за подаръците от Америка

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
fanny
Мнения: 77
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 8:41 am
Обратна връзка:

за подаръците от Америка

Мнение от fanny »

Ами имам едни приятели в Америка, които ми пращат подарък за рождения ми ден - един дигитален фотоапарат на стойност 500 щатски долара... да, ама нещо май можело мито да ми сложат?!
Ако някой знае нещо по темата и обмитяването на "подаръците" от Америка моля да драсне някой ред... пък и другите да знаят какво ги чака от приятели-съседи.
Аватар
PoLuX
Мнения: 1001
Регистриран на: Нед Авг 24, 2003 10:01 am
Местоположение: Торонто (екс - Варна)
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Подаръци на стойност до 60 CAD не се обмитяват (разбира се, трябва да е указано, че е подарък, иначе стоки над 20 CAD се обмитяват) - та ако е над 60, надвишението се обмитява - обаче не знам дали само му се слагат такси (GST + PST примерно), или има и други такси. Значи ти ще платиш мито за 440-те CAD (ако подаръка е на стойност 500 CAD). Освен митото има и някакви такси за обработка, които са различни ако се праща с куриер (UPS примерно) или по пощата (USPS).
Та ако не ти се плаща мито, най-добре е да се прати с USPS и без обявена стойност (то пак няма гаранция де може и да сложат мито ако преценят). Ама ако се загуби - лошо :-)
kosciuszko
Мнения: 209
Регистриран на: Пон Юни 27, 2005 10:09 pm

Мнение от kosciuszko »

fanny написа: Искам обаче да питам нещо друго: Ако си изнеса апарата от Канада за България, ще ми върнат ли таксите (митата) платени върху него и ако да: как?
Niama da ti varnat nisto
Savetvam te da si uvelichish s $6596 non-refundable tax credit za 2005, za da ne si v zaguba
uspeh
fanny
Мнения: 77
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 8:41 am
Обратна връзка:

Мнение от fanny »

Благодаря ти PoLuX!
И аз така прочетох в официалния сайт, но ми се искаше мнението на хора, които са го правили (получавали са нещо от Америка от частни лица) и ... са се разминавали с таксите (за малко мое успокоение де)... ама на, май пак съм в съдбата на канадските власти. Иначе пратката ми е с UPS и обявена стойност, така че няма как да се размина май...

Искам обаче да питам нещо друго: Ако си изнеса апарата от Канада за България, ще ми върнат ли таксите (митата) платени върху него и ако да: как?
Аватар
PoLuX
Мнения: 1001
Регистриран на: Нед Авг 24, 2003 10:01 am
Местоположение: Торонто (екс - Варна)
Обратна връзка:

Мнение от PoLuX »

Ами аз не съм получавал подаръци - стоки съм получавал, та на някои стоки (на които им е обявена цената на декларацията залепена на кашона) са ми слагали такси (15% за Онтарио + 5$ такса за пощите).
Друг път не съм плащал нищо, защото цената не беше обявена. Всичко това с USPS.
Ако се ползва UPS или подобни, нямало мърдане плащат се таксите - това казват хората, включително и тук във форума (ако помня добре), макар че аз не виждам разлика - така или иначе като декларираш, че стоката струва 50$, не виждам какво имат да кажат UPS по въпроса... така де - тъмна материя :-)
Заключено