Дата и час: Сря Фев 21, 2018 12:59 pm

Часовете са според зоната UTC - 5 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 6:37 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:27 pm
Мнения: 4
Здравейте,

Някой запознат ли е с издаването на студентски визи за Канада и по-точно до каква степен БГ гражданите имат шанс да се сдобият с такава виза. Знам че за САЩ е доста трудно да се вземе виза на този етап и ме интересува дали и за Канада е така?

Благодаря предварително за помощта,
Меги


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 7:17 pm 
Offline
Хабсурден
Аватар

Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Мнения: 1669
Местоположение: Toronto, ON, Canada
Здравей,

Първо да уточня, че нямам практически опит със студенстска виза и това което следва е повече или по-малко превод на инфо от официалния сайт за имиграция на канадското правителство.

Според въпросният сайт, за да получиш студенстска виза трябва да отговаряш на следните условия:
- да си приет/а в канадска образователна институция
- да разполагаш с достатъчно средства, за да покриеш разходите по образованието, жилище и храна (за себе си и за членовете на семесйството, които те придружават) и разходите по завръщането си след приключване на образованието
- да спазваш законите и реда (може да поискат свидетелство за съдимост или др. подобен документ)
- да си в добро здраве и да се съгласиш на мед. преглед ако е необходимо

Ако се вярва на статистиката, обработката на този вид кандидатури за визи се случва сравнително бързо: около 1/2 от визите се издават за около 28 дни, а останалите дори за по-кратно време.

Интересн факт на който попаднах: съществува понятието "dual intent" - това ще рече, че някой може от една страна да има намерение да учи в Канада няколко години, а от друга страна да има намерение да кандидатсва за постоянно пребиваване. В същото време навсякъде, където става дума за временни визи има едно изискване да можете да убедите имиграционния служител, че ще напуснете Канада, когато ви изтече визата. Специално е уточнено, че ако човек е с dual intent, това не може да е основание да му се откаже виза. Т.е. не е нужно да криете от имиграционните намерението си да се опитате да станете permanent resident, до колкото смятате да го направите по установения ред.

Повече информация по тези въпроси тук, тук и тук.

_________________
Flow


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 7:32 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 08, 2007 9:36 am
Мнения: 28
Местоположение: Монреал
Здравейте, Меги!
Аз дойдох тук като чуждестранна студентка.
Изисквания:
поне 13 години образование
писмо от университета тук, че сте приета
Сертификат за приемане от Квебек
доказване на достатъчно средства ( доста скъпичко е....)
имущество в България
за визата:
медицински преглед
свидетелство за съдимост
Интервю в моя случай нямаше, но не знам дали е практика.
поздрави и успех!:)

_________________
Qui n'avance pas, recule.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пет Фев 12, 2010 7:57 pm 
Offline
Хабсурден
Аватар

Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Мнения: 1669
Местоположение: Toronto, ON, Canada
Multicouleur написа:
Изисквания:
поне 13 години образование
....
Сертификат за приемане от Квебек...
Това студентска виза ли е било?! Мако прилича на изисквания за имигрантска.

_________________
Flow


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 13, 2010 12:10 am 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 08, 2007 9:36 am
Мнения: 28
Местоположение: Монреал
Ами да...студентска...не е никак лесно:)
Обаче сертификатът е за Acceptation а не Selection...т.е временно...оттам нататък следва дълъг път, ако човек е решил да се пребори и да остане:)

Но...невъзможни неща няма:) :y:

_________________
Qui n'avance pas, recule.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 13, 2010 2:31 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Окт 11, 2007 6:36 am
Мнения: 2234
Местоположение: New Westminster, BC
Multicouleur написа:
..т.е временно...оттам нататък следва дълъг път, ако човек е решил да се пребори и да остане:)

Само да ти кажа, че започва всичко отначало. Чисто нова процедура...

_________________
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Фев 13, 2010 3:31 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Авг 27, 2008 6:40 am
Мнения: 914
Местоположение: Monreal
Multicouleur написа:
...доказване на достатъчно средства ( доста скъпичко е....)...

Multicouleur, може ли да конкретизираш нещата като посочиш някакви приблизителни цифри?
Multicouleur написа:
...Обаче сертификатът е за Acceptation а не Selection...т.е временно...оттам нататък следва дълъг път, ако човек е решил да се пребори и да остане:)...

И какво имаш предвид под "дълъг път"? Интерес представляват детайлите на тези два въпроса и смятам, че е хубаво да ги уточним, ако може?


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2010 1:00 am 
Offline

Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:27 pm
Мнения: 4
Сертификат за приемане от Квебек
Интервю в моя случай нямаше, но не знам дали е практика.

Здравейте и благодаря на всички за отговорите! Бих искала да получа малко повече информация за този Сертификат за приемане от Квебек?? Какво точно е това? Аз всъщност възнамеряавам да кандидатсвам за университет във Ванкувър, ВС. Трябва ли да получа такъв сертификат от там?
Мога ли да попитам коя година кандидатсвахте....интересно че даже не са ви извикали на интервю, което е супер, но което смятам че ще е малко вероятно сега.

И последно искам да попитам какво имате предвид под "след това следва дълъг път" ако искам да остана. Аз бях чела че след като си бил студент 1 год там можеш да подадеш документи подобно на процедурата за "Skilled Workers" и да получиш гражданство. Това така ли е в действителност? И колко години всъщност отнема да вземеш гражданство след като се е задействала процедурата?

Благодаря!
Меги


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2010 1:15 am 
Offline

Регистриран на: Пет Фев 12, 2010 6:27 pm
Мнения: 4
hadministratora написа:
Здравей,

Интересн факт на който попаднах: съществува понятието "dual intent" - това ще рече, че някой може от една страна да има намерение да учи в Канада няколко години, а от друга страна да има намерение да кандидатсва за постоянно пребиваване. В същото време навсякъде, където става дума за временни визи има едно изискване да можете да убедите имиграционния служител, че ще напуснете Канада, когато ви изтече визата. Специално е уточнено, че ако човек е с dual intent, това не може да е основание да му се откаже виза. Т.е. не е нужно да криете от имиграционните намерението си да се опитате да станете permanent resident, до колкото смятате да го направите по установения ред.

Повече информация по тези въпроси тук, тук и тук.


Благодаря много за информацията! Аз също бях прочела за този вариант за "dual intent", но се чудя дали това няма да повлияе отрицателно. Ако някой е кандидатствал по този начин и има "first hand experience" и иска да сподели, това ще е страхотно!

Благодарности,
Mеги


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2010 2:20 am 
Offline
Хабсурден
Аватар

Регистриран на: Пон Фев 16, 2009 11:48 am
Мнения: 1669
Местоположение: Toronto, ON, Canada
Meggy написа:
...Бих искала да получа малко повече информация за този Сертификат за приемане от Квебек??...
Кебек имат правото сами да си избират имигрантите и им издават "сертификат", с който след това те довършват процедурата си заедно с федералните власти. Предполагам, че в случая става дума за подобен сертификат, но за временно пребиваващи.

Meggy написа:
...Аз всъщност възнамеряавам да кандидатсвам за университет във Ванкувър, ВС. Трябва ли да получа такъв сертификат от там?...
По всяка вероятност не. За всеки случай провери дали има някакви особености по студентските визи на сайта на имиграционното министерство на BC.

Meggy написа:
...какво имате предвид под "след това следва дълъг път" ако искам да остана...
Това, че започваш чисто нова процедура, която ще отнеме поне година.

Meggy написа:
...Аз бях чела че след като си бил студент 1 год там можеш да подадеш документи подобно на процедурата за "Skilled Workers" и да получиш гражданство...
Преди всичко имай предвид, че "Skilled Workers" и другите имиграционни процедури водят до статут на permanent resident (постоянно пребиваващ), и не ти дават гражданство. Иначе е вярно, че с 1 год. работа или учене в Канада ще получиш повече точки по тази процедура. Ако си с две или повече години можеш дори да се пробваш по "Canadian Experience".

Meggy написа:
...И колко години всъщност отнема да вземеш гражданство след като се е задействала процедурата?...
За гражданство можеш да кандидатстваш минимум 3 год. след като получиш статут на PR и то само ако отговаряш на определени условия.

_________________
Flow


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2010 2:27 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 08, 2007 9:36 am
Мнения: 28
Местоположение: Монреал
Здравей, Меги!
Мога да ти кажа как стоят нещата за Квебек.
Първо за парите - трябва доказателство, че разполагаш с достатъчно, за да си платиш образованието (1500 на предмет) + здравна застраховка ( около 700) +издръжка за храна и квартира, учебници и т. н.
Сертификатът за приемане е еквивалентът на Сертификатът за селекция, въз основа на него издават визата.
Следващите етапи - на летището питат имаш ли намерение да работиш. При отговор да ти дават право да работиш КЪМ УНИВЕРСИТЕТА, но нямаш право на легална работа на свободния пазар. След това при достатъчен успех ( минимум 2.3 от 4.3) можеш да поискаш временно разрешение за работа. При редовно следване имаш право на 20 ч. седмично през учебната година. След като завършиш ( в моя случай сертификат) имаш право на друго разрешение (пак временно), но вече за пълен работен ден.
Междувременно можеш да подадеш документи за постоянно пребиваване ( процедурата е същата като от България).
По принцип има изпит за език, при ниско ниво предлагат "нулева година", т.е. учене на езика. Аз съм завършила френската гимназия и филология в СУ, вероятно заради това не поискаха да полагам изпит.

поздрави и успех!

_________________
Qui n'avance pas, recule.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2010 2:54 pm 
Offline

Регистриран на: Нед Юли 08, 2007 9:36 am
Мнения: 28
Местоположение: Монреал
Още нещо за парите...може да те издържат родителите или друго лице, което подписва декларация за това. Има и варианти за стипендии...НО това те задължава да се върнеш в България ( така и не разбрах каква им е логиката :o ).

Освен това трябва да имаш добро ниво и на английски, дори за франкофонски университет. За бакалавърските програми е задължително, полага се изпит. Но практиката показа, че и за сертификат има доста материали, които трябва да се четат на английски ( някои преподаватели дават статии за анализ дори на самия изпит, а речници не може да се ползват).
Дано съм ти била полезна:) Ако имаш други въпроси - питай:)


За годината - тук съм от една година...а иначе съм на 49 ;)

поздрави и успех в начинанието!

_________________
Qui n'avance pas, recule.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2010 3:17 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Вто Авг 25, 2009 3:34 pm
Мнения: 572
В Квебек явно нещата стоят доста особено... не че се изненадвам ;)

За другите провинции:

1. Приемът за чуждестранни студенти по принцип е много лесен. Изключение са някои професионални програми (право, медицина), където съревнованието е голямо за всички.

2. За да ти дадат виза са нужни единствено писмото че си приета и доказателство, че имаш достатъчно пари да си платиш ученето и наема/храната. За неимигрантски визи по принцип трябва да ги убедиш, че ще се върнеш след изтичането на визата, но това е малко бошлаф работа като се има предвид колко допълнителни точки се дават за канадска диплома при кандидастване за имигрирация и т.н. За това по-надолу.

3. След като завършиш първата учебна година имаш право (c work permit) да работиш извън университета, 20 часа по време на семестъра и full-time през ваканциите.*

4. След като завършиш и се дипломираш, имаш право на 3-годишен work permit и да си работиш колкото си искаш.

5. * 3. и 4. отгоре преди време не важаха с пълна сила за големите градове като Торонто и Ванкувър, но вече май няма ограничения. Мързи ме да проверявам сега.

6. От година и нещо има една нова програма за имиграция - Canadian Experience Class, за хора завършили в Канада (или работили 2+ години). Ако имаш канадска диплома за висше + 1 година работен стаж в Канада след завършването можеш да получиш Permanent Resident статут. В момента цялата процедура отнема около 150 дни - 5 месеца. Доколкото знам и Квебек имат нещо подобно сега.

7. За гражданството - да поправя някой горе - времето, която си била в Канада преди да станеш Permanent Resident се брои също, с условия, но на практика 2 години след като вземеш PR можеш да кандидатсваш за гражданство.

Ако имаш (или ако тате и мама имат) достатъчно пари, нямаш проблеми.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Фев 14, 2010 6:29 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Окт 11, 2007 6:36 am
Мнения: 2234
Местоположение: New Westminster, BC
Преуспял написа:
7. За гражданството - да поправя някой горе - времето, която си била в Канада преди да станеш Permanent Resident се брои също, с условия, но на практика 2 години след като вземеш PR можеш да кандидатсваш за гражданство.

При това положение, трябва да са живял в Канада предните 2 години, като се броят един ден за половин (общо 1095 дни за четири години, с двете години PR статус).

Сметки тука: http://services3.cic.gc.ca/rescalc/resC ... o?&lang=en

_________________
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Фев 16, 2010 12:44 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 30, 2009 5:23 pm
Мнения: 853
Местоположение: Texas --> Seattle, WA
hadministratora написа:
Multicouleur написа:
Изисквания:
поне 13 години образование
....
Сертификат за приемане от Квебек...
Това студентска виза ли е било?! Мако прилича на изисквания за имигрантска.



Защо ти се вижда много?
То това си е минимума според мен, извинявай средно образование?!?!?!
Повечето хора смятам са учили поне да видим 16 години ;)
А някой и по 18-20:-)

Сега се замислям, колко дълго е учението:-))))))))))


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 20 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC - 5 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов