защо всички заминаващи спират да пишат, реших да ви запозная с първите ми впечатления от Торонто. Първо да уточня, че мнението ми е оптимистично и впечатленията от Канада и по-точно Торонто са повече положителни, отколкото отрицателни.

Пристигнах преди 20-тина дни и все още съм турист, но има неща, които правят впечатление от пръв поглед. Предполагам, че има и ще има много хора разочаровани от действителността. Ако търсите в Канада ъпгрейдната версия на България, ами няма да я намерите. Просто тук е един друг свят, различен, с неговите плюсове и минуси и колкото и да гледате снимки и четете, просто няма как да го разберете ако не дойдете.

Аз пристигнах сам с 2 куфара по 23 килограма, но тези които тръгват с деца и без език и без някой който да ги упътва, просто не искам да ги мисля първите дни. Девителността е жестока. Парите определено не ги берат по дърветата. Повечето неща стават по-лесно от България - поне дотук за мен - административни неща, квартири и други такива. Който е търсил и живял на квартира в България ще разбере. Работа за жълти стотинки, колкото едва да плащаш сметките се намира по-лесно отколкото в България. За по-нагоре не знам.
Културен шок има в началото, колкото и да си мислите че сте подготвени, като мен. Първо впечатление правят хората по улиците - бедни, мръсни, окъсани, направо дрипави. Абе имах чувстото първите 2-3 дни, че съм попаднал в страната на мизерниците, честно. Ама тва трае няколко дни, след това свикваш. Ама сега не ми казвайте, че заможните хора не ходели по улиците. Щото аз целенасочено обикалях из даунтауна. Ми кво да ви кажа за работещите там - повечето с костюмчета модел 97-ма, масово с измачкани и неизгладени дрехи. Модата в дрехите и обувките наистина е десетина години назад, нещо което не ми се вярваше. Ама тва са бели кахъри, но неща, които на мен ми направиха впечатление. Иначе с обикновените канадци (не тези по улиците) аз поне нямам културни различия.

Къщите верно са дървени, но на мен ми харесват. Просто им трябва поддръжка, иначе стават просто купчина дъски, което не е рядко срещано явление. Торонто за мен е хубав град - транспорт и всичко друго което касае един милионен град е уредено. Центъра е лъскав, но на 2 крачки от небостъргача на някоя корпорация попадаш в невиждана мизерия. Не казвам, че е нещо чак толкова лошо, и че го няма другаде, но прави впечатление. Просто дребния и среден бизнес едва крета. Ако при нас си направиш фризъорски салон или малък магазин, то той ще е лъскав и подреден. Тук е цяло щастие ако изобщо измиеш през годината стъклата на малкия си магазин. Въобще разликата от американската идилия - спретнати къщурки с ливада отпред до дървените бараки е само няколко пресечки. Контрастите са много. Има много голямо класово разделение, нещо с което аз досега не съм се сблъсквал - бедните са бедни, богатите богати и то не от вчера. Малко е кофти в началото да се окажеш част от работническата класа и да гледаш Маркс и екплоатацията на пролетариата на живо ;) Но ако в България може да беден заради стечение на обстоятелствата, то тук ако си беден и си местен, почти задължително си тъпо копеле ;)

Та за всички които се чудят хубаво ли е или лошо - отговорът е зависи от вас и от настройката ви. За мен нещата са така, както си ги представях. Да кажем - на 90% . Oставете големите надежди за бърз качествен живот, щото до къщата с ливадата не знам колко време има. Иначе пържолите са евтини.

Засега толкова от мен за плюсовете и минусите. Не казвам нищо ново, което не е обсъждано преди, просто мои впечатления. Ще поживеем, ще видим. Дано всичко се развива добре.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

благодаря ти за впечатленията и дано скоро се видим да може да изплакнеш бъчвата с тукашна бира.

Да, тук ни залъгват с терористи и извънземни за да не се концентрираме и обединяваме срещу класовия враг...ама пък и ядене и пиене ни дават и за коли няма списък за чакане или "от корекома".

А аз пък прекарах няколко дена в по големия брат на юг и съм приятно впечатлен, въпреки че то това е само фасада а отвътре капиталистическия им строй е прогнил и скоро ще се сгромоляса.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
ronni
Мнения: 810
Регистриран на: Пон Сеп 20, 2004 11:04 am
Местоположение: back to small apple
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

GOOD LUCK :beer:
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Welcome to reality !
becks
Мнения: 2014
Регистриран на: Чет Окт 20, 2005 3:50 am
Местоположение: Toronto

Мнение от becks »

KolioBalkanski написа:благодаря ти за впечатленията и дано скоро се видим да може да изплакнеш бъчвата с тукашна бира.
:beer: :beer:
Аватар
estoyanova
Мнения: 628
Регистриран на: Съб Авг 23, 2003 1:34 pm
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Здравейте и от мен!Успех пожелавам от сърце!Имам само едно въпросче.Имаше ли проблем с емиграционните след процедура Quebec при влизането?То е ясно,че визата е за Канада ама все пак задаваха ли въпроси и директно ли кацнахте ,ако не е тайнаБ
Благодаря предварително!
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
ronni
Мнения: 810
Регистриран на: Пон Сеп 20, 2004 11:04 am
Местоположение: back to small apple
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

estoyanova написа:Имаше ли проблем с емиграционните след процедура Quebec при влизането?То е ясно,че визата е за Канада ама все пак задаваха ли въпроси и директно ли кацнахте ,ако не е тайнаБ
Благодаря предварително!
няма никви проблеми не се притеснявайте :beer:
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
becks
Мнения: 2014
Регистриран на: Чет Окт 20, 2005 3:50 am
Местоположение: Toronto

Мнение от becks »

estoyanova написа:Здравейте и от мен!Успех пожелавам от сърце!Имам само едно въпросче.Имаше ли проблем с емиграционните след процедура Quebec при влизането?То е ясно,че визата е за Канада ама все пак задаваха ли въпроси и директно ли кацнахте ,ако не е тайнаБ
Благодаря предварително!
Питаха ме защо не отиваш в Монреал. аз казах - промених си решението. Те - ОК. За парите - колко имате в брой - еди колко си, останалите ще внеса по банков път. Писа ми че влизам с 8000 $, а аз му казах, че имам общо по-малко. Абе имиграционните са ти най-малкия проблем.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Re: Първи впечатления от Торонто

Мнение от sasho71 »

becks написа: Първо впечатление правят хората по улиците - бедни, мръсни, окъсани, направо дрипави. Абе имах чувстото първите 2-3 дни, че съм попаднал в страната на мизерниците, честно.
:rotfl:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Мнения: 3360
Регистриран на: Съб Яну 31, 2004 12:10 am
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Първи впечатления от Торонто

Мнение от filipne »

becks написа: ... Има много голямо класово разделение, нещо с което аз досега не съм се сблъсквал - бедните са бедни, богатите богати и то не от вчера. ...
При това Канада се слави като много социална държава.
Аватар
Al Bundy
Мнения: 160
Регистриран на: Съб Юни 05, 2004 7:47 am
Местоположение: Торонто

Мнение от Al Bundy »

KolioBalkanski написа: А аз пък прекарах няколко дена в по големия брат на юг и съм приятно впечатлен, въпреки че то това е само фасада а отвътре капиталистическия им строй е прогнил и скоро ще се сгромоляса.
Радвам се, че някой споделя мнението ми. Аз също мисля че US са потъващ кораб. Преди да дойда в Канада много ми се искаше да емигрирам в US. Добре че не се е получило. Браче, там промиват мозъци на килограм. Най-новото е че сега искат да слагат чипове подкожно на населението "за да не се губели хората", ха-ха...
Аватар
hullboy
Изгонен от форума
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря Окт 29, 2003 4:17 pm
Местоположение: Ottawa, Canada

Мнение от hullboy »

Добре дошъл в истинската конкурентна среда а не в средата на връзкарите. Говоря поне за имигрантите.
Много правилно си забелязал и написал че тук не успяват " тъпите копелета"

Научи се да се радваш на дребните неща и ще бъдеш щастлив като Хълбой.
Почва се от евтиния квартал с одърпаните хора защото не ти се дават 1000 $ за наем в хубав квартал.
След време като си намериш хубава работа или си създадеш такава се местиш на по хубаво място с по добре изглеждащи хора.
След още време си купуваш едностаен ап. с изглед към езерото " има такива ап. в донтолн Торонто иди и ги виж.'
Съседите ще ти бъдат още по добре изглеждащи хора и ти ще се чъвстваш по щастлив и ще виждаш прогреса.
Е ще се намерят хора от форума които от завист ще ти кажат че си купил кутиика нищо че си сам или имаш гадже и по голям ап. на този етап не ти трябва.
Ще се намерят и други които ще ти кажат че ап. не е на океана във Ванкувър и не виждаш китове които ти махали с опашка, че ти си плешив а приятелката ти взимала социал но на теб от тези приказки не трябва да ти пука.:)

Ти гледай да измиеш витрините на магазинчето , вътре да е спретнато и чисто а те клиентите ще оценят това и ще ти кажат че предлагаш супер сервис като са доволни и от стоката която продаваш.
От тези дребни неща като добрата дума на клиента, гледаката към езерото сутрин и вечер, твоята приятелка ще те правят щастлив.

Успехи ти желае
Хълбой
zorina
Мнения: 420
Регистриран на: Сря Авг 17, 2005 2:40 pm
Местоположение: Торонто

Мнение от zorina »

планове и перспективи няма да 4ертая и да ти давам, само един -два полезни съвета 6те си позволя :lol:
ако си 6ироко скроен 4овек и разбира се ако може6 да си го позволи6 отиди да живее6 в хубав квартал, независимо 4е 6те плати6 малко пове4е.... то струва си....
и
второ: ако знае6 на какво си способен и ако си уверен в себе си, а ако има6 с какво да го пподкрепи6 (диплпоми-много им се пла6ат :o ), не падай по-долу........претендирай за това, което може6..... за6тото 4овек полу4ава това, което търси....

УСПЕХ :)
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Re: Първи впечатления от Торонто

Мнение от sasho71 »

becks написа:Ми кво да ви кажа за работещите там - повечето с костюмчета модел 97-ма, масово с измачкани и неизгладени дрехи. Модата в дрехите и обувките наистина е десетина години назад, нещо което не ми се вярваше. .
аз модата я преглътнах, доста неща преглътнах, ама още се вбесявам от архивните GSM-и, които нито добре предават, нито покритието е кат хората, вече 3 модела смених и все същата мизерия. Някой ако е доволен да сподели, не става въпрос за оператор, а модел телефон дето бачка кат хората. :evil:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
IRA
Съсел
Мнения: 7532
Регистриран на: Пон Дек 22, 2003 8:53 pm
Местоположение: MONTREAL

Мнение от IRA »

По магазините има дрехи и по-последна мода. Винаги можете да си купите. Няма забрани.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Заключено