Дата и час: Нед Яну 20, 2019 1:37 pm

Часовете са според зоната UTC - 5 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: Сря Окт 18, 2017 4:23 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 07, 2016 6:58 am
Мнения: 10
Здравейте,

Имам нужда от съвети! Първо да обясня моята ситуация.
Дойдох в Монреал преди 3 месеца с раб. виза, по програмата PEQ за период от 3г., понеже приятелката ми щеше да учи 3г в Ла Сал. Тази виза ми дава право на пълно работно време 40ч на седмица в периода на обучение на приятелката ми, т.е. 3г. Намерих си работа в една компания и вече 2 месеца работя там. Към края на нейното обучение, щяхме да имаме право да кандидатстваме за постоянно пребиваващи. Дотук добре :).
Предтои ми раздяла с приятелката ми, която ще се прибира у тях си (не и харесва тук и не може да се приспособи), което означава че аз губя визата си, след като тя напусне Канада. Имам нейното обещание да ме изчака, колкото е нужно за да направя всичко възможно да запазя правото си на работа и престой тук.
Та въпросът ми е: какво бихте ме посъветвали да направя оттук нататък? Какви начини има да се отърва от тази зависимост, която имам в момента към приятелката ми? Добра идея ли е да питам шефовете ми, дали могат да помогнат в случая? Добра идея ли е да плащам на някой от тези агенти за конслултации? Само да спомена, че ми харесва тук и ще направя всичко възможно, за да остана!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 18, 2017 5:45 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Мнения: 9377
Местоположение: Victoria, BC
milanelo написа:
Здравейте,

Имам нужда от съвети! Първо да обясня моята ситуация.
Дойдох в Монреал преди 3 месеца с раб. виза, по програмата PEQ за период от 3г., понеже приятелката ми щеше да учи 3г в Ла Сал. Тази виза ми дава право на пълно работно време 40ч на седмица в периода на обучение на приятелката ми, т.е. 3г. Намерих си работа в една компания и вече 2 месеца работя там. Към края на нейното обучение, щяхме да имаме право да кандидатстваме за постоянно пребиваващи. Дотук добре :).
Предтои ми раздяла с приятелката ми, която ще се прибира у тях си (не и харесва тук и не може да се приспособи), което означава че аз губя визата си, след като тя напусне Канада. Имам нейното обещание да ме изчака, колкото е нужно за да направя всичко възможно да запазя правото си на работа и престой тук.
Та въпросът ми е: какво бихте ме посъветвали да направя оттук нататък? Какви начини има да се отърва от тази зависимост, която имам в момента към приятелката ми? Добра идея ли е да питам шефовете ми, дали могат да помогнат в случая? Добра идея ли е да плащам на някой от тези агенти за конслултации? Само да спомена, че ми харесва тук и ще направя всичко възможно, за да остана!


Сефте чувам такъв казус. Лично аз не виждам нищо лошо да говориш с шефовете но вероятността да знаят нещо от практическа полза е нищожна. По-скоро ти трябва да прочетеш например относно алгоритъма за вадене на foreign worker виза и чак след това вече като си подкован да говориш с шефа. По моя интуитивна преценка, в най-добрия случай ще трябва да си идеш обратно в България за няколко месеца (ако системата с форин уъркър сработи) или за доста повечко, ако не сработи и трябва да чакаш за permanent resident. И в двата случая работенето на черно в Канада докато чакаш визата е СИЛНО НЕпрепоръчително, защото рискуваш да те отрежат завинаги. Да, може да се мандахерцаш като турист, но не може да рискуваш на черно. Имай предвид че не всеки работодател би се хванал да вади foreign worker виза. А дори и да има желание, е необходимо да са налице обективни условия.

_________________
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Сря Окт 18, 2017 6:03 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 07, 2016 6:58 am
Мнения: 10
Да, аз съм по тези нечуваните казуси винаги :). Благодаря за отговора, ще прочета това което препоръча. Връщането в БГ и изчакването не е проблем, важно е да се получи. Относно връщане в БГ и изчакване за перманент, това не е възможно, тъй като опцията за ''перманент резидент'' е възможна само в случай, че приятелката ми учи 5 семестъра (от 6). Тогава от университета щяха да и издадат документ (забравих как се казваше), с който имаме право да задействаме процедурата за ''ПР''.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Съб Окт 21, 2017 10:00 am 
Offline

Регистриран на: Вто Сеп 20, 2011 3:23 pm
Мнения: 128
Местоположение: Québec City
milanelo написа:
Да, аз съм по тези нечуваните казуси винаги :). Благодаря за отговора, ще прочета това което препоръча. Връщането в БГ и изчакването не е проблем, важно е да се получи. Относно връщане в БГ и изчакване за перманент, това не е възможно, тъй като опцията за ''перманент резидент'' е възможна само в случай, че приятелката ми учи 5 семестъра (от 6). Тогава от университета щяха да и издадат документ (забравих как се казваше), с който имаме право да задействаме процедурата за ''ПР''.


А варианта студент ? Разбира се таксите като чуждестранен такъв са солидни, но пък става по-бързо. В същност зависи колко си мотивиран да останеш и дали имаш финансовата вузможност да покриваш таксите като чуждестранен студент. Доколкото знам много черни пристигат тука като студенти, разбира се през държави, които им осигуряват ниски студентски такси чрез разни спогодби. Нашата държавица,ясно е, няма такива спогодби, но .. просто давам идея.
Успех!

_________________
DCS-Виена-23.05.2011г.
Акюзе-17.01.2012г.
Писмо изч. на интервю-15.06.2012г
CSQ-10.04.2013
Док.до Н.Скотия-07.05.2013г.
Баркодове-11.07.2013г.
Покана за медицински-04.09.2013г.
Визи - 02.10.2013г.

"Les courageux avancent, les peureux reculent!"


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 22, 2017 7:08 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 07, 2016 6:58 am
Мнения: 10
J&V написа:
milanelo написа:
Да, аз съм по тези нечуваните казуси винаги :). Благодаря за отговора, ще прочета това което препоръча. Връщането в БГ и изчакването не е проблем, важно е да се получи. Относно връщане в БГ и изчакване за перманент, това не е възможно, тъй като опцията за ''перманент резидент'' е възможна само в случай, че приятелката ми учи 5 семестъра (от 6). Тогава от университета щяха да и издадат документ (забравих как се казваше), с който имаме право да задействаме процедурата за ''ПР''.


А варианта студент ? Разбира се таксите като чуждестранен такъв са солидни, но пък става по-бързо. В същност зависи колко си мотивиран да останеш и дали имаш финансовата вузможност да покриваш таксите като чуждестранен студент. Доколкото знам много черни пристигат тука като студенти, разбира се през държави, които им осигуряват ниски студентски такси чрез разни спогодби. Нашата държавица,ясно е, няма такива спогодби, но .. просто давам идея.
Успех!


Честно казано не съм много по ученето, засега проверявам как стоят нещата за "Форейн уъркър", и евентуално да попитам там, където работя, дали могат да ми помогнат. Иначе брагодаря за отговора, но не мисля че това е вариянт за мен.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 22, 2017 8:46 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Мнения: 9377
Местоположение: Victoria, BC
Ти си знаеш най-добре кое е за тебе, но следното не го разбрах:

Цитат:
тъй като опцията за ''перманент резидент'' е възможна само в случай, че приятелката ми учи 5 семестъра


Защото на практика опцията ПР няма нищо общо с приятелката ти. Това е, казано на простоцарски - най-общия начин по който са дошли почти всички форумци.

_________________
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Нед Окт 22, 2017 10:37 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Чет Яну 18, 2007 5:16 pm
Мнения: 15400
Местоположение: Toronto Ontario
milanelo написа:
Здравейте,

Имам нужда от съвети! Първо да обясня моята ситуация.
Дойдох в Монреал преди 3 месеца с раб. виза, по програмата PEQ за период от 3г., понеже приятелката ми щеше да учи 3г в Ла Сал. Тази виза ми дава право на пълно работно време 40ч на седмица в периода на обучение на приятелката ми, т.е. 3г. Намерих си работа в една компания и вече 2 месеца работя там. Към края на нейното обучение, щяхме да имаме право да кандидатстваме за постоянно пребиваващи. Дотук добре :).
Предтои ми раздяла с приятелката ми, която ще се прибира у тях си (не и харесва тук и не може да се приспособи), което означава че аз губя визата си, след като тя напусне Канада. Имам нейното обещание да ме изчака, колкото е нужно за да направя всичко възможно да запазя правото си на работа и престой тук.
Та въпросът ми е: какво бихте ме посъветвали да направя оттук нататък? Какви начини има да се отърва от тази зависимост, която имам в момента към приятелката ми? Добра идея ли е да питам шефовете ми, дали могат да помогнат в случая? Добра идея ли е да плащам на някой от тези агенти за конслултации? Само да спомена, че ми харесва тук и ще направя всичко възможно, за да остана!


връщай се, и започвай със процедурата, това със чакането си губиш само времето

_________________
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2017 12:02 am 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 07, 2016 6:58 am
Мнения: 10
optics написа:
Ти си знаеш най-добре кое е за тебе, но следното не го разбрах:

Цитат:
тъй като опцията за ''перманент резидент'' е възможна само в случай, че приятелката ми учи 5 семестъра


Защото на практика опцията ПР няма нищо общо с приятелката ти. Това е, казано на простоцарски - най-общия начин по който са дошли почти всички форумци.


Ще се опитам да обясня по-добре :) . Програмата по която приятелката ми каздидатства се казва PEQ, тя кандидатства в Ласал, приеха я и имиграционните и дават 3г студентска виза с право на работа 20ч. на седмица, а аз като партньор взех работна виза за 3г с право на работа 40ч. на седмица. Тя е основния кандидатстващ, аз завися от нея, мислихме да караме така 2г. и половина и след като и дадат съответния документ от университета, тя да кандидатства за ПР и съответно аз да взема също, но уви...
Мисля да се консултирам с адвокат, за да получа информация и ще пиша какво е станало в крайна сметка.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2017 8:46 am 
Offline
Аватар

Регистриран на: Съб Яну 21, 2006 12:42 pm
Мнения: 6887
Местоположение: Calgary
Не знаех, че има визи, дето те "вързват" да стоиш и да учиш в Канада. Предполагам, че и имената ви фигурират в документа, така че не може лесно и бързо да я смениш с друга приятелка или приятел. Няма ли възможност просто да си "прекъсне" обучението за неопределено време? Адвокатите трябва наистина да знаят необходимите врътки.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2017 5:35 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 07, 2016 6:58 am
Мнения: 10
7George написа:
Не знаех, че има визи, дето те "вързват" да стоиш и да учиш в Канада. Предполагам, че и имената ви фигурират в документа, така че не може лесно и бързо да я смениш с друга приятелка или приятел. Няма ли възможност просто да си "прекъсне" обучението за неопределено време? Адвокатите трябва наистина да знаят необходимите врътки.


Има, има :) . Те просто си "вързват гащите" по този начин, защото иначе всеки ще запише в някой университет, ще изкара няколко месеца, взима ПР и е готов.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2017 7:30 pm 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Мнения: 9377
Местоположение: Victoria, BC
milanelo написа:
optics написа:
Ти си знаеш най-добре кое е за тебе, но следното не го разбрах:

Цитат:
тъй като опцията за ''перманент резидент'' е възможна само в случай, че приятелката ми учи 5 семестъра


Защото на практика опцията ПР няма нищо общо с приятелката ти. Това е, казано на простоцарски - най-общия начин по който са дошли почти всички форумци.


Ще се опитам да обясня по-добре :) . Програмата по която приятелката ми каздидатства се казва PEQ, тя кандидатства в Ласал, приеха я и имиграционните и дават 3г студентска виза с право на работа 20ч. на седмица, а аз като партньор взех работна виза за 3г с право на работа 40ч. на седмица. Тя е основния кандидатстващ, аз завися от нея, мислихме да караме така 2г. и половина и след като и дадат съответния документ от университета, тя да кандидатства за ПР и съответно аз да взема също, но уви...
Мисля да се консултирам с адвокат, за да получа информация и ще пиша какво е станало в крайна сметка.


Добре, но аз не виждам каква е връзката между това което сте правили досега и това което трябва да направиш оттук нататък. Както писах още първия път - в най-лошия случай си кандидатстваш за ПР започвайки отначало и чисто и просто само за себе си. Тоест опцията ПР зависи единствено от това как самият ти покриваш критериите за нея. ВЪЗМОЖНА Е и без приятелка и без учене. Сега разбираме ли се вече?

_________________
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2017 8:05 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 07, 2016 6:58 am
Мнения: 10
optics написа:
Добре, но аз не виждам каква е връзката между това което сте правили досега и това което трябва да направиш оттук нататък. Както писах още първия път - в най-лошия случай си кандидатстваш за ПР започвайки отначало и чисто и просто само за себе си. Тоест опцията ПР зависи единствено от това как самият ти покриваш критериите за нея. ВЪЗМОЖНА Е и без приятелка и без учене. Сега разбираме ли се вече?


Разбираме се :) , сам май нямам големи шансове, ама проверявам възможноста. Благодаря на всички за отговорите!


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Пон Окт 23, 2017 9:14 pm 
Offline

Регистриран на: Пет Ное 16, 2007 9:28 am
Мнения: 419
Местоположение: Toronto
Доколкото разбирам той има open work permit, който обаче е вързан за "обучението" на приятелката му. В момента в който тя прекъсне обучението си неговото разрешително също отива на кино. Според мен трябва да търси ново разрешително за работа при същия или нов работодател. След 3 години непрекъснато в Канада можеш да кандидатства за PR.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 24, 2017 12:15 am 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: Пет Юли 23, 2004 6:39 am
Мнения: 9377
Местоположение: Victoria, BC
def34 написа:
Доколкото разбирам той има open work permit, който обаче е вързан за "обучението" на приятелката му. В момента в който тя прекъсне обучението си неговото разрешително също отива на кино. Според мен трябва да търси ново разрешително за работа при същия или нов работодател. След 3 години непрекъснато в Канада можеш да кандидатства за PR.


Е нещо не ми се вързва. Как предлагаш да ги изкара тия 2 години и 9 месеца додето навърти 3 години?

_________________
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
МнениеПубликувано на: Вто Окт 24, 2017 12:21 am 
Offline

Регистриран на: Пон Ное 07, 2016 6:58 am
Мнения: 10
def34 написа:
Доколкото разбирам той има open work permit, който обаче е вързан за "обучението" на приятелката му. В момента в който тя прекъсне обучението си неговото разрешително също отива на кино.


Точно така.


Върнете се в началото
 Профил  
Отговори с цитат  
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часовете са според зоната UTC - 5 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения

Търсене:
Иди на:  
POWERED_BY
Преведено от: SEO блог на Йоан Арнаудов