Дата и час: Вто Юни 19, 2018 6:07 pm

Часовете са според зоната UTC - 5 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2016 5:28 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 2:46 am
Мнения: 130
Местоположение: Mississauga, ON
Здравейте,

Добре е да има тема, в която се систематизират стъпките по процедурата Експрес Ентри.

Минимални изисквания:
- 1 година стаж,
- IELTS или TEF с резултат еквивалентен на CBL 7,
- професия в NOC код от категория 0, А или Б. - тук е списъка с кодовете
http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/noc.asp


1. Тест за eligibility.
За да проверите това, можете да направите този тест:
http://www.cic.gc.ca/ctc-vac/ee-start.asp
На този етап все още повечето хора не са карали езиков тест и приравняване на дипломите си затова слагате минималното изискване за език и дипломата, която имате по бг стандарт (бакалавър, магистър т.н.). Смятам, че не е трудно да си определи човек до колко му се простират знанията по даден език и дали ще успее да покрие минимума..
Ако резултатът от теста ви излезе ineligible , въпреки че отговаряте на горните минимални условия то се уверете, че събирате 67 точки по federal skilled worker program или покривате условията на някоя от другите попадащи под Експрес Ентри програми. Експрес Ентри не е процедура с нови изисквания, а оптимизирана такава, която управлява кандидатурите от трите федерални процедури:
the Federal Skilled Worker Program, - http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-factors.asp
the Federal Skilled Trades Program, - http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/trades/apply-who.asp
the Canadian Experience Class. - http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/cec/apply-who.asp
Ако системата ви одобри, продължавате с останалите стъпки.

2. Езиков тест.
Минимален резултат CBL 7. За IELTS това е резултат 6 на всеки от 4те модула. От тук можете да проверите на какъв CBL отговаря оценката ви за всички езикови изпити: http://www.cic.gc.ca/english/resources/tools/language/charts.asp

3. Оценка на дипломи т.нар ECA (Education Credential Assessment).
В най-общия случай се използват услугите на WES https://www.wes.org/. Като накратко процедурата е:
- Правите си нотариално заверено копие на дипломите
- Превод и легализация (апостили от МОН)
- Влизате в сайта на WES и си правите регистрация
- От там получавате референтен номер
- Плащате си таксите с кредитна карта - 210 CAD + tax около 20 CAD + 85 CAD за обратен куриер (препоръчително, иначе не го плащате и ви връщат документите по пощата)
- Пращат се нотариално заверените копия + преводите (не се пращат оригиналните дипломи)
- Ако сте семейство, за двамата се пращат отделно , с отделен референтен номер от сайта.
- WES ви връщат документи + ECA репорт след 20 работни дни.

4. Открийте правилния NOC код за вашата професия.
Първоначално лесно ще се ориентирате при проверката на eligibility дали вашата професия спада към категория 0, А или В. Ако сте примерно мениджър на някакъв отдел вероятно сте NOC код категория 0 или А. НО в последствие, за да си определите точния НОК ще ви останат 2-3 опции, които са близки.
Тук не е толкова важно наименованието на длъжността ви, а задълженията, които изпълнявате.
Ако имате съмнения кой е вашия NOC код можете да опишете абсолютно всичките си задължения, както и наименованието на длъжността си и да ги пратите като запитване на този мейл: noc@workingincanada.gc.ca - връщат ви мейл след 4-5 работни дни.

5. Създаване на профил в CIC.
Следвайте инструкциите от този линк: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/profile.asp.
За да си направите профил, системата ви прехвърля първо да направите eligibility теста отново. При резултат eligibile ви пуска по нататък, за да продължите с профила. Създавате си потребителското име с Register for a new GCKEY.
След като сте създали профила ви излизат всички раздели, които трябва да попълните с информацията за вас, като след приключване с всеки ви изписва COMPLETE. След попълването на профила ви изисква регистрация в JOb BANK - http://www.jobbank.gc.ca/home-eng.do?lang=eng.
След като сте направили всичко това, на профилът ви пише pending и след 24 часа се ъпдейтва и вече сте в pool-а.
Ето полезен линк за създаването на профила със скрийшотове за всяка една стъпка: https://dhavaldesai.me/how-to-open-express-entry-profile-with-images/12-canadian-immigration

6. ITA.
Чакате следващото теглене, в което точките ще бъдат колкото вашите или под тях. Досега точките не са падали под 450 към днешна дата .. само информативно.
Получавате ITA (Invitation to apply). :clap:
- плащате си следните две такси: application fee (C$550 за всеки всеки от двамата кандидати ако сте семейство и С$ 150 на дете) and right of permanent resident fee (C$490 за всеки всеки от двамата кандидати ако сте семейство)
- Уверете се, че можете да докажете изискваните settlement средства. Тук са сумите според броя членове на семейството: http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/funds.asp
- Проверете дали освен свидетелство за съдимост от България не ви е необходимо и от друга страна - изискването е да сте живели в друга държава 6 последователни месеца - http://www.cic.gc.ca/English/information/security/police-cert/index.asp
- Медицински - След получаване на ITA можете да се обадите на МОМ ( Международна Организация по Миграцията) http://www.iom.bg/. От там получавате час за една от двете оторизирани клиники в София:
МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА "ВИТА" http://www.vita.bg/pagebg.php?P=4 и Медицински център "Д-р И. С. ГРИЙНБЕРГ" http://goo.gl/x70SqO Формуляри би трябвало да ви дадат от самата клиника, но все пак попитайте, защото по Квебекарската процедура не е така. Медицинските включват изследване кръв, урина, рентген и общ преглед.
- Преводи на документи - тук зависи какво ви трябва - брачно свидетелство, решения за развод ако имате, актове за раждане ако ще доказвате роднинска връзка с канадски граждани и т.н.
- Reference letter от работодатели.
Няма строго определен формат, но трябва да съдържа информация с периода на работа във фирмата, заплата, позиция, длъжностна характеристика и да е на official company letterhead (това са бланки на фирмата с логото и адреса отгоре), контакти на мениджъра, който подписва писмото, подпис и печат.
В случай, че за някоя от фирмите, в които сте работили, не можете да се сдобиете с такова писмо може да се използват и документи от НОИ, копия от фишове за заплата, договори за назначаване и прикрепени длъжностни характеристики към тях, ако имате късмет HR-а да ви ги подпише.
- На всички документи се правят цветни сканирани копия и се ъплоудват в профила.

След това ... търпение :)
Това е накратко, ако някой смята, че нещо трябва да се добави ще го добавя.

_________________
"Life, as I see it, is not a location, but a journey. Life flows." Henry Ford


Последна промяна Anna.N на Пет Яну 29, 2016 2:37 am, променена общо 3 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2016 7:20 am 
Offline

Регистриран на: Сря Окт 20, 2010 4:55 pm
Мнения: 95
Местоположение: България
Благодаря ти Anna.N! :)
Тази тема и конкретната информация описана от теб,е огромно улеснение за всички кандидати по Експрес Ентри!
Успех на всички! :y:

_________________
" - Това е невъзможно - казала Причината. - Това е безразсъдство! - отбелязал Опитът. - Това е безполезно! - отсякла Гордостта.
- Опитай... - прошепнала Мечтата. "


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2016 7:47 am 
Offline

Регистриран на: Чет Дек 01, 2011 6:38 am
Мнения: 109
Браво Anna.N!

Само да допълня за френския признават само изпит TEF.

_________________
Landed: 25.06.2016 Toronto


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2016 7:55 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 2:46 am
Мнения: 130
Местоположение: Mississauga, ON
Sunflower, благодаря. Добавям го, аз не съм много запозната в френските изпити , а видях, че има изброени 2-3 в сайта на CIC..

_________________
"Life, as I see it, is not a location, but a journey. Life flows." Henry Ford


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Чет Яну 28, 2016 8:16 am 
Offline

Регистриран на: Чет Ное 12, 2015 5:54 am
Мнения: 65
Местоположение: Бургас, България
Браво Anna.N! :clap: :y:

_________________
"You may not earn a lot of money, but you may be worth a lot as a person!"


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Яну 29, 2016 1:54 am 
Offline

Регистриран на: Пон Юни 15, 2015 6:19 am
Мнения: 6
Браво! Така систематизирано ще е изключително полезно за всички ни. Благодаря!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Яну 29, 2016 8:19 am 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 21, 2013 5:56 am
Мнения: 165
Anna.N, Първо искам да те поздравя за усилието и желанието да систематизираш и онагледиш информацията. Сигурна съм, че ще е от полза за много хора :y:
Но мястото на тази информация е в WIKI - то, където част от нея вече е налична. Ако имаш желание можеш да добавиш или обновиш каквото прецениш.

Или ако модераторите преценят да заковат темата и да я заключат.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Яну 30, 2016 3:42 am 
Offline

Регистриран на: Чет Ное 12, 2015 5:54 am
Мнения: 65
Местоположение: Бургас, България
Аз не съм съгласен, че информацията в WIKI - то е достатъчно изчерпателна и най - вече достоверна в частта за Федералната процедура. Голяма част от стъпките, отразени там, са за FSWP преди влизането в сила на Express Entry. Някоя от вас, които сте получили ITA, може ли да сподели някакви ориентировъчни срокове и стъпки след ъплоудването на съпътстващите документи.

_________________
"You may not earn a lot of money, but you may be worth a lot as a person!"


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Яну 30, 2016 7:02 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 2:46 am
Мнения: 130
Местоположение: Mississauga, ON
Аз съм в процес на събиране на документите и ще ъплоудвам чак март така че не мога да кажа ..

Но според информацията, която намирам всичко е много индивидуално. Моя приятелка, която си пусна документите миналата година от Канада все още няма никакъв резултат (чака около 4 месеца). Докато пък друг мой познат си получи PPR-а на 3тия месец. Предполагам, че зависи кой ти обработва документите ...

_________________
"Life, as I see it, is not a location, but a journey. Life flows." Henry Ford


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Фев 01, 2016 8:38 am 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 21, 2013 5:56 am
Мнения: 165
danimrb написа:
Аз не съм съгласен, че информацията в WIKI - то е достатъчно изчерпателна и най - вече достоверна в частта за Федералната процедура. Голяма част от стъпките, отразени там, са за FSWP преди влизането в сила на Express Entry. Някоя от вас, които сте получили ITA, може ли да сподели някакви ориентировъчни срокове и стъпки след ъплоудването на съпътстващите документи.


Така е, никой не е твърдял обратното. Това е, най-вече, защото всеки чака нещо да му се снесе наготово и го мързи да напише или добави нова информация.
Срокове надали някой ще се наеме да каже, било то и ориентировъчни, защото нещата са в голяма степен индивидуални. Като цяло се въртят около 6 месеца до получаване на визи, но ако кандидатът има провинциална номинация може да стане и за 3.
Това което съм виждала по чужди форуми е: 2-3 дни до около седмица след получаване на AOR искат да се попълнят две форми (пдф-и са и не изискват допълнителни документи от наша страна) и след това идва :Medicals passed. Това е най-бързият ъпдейт, който се получава. От тук нататък зависи дали ще искат допълнителни документи и т.н.

Anna.N, както се разбрахме добавих инфото в уики-то :y:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2016 2:38 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 2:46 am
Мнения: 130
Местоположение: Mississauga, ON
Нещо не мога да ъпдейтна първия пост.
Има промяна в условията на CIC за свидетелство за съдимост от други държави (освен България). Изискването досега беше 6 последователни месеци престой. Сега е променено на общо 6 месеца , без значение колко са били дълги отделните престои.
Ето линк http://www.cic.gc.ca/english/resources/tools/updates/2016/2016-02-11.asp

_________________
"Life, as I see it, is not a location, but a journey. Life flows." Henry Ford


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 13, 2016 12:47 pm 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 21, 2013 5:56 am
Мнения: 165
И което е по-лошо - влиза в сила със задна дата. Всички подадени апликейшъни от 1 януари насам попадат под новото правило. Голяма паника цари из международните форуми...

Макар че, аз не го намерих написано :?:


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2016 11:31 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 2:46 am
Мнения: 130
Местоположение: Mississauga, ON
Пише го в линка, който дадох, даже е с удебелен шрифт not in a row :^) ... за съжаление на мен ми се отразява, защото нямах намерение да давам свидетелство за съдимост от САЩ. Имам 6 месеца, но са разцепени в две различни години. Но след като промяната влиза в сила от 1.01 няма как...
Аз пуснах документите още декември за всеки случай, но в момента FBI обработват документи от края на октомври ... Изобщо голям цирк е това...

_________________
"Life, as I see it, is not a location, but a journey. Life flows." Henry Ford


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Фев 15, 2016 3:07 am 
Offline

Регистриран на: Сря Авг 21, 2013 5:56 am
Мнения: 165
6 месеца са за календарна година доколкото знам. Не би трябвало да те касае ако са в различни години. :?:

Иначе имах предвид, че не съм намерила това за влизането в сила със задна дата. И се оказа, че не е вярно. Просто документът е ъпдейтнат за 2016, но не означава, че засяга вече подалите.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Фев 15, 2016 6:55 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Яну 20, 2015 2:46 am
Мнения: 130
Местоположение: Mississauga, ON
Информацията е от 11.02.2016.
Но когато отвориш информацията като цяло за експрес ентри има друг линк - Applications received on or after January 1, 2016, for permanent residence programs subject to the Express Entry completeness check. В условията в този линк е написано ето това: Police certificates are required up front and are mandatory for each country (except Canada) where an individual has lived for a total of six months or more.
Но никъде не е написано, че е за календарна година.

Аз не съм подала още, ще съм готова на около 4-5 март. А иначе чета доста из международния форум и на много хора им искат допълнително свидетелство за съдимост, защото не са предоставили такова (които са подали в началото на годината).

Според мен си е голяма каша тази промяна, защото уж е малка , а никъде не е написано като хората.

_________________
"Life, as I see it, is not a location, but a journey. Life flows." Henry Ford


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC - 5 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов