Инфраструктура в българските градове

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Отговор
User avatar
optics
Модератор
Мнения: 10631
Членство от: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Местонахождение: Victoria, BC

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by optics » Нед Окт 06, 2019 4:01 am

Тази снимка от двора на училище в Стара Загора е показателна за цялостната разруха:

Image
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Вто Окт 08, 2019 11:39 pm

Пълни глупости. Доколкото знам инфрструктурата в Стара Загора е на много високо ниво и може би това е градът с перфектно изглеждащи училища в България. Изключения винаги има от правилото, но ти показваш тенденциозно от 1-ния промил изключения...
Търновската община издейства четирилентово трасе до пътния възел на Момин сбор
08.10.2019

Image

ВЕЧЕ СА ОПРЕДЕЛЕНИ ГЛАВНИТЕ ПОДХОДИ И ДОСТЪПЪТ ОТ ОБЛАСТНИЯ ЦЕНТЪР КЪМ НОВАТА МАГИСТРАЛА ОТ РУСЕ ДО ВЕЛИКО ТЪРНОВО. До края на годината започват отчуждителните процедури за трасето, което ще се строи паралелно с участъка на „Хемус“ до старата столица, предвиден за завършване до две години. Сегашният главен път за София ще е основната пътна връзка към аутобана Русе – В. Търново. Както „Борба“ вече информира, от местното кметство по настояване на Даниел Панов направиха официално искане съществуващото трасе да бъде разширено с още две ленти от разклона за Леденик до Момин сбор.

„В момента има четири ленти, но само в близост до В. Търново, а платната трябва да са широки и с характеристика на високоскоростен път чак до Момин сбор“, коментираха от местната администрация. Разширението вече е одобрено. Сегашният път ще стига до голям пътен възел, който ще се намира в района на някогашната „Сръбска скара“ югоизточно от Момин сбор, където ще преминава и бъдещият аутобан, сочат скиците към окончателния му проект, който ще бъде изпълнен, след като серията от жалби срещу него не минаха в съда.

С. МАРИНОВ

www.borbabg.com
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Вто Окт 08, 2019 11:41 pm

Започна изграждането на южния обход на Велико Търново
08.10.2019

Улица „Драган Цончев“ ще има връзка и с Южния пътен възел

Image

ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТНИ ОТСЕЧКИ, КОЯТО ЩЕ ОСИГУРИ ПРЯК достъп до квартал с близо 6000 души население, както и директна връзка с централната част на града. Става дума за направата на улица „Драган Цончев“, която е и своеобразен южен подход. Отсечката се простира по периферията на квартал „Зона В“ и го обикаля. В момента изпълнителят „Пътни строежи ВТ“ прави настилката в северната й част, като на по-късен етап е планирано тя да се свърже и с вилната зона над складовете на едро и Южния пътен възел. Това ще спести километри обходи по улица „Магистрална“ и пътен възел „Качица“, откъдето в момента е единственият пряк достъп.

Около 1 млн. лв. ще струва цялостната направа на „Драган Цончев“. Подменят се и водопроводите, за да се избегне повторното разкопаване на новия асфалт в случай на авария. Предвидени са нова настилка, тротоари, джобове за съдове за смет, локални паркинги, осветление и отводнителна система. Панорамната улица минава и по билото на градската вилна зона, която по Общия устройствен план е предвидена за вариант за растеж на старата столица, а интересът вече е голям. Със строителството на отсечката още един инфраструктурен проблем, съществуващ от десетилетия, ще бъде решен. В близост до улица „Драган Цончев“ се строи и новата детска градина „Шареният замък“.

ДО СЕДМИЦА СЕ ОЧАКВА ДА БЪДЕ ПУСНАТ И ЧЕТИРИЛЕНТОВИЯТ БУЛЕВАРД КЪМ КВАРТАЛИТЕ „ЗОНА В“ И „БУЗЛУДЖА“. Изграждане на допълнително отводняване, подходи към съседните жилищни зони и полагането на маркировка забавиха отварянето на отсечката. Според главния инженер на Община В. Търново Динко Кечев по нея има още няколко дребни детайла, след което предстои и пускът. От местната администрация опровергаха слуха, че пътят, който мнозина чакат от близо четвърт век, не се отваря, защото трябвало лично Бойко Борисов да пререже лентата.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Вто Окт 08, 2019 11:59 pm

14 фирми от IT сектора направиха първия клъстер във Велико Търново
24.09.2019

Дружествата от Триградието ще си помагат с поръчки и кадри и ще си поделят работата

ПЪРВИЯТ В РЕГИОНА И ЕДИН ОТ МАЛКОТО В СТРАНАТА IT КЛЪСТЕРИ СЪЗДАДОХА 14 ФИРМИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ЛЯСКОВЕЦ. Дружествата от Триградието, работещи в сферата на информационните технологии, вече регистрираха официално „ИТ Клъстер Велико Търново”, а идеята им е да утвърдят региона като привлекателно място за стартиране и развитие на бранша.

Частното начинание си поставя амбицията да направи района по-атрактивен за всички, които искат се развиват в областта на информационните технологии, да помага на местните бизнеси, администрация и академичната общност за извличане на максимални ползи от цифровите технологии. Клъстерът ще съдейства на своите членове да търсят и намират пазари у нас и зад граница, да наемат квалифицирани служители, да участват в европейски програми, да насърчи комуникацията и взаимопомощта между хората, образователните институции, местната и държавна власт и бизнесите, свързани с ИТ индустрията в региона. Наред с това ще популяризира възможностите за развитие в областта на информационните технологии сред младите хора в региона.

Работата с младите хора също е приоритет. Клъстерът ще работи с Клуба на програмистите във Велико Търново и ще допълва неговата дейност. Една от основните разлики на този бъдещ клъстър от сега съществуващия Клуб на програмиста е бюджетът. Той ще се формира на принципа, на който съществуват повечето юридически лица в неправителствения сектор – от членски внос, участие в проекти и дарения.

IT КЛЪСТЕРЪТ СЕ СЪЗДАВА ПО ИНИЦИАТИВА НА КОМПАНИЯТА „ЕКСПЕРТА”, А ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 7-ЧЛЕННИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ Е МИЛЕН ГЕОРГИЕВ ОТ „ЕКСТРАПАК”. Сред членовете на сдружението са още „Тремол”, „Селтис”, „Даниел Стандарт”, „Уебкод”, „Ивелико”, „Кодера”, „Полигон Тийм”, „Ево”, „Клауей” и др.

С. МАРИНОВ

www.borbabg.com
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Сря Окт 09, 2019 12:00 am

Френската спортна верига „Декатлон” отваря в старата столица магазин с комплекс за демонстрации
24.09.2019

Предлага екипировка и оборудване на ниски цени за близо 80 вида спорт

Image

ЛИДЕРЪТ В ТЪРГОВИЯТА СЪС СПОРТНИ СТОКИ „ДЕКАТЛОН” ОТВАРЯ СВОЙ СПОРТЕН МАГАЗИН С КОМПЛЕКС ЗА ДЕМОНСТРАЦИИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Това ще стане в началото на идната седмица, за когато е предвидена специална церемония, разбра „Борба”. Магазинът за спортни артикули и оборудване е разположен в „Търговски парк Велико Търново” и е с площ от близо 1500 кв. метра. Той вече е готов и зареден в очакване на отварянето. Брандирането и преустройството на сградата следи лично шефът на „Декатлон България” Мигел Кандон, тъй като амбициите на фирмата са местният обект да е един от най-кокетните у нас. Обектът е разположен на втория етаж на Търговския парк, където доскоро бе магазин „Явор”. Сградата е преустроена специално за нуждите на новата верига от арх. Пламен Иванов.

Повече от година са продължили преговорите около стъпването на френската верига в болярския град. В момента „Декатлон” има магазини в четири града – София, Варна, Пловдив и Стара Загора. Иначе компанията има над 1000 магазина в 30 държави по целия свят. За официалното откриване е предвидена бляскава церемония, за която идват и изтъкнати спортисти. Концепцията на веригата е базирана на продажбата на достъпни цени на стоки, сред които и иновативни продукти, а собствените марки, които към момента са над 20, заемат около 85 – 90% от асортимента.

Историята на компанията започва от френския град Лил, където през 1976 г. Мишел Льоклерк отваря първия си магазин с идеята да събере на едно място принадлежности за различни видове спорт на достъпни цени. С това е свързано и името на бранда Decathlon – от олимпийската дисциплина десетобой.

С. НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Сря Окт 09, 2019 12:02 am

Веригата AIKO си търси имот във Велико Търново, Общината заделя 350 дка до новата магистрала за топинвеститори

Image

Трета наша фирма вече е „Инвеститор от първи клас“

ВЕРИГАТА ЗА МЕБЕЛИ И ОБЗАВЕЖДАНЕ ЗА ДОМА AIKO ИСКА ДА СТЪПИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ДА ИЗГРАДИ СВОЙ ОГРОМЕН МАГАЗИН. Нейни представители са потърсили за съдействие кмета Даниел Панов, информираха от Общината. В същото време от градската управа са заделили над 350 дка в участъка от Леденик към Момин сбор за стратегически инвеститори. Земята е общинска собственост и е с излаз на новата магистрала Русе – Велико Търново. За нея обаче започват процедури по смяна на предназначението, което ще увеличи стойността й в пъти. От местната администрация са изпратили и специално искане до Министерството на регионалното развитие и благоустройството да бъде уширен с още две ленти сегашният главен път за София, тъй като той ще отвежда до пътната връзка с магистралата за Русе. Идеята е по този начин трафикът да бъде облекчен и да не се образуват тапи.

Междувременно още една местна фирма се сдоби със сертификат за инвеститор от най-високия клас – първи, обобщиха подема в местната икономика от кметството. Това е компанията „Престиж“. На база сертификата дружеството кандидатства и за държавна помощ от над милион лева, за да изгради инфраструктура към новия си завод. Както „Борба“ вече съобщи, „Престиж“ купи базата на сладкарската фирма „Кредо“ в близост до Леденик. На базата на сертификата държавата осигурява вложения за инфраструктура, като средствата се превеждат целево на Общината, която организира процедурите за изграждането на пътя.

Подобни сертификати имат още „СВА Асет Мениджмънт“ и „Кроношпан“.

Стилян НАЙДЕНОВ

www.borbabg.com
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Сря Окт 09, 2019 12:03 am

Възлагат проектирането на Северния пътен възел във Велико Търново

26 Сеп. 2019


Започва техническото проектиране на Северния пътен възел във В. Търново, информира кметът Даниел Панов по време на отчета за втория си управленски мандат. Очаква се това да започне най-късно в началото на следващата седмица, след като Агенция “Пътна инфраструктура” и Министерство на регионалното развитие и благоустройството са дали положителни становища.

Проучването за Северния пътен възел стартира през 2017 г., което показа, че автомобилният трафик на ден между В. Търново и Г. Оряховица е между 4000 и 6000 автомобила. По предложение на консултантите, използвани от Общината, е предложен вариантът за изграждане на пътен възел близо до гара “Трапезица”, който да разтовари тежкия автомобилен трафик. Съоръжението ще облекчи чувствително движението в старата градска част и ще отклони транзитния трафик между В. Търново и Г. Оряховица. То ще позволи и директен достъп от пътя Русе – Свиленград до крепостта “Трапезица” и до новия паркинг в подножието на архитектурно-музейния резерват “Царевец”.

По предварителни изчисления подобно пътно съоръжение ще струва над 14 млн. евро, като едно от най-сложните неща са процедурите по отчуждаване на имотите и екологичните оценки, които могат да забавят изпълнението на проекта. Очакванията са пътното съоръжение да е готово в рамките на 4-5 г.

В края на годината се очаква да започнат отчуждителните процедури за магистралата “Русе – В. Търново”, допълни Панов. Той уточни, че е внесъл запитване в МРРБ за възможността за разширяване на участъка между селата Леденик и Момин сбор, който да стане четирилентов път, тъй като в района ще бъде връзката с АМ “Русе – В. Търново”.

Другият голям и важен не само за В. Търново, но и за Северна България проект е за АМ “Хемус”, за която държавата осигури 1,35 млрд. лв.
“Виждам с какви темпове се работи и знам, че това, което и премиерът Бойко Борисов е поставил като срок 2022-2023 г., ще се случи. Предвижда се този път да не свършва до В. Търново, а да продължи и да бъде свързан с област Габрово, където от Донино до разклона за м. Узана инфраструктурата е изградена и предстоят да се направят тунелите”, каза още Панов.

Весела БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
Last edited by SFBG82 on Сря Окт 09, 2019 12:07 am, edited 1 time in total.
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Сря Окт 09, 2019 12:05 am

Немска компания с интерес към Велико Търново

27 Сеп. 2019

Немска компания за производство на авточасти проучва възможността за инвестиции в община В. Търново, обявиха от местната администрация. В момента един от големите общински терени, с които администрацията разполага, е с площ от 350 дка и се намира между селата Леденик и Момин сбор. Предвид факта, че оттам ще е и връзката с бъдещата магистрала “Русе – В. Търново” интересът в района е сериозен. Заради това от кметството възнамеряват да сменят предназначението на земеделските площи, което ще повиши значително стойността. От общинската администрация се похвалиха, че още една търновска фирма е получила сертификат за инвеститор от най-висок клас – А. Става въпрос за компанията “Престиж”, като на базата на сертификата фирмата ще търси финансиране от държавата, за да изгради инфраструктурата към новия си завод.

Весела БАЙЧЕВА

www.dnesbg.com
User avatar
roumensp
Мнения: 12433
Членство от: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by roumensp » Сря Окт 09, 2019 2:56 pm

Бравос, 6-7 бързи копи-пейст спам поста и си си изпълнил дневната норма, а не като Жорко да блъскаш нощна. :D
The time you enjoy wasting is not wasted time.
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Сря Окт 09, 2019 6:01 pm

Image

Image

Image
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Сря Окт 09, 2019 11:59 pm

Новооткритата отсечка от АМ Хемус:

User avatar
MrGeek
шумкарин
Мнения: 15594
Членство от: Вто Мар 01, 2005 4:20 am
Местонахождение: Medina, WA

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by MrGeek » Чет Окт 10, 2019 12:12 am

Небостъргач, аз едно нещо не мога да разбера, защо ви активираха за местните избори, след като никой в чужбина няма как да гласува на тях, ама явно гербаджийските ти началници имат много суджуци, пардон, пари за харчене. :D :rofl: :rofl:
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

Powered by мухЪтЪ.
User avatar
SFBG82
Мнения: 2106
Членство от: Чет Май 03, 2012 10:00 am
Местонахождение: Sofia, BG

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by SFBG82 » Чет Окт 10, 2019 12:36 am

Кой как се уреди.
Иначе ГЕРБ гол да го барат. По-прост от Тиквата нЕма. :D
User avatar
pumpy
Мнения: 8546
Членство от: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm
Местонахождение: South Denver, CO

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by pumpy » Чет Окт 10, 2019 12:57 am

MrGeek wrote:
Чет Окт 10, 2019 12:12 am
Небостъргач, аз едно нещо не мога да разбера, защо ви активираха за местните избори, след като никой в чужбина няма как да гласува на тях, ама явно гербаджийските ти началници имат много суджуци, пардон, пари за харчене. :D :rofl: :rofl:
Хе, хе, аз ще гласувам, защото съм си в София на 27 този месец :) И вече си имам избран кандидат
"Pure vero et sancte servabo vitam meam et artem meam."
"Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство."
User avatar
Ivan1007
Мнения: 10378
Членство от: Нед Юни 11, 2006 2:01 am
Местонахождение: Calgary

Re: Инфраструктура в българските градове

Post by Ivan1007 » Чет Окт 10, 2019 1:01 am

pumpy wrote:
Чет Окт 10, 2019 12:57 am
MrGeek wrote:
Чет Окт 10, 2019 12:12 am
Небостъргач, аз едно нещо не мога да разбера, защо ви активираха за местните избори, след като никой в чужбина няма как да гласува на тях, ама явно гербаджийските ти началници имат много суджуци, пардон, пари за харчене. :D :rofl: :rofl:
Хе, хе, аз ще гласувам, защото съм си в София на 27 този месец :) И вече си имам избран кандидат
Това значи ли, че последните 6 месеца си живял в София?
P.S.
Извинявам се за въпроса, зададен без да проверя.
Излиза, че е достатъчно да имаш постоянен адрес там , за да може да гласуваш.
Аз също ще съм в България по това време, но не се сещам за причина да ида да гласувам
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
Отговор