Кацнахте, а сега на къде?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
vio
Мнения: 220
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2005 11:03 pm

Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от vio »

За тези, които са на старта и ще кацнат в Канада в следващите няколко месеца искам да задам един въпрос, който може би много от вас не смеят или просто не искат да си го зададат. Виж заглавието. Разбирам ентусиазмът, нервите и емоциите свързани с цялата процедура докато кацнете в "обетованата земя", но колкото по-рано знаете с какво ще се заемете от първите седмици и месеци тук, толкова по-лесно ще е адаптирането ви. Може би вече е имало подобни теми, но никога не е излишно да си зададете отново този въпрос - "а после на къде"? Сигурно много от вас вече имат някакви идеи с какво ще се заемат след уреждането на най-наложащото - квартира, документи, училища и детски градини...... Моята цел е да ви помогна, а не да ви дразня, затова ще помоля ако нямате какво да кажете по въпроса, по-добре да не спамите темата.

Мод: присъединявам се към молбата. Ако нямате какво полезно да кажете, въздържайте се, иначе отива в кофата. Също и без спорове и странични теми.

Може би много от вас ще искат да си потърсят работа по специалност, която вече са имали в БГ. Дали ще ви е необходимо приравняване на българските дипломи от министерството тук или можете да започнете работа с диплома от БГ? Мненията са колкото и хората пишещи тук. За ваша информация - приравняването на дипломата от министерството тук (говоря за Квебек) в момента отнема поне 1 календарна година. Най-често е дори по-дълго. За сравнение - в повечето университети в Монреал, можете да си подадете документите и на място да ви направят собствено приравняване в съответния университет, ако искате да запишете да учите нещо там. Не натрапвам мнение, но и нека сме на ясно, че не всички сме компютърни специалисти и една диплома от тук ще ви даде повече възможности за бъдещо развитие. Всичко разбира се е относително и трябва да си прецените дали да "загубите" малко време да учите, или искате веднага да "правите пари"!?

Някои може да приемат идването тук за втори шанс да се запишат да учат нещо, което в Бг е било трудно или не са ги приели преди време. Искам само да ви подчертая, че ако искате да започнете да учите нещо от септември 2014, краен срок за кандидатстване, т.е. подаване на необходимите документи, в повечето университети е 1 февруари 2014 - говоря за бакалавърска или магистърска програма. Има и много по-кратки програми, но за тях няма да говоря.

Ако вече имате някакво добро ниво на владеене на езиците, не се занимавайте с курсовете по френски,а се запишете да получите специалност и паралелно с това нивото на езикът който използвате ще се усъвършенства. За да не става твърде дълъг поста ми, само ще ви предложа ако имате конкретни въпроси за конкретен университет и/или програма в Монреал, можете да ми пишете на лични и да дискутираме това, кето ви интересува. Имам известен опит с академичната среда в Монреал и може би ще ви спестя малко време и усилия в случай, че решите да учите тук.

Поздрави и успех!
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Brossard

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от karelia79 »

Благодарности за чудесната идея! Дано тук се събере полезна информация за всички новоизлюпени емигранти. :y:
По повод забавянето на приравняването на дипломите - вариант е процедурата да се стартира още от България. Мисля, че и за детските градини има вариант да се кандидатства онлайн, макар че човек трябва да е сигурен къде отива...
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
vio
Мнения: 220
Регистриран на: Чет Сеп 08, 2005 11:03 pm

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от vio »

Специално за Кебек, за да си приравните дипломите трябва да изпратите оригиналите в министерството. Ако се загубят или забавят по-дълго, а вие междувременно решите да ги използвате някъде за работа или учене, няма да е много удобно ;)

За детските градини - миналата седмица в Туитър се появи снимка на две учителки с няколко деца във Вердън (квартал на Монреал). Нищо необичайно като изключим че учителките бяха "нинджи" - и двете бяха от главата до петите в чени чаршафи, като лицата им бяха изцяло покрити с изключение на очите. Съжалявам, че не мога да намеря снимката да ви я пусна за по-нагледно. :x

Трудно е човек да повярва с какъв контингент се срещаме тук, преди да сме го видели с очите си.

Отделно има детски градин на английски, където се изучава и иврит. Нищо лошо - още един език в повече. Малката подробност е, че това са основно градини за еврейската общност на хасидите и там други не вземат. Но няма да ви откажат директно, защото е дискриминационно. Мисля, че ако отидете на място да видите градините вие самите ще се откажете да запишете детото си там.

Но вие питайте какво ви трябва, а ние с каквото можем ще помагаме.
Аватар
Victualia
Мнения: 147
Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 5:18 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от Victualia »

Наистина страхотна идея! Много благодаря на инициатора vio за отличното попадение! Мен ме вълнуват много въпроси и обещавам скоро да се включа с конкретни размисли по основните теми - квартира (най-актуалният за мен в момента) - как и дали да сключим договор за наем от тук, училище за детето - колко време ще отнеме на един тийнейджър да "влезе в час" с материала, училище за мен - колеж - сертификат или пълен курс, коя диплома да приравня; работа (без нея за къде...) и така нататък. :)
DCS 25.10.2011
Визи 25.10.2013
Полет 25.08.2014

"Formal education will make you a living, self-education will make you a fortune...
Аватар
jasmin_veni
Мнения: 480
Регистриран на: Чет Юли 09, 2009 2:32 am
Местоположение: Sofia

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от jasmin_veni »

Ами супер е идеята :)Мен след няколко месеца се надявам да ме вълнува всичко свързано с градина, адаптация на детето.
Така че ще се чете :)
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно :)
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от balbi »

Късмет на темата! Добра идея наистина!
sahida
Мнения: 46
Регистриран на: Пет Юли 13, 2012 4:59 pm

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от sahida »

Здравейте,

С моето семейство сме от 1 месец в Монреал. Имам 2 деца, на които се опитвам да намеря детски градини. Оказа се,че никак не е лесно. Посетих лично някои т.нар. garderies familiales и се изумих от условията(в отрицателен смисъл), така че хора не предприемайте подобни начинания от БГ.
Едно е първите неща, които ме шокира е цената на хляба :o Повечето семейства си имат машини и сами си го приготвят.После видяхме,че да имаш кола( каквато и трошка да е )си е доста скъпо удоволствие. Много важно нещо( поне за нас беше), че имаше кой да ни посрещне и да ни помогне с дела или съвети през първите дни. Интернет, телефон и телевизия също не е много лесно да си избереш най-вече заради цените. По принцип компанията предпочита да извърши поне 2 от изброените услуги.
Евалюирането на дипломите може и от България да си го направите, но при условие,че преводите на дипломите са направени от университетите, в които сте завършили.
Съветвам да си вземете повече от посочената в декларацията сума пари.
Наистина адаптацията не е лесна и отнема време, но човек като знае какво иска от живота ще му е поне една идея по-лесно.
Ние сме хора, пътували и живели в чужбина, но не мога да отрека че не ни е лесно в момента. Надяваме се с времето да се убедим,че сме направили правилният избор установявайки се точно в Монреал, Канада,но това само времето ще го покаже.
Ако някой иска да пита нещо конкретно, не се колебайте. :)
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от balbi »

sahida написа: Евалюирането на дипломите може и от България да си го направите, но при условие,че преводите на дипломите са направени от университетите, в които сте завършили.
Бихте ли уточнили какво имате предвид с превод на дипломите от университета, в който е завършил човека?
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от Bistra »

И аз това не го разбрах. Евалюирането на дипломите не може да се направи в България. Тук си има компетентни организации, които се занимават точно с това. За архитекти например - Canadian Architectual Certification Board.
Струва немалко пари. Преводът също изискват да е направен от сертифициран за Канада преводач или ако има от друг, задължително се заверява от такъв.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
sahida
Мнения: 46
Регистриран на: Пет Юли 13, 2012 4:59 pm

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от sahida »

Евалюацията се прави задължително в Канада, но идеята ми беше,че документите могат да се изпратят от България(имам познати,които така направиха),за да не се губи време. На мен в MICC ми обясниха,че ако дипломите са преведени от университета, който ги е издал значи са ок и може директно да се пращат за евалюация.На мен на времето когато си вадех академична справка от университета ме попитаха дали не искам да ми я преведат на френски понеже ми трябваше за Ф-я. Ако не бях отказала, сега нямаше да плащам за превод. Ако обаче преводите са направени на друго място( както е в почти всички случаи) тогава се дават на преводач,който е член на ордера за преводачи в Канада, за да сложи печат, с който удостоверява че преводите отговарят на оригинала.
Друго, което не знаех е,че не евалюират професионални квалификации, а само дипломи. Поради тази причина ще приложа академичната справка освен дипломите.
Дано се получи :$
Аватар
Bistra
Напуснал форума
Мнения: 8801
Регистриран на: Сря Яну 19, 2011 12:19 pm
Местоположение: Rive-Sud de Montréal

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от Bistra »

Не съм много сигурна дали тази схема с изпращането от България работи. Ама щом са ви казали? Дано да са ви казали от съответната правителствена служба, щото ако ви е казала някоя приятелка, аз лично не бих се доверила.
Обикновено изпращането на документите е съпроводено с попълването на формуляр. Плаща се и такса за разглеждане. Ум не ми побира как това може да се случи от България, ама вие вероятно си знаете. Успех! И много е важно да мерите до 3 пъти преди да режете, щото така се спестява, време, нерви и средства най-вече.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
balbi
Мнения: 2847
Регистриран на: Чет Авг 28, 2003 6:32 am
Местоположение: Sibir

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от balbi »

Bistra написа:Не съм много сигурна дали тази схема с изпращането от България работи. Ама щом са ви казали? Дано да са ви казали от съответната правителствена служба, щото ако ви е казала някоя приятелка, аз лично не бих се доверила.
Обикновено изпращането на документите е съпроводено с попълването на формуляр. Плаща се и такса за разглеждане. Ум не ми побира как това може да се случи от България, ама вие вероятно си знаете. Успех! И много е важно да мерите до 3 пъти преди да режете, щото така се спестява, време, нерви и средства най-вече.
:y:
Не знам дали не е нужен адрес тук?
Аватар
Victualia
Мнения: 147
Регистриран на: Пон Яну 17, 2011 5:18 pm
Местоположение: Montreal
Обратна връзка:

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от Victualia »

Аз мога да споделя какво ми каза моят персонален агент от курса по интеграция, който изкарах по интернет през лятото. Той настоятелно ме помоли още от България да си подам дипломата за евалюация. И понеже винаги искаше обратна връзка по задачите, които ми поставя, трябваше да се аргументирам защо не предприемам тази стъпка от БГ. Основният ми довод беше, че искам дипломата ми да бъде преведена от преводач, член на ордера на преводачите в Квебек, т.е. мога да действам по въпроса само от там. Този мой довод беше приет и не дискутирахме повече.
DCS 25.10.2011
Визи 25.10.2013
Полет 25.08.2014

"Formal education will make you a living, self-education will make you a fortune...
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Brossard

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от karelia79 »

Bistra написа:Не съм много сигурна дали тази схема с изпращането от България работи. Ама щом са ви казали? Дано да са ви казали от съответната правителствена служба, щото ако ви е казала някоя приятелка, аз лично не бих се доверила.
Обикновено изпращането на документите е съпроводено с попълването на формуляр. Плаща се и такса за разглеждане. Ум не ми побира как това може да се случи от България, ама вие вероятно си знаете. Успех! И много е важно да мерите до 3 пъти преди да режете, щото така се спестява, време, нерви и средства най-вече.
Вариантът е да се изпратят на български превод, който е член на ордера в Канада и съответно той придвижва документите срещу съответната цена. Има човек от форума, който в момента си ги евалюира, така че ако реши - ще сподели повече за това. Основният риск за мен е в това, че иследва да изпратим оригиналните си дипломи в Канада на човек, който все пак не познаваме лично.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
borkoo
последно предупреждение за БАН
Мнения: 166
Регистриран на: Пет Сеп 16, 2011 1:35 am
Местоположение: Montreal

Re: Кацнахте, а сега на къде?

Мнение от borkoo »

sahida

Сори ама не мога да вдяна едно нещо в поста ти.За какво си недоволна от цените в Монреал?Нали си живяла в чужбина,там хляба по 80 стотинки ли беше?Ами евтин хляб има в Доларамата за 1,25$ върви и си купи.А за колите направо ме уби.От цяла Канада поддръжката на автомобил е най-евтина точно в провинция Кебек.Кое му е скъпото щото не цитираш цифри.Застраховката на едно лице е 12-30$ в зависимост от компанията.Аз лично плащам 12$ на месец.Е има и дебелец,но както си го намериш.Номерата на колата в Монреал струват 318$ на година.И толкова!Тва скъпо ли му викаш?Ами може би знаеш,че хората тук работят,минималната заплата е 10,15$ на час.Работа колкото щеш,който не го мързи без работа не е останал пък било то и със слаб френски.Виждам,че си тук от месец и може би ти е простено с тези разсъждения,но не настройвай бъдещите канадци така защото ще се убедиш само след няколко месеца,че тука не е рай,но става за живеене въпреки всичките им простотии на кебекарите.Да,имат кофти детски градини за тва съм съгласен,администрацията им е калпава,пътищата поразбити,улиците малко мръснички и т.н.Обаче няма такава държава дето да ти нариват социални помощи да ти плащат обучението за език,за колеж и да плащаш по 7$ на ден за детска градина.Та такива ти ми работи.Успешна адаптация от мен!
Публикувай отговор