Приятели в град Квебек!?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
Rall
Мнения: 1898
Регистриран на: Чет Авг 10, 2006 8:16 am
Местоположение: Raccoon City

Мнение от Rall »

Абе, хора оставете другите да доидат да видят и да решат за себе си.
Аз примерно от Кебек немам никво намерение да мърдам. За мене това е града в Канада. И не знам ко толко намирате местните за затворени и недружелщюбни, са верно трудно им се разбира приказката ама като пообщувате малко ще свикнете. Не очаквайте те да научат български та да могат да ви развличат и забавляват. Сега в бачкането съм единствения чужденец и по равнопоставен не съм се чувствал дори в българия, никва злоба шовинизъм и т.н. Бачкането си е бачкане бирата след работа - бира също като у бг.
Така, че не мисля, че Квебек е лошо място за живот.
Аватар
ZanzibarHero
Мнения: 819
Регистриран на: Съб Ное 17, 2007 8:55 pm

Мнение от ZanzibarHero »

MFC написа:Най-лошото е че няма работа или по-точно няма перспектива за намиране на хубава такава. Да не говорим за добре платена. Това е може би най-важното.
....
В кебек няма индустрия или това което има е по-скоро сезонно. Под индустрия имам предвид такава, която има нужда от техници и инженери, а не манифактура както много (особено местни) смесват двете понятия.
....
Завършил съм Автоматизация и си упражнявам професията и тук.
Това пък е толкова очевидно!

Квебек е столица на провинция (голяма провинция - малка, по население, столица). Това очевидно означава, че има работа основно в държавните служби и всичко обслужващо тези служби - ресторанти, ремонти на къщи, транспорт за доставка и т.н.

Ако искаш да работиш нещо в производство, пък било то и автоматизирано, по-добре иди в някой работнически град.

Обаче, и тук има проблем. При тази започваща рецесия, "фабриките с димящи комини" са също уязвими.

Най-добре са хората с две работи - едната в обслужването, другата в производството. Не са зле и държавните чиновници!
MFC
Мнения: 42
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 12:31 pm

Мнение от MFC »

ZanzibarHero написа:... Това очевидно означава, че има работа основно в държавните служби и всичко обслужващо тези служби - ресторанти, ремонти на къщи, транспорт за доставка и т.н.

Ако искаш да работиш нещо в производство, пък било то и автоматизирано, по-добре иди в някой работнически град.

Обаче, и тук има проблем. При тази започваща рецесия, "фабриките с димящи комини" са също уязвими.

Най-добре са хората с две работи - едната в обслужването, другата в производството. Не са зле и държавните чиновници!
Много ми е интересно какво ще правиш през времето когато почти нищо в сферата на обслужването не работи, което е около 5 месеца.

Що се отнася до държавните служби и за това забрави, много време ще мине докато дойде вашия ред.

Ремонт на къщи и тем подобни - мерси ама не съм учил за това.

Аз не работя в автоматизирано производство - аз го автоматизирам. Има огоромна разлика.

А по въпроса за работническите градове и димящите комини просто не ми се коментира, май нищо не сте чували за чисти производства, за хранително-вкусова промишленост, фармацевтика (част от икономиката която много рядко страда от рецесия - поради спецификата си) и т.н и т.н.

В началото на темата казах, че не ми се влиза в празни спорове и не искам повече да коментирам подобни изказвания.

Аре лека от мен
:beer: :D
iskra
Мнения: 73
Регистриран на: Вто Апр 12, 2005 10:26 pm

Мнение от iskra »

Не мисля че проблема е в даден град.

Въпрос към МFC, след като познаваш всички и особено тези които са се изнесли към Монтреал. Каква е причината тези хора да се върнат в Бг? Пак ли града им е виновен?

А тези които заминаха за Албърта. Пак въвеждат фактури и пак работят по складове и заводи и т.н. за почти същите пари. Ама той града виновен.

Ами има фирми които ходят директно във Франция да наемат хора. Кмета пък щял незнам си къде да ходи щото нямало специалисти. Вие се тъпчете в Монтреал или незнам къде си.

Тези които са останали са си мамерили мястото не ги мислете.

Аз да не дава господ да ми се наложи да се местя в Монтреал.
Ходя там само ако ми се наложи и то по най-бързия начин се изнасям, тъй както парвех ако ми се налахаше да ходя до София.
Ама те софиянци затуй им харесва Монтреал щото си приличат по дупки, мръсотия, и т.н. ама това е друга тема. :cry: :cry: :cry:
Аватар
Rall
Мнения: 1898
Регистриран на: Чет Авг 10, 2006 8:16 am
Местоположение: Raccoon City

Мнение от Rall »

Ааааа не съм съгласен, аз съм софиянец и точно затова Монтреал и които и да е голям град не ме кефи. Големите градове имат своиството да привличат мноо боклук и буквални и преносно. :D
MFC
Мнения: 42
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 12:31 pm

Мнение от MFC »

iskra написа: Въпрос към МFC, след като познаваш всички и особено тези които са се изнесли към Монтреал. Каква е причината тези хора да се върнат в Бг? Пак ли града им е виновен?

А тези които заминаха за Албърта. Пак въвеждат фактури и пак работят по складове и заводи и т.н. за почти същите пари. Ама той града виновен.
От тези които се прибраха в бг и които познавам, само за тях мога да дам мнение - просто не ги бива за нищо - без коментар повече.

Що се отнася до албърта - все още не съм бил там и ми е трудно да коментирам, но там има повече перспектива от кебек. Хората които се преместиха там и които аз познавам не са с професии коите се котират добре нито в албърта нито тук (а може би на всякъде в канада).

Като сравневам кебек и монреал имам предвид възможноста за развитие в професионално отношение. Аз за 2-3 години в монреал стигнах до позиция, която за същото време и в бг сигурно трудно бих достигнал, не искам да влизам в подробности.

Въпроса е когато някой, който си нема и " 'абер от понятие" що за град е даден град, попита какво представлява живота там и когато такъв като мен, който е живял и работил там (аз винаги съм работил бяла и добре платена работа) даде негативно мнение за града, хората които живеят там и това им харесва, но въпреки всичко не могат да надскочат границата от 35к на година, да не се засягат.
Това е действителността в градовете като кебек. Не искам да се заяждам с никого, но избирайки град като споменатия човек се обрича да живее в една действителност, която не би му позволила да се развива и да има много неща.

Само да допълня, че работата в обслужващия сектор е на нива не повече от 10-12$/h + tips но както казах по-напред 5 месеца са мъртвило, следователно: 5 месеца=0х0$ tips=0.00$, т.е. остава само шомажа което е пак нищо.
Аватар
totev
Мнения: 1431
Регистриран на: Нед Авг 03, 2003 5:31 am
Местоположение: Кралството

Мнение от totev »

Хайде и аз да се изкажа по темата. Кебек сити съм го виждал и доста ми хареса, зеленичко и подредено. Не знам как е с работата, изглеждаше че има и нови кварталчета и някак си все едно живееш в парк а си в центъра на столицата. Само пак да уточня не съм ходил в града, минах на около 10 км от него, но все пак летях със самолет и не можех да кажа на пилота да завърти две кръгчета че да добия по-добра представа :wink:
Успех и там хора живеят, може пък на теб да ти провърви :beer:
...мразя мастика без айрян...
iskra
Мнения: 73
Регистриран на: Вто Апр 12, 2005 10:26 pm

Мнение от iskra »

Да дам и моите 2 цента по въпроса. От ника на жената, щото фелтфебелът отдавна ме е изгонил.

MFC е напълно прав - СРЕДНОСТАТИСТИЧЕСКИ. И жената е права, ама това субективно. Та средностатистически установяването в наше село е кошмар, който не всеки може и иска да изживее. Странното за мен е, че това е очевидно от втория ден, а на всички бивши съграждани им трябваха години за да го проумеят. ( за справка на интересуващите се са постингите на ivandi, bis, добричкитете и красивите, анито и т.н. от 2004-та ). Та средностатистически е нормално в един град с десет пъти по-малко население да е десет пъти по-трудно да се намери работа. Като се добави и местният манталитет става 20-пъти по-трудно. А ако се тупнеш тук и на френски знаеш само Bonjour ( моят и на някои познати случаите ) става 40+ пъти по-трудно. Това статистически.

Обаче ако статистически попаднеш в малкия процент ( т.е. имаш 99% късмет и 1% всичко останало :wink: ) нещата стоят по доста различен начин. Живееш в чист, красив и спокоен град без, улични банди и т.н. И не остаряваш в трафика. Даже изкарваш повече от лимита 35к на MFC. И не си безработен 5 месеца ако си в обслужващата сфера. Това поне е моята и на хората, които познавам реалност в този град/село. Така и не се запознах с добричките красивите и анитата, само се заяждахме по форумите.

Така че на всички, които се канят да се установят в наше село препоръчвам да си направят домашното ( а не като мен с главата напред ). Ако не говорите френски, не понасяте много стрес, и сте завършили славанска филология по-добре забравете за Квебек. Албърта е по-подходящо маясто. Там поне до преди кризата наемаха на работа ако дишаш.

Cheers :beer: :beer: :beer:
MFC
Мнения: 42
Регистриран на: Съб Юли 05, 2008 12:31 pm

Мнение от MFC »

На мен ми трябваше около седмица да разбера, че това не е моят град, че не е това заради което съм дошъл. Останах там 2 години, но защо едва ли трябва да го кометирам - това са смемейни работи :lol:

Аз също съм от онзи 1%, дори бях доста над лимита който споменах (съмнявам се че някой друг би напуснал подобна работа и заплащане) , но не бе мойто място там, затова и при първата удобна възможност си тръгнах.

Що се отнася до чистотата, имам доста резерви, особено когато духа южен вятър и донася всичката смрад от рафинерията на ултрамар (това в бас-вил малко по-трудно се усеща, но пък там амбианса е отвратителен).

Всъщност защо никой не говори за най-голямата лудница в северна америка, за просяците в бас-вил, за мизерията, за това как се редят на опашки за ядене пред черквите в същия този бас-вил, (това е града под лъскавия център).

Бих могъл да ви кажа какви хора ще срещнете в някои от клоновете на дежарден, когато изплащат социала.

Спирам за да не кажете, че се заяждам.

Една :beer: от мен за нео-кебекуата. (както ви нарича псевдокорифейката на българската общност у "Ваше село")

Поздрави
:beer:
Аватар
krimon
гугуле
Мнения: 7159
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 9:56 am
Местоположение: GMA

Мнение от krimon »

iskra написа:Ако не говорите френски, не понасяте много стрес, и сте завършили славанска филология по-добре забравете за Квебек. Албърта е по-подходящо място.
хех, и има голяма украинска общност :lol:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
pepino
Мнения: 133
Регистриран на: Пон Май 01, 2006 11:33 am
Местоположение: Edmonton, NW

Мнение от pepino »

На мен ми отне 1 седмица да разбера, ще това е моя град за живеене след като се пенсионирам живот и здраве. Ако имате късмет в Кебек, може и повече от 35 К да изкарвате там. Но въпроса не е в парите. А в качеството на живот. 35К там се равняват на 45 тук.
kurkuma
Мнения: 8
Регистриран на: Сря Юли 18, 2007 1:59 pm

Мнение от kurkuma »

Бяхме в Монреал 2г. идеално за новодошли и нелегална работа.Припомних си руския, поучих френски с китайци и малко арабски.Така се получава от публи сак и разнасяне на пици+допълнително учене по професията ми.Посетихме град Квебек в един студен ден -10 мисля че беше и след 40 минути престой решихме че се местим.Лятото се преместихме с помоща на една организация ПРОМИ и ми обещаха че ще ми намерят рбота.Е "уредиха" ме за 8.35$ чисти.Работих месец и се махнах.сам си намерих работа по професията ми/заварчик/,единствен имигрант съм в тази фирма.За една година се издигнах много и промениха заплатата от 19 на 33 чисто на година и продължавам да се издигам.Доста труд и квебекари преборих.Градът е идеален за децата ни.Не съжалявам за Монреал,просто там е голяма лудница и се отървах от руския и др.езици.Тук е мястото което ни устройва,освен ако не открием друго.Всеки сам избира къде да живее.
Публикувай отговор