VanBC написа: За паспортните проверки нищо не съм казвал. Там закона е ясен и няма много място за импровизации от страна на граничните служители. Моят въпрос обаче възникна след твоята реплика, че и с митничарите никога не си имала проблеми. След отговора който даваш, наистина не ми остава нищо друго освен съвсем благородно да ти завидя на късмета

!
VanBC, айде сега, не ми завиждай много, за да не вземе да ми мине котка път...

Та както си приказвахме първоначално речта ни беше за паспортните проверки. Тук една представителка на форумното общество твърдеше, че е била рекетирана на летище от граничен полицай. Много ми е интересно да прочета как по-точно се е осъществил този рекет, защото все пак всички сме минавали през съответната гранична проверка и знаем как именно се осъществява тя - за опашката от чакащи пред гишето, за двамата гранични в кабинката (в повечето случаи) и т. н. Според теб дали има такъв глупак, който пред толкова много свидетели да иска рекет на въпросната дама? Всички знаем, че именно там всичко се наблюдава от целия поток от чакащи. Мисълта ми беше, VanBC, че, когато се хвърля нещо в публичното пространство, то трябва да се подкрепя с доказателства, иначе по тая логика и аз мога да кажа, че сестра ти е еди каква си, пък ти си приказвай, че нямаш сестра...
Митничарите са друга тема, нека да не бъркаме двата щата, но все пак аз лично не съм свидетел до този момент на нарушение от тяхна страна в моя житейски опит, поради което не мога по впечатленията на трети лица да твърдя, че рекетьорството е техен основен занаят. А относно твоя разказ за бутилките с вино, ще ти кажа, че на мен действително ми се е случвало да поискам от тях разрешение да изнеса от фри шопа повече алкохол от допустимото и ми разрешиха хората, въпреки, че можеха да не го направят. Когато исках да купя въпросния алкохол касиерката ми каза, че не е възможно да взема толкова бутилки, защото така или иначе митничарите ще ги конфискуват, но, ако ги попитам може и да ми разрешат. Така и направих - отидох, попитах ги и те ми дадоха разрешение. Затова отново ще повторя, че тези служители са абсолютно нормални хора по нищо неразличаващи се от техните колеги по европейските столици - от твоя подход зависи съответно и тяхното държане. Не казвам, че няма и единични случаи на нелюбезни представители, но нашият спор се породи именно от факта, че българите, хванали се за чужд паспорт и гражданство, отказват да спазват законодателството на страната, от която са произлезли, държат се арогантно по граничните пунктове (дори със самия факт, че влизат само с канадски паспорти), като в същото време искат да бъдат третирани любезно и да бъдат приветствани, че се завръщат в родината си. Аз лично твърдя, че отказът да спазваш определено законодателство, няма да бъде посрещнат любезно от органите на нито една държава и ако искаш да си спестиш всички неприятни моменти, произтичащи от санкциите, е редно да изпълниш съответните си задължения. Нека да отбележим също, че на канадска територия ти веднага си декларирал бутилките си с вино и през ум не ти е минало да минеш метър и да заобиколиш канадското законодателство. На българска територия, обаче, подходът ни е по-различен. И така. Виждаш ли разликата?
Чаровни усмивки,
Joana