след малко повече от година...

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Gesh
Мнения: 252
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 3:38 pm
Местоположение: Mississauga

след малко повече от година...

Мнение от Gesh »

Бях се отказал да пиша моите впечатления за канада, каквато традиция имаше тук по-рано, но днес размислих и реших, че трябва да го направя заради хората в бг, които седят и четат този форум, какъвто бях и аз едно време в бг и все още съм от време на време. Четях и се чудех, какви са тия хора дето пишат от канада и само казват:
1. че ако трябвало пак да избират, не биха тръгнали за канада
2.че в канада не било добре

Сега вече ги разбирам.
По 1 и аз доста се замислям и заради приятелите и роднините, които оставих в бг, заради прекрасната българска природа почти съм склонен да кажа, че не бих тръгнал, но уви, няма да го направя, защото по всички други показатели за мен канада печели, а освен това една от целите на идването ми тук е да осигуря по-добър стандарт на живот именно на някои от тези роднини в бг.
По 2 имам две обяснения:
Първо това го казват хора, за които нещата не са потръгнали добре тук или са се оказали с по-голяма кошница отколкото са възможностите тук.
Второ - човешката природа е такава - ненаситна. В бг може едва да си си плащал сметките за храна и ток и да си си мислел колко ще си доволен и какъв щастлив живот ще имаш, ако можеш да го направиш, но тук като дойдеш попадаш в едно друго състезание за по-висок стандарт на живот - кола, къща, лодка, котидж.... и ти си толкова назад в това състезание, колкото са годините ти. Дори повече, защото родителите ти няма да ти дадат или оставят нищо (съпоставимо с имотите, които получават някои като наследство тук), с което да ти помогнат, ОСВЕН ТЕБ САМИЯ И ТИ ТРЯБВА ДА ПРЕВЪРНЕШ ТОВА ОТ НЕДОСТАТЪК В ПРЕИМУЩЕСТВО.

Затова пиша тази тема.

За климата: тук температурите са много подобни на тези в бг. Разликите:
зимата е доста по студена и дълга. До 20 и някои май ходих със зимно яке.
Влажността е много по висока. Нормално е над 80-85%. Ако имате заболявания които се влияят зле от влагата, не идвайте тук. изберете Алберта или някъде другаде. Ако нямате, елате тук и след 20-30 години, в най-добрия случай, ще имате, поне според статистиката :D .
Когато е студено не се усеща толкова (от октомври до май), но през лятото е много зле без климатик.

Инфраструктура - много по-добра от тази в бг, някои пътища имат доста кръпки, но досега не ми се е налагало да слаломирам като в бг.
Казват, че в кебек пътищата били зле и с дупки като в бг.

Услуги - много по-високо ниво вкл. държавните. Не съм видял намръщени служителки, за които си поредната досада. Е, като е държавно може да се позабави, ама работи.

Език - повтарям много хора преди мен но уви - УЧЕТЕ ЕЗИК, без него тук нямате шанс за хубава работа, освен ако нямате вуйчо владика, кoето компенсира нещата навсякъде по света :wink: .

Учене - има го, но ако нямате пари ще трябва да вземете заем, който после може да ви поозори, защото няма гаранция, че с канадската диплома веднага ще си намерите скъпо платена работа. Важното е, че не е недостъпно, ако човек има желание за него.

Стигнахме до работа.
Има много бачкаторска работа (строителство, фабрики), но ако искате да се реализирате в тая сфера, ще ви вземе време докато успеете да намерите нещо по-добре платено. Ако сте по процедурата от бг, а не рефюджи( с това не искам да обиждам никого и моите приятели, които са минали по тоя път го знаят), се предполага че имате висше от бг и моят съвет е - използайте го. Това е едно от преимуществата ни - имаме образование, което тук струва десетки хиляди долари. Е, да, някои ще каже за лицензирането. Това е така - много професии са лицензирани тук, но вашата първоначална цел трябва да е да покажете на някой работодател, че можете да му вършите работа. Това е, което се цени в крайна сметка - човекът, който може да ти свърши работа.Трябва също добре да проучите какви са изискванията във вашата област, защото аз все пак говоря за моята, а доколкото знам знам за лекари и адвокати е много трудно и не знам дали е възможно да почнат работа в тяхната област, дори и много downgrad-нати. Освен това никой не може да ви отнеме, анулира, дори downgrade-не, образованието, освен ако вие сами не се съгласите. Аз имам магистърска диплома от бг и това никой не може да го промени. Точка. Съгласен съм, че по пътя може да се наложи downgradwane, но това трябва да става с много строга мярка от ваша страна, защото съгласи ли се да речем един инженер да е техник, после много трудно ще му е да убеди някого че е инженер, дори и да върши работата на инженера, защото вече са видели че могат да му плащат за техник.
Освен това недейте да си мислите, че колегите ви във вашия field са богове. Има много добри професионалисти, но има и мърлячи, също както и в бг.

Началото - много трудно, поне за мен, но БЕЗЦЕННО!!! Видях наши сънародници, които са по-отдавна тук и които се кефят на трудностите ти отстрани без капка желание да те ориентират в новата за теб среда. За сметка на това непознати канадци се оказаха много повече Човеци от тях. Затова е безценно - като се изправиш пред трудности можеш да разбереш колко струва човека насреща ти, защото за пиене на кафе, бира и т.н. мераклии много ама иначе за това да бъдат Човеци малко успяват. Слава Богу още има и достойни българи, които много ми помогнаха през тези първи месеци (и не само през тях), докато работех кво да е и се чудех за това ли си оставих хубавата работа в бг. Това, което трябва да се прави, независимо какво се работи:
- да се търсят контакти с хора от областта, в която са ви квалификациите и уменията. Контактите с тях могат да ви донесат много повече от всякакви семинари, курсове и т.н.
- да се кандидатства за работа нон-стоп. Да се обаждаш след като си си изпратил резюмето и да търсиш контакт с човека, който е супервайзор за обявената позиция. Аз това не го правех в началото и това ми коства доста месеци бачкане, което не ме притесняваше с това, че е тежка физическа работа, а с това, че не ми носи никакво удовлетворение.
- да се действа за лицензиране от самото начало, ако е необходимо за вашата област, защото ако сте твърдо решени да си работите в нея рано или късно ще стигнете дотам и ще видите, че машината не работи толкова бързо, колкото ви се иска.

Моята равносметка за идването тук: Доволен съм, защото колкото и трудно да бе началото то бе прекрасен учител за много неща. Убеден съм, че който инвестира усилията си в дадена посока разумно може да получи пропорционални резултати от там.
huba
Мнения: 925
Регистриран на: Вто Дек 07, 2004 1:54 pm

Мнение от huba »

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Аватар
estoyanova
Мнения: 628
Регистриран на: Съб Авг 23, 2003 1:34 pm
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Браво за написаното!Много истинско и много човешко!Стискам палци и за след 10 години!Успех! :lol:
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

Браво, Геш! Много се радвам за теб!
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

мда, инфраструктура не се купува.
успех и занапред.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Купува се, но когато всички дават. С години.
Браво Геш, много точно.
Бих добавила само, не вярвайте на вайканията
на хора, които със заплата 1000$ си мислят
че са видели всичко и това е средния канадец -
полунаяден, полуоблечен, полузадоволен човек.
Вярвайте в себе си, работете и искайте и ще имате
много повече от квартира, 10-годишна кола и хладилник
с пържоли :D .
Канада е много повече от това. И е супер.
Циганите - на Сатурн !
BabaPena
Мнения: 976
Регистриран на: Съб Мар 06, 2004 12:20 pm
Местоположение: Winnipeg, MB

Мнение от BabaPena »

Abe i v Kanada, kakto navsiakade...moje da e dobre, moje da e losho, a moje i palachinkata da se obarne mnogo barzo...Vajnoto e da sme zdravi, zaobiloleni ot liubimi hora i optimisti...

Vsichko nai- i zanapred Gesh!
Аватар
N a n a
Мнения: 167
Регистриран на: Пет Окт 15, 2004 11:25 am
Местоположение: BG, Varna - Montreal

Re: след малко повече от година...

Мнение от N a n a »

Gesh написа: ... Стигнахме до работа...
Това, което трябва да се прави, независимо какво се работи:
... да се кандидатства за работа нон-стоп. Да се обаждаш след като си си изпратил резюмето и да търсиш контакт с човека, който е супервайзор за обявената позиция.
Imam edno pitane, ne6to ne razbiram po-gornoto. Na kogo da se obajda6? Az im pi6a edno pisamce, prika4am CV-to i puskam e-mail-a. Izpisva mi, 4e e izpraten i az sum spokoina. Da ne bi da ima6 predvid izpra6tane po po6tata? Ili po faks? No po faks pak ima potvurjdenie...
Всеки от нас може да излъчва любов, стига да си го позволи.
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

това, за което говориш, Нана, е потвърждение, че са ти получили автобиографията и писмото ..., а Геш говори за последващо обаждане, с което да провериш, дали има интерес към твоята кандидатура и да ги подсетиш за себе си ... това си е тяхното изкуство да наемат и по-големите фирми го следват ... търсиш или по името дадено в обявата или началник на отдел човешки ресурси, или както Геш е отбелязъл някой от началниците в отдела, където си пуснала резюмето .... Ако няма телефон - търсиш в Жълтите страници ... въобще всички средства са оправдани за да се свържеш с евентуалния работодател, с изключение ако изрично е споменато да не се звъни по телефон.
Аватар
N a n a
Мнения: 167
Регистриран на: Пет Окт 15, 2004 11:25 am
Местоположение: BG, Varna - Montreal

Мнение от N a n a »

Mersi Krimon za burziq otgovor, zu4i dosta razumno da se pravi taka. Za momenta oba4e, da si priznaq, izpitvam maluk ujas da govorq s horata tuk :oops: :oops: :oops: Kak da go preodoleq? :confused2: Se6tam se samo za edin na4in - i toi ne e mnogo priqten za men - s govorene :?
Всеки от нас може да излъчва любов, стига да си го позволи.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

N a n a написа:Mersi Krimon za burziq otgovor, zu4i dosta razumno da se pravi taka. Za momenta oba4e, da si priznaq, izpitvam maluk ujas da govorq s horata tuk :oops: :oops: :oops: Kak da go preodoleq? :confused2: Se6tam se samo za edin na4in - i toi ne e mnogo priqten za men - s govorene :?
zawisi ot kompaniата
ниакои се иадосжат като ги търсиш така
аз им отговарям с " уич парт оф "но фон колс, плиз" дид ю нот ънръстенд?
и след това ресюмето в коша освен ако ще ги наемам за някоя досадническа позиция като сейлс...
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
anxeli
Мнения: 3805
Регистриран на: Вто Ное 02, 2004 1:36 pm
Местоположение: TO

Мнение от anxeli »

Мноо си лош, бе! :lol:
Циганите - на Сатурн !
Gesh
Мнения: 252
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 3:38 pm
Местоположение: Mississauga

Re: след малко повече от година...

Мнение от Gesh »

N a n a написа:
Gesh написа: ... Стигнахме до работа...
Това, което трябва да се прави, независимо какво се работи:
... да се кандидатства за работа нон-стоп. Да се обаждаш след като си си изпратил резюмето и да търсиш контакт с човека, който е супервайзор за обявената позиция.
Imam edno pitane, ne6to ne razbiram po-gornoto. Na kogo da se obajda6? Az im pi6a edno pisamce, prika4am CV-to i puskam e-mail-a. Izpisva mi, 4e e izpraten i az sum spokoina. Da ne bi da ima6 predvid izpra6tane po po6tata? Ili po faks? No po faks pak ima potvurjdenie...
Освен това, което е казал krimon малко онагледяване:

Един мой познат си намери работа в HP с обаждане до супервайзера на позицията. Като почна там какво разбра от супервайзера си - той (супервайзера) пращал requests към HR, но не плучавал от там адекватни резюмета. Явно в HR на някого не му е било ясно за какви ИТ умения иде дума и е пращал резюмета към супрвайзера на посоки. И моят познат с това обаждане ( и разбира се, притежаване на необходимите умения) си намира хубава работа, понеже е първият и единствен кандидат с необходимите умения.

Аз си намерих първата работа в близък до моя background field с обаждане "на сляпо" на фирма (малка, но солидна, с традиции и добри клиенти) от жълтите страници. И какво разбрах като по-късно им трябваше човек - чудеха се как да си намерят човек, защото изобщо не получавали резюмета, а още по-малко обаждания, и се канеха да пускат обява. Ако в този момент имаха подходящото резюме, още по-добре подкрепено с обаждане, което да засвидетелства някакъв интерес, това щеше да е бинго за кандидата.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут
Мнения: 16502
Регистриран на: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местоположение: The Red Square

Re: след малко повече от година...

Мнение от MrGeek »

Gesh написа:Освен това, което е казал krimon малко онагледяване:

Един мой познат си намери работа в HP с обаждане до супервайзера на позицията. Като почна там какво разбра от супервайзера си - той (супервайзера) пращал requests към HR, но не плучавал от там адекватни резюмета. Явно в HR на някого не му е било ясно за какви ИТ умения иде дума и е пращал резюмета към супрвайзера на посоки. И моят познат с това обаждане ( и разбира се, притежаване на необходимите умения) си намира хубава работа, понеже е първият и единствен кандидат с необходимите умения.

Аз си намерих първата работа в близък до моя background field с обаждане "на сляпо" на фирма (малка, но солидна, с традиции и добри клиенти) от жълтите страници. И какво разбрах като по-късно им трябваше човек - чудеха се как да си намерят човек, защото изобщо не получавали резюмета, а още по-малко обаждания, и се канеха да пускат обява. Ако в този момент имаха подходящото резюме, още по-добре подкрепено с обаждане, което да засвидетелства някакъв интерес, това щеше да е бинго за кандидата.
Абсолютно съм съгласен. Обикновено HR отделите са затрупани с плява и човек трябва да използва всякакви трикове за да достигне до мениджъра, взимащ решението за назначаване. Затова е много важно човек да има перфектно направено резюме. В интернет има тонове информация за стила и начина на съставяне на едно печелившо резюме, които съвети неизвестно защо много рядко се използват от повечето кандидати.
potrebitel
Мнения: 471
Регистриран на: Съб Апр 23, 2005 9:14 pm
Местоположение: Торонто
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

O.k. si!
kakвото потърсило,такова намерило
Заключено