Социал и недвижими имоти

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Социал и недвижими имоти

Мнение от IvHaydu »

Въпросът за социалните помощи е дискутиран многократно...
Ще си позволя да повдигна един неясен аспект за мен, а именно - връзката между обявена в документите недвижима собственост и правото на социал...
И така, преминавайки от общото към частното, ще бъда конкретен в обясненията, очаквайки конкретни отговори.
В документите сме вписали 2 апартамента. Моят е прехвърлен чрез дарние от баща ми на мен, като в нотариалния акт е записано, че той си запазва правото да го ползва до смъртта си. Данъчната му оценка е около 42 000 лв. Другият апартамент, на съпругата ми, пак е придобит чрез дарение - от майка и и баща и, без да са поставяли условие да го ползват. Неговата оценка е около 30 000 лв.
Защо трябва да се продава недвижимото имущество, за да ползваш социал? Никъде не сме обявявали или декларирали, че ще продаваме тези апартаменти. Даже на интервюто мадам Гуше ме попита кога смятам да продавам апартаментите и аз и казах, че не смятам да го правя, преди да се установим в Квебек. Тогава тя ни каза, че парите, които сме декларирали (5000 CAD) са достатъчни за влизането ни в Квебек, но едва ли ще ни стигнат, докато си намерим работа. И за да не се възползваме от социалните помощи, силно ни препоръчва да продадем поне единия апартамент. Но ние не можем да продадем нито един от двата апартамента, защото в моя живее баща ми, а в "нейния" - техните. Дали е възможно да се представи документ за продажба, който да е фиктивен?
Ако някой е бил в подобна ситуация, или пък има някаква практична идея, нека сподели... Какво да правим?
Не смятаме да висим на социал, но човек трябва да има предвид всякакви ситуации...
Благодаря ви! :D
:beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
Mark

Re: Социал и недвижими имоти

Мнение от Mark »

IvHaydu написа:...
Не смятаме да висим на социал, но ...

:beer: [/color]
Mnogo ot WISIA6TITE niama da ti dadat sawet pri takowa opredelenie. :wink:

Az mislia, 4e ako ima6 imot w BG moje i da ne polu4ite social, a ako polu4ite, werojatno 6te e ot tipa na kredit.

:beer: :beer: :beer:

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Аватар
vladi

Re: Социал и недвижими имоти

Мнение от vladi »

Lichno poznavam chovek s imot i na sotsial ot godina. Sotsiala si e sotsial i ne e nikakav kredit. Neshto poveche, vaprosnia chovek si be liatoto v BG i dokato e bil tam sa go tarsili tai che se naloji da si priznae che se e vrashtal... e edinstvenoto neshto beshe che mu udarjaha vremeto prez koeto ne e bil v CA posle pak mu dadoha. Mai imenno poradi takiva sluchai Canada izostava ot USA ikonomicheski, no pak ot druga strana na horata im se nalaga poniakoga... Dano ne vi se nalaga...
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Марк, аз наистина не смятам да ползвам социала, но ако ми се наложи, няма да се правя на ощипана госпожица... За мен благото и доброто на семейството е първостепенна задача, и всякакви разсъждения на тема колко е недостойно да си на социал ми се струват куха риторика... Разбира се, ако можеш да се хванеш на работа, а предпочиташ да стоиш на социал, това е друго нещо...
Идеята ми беше да ми дадете линк към сайта с условията за получаване на социал и да ми дадете съвет как да постъпя тук, в БГ...
А и не разбирам връзката между притежаването на недвижим имот, в който живеят родителите ти, и социала...
Значи, какво излиза, че за да съм ОК в Канада, трябва да лъжа? Или да си изхвърлим родителите на улицата?
Никъде не съм заявявал дори намерение да продавам недвижимо имущество. Парите, които съм декларирал в документите, са достатъчни за първоначално установяване в Квебек според собственото им правителство. Тогава какво искат? Какви апартаменти, какви 5 лева?
Влади, можеш ли да дадеш по-подробно инфо за този твой познат човек - как е кандидатствал, изобщо цялата процедура.
Поздрави!
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

IvHaydu написа:...
Идеята ми беше да ми дадете линк към сайта с условията за получаване на социал и да ми дадете съвет как да постъпя тук, в БГ...
...
А и не разбирам връзката между притежаването на недвижим имот, в който живеят родителите ти, и социала...
Значи, какво излиза, че за да съм ОК в Канада, трябва да лъжа? Или да си изхвърлим родителите на улицата?
...
Тогава какво искат? Какви апартаменти, какви 5 лева?
... :beer: [/color]
Za parwoto ne6to ot citata - az takiwa uslowia ne sam wijdal w Internet,

za wtoroto - te ne iskat horata da izhwarliat nikogo ot apartament, prosto iskat da znajat pritejawa6 li ne6to nawsiakade po sweta (wila na Hawaj i Social maj niama da stane, sa6toto e moje bi i za apartament w Swoge).
Za tiah Sociala e za hora, koito niamat druga wazmojnost za prepitawane.

A za tretat 4ast ot citata - ami te ni6to ne iskat ot teb horata, ti si tozi, kojto ewentualno 6te poiska ne6to ot tiah :lol: .

Dano da napi6e niakoj detajli za wzimane na Social s pritejawane na apartament, 6te bade mnogo interesno za wsi4ki.

Гост

Мнение от Гост »

Може да получиш социал, дори да имаш имот в България, но ако не си го декларирал на интервюто. Документите от интервюто и всички последващи се съхраняват в местното ЦРУ и информацията е достъпна за всички бюрократи, които имат отношение към каквото и да било. Правете си изводите сами /за бюрокрацията и досиетата/.... А за досиетата ще има какво да видите тук ... 8)

Ако случайно пропуснат да проверят доситето и ти дадат социал, стискай палци да не излезе наяве притежанието на имота, че ще има да връщаш. Всичко това мисля, че го знам от опит. Ние нямахме пари, декларирахме апартамента на интервюто. В КЛЕ си провериха за има - няма 3 дни. Попитаха. Ние казахме, че вече не е наш. Нямаше значение.
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Ivane, imaj wpredwid edin sawet ot men - ako ne stane rabotata sa sociala (nedaj boje), podgotwi se dokumentalno za u4ene - tam bezwazmezdnite sredstwa za podpomagane sa powe4e ot Sociala, a u4eneto moje da ti otwori wrata za bade6teto. I - kolkoto po-malak ti e zaema, tolkowa powe4e sa ti bezwazmezdnite sredstwa :wink: :beer: .
Ama naj-dobre si proweri ne6tata sam, za da si siguren.

Аватар
penka
Обратна връзка:

re:

Мнение от penka »

http://www.bgcanada.com/portal/index.ph ... icle&id=60

Az sama sigurna, che si chel towa weche.
W balgarskoto prawo neprikosnowenni sa imotite, koito predstawlqwat edinsweno jiliste na dlajnika.
W sluchai, che si deklariral poarichi sredstwa po bankowa smetka, koito sa nad iziskwaniqt min, te ne bi trqbwalo da se interesuwat ot real estate w BG, spored men.
Darenieto w BG (speciqlno) e samo edno urejdane na zawestanieto prijiwe ot strana na roditelite, za da se izbegnat ewentoani pretencii i iskowe sled smartta na daritelite.
Towa bi trqbwalo da ima nqkakwo logichesko prilojenie i w Canada, spored men.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Благодаря на всички за отговорите!
За съжаление не знам какво практически да направя...
Не знам дали мога (а и как) да си направя фиктивни нотариално заверени договори за продажба на недвижими имоти.
Моля ви за практически идеи.
Не може ли в CLE да се обясни, че тези апартаменти не могат да се продават, защото в тях освен нас живеят и други хора?
Или те не се интересуват от това, а само от документите за собственост?
Извинявайте, че ви занимавам с такива неща, но проблема на мен ми се вижда почти неразрешим... :cry:
Аватар
lz2arn
Обратна връзка:

Мнение от lz2arn »

Иване, направо ми сложи пръст в раната. Аз също съм декларирал имоти(ниви). Това което измислих, е да ги продам (подаря, препиша) на майка си, която и без това е собственик на половината. Така се отървавам от собственост и обявявам, че съм дал парите за операция на жената(не дай Боже!) примерно при раждане. В соц. службите трябвал документ за продажба (акт за дарение, нотариален договор и т.н.) дори на български (виж форума, статиите), че парите са свършили. Но май и на деклариралите кеш в банка не им е леко, и те трябва да докажат, че са харчили яко. Ако изникне идея, пиши ми.
Аватар
boby

Мнение от boby »

Иване, тук срещнах семейство с проблем като твоя.За социал са им проверили банковите сметки/ в тях не трябва да имаш повече от 200-300 долара/На интервюто са декларирали апартамент и се е наложило да представят фиктивен договор за продажба/само на български език!!!/ който соц. служби са го зачели.Потърсили са им всички касови бележки за разходите и внимателно са ги сметнали.А чека от социала ... просто са го получили по пощата след една седмица. Тъй ,че с тези неща трябва много да се внимава..
Аватар
boby

Мнение от boby »

Иване, тук срещнах семейство с проблем като твоя.За социал са им проверили банковите сметки/ в тях не трябва да имаш повече от 200-300 долара/На интервюто са декларирали апартамент и се е наложило да представят фиктивен договор за продажба/само на български език!!!/ който соц. служби са го зачели.Потърсили са им всички касови бележки за разходите и внимателно са ги сметнали.А чека от социала ... просто са го получили по пощата след една седмица. Тъй ,че с тези неща трябва много да се внимава..
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Такааа...
Значи, ще трябва да се прави фиктивен договор за продажба на недвижим имот...
Някой да знае как? :D
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

IvHaydu написа:Такааа...
Ivane, Ivane, fal6ificiraneto na dokumenti ne e 6ega rabota, ... edin den da ne podpi6at Balgaria i Canada spogodba za satrudni4estwo i ... :wink:

A po waprosa ti kak - ne jiwee6 li w Balgaria, tam tezi ne6ta kak stawat ?
...
kato si plati6 saotwetnite taksi w saotwetnoto miasto.

Samo ne pitaj sega kade e miastoto :lol: .

Гост

Мнение от Гост »

IvHaydu написа:Такааа...
Иване, не се занимавай с глупости. Виж какво написа Потребител:
http://www.ledevoir.com/2003/11/10/40272.html

Кратък цитат :

De même, l’accès à l’aide sociale sera limité «dans le cas des immigrants indépendants qui ont été admis au Québec conditionnellement à leur capacité d’assurer leur subsistance au cours des premiers mois suivant leur arrivée au Québec».
Заключено