Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Stellina
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 1:52 pm

Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от Stellina »

Здравейте, четох, четох, та понеже много ми дойде информацията реших да си задам въпросите, за да ми се подредят в главата :) Първо малко инфо за нас: Решили сме твърдо декември, януари да подадем документи, твърдо сме за процедурата за Квебек, Аз съм завършила Приложна лингвистика с френски и италиански език, съпругът ми Военно училище, но и двамата по настоящем работим в системата на МВР, имаме 2 деца, съответно на 6г. и на 2г. Та сега да ви попитам (извинявам се, ако някои от въпросите ми са глупави, но от толкова информация и липса на такава, за мен не са ;) )
1. От прочетеното от мен разбрах, че за семейство с деца, по-удачно е да изберем Монреал пред Торонто (предвид по-социалната политика), имаме близки приятели и в Торонто и в Монреал. Това така ли е?
2. Френският ми естествено е на много добро ниво, предвид отличната ми диплома :$ ( не че се хваля, но си го обичам), но съпругът ми тепърва трябва да го учи (владее до някъде английски), живеем в малък град и няма възможност да се запише някъде на курс по френски, единствената възможност съм аз като учител - проблем ли е, ако на интервюто не знае френски, и възможно ли е да го учи при пристигането ни в Канада?
3.Какви финансови средства ни трябват като за начало ( ясно е, че колкото повече по-добре, но реалният минимум какъв е)? И вярно ли е, че ако се възползваме от социалните помощи в началото, по-трудно ще намерим работа в последствие?
4. Децата, съответно ще бъдат около 3 и 7 годишни, за малкия е ясно, че е за детска градина (четох доста, няма да питам), но баткото е за възраст на училище, как стои въпроса с началните училища, и това, че не знае езика, има ли някакви програми за интеграция на учениците? ( това сигурно е най-глупавият ми въпрос :$ ) В какъв размер са детските надбавки?
5. Въпросът с търсенето на работа как стои, интернет, вестници, познати българи, какви са вариантите?
Като за начало това ме интересува, благодаря предварително на всеки отделил време да ми отговори! :)
kill_u
Напуснал форума
Мнения: 1513
Регистриран на: Пон Мар 06, 2006 1:22 am
Местоположение: Канадистан...
Обратна връзка:

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от kill_u »

По въпроса за сина ти не се притеснявай. На 7 години ще прихване много бързо без да му трябват някакви конкретни системи. Не знам как е в Кебек, но моята дъщеря на 8 нямаше абсолютно никакви проблеми да тръгне от българско на канадско училище.
Аватар
ablood
Мнения: 10496
Регистриран на: Нед Авг 28, 2005 2:51 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от ablood »

Моето мнение:
В Монреал се живее много лесно.
Минимална сума - между 1000 и 10'000. Мнения много. Хубаво е да са поне 3'000, ама ако няма...
Ориентирането към социални помощи - не се влияйте от ничие мнение! Сами преценете възможностите си!
Работа можете да си намерите още първия ден, или никога. Зависи колко високо се целите спрямо квалификациите си. А те тук се разглеждат от съвсем различен ъгъл. Обикновенно трябва да се замодоказвате от самата нула.
Френски ще научите тук. Ако искате.
За баткото има специални подготвителни класове. Не му бери грижа!
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Stellina
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 1:52 pm

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от Stellina »

Благодаря ви за мненията, надявам се да събера и още! Остава да действаме! :) Плюсове и минуси толкова не ме интересуват, правим го най-вече заради децата, за това и въпросите ми са такива. Като за начало няма да имаме големи претенции за работа, ще преценим според това, което се търси на пазара на труда, живот и здраве с повече упоритост и учене ще постигнем и ние каквото искаме! Щом тук успяхме до някъде ;) и другаде ще успеем, но средата и манталитета на българина няма да променим, а в малкия град е още по-ужасно това...
cocose
Има 1 предупр. за БАН
Мнения: 1054
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 9:58 am

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от cocose »

Не каза как сте с английският. Но ако той ви е на начално ниво, наистина е най добре да отидете във френската част. И като гледам, ти с твоите езикови възможностти имаш доста добри шансове да почнеш добре платена работа в....на практика много сфери. И само да добавя, за вас детската градина ще бъде без пари, стига разбира се междувременно да правите нещо (работите, учите, курсове към YMCA-та, или поне това е така тука в Онтарио). На всичкото отгоре и ще получавате детски без значение от дохода, както и добавки за децата в зависимост от дохода разбира се. По спомени, би трябвало да е между 200 и 500, но тези от Монтреал ще ти кажат по добре какви са сумите. О да, ще останете очаровани от местните детски градини (особено ако ги сравнявате с тези в БГ), просто разликата от ада до небето :)
Stellina
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 1:52 pm

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от Stellina »

Ами аз лично съм на Upper intermediate level според документа ми от университета за следдипломна квалификация :lol: Да, мога да кажа, че се справям с английския, но на Йелтс нямам смелостта да се явя, по-скоро си ми е за лична употреба! :) Съпругът ми е учил интензивно(по 4-5 часа на ден) около половин година английски, но и той заради по-добрите ми познания по френски, а и другите фактори сме се насочили към Квебек... Аз определено съм по езиците и бих се радвала да работя нещо в тази област, с турския се оправям също не зле (налага ми се да го използвам в работата си, а и съм го учила над 2000 часа), но не знам като преводач дали ще успея да си намеря работа, или поне да използвам знанията си, за френския е ясно... От друга страна сладкарството ми е хоби, и тъй като разбрах, че това е търсена професия в Канада, реших да изкарам някой курс (макар че не знам диплома от такъв курс дали ще ми послужи :?: ) Общо взето сега обмисляме с какво можем да се подготвим предварително, освен езиците разбира се?
cocose
Има 1 предупр. за БАН
Мнения: 1054
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 9:58 am

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от cocose »

Понеже, както знаете, Канада е двуезична (английски и френски), резултатът е че има страшно много позиции за работа за хора с познания по френски и английски (по разбираеми причини англичаните тука не са се втурнали да учат френски), така че това е много добър плюс за тебе, и би ти отворила врати към позиции за които местните просто нямат квалификация, т.е. едно от изискванията за работа е да знаят и двата езика. Може би като ориентир, опитай се да потърсиш работа тука през стандартните сайтове за работа като добавиш "bilingual"... А за преводач, трябва да си оторизирана в местната организация, нещо което иска само време и пари, но след това ще можеш да добавиш съответната титла и ще те добавят в националният списък на оторизираните преводачи.
А да, ако не са ви много кът парите, би било много, ама много добра идея да минеш един IELTS изпит, че по твоите думи излиза че няма да имаш проблеми да го изкараш, не за друго, а защото федералната процедура по мнението тука на останалите става доста по бързо (по малко от 1г) и е основно базирано на документи, не като по френската където все пак има интервю със всичките му плюсове и минуси.
Аватар
Преуспял
Мнения: 572
Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 3:34 pm

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от Преуспял »

Искам само да те предупредя, че много хора идват мислейки, че френския или английския им е много добър само да се окаже, че е едно в езиковата/университета, а съвсем друго на място. Особено като гледам кво разправят хората за квебекарския френски...

Отличното знание на езика е една от най-важните предпоставки да се реализирате тук.
Stellina
Мнения: 4
Регистриран на: Сря Авг 18, 2010 1:52 pm

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от Stellina »

Ооо съвсем не си мисля, че знам канадския френски, но все пак съм по-уверена от другите, които ходят на курсове и частни уроци... По-спокойно ми е на душата, че каквото може да се направи от България по въпроса с ученето на френски език - аз съм направила максималното! Ще поживеем ще видим :)
Аватар
Rall
Мнения: 1898
Регистриран на: Чет Авг 10, 2006 8:16 am
Местоположение: Raccoon City

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от Rall »

Чисто практически съвет - намеро някое on-line радио от Квебек и послушай малко езика... и нема да се плашиш :D
Dead Eyes See No Future
Аватар
iliana
Мнения: 1714
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 5:21 am
Местоположение: Ottawa
Обратна връзка:

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от iliana »

Stellina написа:Ооо съвсем не си мисля, че знам канадския френски, но все пак съм по-уверена от другите, които ходят на курсове и частни уроци... По-спокойно ми е на душата, че каквото може да се направи от България по въпроса с ученето на френски език - аз съм направила максималното! Ще поживеем ще видим :)
Ето ти първия урок по кебешки. Изразчетата са от тези дето трябва да се избягват
http://www.youtube.com/watch?v=w3TtAh3i ... re=related
Защо предпочитат Квебек?
Защото ги е страх от Алберта.
Kоя е Aлберта?
Жената, дето ги пресява на интервюто за Монреал и Торонто
thehellgirl
Мнения: 214
Регистриран на: Нед Юли 01, 2007 11:36 am
Местоположение: Монреал

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от thehellgirl »

Кой ви каза, че ако се възползвате от соц. помощи по трудно ще намерите работа... просто е важно да си уплътните времето, дали ще учите език или нещо друго, дали ще се доквалифицирате ... не трябва да има много дупки в CV то..
Не съм живяла в друг град освен Монтреал, а и обмисляме местене в Торонто, но мога да ти кажа че тук нещата са доста добре уредени, особено за децата.
За училището първата година 7г ти дете ще бъде в Classe d"accueil където ще научи френски и ще се приспособи бързо. С повечко късмет ще намерите и градина.
За парите - колкото повече толкова повече но минимум 8000 според мен. Търсете и квартира под 800 /тока ще ви е около 100 отгоре, тел 25, интернет 35/.
Ако си купите кола, което за нас специално беше задължително имате около 35 на месец за застраховка, книжзака е 90 на година засега а номера на колата е 265 на година. Така можеш да си прецениш основните разходи.
За работата в момента е доста трудно, особено за нови имигранти затова и масово всички учат, не само имигрантите. Стандарта на живот е доста нисък както и заплатите /за северна америка/. Мин май е 9.50 на час ама това за никъде не стига. Работа може да се търси всякак ето няколко много полезни сайта

http://emploiquebec.net/index.asp - има и инфо за различните професии и заплатите
http://www.jobboom.com/mod-bin/prod/index.pl
http://monster.ca/

Имайте предвид че тук изискванията за Автобиография нямат нищо общо с БГ , няма снимки и разни такива, потърсете в интернет
Сайт в който има мноого неща, мебели, квартири и подобни
www.kijiji.ca

Успех и не забравяйте че нещата когато дойдете ще са малко по-различни
Живей така, сякаш на земята е рай!

25.02.2009 Varna - Paris - Montreal
Аватар
myhata II
Мнения: 15673
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от myhata II »

Правете си сметката че няма да работите в системата на МВР 8)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
cocose
Има 1 предупр. за БАН
Мнения: 1054
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 9:58 am

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от cocose »

myhata II написа:Правете си сметката че няма да работите в системата на МВР 8)
Откъде знаеш??? Може пък и да работят, а може и в Иран да отидат да укротяват опърничавите ;)
Аватар
myhata II
Мнения: 15673
Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Местоположение: Toronto Ontario

Re: Поредните бъдещи емигранти с поредните въпроси :)

Мнение от myhata II »

Първите 3 години няма да е със сигурност !!! 8)
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Публикувай отговор