Трудов стаж и справка от НОИ

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
digit

Мнение от digit »

Ами получи се следния проблем:

Поисках си трудовата книжка от работодателя под предлог да проверя дали ми е оформено добре напускането на старата работа. Той ми я даде, но в трудовата ми книжка не е нанесен стажа в тази фирма. Не искам да казвам, че планирам да подавам документи.

Имам трудов договор в тази фирма. Стажът ми тук тече от февруари месец, а стажът преди това ми е 1 година и 2 месеца.

Как ще ме посъветвате да процедирам при подаването на документите :?: Мога ли да си извадя справка от НОИ на база тези документи, които имам :?:
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Не се разбира нанесено ли ти е началото на 'новата' работа, длъжността, фирмата и т.н. Ако е нанесено, че си започнал/а на новата раобта, тогава нямаш проблеми. След като напуснеш, чак тогава ще ти ударят печата за напускане и ще ти напишат прослуженото време. Така че, да сумираме, ако ти е обелязано началото на работата и няма след това никакви промени, това означава, че си работиш на работата. Друг е въпросът, че като отидеш на интервю - ще ти трябва удостоверение/препоърка/сертификат от него че си работиш там и т.н.
Но ако не е отбелязал започването ти на новата работа - това вече е ... незаконно. :shock:
Аватар
digit

Мнение от digit »

Ами не е нанесено началото на новата работа, май пропуснах да го кажа :roll:
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Тогава - лошо. Трябва да измислиш нещо, за да ти го нанесат. При това работодателят е задължен по закон за това. Кажи му да си преговори Кодекса на Труда.
А за спавките от НОИ - не сме вадили - не можем да кажем. Нека някой, който е вадил, да каже повече.
Успех
haimana

Мнение от haimana »

Пробвай с блъф-ще тегля кредит и ми трябва попълнена трудовата книжка, а и служебна бележка или УП, че към настоящият момент работя във фирмата :nenam: .Не знам дали ще подейства-това е само идея, да помагат и останалите :?
Аватар
Jeeves

Мнение от Jeeves »

Верно, верно това за кредита е добра идея. Има хора, които са я използвали и върши работа. И да не стряскате шефа - скромно - потребителски кредит за няколко хилки.... ;)
Jean

Мнение от Jean »

Мисля си, че справката от НОИ няма да ти е от голяма полза - просто тя отразява информацията подадена от твоя работодател. В твоя случай ти имаш трудова книжка, но проблема е, че не е водена правилно. Пробвай с блъф, но се подготви и за отказ от страна на шефа ти - просто има много самозабравили се и приемащи себе си за недосегаеми шефове. Виж си договора и другият сигурен вариант е кажи му, че ти предстои прекарване на почивка по програма на НОИ (програма за работещи и осигурени даваща право на по-евтино пребиваване и евентуално лечение. Погледни в сайта на НОИ, къде и кои станции предлагат такава). Едно от изискванията за такава почивка е справка и документ, че лицето работи и продължава да работи към момента на издаване на документа. В твоя случай веднага вадиш такъв документ. Успех!
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

А иначе за справката от НОИ ни искаха трудовата книжка + УП3 от сегашната работа, така че пак се връщаме на т.1 - накарай шефа да попълни книжката. Успех!
Аватар
digit

Мнение от digit »

Благодаря за идейките 8)

А това с кредит от банка наистина ли искат трудова книжка - щот аз питах за кредити в Техномаркет и те казаха, че не им трябва книжка

Еееех тез началници, все проблеми създават :twisted:
haimana

Мнение от haimana »

Питай в банките, а не в големите магазини.Можеш да провериш първо и през интернет какви са условията и да се обадиш за да ти кажат точните документи.Така ще си максимално "подкован" с факти и ще бъдеш убедителен.
Успех
Аватар
digit

Мнение от digit »

А какво ще кажете да си снимам книжката така и да пратя и договора от новата работа, а за интервюто вече да ги оправям нещата

Работата е там, че сега и ще се женим, и вече сигурно ме подозират, че нещо не е както трябва

Като цяло ако не ми зачетат сегашния стаж губя 1 точка

Уфф, ттоку що майка ми се обади и каза, че в най новото издание на Кодекса на труда пише, че книжката трябва да се съхранява от работника, и да се предоставя на работодателя за вписване на промени. И промените трябва да се впишат своевремменно.

А планът ми беше да се оженим и да подадем документи, аз ще съм в отпуска по това време. А не знам кога после ще трябва и да ми нанесат новото име в книжката :roll: :roll: :roll:

А на банките не им трябва трудова книжа, а трудов договор и разписки за заплати 6 месеца назад :evil:
muzuka

Мнение от muzuka »

когато ние си подавахме документите аз направих така:
"А какво ще кажете да си снимам книжката така и да пратя и договора от новата работа, а за интервюто вече да ги оправям нещата"
и нямахме никакви проблеми. На интервюто трудовата книжка беше вече заверена. Интервюиращата я разгледа и не пита нищо за договора.
Аватар
Deso
Обратна връзка:

Мнение от Deso »

digit написа:Благодаря за идейките 8)

А това с кредит от банка наистина ли искат трудова книжка - щот аз питах за кредити в Техномаркет и те казаха, че не им трябва книжка

Еееех тез началници, все проблеми създават :twisted:
Много банки и лизингови компании искат документи за местоработата и е съвсем нормално. Можеш да кажеш че ще си купуваш нещо на лизинг. Работодателят би трябвало да е доволен, че се обързваш с кредит или лизинг и по този начин не би си и помислил да напускаш, защото вноските трявба да се плащат редовно.
Относно женитбата по добре не си сменяи името (лично мнение)!
До колкото знам после ще трябва да вадиш удостоверение че двете лица (преди и след брака) са едно и също лице. Също така в Кебек ще ти признаят само името по баща! Вие си решете.
Аватар
mastika

Мнение от mastika »

da spodelia i moia opit , v momenta sam v sabirane na 1 dok.
ta v4era biah v NOI (taikato moita kni6ka imam proble 4e firmite kadeto sam rabotil niakoga ve4e gi niama a predi izb6to ne me kasae6e za tezi kni6ki i t.n vzimam parite i begam na moreto ta segam mi se vra6ta tapkano i t.n.) ta v4era otivam v NOI i se okazva 4e za takiva kato nas ve4e ima ofis otkrit - 106 (zabravih nomera ot kef no na infor.pitaite) sluzbata se kazva6e ne6to po EVROINTEGRACIATA i T.N.-abe vsi4ki dok.nugni za 4uzdite strani, ta vlizam (1 niama hora,pitam za6to:o6te ne zamiat horata 4e tozi otdel e sazdaden e ogovora!? ) kazavam za kakvosam imi davat molba za popalvane kato me pitaha za koia stran mi triabva i az kazvam Canada.Vednagami otgovoriha 4e ot 01.01.2006 ima spogodba m/u BG. i CA. i 4e oficialno dok. na dvete strani se priznavat i otpada legalizacia(ne4e az 6tih da pravia) i tehnia pe4at e dostata4e i mi namekna 4e ot 6 meseca samo za kanada praviat spravki mogebi zatova vse po4esto izkat tazi spravka(samo da uto4na spravkata e uficialnia a tr.k. nikade nese piznava li4en opit ot evro stranite) struva 12 lv. stava za 30d. no mikaza mogebi do 7-10d. e gotova i samo na BG ezik.
Ta kazah za problema I mi otgovori nali za tova e tazi spravka ako sa pla6taki osgorovki a nesa nanesli staga da stane iasno i obratnia variant nanesen stag osigurovki nanaici:twisted: i nosi6 УП3 za rabotata v momenta ako ika6 tozi sta6 da e vklio4en v dok.

p.s.
kato iskah УП3 ot trz me pitaha za6to :?::evil: kazva6 za viza 4e za nova godina otiva6 v London na kupon i to4ka . tozi УП3 e samo za stag i ne se iska ot banki i tn.
Аватар
mastika

Мнение от mastika »

lele kolko pravopisni gre6ki sam napravi:twisted::D:D
samo zabravih da kaga az sam ot Sofia no mogebi i v drugite gradove ima takav ofis
Заключено