канадското здравеопазване-пълна трагедия!!! подробности...

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Mi taka e. kakvo iskate. Sled kato doktorite se napavat da uchat 6-7 godini i posle tsial jivot smuchat ot danakoplatetsa. te sa takava jestoka mafia che si niamate i ideia. Imam priatel quebecois. Lekar e choveka (nikoi ne e idealen). Poneje e s dobro mnenie za imigrantite (che kak inache kato redovno pie grozdova ot BG i sudjuc za meze :wink: ), ta toi pital "shto adejba (tova ne go znam na fresnki) ne priznavat pone otchasti diplomite na doktorite imigranti...Po negovite dumi posle 1 mesets se e pravil na bolen i se e kriel ot kolegite si ot strah da ne go "gramnat". Niakav mu kazal- be ti lud li si. Iskash da rabotish za 30-40 000. I do tam s imigrantskata solidarnost :evil: . Daje veche i rakiata ne mu e chak tolkova vkusna. Inache e pich i daje govori prilicen angliiski :P
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Недей така,бе Сашо!Да си правиш заключение от 2 дни и да съдиш за медицината им по няколко повърхностни наблюдения...Какво значи "имат подобие на физ.разтвор"?Не съм съгласна с твърденията ти за допотопна техника,нито за антисанитария,нито за пеницилина като най-добър антибиотик! Използват се най-съвременни антибиотици и лекарства.Не бързай да правиш заключения!И аз имам база за сравнение. Що се отнася до техниката...В местната ми "селска" болница има Ядрено-магнитен резонанс.В колко български болници имаме? Във отделенията масово се използват миниатюрни електронни сатурометри (спомням си как се правеше това при нас и то само в реанимациите),всичко е еднократно и стерилно.Дихателна гимнастика след операция?Нашите пациенти в България надуваха балончета или гумени ръкавици. :lol: Тук,на всяка гимнастика се дават много симпатични еднократни "играчки" с топчета за надуване.То да ти е кеф!Хайде недей,че примерите са много!
Иглика,дали от храна(което е по-вероятно),или на вирусна основа,лечението на гастро-ентерита е симптоматично и диета.За симптоматичното лечение отговаря аптеката.Лекарите предписват само силнодействащи лекарства.
Titi az dokato raboteh polu4ih edna infekciya i tryabvashe da otida na lekar. Poradi fakta 4e zdravnata mi karta ne beshe izlyazla reshihme da ida v 4astna klinika. 4akah 50 minz:), no tova ne beshe problem, problema beshe kogato vlqzoh pri dofturkata. Vidya infekciyata i kaza - mm gospodine tova e infekciya. KAzah i 4e znam i zatova idvam pri neya. Stisna mqstoto i izleze malko gnoj sled koeto tya zayavi - to po4ti se e spukalo... Kato le4enie mi kaza da go dyrja na topla voda za da se spuka i izte4e po-byrzo, a kato medikament re4e nqkakyv antibiotik da vzemam nepoznat za men. Cqlata rabota beshe za ne pove4e ot 2 minuti, koito mi kostvaha $50;-)
Балби,и аз имах подобен проблем в България...Поради лични причини не отидох при познати хирурзи.Пробвала всичко възможно вече и безрезултатно,отивам за цепване едва дишаща.Нашия чичко ми казва да правя някаква питка от брашно.мед и незнам си какво... :D Сега ми е смешно като си спомням,но тогава явно така злобно съм го изгледала,че той набързо се осъзна и казва "Е,добре,де,какво предлагаш?",на което му отговорих да вади по-бързо скалпела,че ако имах физическа възможност и сама бих го направила...Съгласи се,човека,но минах предварително да проверя с какви анестетици и антисептици разполага...Оказа се,че освен скалпел,няколко корнцанга и кислородна вода нямаше нищо... :lol: Та,така,изхвърчах като пършинг до първата аптека да си купя всичко необходимо...
След около година чичкото ми стана постоянен пациент пък на мен...Идваше ми да си му го върна тъпкано,но моралните ми ценности не ми позволиха. :DТой господ си знае работата.
А ти викаш антибиотик ти е дал,изтекло си било...Какво искаш? :?
Canuck
Непукист
Мнения: 1836
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:36 pm
Местоположение: Мадрид

Мнение от Canuck »

Joy, dobre che si v chas s medicinata i si napisala edin chudesen posting, shtoto inache shte se uplashat horata izlishno zaradi ogromni generalizacii.
Napalno sam saglasen s tebe. Vyarno e, che v Canada se chaka dosta za da te obslujat v bolnicata, no diagnozite na lekarite sa verni i az gi predpochitam 100 pati pred gadnite korumpirani bg lekari, za koito samo kato se setya POBESNYAVAM!!!!!!!! Da ne dava Gospod da hodya v bg pak na bg lekar!
Inache tuk v Canada ima i bg lekari i makedonski i stiga tova da iskate moje da namerite i takiva.
Taka che, take it easy, uvajaemi kandidat-imigranti i ne vyarvayte na vsichki izcepki vav foruma.
Joy, oshte vednaj edno golyamo bravo!
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Rosi

Мнение от Rosi »

Последно промяна от Rosi на Пет Апр 23, 2004 12:48 pm, променено общо 1 път.
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Rosi написа:he he , kak si znaeh sasho, 4e golemite kompetenti 6te te obviniat v nepoznavane na medizinata. :D :D
Роси,предлагам ако имаш да кажеш нещо по същество,да го кажеш,а не да даваш заключения за компетентност или съждения кой в какво е обвиняван!
rath

Мнение от rath »

laura написа:Сашо,
Не зная къде работиш, но има и места с по-добри условия за работа. Все пак аз ще се съглася донякъде с теб. Когато дойдох в Монреал след 7 години работа в европейски университет (по-точно скандинавски), Канадаските условия ми се видяха действително много първобитни - на 2 етажа научен център с претенции за висока класа и световна известност имаше 1 компютър с интернет и то dial-up; това през декември 1999 година. В целия научен център нямаше (и все още няма) нито 1 лаборант, т.е. всеки сам си приготвя разтвори както знае. Няма протоколи; няма специални помещения за работа с радиоактивни материали. Сега нямам време да разказвам, но ако ти се слуша, може да ми пуснеш бележка. Чао, че ще приготвям куфари за пътуване (ако самолета излети :D )
Лаура
V Montreal e taka, mizeria, tuka idvat lekari ot cial sviat da se uchat
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

OOO JOY!
ZNAEH SI AZ CHE SHTE ME ZACHEKNESH :lol:NALI SI MOITA SLABOST! AMI ZNAESH LI KAKVO E FIZIOLOGICHEN RAZTVOR? TOVA E O.9% RAZTVOR NA SOLNA KISELINA. SAMO TOVA. NISHTO DRUGO.TUK TAKAV NYAMA. IMA NYAKAKVI KISELINI KATO KONSERVANTI-SORBIC ACID. CHE TO LESHTITE MI SE PRETZAKAHA VECHE! OCHITE ME BOLYAT, ZACHERVIHA SE. SHTO ZA GLUPOST E DA SLAGASH KISELINA MAKAR I SLABA V RAZTVOR V KOITO SI TOPISH LESHTITE!?!? E IZVINYAVAY , AMA...
TI SI JENA, A AZ MAJ ,NO NE MOGA DA SE SAGLASYA CHE GINEKOLOGA ZA NYAKOLKO MIN SHTE TI OPREDELI DIAGNOZATA,TOVA E NEVAZMOJNO...
AIDE SHTE PRODALJAVAM S NABLUDENIATA :wink:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

KANUCHE!
ZNACHI NE GOVORIM ZA KORUMPIRANITE LEKARI, TO E YASNO CHE V BG SA TAKIVA. GOVORIM ZA KADARNI ILI NEKADARNI LEKARI, BILI TE I KORUMPIRANI. :wink:
Гост

Мнение от Гост »

Аз, Поля не се впечатлявам от по-добрата им техника, след като не разполагат с нея там където трябва. Например в така наречените гинекологични кабинети, където не съществува видеозон /нещо не чак толкова високотехнологично, което се намира доста често и почти навсякъде в частните кабинети в България/. А чакането за видеозон е между 6 и 12 месеца в Квебек. :lol: Ако си със спешен случай - за ренген можеш да чакаш 2 седмици /лично преживяване пак/. На бременните жени им се полага по един видеозон за 9 месеца. Да не говорим, че не съществува превенция за предотвратяване на ракови заболявания при жените. :shock: Ама да не мислим за такива страшни неща. Да си дойдем на думата. Аптекарят да поставя диагноза за хранително натравяне. :shock: Ами то по-добре с теб по телефона да се консултирам. И изобщо не ставаше въпрос за гасто-ентерит или хранително натравяне, а за вирусно заболяване - 6 деца + учителката в градината са болни /от общо 9 деца/. Ядосана съм, защото не всички сме учили медицина и трябва да знаем как да лекуваме сами децата си вкъщи, въпреки че самозвани и самовлюбени лекари до там ни докараха !! Знам мнението ти по въпроса, че трябва всяка майка да е медицинска сестра. Но не съм съгласна с теб. Първа помощ всеки трябва да може да оказва, но не и да САМОЛЕКУВА детето си в спешни случаи, нито да поставя ТОЙ диагнозата. Или пък аптекаря. :shock: Ама нали е такава системата, ще играем на хорото, след като сме се хванали. Алилуя !

И аз често цъкам с език, брей какви машини имат тук, ние ако ги имахме как добре щяхме да ги ползваме ... тяхната кожа ... Какво ще кажете за машините за трева /100 вида/, ами за тези, които "подстригват" снега. :roll: А някой по-тежки индивиди се придвижват на електрически колички като инвалиди ... :shock:

Бъдете живи и здрави.
Последно промяна от Гост на Съб Фев 07, 2004 1:46 am, променено общо 1 път.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004
Мнения: 4882
Регистриран на: Пон Авг 18, 2003 8:28 am
Местоположение: отнороТ

Мнение от sasho71 »

uff, iskah da kaja o.9% na NaCl, teya mi vzeha akala, tez kanadzi
leaf
Мнения: 549
Регистриран на: Вто Ное 11, 2003 4:35 am
Местоположение: Toronto

Мнение от leaf »

Dobre, 4e se popravi, biah gotova za ataka:)
Ami sasho71 nali si spets, zabarkai si sam i ne se ma4i s razredenata kiselinka.
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Moyat sin predi dva dni sashto imashe stomashna infekciya. Ami pri povrashtane vseki lekar v BG mi e predpisval samo edno lechenie - dieta i poveche technosti za da ne se obezvodnyava. Nikoy ne si e pravil truda da postavya disgnoza, dori se e minavalo samo s telefonna konsultacia, zashtoto, kakto razbrah, e izlishno. Vsichko pak opira do dietata. I sega go opravih taka bez konsultaciya, za edin den svarshi.
Znachi nay-dobrata strana na kanadskata medicina tuk za men lichno stana vidima sled sled kato si namerih lichen lekar. Goreshto vi go preporachvam. Osven izsledvaniya na krav sled mnogo podroben "razpit" :wink: , ginekologichen pregled, drugi pregledi, mi predpisa oshte nyakolko izsledvaniya, za koito ne mi vzeha pari. Za ultrazvuk v St. Mary;s chakah 3 meseca, ama to si beshe profiilaktichen pregled - ako edin den pochnat nyakakvi izmeneniya, da ima s kakvo da se sravnyava... Za rentgen chakah 20 min., klinikata beshe v CDN, ama mozhe prosto v momenta da ne e bilo pretovareno. Ta taka. Da zalagame na profilaktikata. Az predi tova ne si byah pravila, nikoy ne mi e predpisval, osven kato dete ili bremenna.
I ponezhe nyakoy beshe pisal, che trudno se namira lichen lekar, shte vi dam koordinatite na moyta. Kazva se Sonia Simion, rumanka e, raboti v klinikata Metro medic na 6555, Code-des Neiges, #390. Tel 731-1186. Do klinikata se stiga s avtobus 161. Pri neya problemat e che priema samo v ponedelnik, i za nespeshen sluchay se chaka za chas 2 meseca. Predi tova e bila ginekolog, koeto za zhenite e strahotno. Ama spokol, priema i mazhe :wink: Za deca - priema i takiva kato semeen lekar, ama may e po-dobre da sa pri pediatar. Ne sam sigurna che oshte priema pacienti, ama mozhete da opitate.
I vi pozhelavam ako hodite na lekar, da e samo za profilaktika!
laura
Мнения: 203
Регистриран на: Вто Ное 18, 2003 3:28 pm

За Rath:

Мнение от laura »

За съжаление не навсякъде в Монреал условията за работа са идеални. Това не означава, че крайният резултат от работата не е добър; просто трябва човек да направи малко повече ненужни усилия, за да върви всичко добре. В предишната ми работа се налагаше да си върша само свойствената работа, а не да се занимавам с глупости. За съжаление и тук, както и в България административния персонал си въобразява, че цялата система съществува само заради тях. Във въпросния научен институт например всички администратори си имаха кабинети, докато научните работници бяха по 2-3 в стая, а студентите по 7-8 (в така наречаната от тях "zoo"). Човекът, назначен да се грижи за компютрите (да, в крайна сметка единият компютър се "размножи" още на следващата година имаше поне по в стая; имаше и интернет) решава кои компютърни програми да се купят и кои не (без да се допитва до никого); всички word processing програми бяха френска версия, при положение, че ВСИЧКИ ги използваха, за да пишат на английски (е, в научната литература общоприетия език е английският). За лабораториите не желая да коментирам, защото за 4 години бяха местени от един етаж на друг. В крайна сметка, независимо от условията за работа научната продукция бе много висока и с добро качество, но пак повтарям, с цената на ненужни усилия. Ако трябва отново да правя избор не бих се поколебала да избера отново този институт, защото е водещ в моята област, но за съжаление проблемите си съществуват и не могат да бъдат пренебрегнати.
Joy
Мнения: 4013
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 11:30 pm

Мнение от Joy »

Сашо,много съм далеч от производството на лекарства,за да мога да ти отговоря компетентно относно производството на физ.р-р (не бъркай солната киселина с разтвор на готварска сол :D )
Не съм се замисляла дали в нашите разтвори има консерванти,но сигурно и там има...Та,специално за теб поразрових относно Сорбиновата киселина...Безвреден естествен консервант,използван масово в хранителната промишленост.

http://www.analytica-bg.com/pages/add_eu1.html
Сорбиновая кислота (Sorbic acid) - натуральный консервант, выделяемый из ягод рябины.
За Иглика:
Ако си със спешен случай - за ренген можеш да чакаш 2 седмици /лично преживяване пак/.
Мое пък лично преживяване-не чакахме за рентген и 5 мин.
Да не говорим, че не съществува превенция за предотвратяване на ракови заболявания при жените.
За видеозоните за бременните нищо не мога да кажа,но за това имам известни наблюдения...Наскоро бях в невероятно мамологично отделение към лабораторията на една болница... Няколко кабинета оборудвани със страхотна техника,задължителни прегледи за жени над 50 год.,като извикват всички на тази възраст и дори предоставят безплатен транспорт от болницата,специални лекции с прожектиране на филми за важността на тези изследвания...Не мога да ти опиша в какъв шок бях да видя подобни неща...Как беше обзаведено,с какви стаи за отдих на пациентите! И това не е специализирана болница за ракови заболявания (пак моята "селска" районна болница 8) )

http://www.chal.qc.ca/
Гост

Мнение от Гост »

Не говоря за мамология, а за 6 месечните /задължителни в България/ изследвания за жени между 20 - 50 годишна възраст - т. нар. "цитонамазка". Личният лекар не е оторизиран да дава направление за това изследване, освен ако няма проблем. :idea: При теб може да е отнел 5 минути ренгена, но при мъжа ми, който спешно посети лекар, без да могат да му поставят диагноза - апандисит или жлъчка - рандевуто беше за след 2 седмици. :shock: В нашата "селска" болница - най-голямата на Южния бряг - Шарл льо Моан. :x

Сещам се и за 2 и половината месеца чакане за детски кардиолог - при съмнение от страна на педиатъра за проблеми със сърцето на детето /3 години/. След издаденото направление, срещата се осъществи след два и половина месеца, защото детския кардиолог работи само в петък следобед !!!! :idea: Иначе прегледа беше перфектен - от - до, ама какво ме грее след като се притеснявах толкова време. :roll:
Заключено