Да спасим Българската Църква
- Lub0
- Обратна връзка:
Е ти пък баш мартениците и яцата ли ще свързваш с църкавата? Не мислиш ли, че това се леко езически обичаи? Колкото до Кирил и Методии, те са станали светци в последствие, а не са го тъслили като самоцел, ако бяха казали ще им построим една църкава... вместо да се занимаваме с читмо и писмо...
Построили 1000 църкви, ами какво искаш, прост народ в ръцете на алчни проповедници, евтин начин да си купиш билет за рая... Ако бяха построили 1000 читалища, българските деца нямаше да са на това дередже... Религията е опиум за народите, както беше казал чичко Маркс...
Построили 1000 църкви, ами какво искаш, прост народ в ръцете на алчни проповедници, евтин начин да си купиш билет за рая... Ако бяха построили 1000 читалища, българските деца нямаше да са на това дередже... Религията е опиум за народите, както беше казал чичко Маркс...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
хехе, езически обичаи - именно това ми беше мисълта
Те не са ли отживелица или само църквата е отживелица
и последно да се потретя, аз не говоря за религията, а за културната идентичност :thinkerg: А българската църква е нейн основен хранител, колкото и да не ти се иска и вярва
аз не съм религиозна, ама никак

и последно да се потретя, аз не говоря за религията, а за културната идентичност :thinkerg: А българската църква е нейн основен хранител, колкото и да не ти се иска и вярва
аз не съм религиозна, ама никак

dokato decata mi , i tehnite , znaiat kvo zna4i martenica, banica, pisani iaica, 4erga, 4utura, guve4, identi4nostta ne se e zagubila.
Vsa6tnost, na men li4no ne mi dreme za psevdoobedinitelni mesta, pa bilo i 4erkovata, predpo4itam za po-pragmati4ni ne6ta da si dam leptata. nikoi ne mi zaplashva religiata ni kulturata, ta da se trashkam po vaprosa.btw, decata mi v u4ili6te sa na pretestanskata religia, ortodoxa go davame v kashti.
moje da me pluete
Vsa6tnost, na men li4no ne mi dreme za psevdoobedinitelni mesta, pa bilo i 4erkovata, predpo4itam za po-pragmati4ni ne6ta da si dam leptata. nikoi ne mi zaplashva religiata ni kulturata, ta da se trashkam po vaprosa.btw, decata mi v u4ili6te sa na pretestanskata religia, ortodoxa go davame v kashti.
moje da me pluete

църквата не е носител на "придобивки"
чалгата и кюфтетата в мазето са си отделен случай, който не знам защо го свързваш с институцията ... аз лично бях в неделя на тържество в същото мазе - нямаше чалга, нямаше и кюфтета
църквата поддържа традиционния български календар - симбиозата между езически и християнски обичаи/практики започнала в 9 век и оформена през 19 век, се поддържа и до ден днешен все от същата тази институция ... Ако беше ходил може би по-често на църква щеше да забележиш какво се съдържа в църковно-славянските пеения и литургии. Тук е сигурно мястото да кажа, че църковният хор на бг църква в Монреал е изключителен /доколкото разбрах в него пеят професионалисти с много награди в конкурси и т.н./.
чалгата и кюфтетата в мазето са си отделен случай, който не знам защо го свързваш с институцията ... аз лично бях в неделя на тържество в същото мазе - нямаше чалга, нямаше и кюфтета

църквата поддържа традиционния български календар - симбиозата между езически и християнски обичаи/практики започнала в 9 век и оформена през 19 век, се поддържа и до ден днешен все от същата тази институция ... Ако беше ходил може би по-често на църква щеше да забележиш какво се съдържа в църковно-славянските пеения и литургии. Тук е сигурно мястото да кажа, че църковният хор на бг църква в Монреал е изключителен /доколкото разбрах в него пеят професионалисти с много награди в конкурси и т.н./.
Obosnovi se, ako obichash, za tvoeto mnenie moga da kaja sashtoto. ako si otkarmena vav Vazrojdenski duh, nema losho, ama sme 21 vek, taka dekrimon написа:пълни дивотии!Gonzo#1 написа:dokato decata mi , i tehnite , znaiat kvo zna4i martenica, banica, pisani iaica, 4erga, 4utura, guve4, identi4nostta ne se e zagubila.
- Lub0
- Обратна връзка:
Мерси за поясненията Кримон, това за църковните пеенета го бях забравил, че съществува, мерси че ми припомни още една причина да не отида до църквата и да пощадя слуховата система на децата ми 

Lub0 for President!
###############
###############
i ako ia niama, nie ne spazvame kalendara, a? nema institucia-nema pravoslavni?krimon написа:
църквата поддържа традиционния български календар - симбиозата между езически и християнски обичаи/практики започнала в 9 век и оформена през 19 век, се поддържа и до ден днешен все от същата тази институция ...
tva ako e mislene......
обосновка няма да правя, защото може да се наложи да изпиша страници ... но тъй като си достатъчно интелигентна ще се сетиш сама, че понятието културна идентичност не се съдържа само в знаене на няколко термина от празничната култура на българите ... същите се знаят много добре и от да речем чуждестранни българоведи, хора, които се занимават професионално с бг култура или просто приятели-чужденци. Културната идентичност е много повече ... и за да те подсетя малко включва практически и духовни трансмисионни процеси.
Айде всички с бодра песен в редица по двама всяка неделя с чековите книжки към църквата. Ако не се движиме като мравки вкупом, направо не сме хора.
Аз лично не изпитвам вътрешна нужда да ходя до църквата, нито се се чуствам част от някаква си общонст и това го смятам за мое свещено право. Ако исках да си запаза културната идентичност щях да си седя в България.
Аз лично не изпитвам вътрешна нужда да ходя до църквата, нито се се чуствам част от някаква си общонст и това го смятам за мое свещено право. Ако исках да си запаза културната идентичност щях да си седя в България.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Точно така, Гонзо#1, ако я няма институцията, няма го и православието.Gonzo#1 написа:i ako ia niama, nie ne spazvame kalendara, a? nema institucia-nema pravoslavni?krimon написа:
църквата поддържа традиционния български календар - симбиозата между езически и християнски обичаи/практики започнала в 9 век и оформена през 19 век, се поддържа и до ден днешен все от същата тази институция ...
tva ako e mislene......
Едно време богомилите са проповядвали да се излезе от храма, за да се осъществи по-чиста връзка с Господа

Kulturna identi4nost ne se pravi i nasila, smiatam go znaesh. Ti v BG seka nedelia li be6e na carkva? Viarata e v sarceto, v ubejdeniata i kadet se seti6 o6te, nasila s 4lensi vnos i "daite da dadem, da se obedinim" nema da stane. I ne stava duma za dumite, koito niakoi znae, a za natovarenostta im sas smisal, i to emocionalen, ne samo semantika, misleh 4e si go razbralakrimon написа:обосновка няма да правя, защото може да се наложи да изпиша страници ... но тъй като си достатъчно интелигентна ще се сетиш сама, че понятието културна идентичност не се съдържа само в знаене на няколко термина от празничната култура на българите ... същите се знаят много добре и от да речем чуждестранни българоведи, хора, които се занимават професионално с бг култура или просто приятели-чужденци. Културната идентичност е много повече ... и за да те подсетя малко включва практически и духовни трансмисионни процеси.