Документи

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
ventzi_78
Обратна връзка:

Документи

Мнение от ventzi_78 »

Здравейте. Много четох в този форум и в алл.бг, но има някои работи които ми убягват и се надявам някой дами разясни, дано не повтарям някоя тема, ако е така не съм я видял явно.
Та така , искам да попитам следното:
моето семейство е от 3-ма души - аз , жена ми и новороденото ни дете, искам да подам документи за Квебек. Видях кои са екземплярите , какви други наши докумети трябва да се приготвят и да се изпратят до Виена + таксите за разглеждане на молбата ,които са 390 CAD за основния кандидат( жена ми) , 150 за придружаващите го аз и детето, но видях в една тема че за детето не се плаща нищо- така ли е или и за него трябва да преведа 150 CAD, като общо за тримата стават 690 CAD, а ако е безплатно за детето 540 CAD.
Другият вапрос ми е следният, закойто може и да почака ,но да питам. Ако те одобрят и ти върнат писмо от Виена , какво има в него -вторите документи , които са за Букурещ или и тях трябва да си ги набавя сам. Какво включват точно тези втори докуметни.
А също така искам да попитам къде се провежда интервюто , тук в България или в Румъния, защото видях на едно място пишеше че за програмата за Квебек интервюто се провежда в София.
Дано не става много банално , но ще съм много благодарен ако някой напише пълния списък с точните документи (и първите и вторите) ,които трябва да се подготвят и пращат по време на процедурата по кандидатстването, защото въпреки четенето и то доста четене пак някои неща немогат да се разберати когато някой ги поясни точно и конретно става много по- ясно.
Благодаря предварително.
Поздрави
Венци
Аватар
На К. Безсмъртни жената

Мнение от На К. Безсмъртни жената »

I-во, не е вярно, че за бебе е безплатно, плаща се при всички положения;
А писмото-отговор (ако е положителен естествено) от Виена съдържа покана за интервю с фиксирани дата и час, които трябва да потвърдите. Всъщност преди него получавате писмо, с което ви уведомяват, че парите ви са получени, но то е само за ваша информация.
Интервюто се провежда в София.

За документите сега нямам време да ги изброявам, но ако някой не ти е отговорил междувременно ще пиша утре.
Таралежът е птица упорита, докато не го ритнеш, не излита.
Аватар
trans

Мнение от trans »

за Виена се пращат ксерокопия нотариално заверени и преведени на френски или английски на следните док.
Дипломи за средно образование
Дипломи за висше образование
Удостоверение за изкарана военна служба /ако е карана издава се при уволнение май/
Задграничне паспорти/2-ра и 3-та страница/
Трудови книжки или други документи доказващи трудов стаж/препоръки, атестации и др. /
Удостоверения за раждане /дубликат -май се издаваше от общината в която е ваден оригинала и се казва че е за чужбина за да сложат и допълнителен печат/
Удостоверение за брак /дубликат/
И разни други документи ака имат отношение за вас пр.ако има развод и други такива

Пращат се ОРИГИНАЛИ на:
Бонковата референция за състоянието на сметката
Документ че са им преведени сумите за разглеждане на досието/направете си ксерокопие за вас /

За нашето дете ние пратихме само Дубликат на акта за раждане.Паспорт му вадихме за интервюто

За вторите документи и аз още ни съм наясно та и за мен ще е полезно някой да сподели :D
ventzi_78
Обратна връзка:

ДОкументи

Мнение от ventzi_78 »

Благодаря за отговорите.
Искам да попитам нещо друго . Тъй като моята трудова книжка е в работодателя ми и ако му кажа че си я искам за да подавам документи за Канада , може и да хвракна като пиле от фирмата, пак нищо не е сигурно дали ще стане така че не е за предпочитане този полет:)))
Та чудя се какво да кажа за да я взема или да не лъжа ,а да пратя други документи - например договорите които си пазя от предните няколко местоработи ще свършат ли работа и как трябва да ги пратя ,ако стават. А ако ми издадат препоръки какво горе долу трябва да има вътре. Дано не ставам досаден .
Мерси
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

За трудовата книжка не ти трябват никакви обяснения - казваш, че ти трябва и толкова. Работодателят има право само да я съхранява, като я предоставя на работника винаги при нужда. Няма право да я задържа, а ако ти направи проблем, можеш да се обърнеш към Инспекцията по труда. Освен това има и алтернатива - изваждане на удостоверение за осигурителния статус от НОИ. Но те пак искат трудовата книжка, освен това им трябва и формуляр УП30, за да зачетат трудовия стаж от последната месторабота. Този формуляр се попълва от работодателя само в два случая - при пенсиониране и за осигурителна справка. А работодателите са доста наясно тази справка за какво ще послужи.
Така че моят съвет е просто да отидеш да си поискаш книжката, без да даваш обяснения, те не могат да ти откажат.
mushichka

Мнение от mushichka »

Венци, в никакъв случай не казвай за какво ти трябва трудовата книжка.Излъжи си работодателя, че искаш да си купуваш нещо на лизинг и трябва да докажеш , че работиш.
По закон тр.книжка трябва да стои у служителя,така че не се притеснявай - минава.
След това си направи нотариално заверено копие на книжката и го дай за превод, и отново можеш да му я върнеш. Но ако можеш -протакай и кажи , че ти е вкъщи и все я забравяш, защото на интервюто при всички положения трябва да носиш оригинала.
Успех !
valiabalia

Re: ДОкументи

Мнение от valiabalia »

Тъй като моята трудова книжка е в работодателя ми и ако му кажа че си я искам за да подавам документи за Канада , може и да хвракна като пиле от фирмата

Работодателя няма право да съхранява трудовите книжки на служителите си.Изискват се само за допълване или приключване и то по-желание.т.е никой копче не може да ти каже.
valiabalia

Мнение от valiabalia »

айде стига бе... като пишете цитат как го правите така отделно да е!Б
Dee

Мнение от Dee »

ne ti iskat trudova knijka za belejkata ot noi. nie izkarahme spravka do kraq na 2004, zashtoto bqha po-malko listi ot trudovata knijka, i poslednoto dopylnitelno sporazumenie, za da dokaje che vse oshte raboti i che e s promenena dlyjnost. i nqma nujda rabotodatelqt vyobshte da razbira.

ti si reshi koe shte e po-dobre za teb. s trudovata knijka nqma da se zanimavash s noi, ne e mnogo priqtno. s noi shte si spestish obqsneniq a rabotodatelq.

uspeh i kysmet :wink:

d
Аватар
На К. Безсмъртни жената

Мнение от На К. Безсмъртни жената »

[quote="trans"]за Виена се пращат ксерокопия нотариално заверени и преведени на френски или английски на следните док.

Само леко уточнение: документите не е необходимо да са нотариално заверени на това ниво. Необходим е единствено превод на един от двата езика от оторизиран преводач.
След интервюто, ако всичко е ок се прави легализация на акта за раждане и удостоверението за гр. брак.
Таралежът е птица упорита, докато не го ритнеш, не излита.
Svilko
Обратна връзка:

Мнение от Svilko »

За сега подготви първите докум. и мини интервюто, после мисли за другите. Защото вторите за Букурещ не можеш да ги подготвиш предварително. А и формулярите до тогава може да имат промени някакви. Писал съм ти лично съобщение, опитал съм се да обясня как ние подготвихме нашите документи.
успех!
ventzi_78
Обратна връзка:

Документи

Мнение от ventzi_78 »

Благодаря на всички за отзивчивостта.
Сега ми е вече по-ясно и ще започна да подготвям документите.
Ако имам нещо неясно, а аз не се съмнявам :lol: , ще попитам пак.
ПОздрави на всички до скоро
borsay

hi

Мнение от borsay »

Hora sprete da izpolzvate dumata legalizatziya. Nikade i nikoy ne vi iska legalizirane na koito i da bilo dokument, zasthoto m/u kanada i bg, nyama ofitzialno sporazumenie, za priznavane na grazdanski dokumenti, s pechata na konsulski otdel na vanchnite im ministerstva/ koeto i predstavlyava legalizatziya na dok./
Poiskay si knizkata ot rabotodatelya, kato mu kazesh che ti ya iskat danacnite, za proverka na trudovite dogovori ot predhodnata 2004 godina, samo ne mu davay info za kakvo ti e naistina, che ti si znaesh...Bye i uspeh
ventzi_78
Обратна връзка:

Мнение от ventzi_78 »

Благодаря отново
Сега ще почна да подготвям документите , че и там ще иска време
:)))
чао за сега
Заключено