Що за животно е това IELTS и как протича.

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
electrified
Мнения: 168
Регистриран на: Съб Юли 23, 2011 4:32 am
Местоположение: Варна

Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от electrified »

Заради новите изисквания в сила от 05.12.2011 реших да пусна тая тема за тези на които ще им трябва.
Лично аз не съм се явявал, просто в друг форум намерих мнение и просто го копирах
ето линк към оригинала:

http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/ ... n/0/page/0

пост-а е от 2008-ма, но едва ли има някакви драстични промени. Ако някой има по-прясна информация да добавя.

Лично за мен най-трудната част е Есе-то. Не само заради това че трябва да можеш да пишеш или заради богатия речник, който ти е нужен. За разлика от българския език, където в общи линии есето е лесна работа, в английския език писането на есе е най-сложния елемент, който може да ти се падне на изпит. Там си има правила за частите от които се състой, структурата и броя на думите в него.
Приятелю, аз съм се явявал 2 пъти и все над 6 изкарвам. Не знам как си се мъчил и учил, но звучи сякаш или не запомняш нищо, или си голяма паника.

Жена ми предложи да опиша какво беше моето приключение да взема IELTS теста, та ето ме... явявах се два пъти, защото исках по-висока оценка след първият път, но определено подготовката е много важна.

1-вия път:
Ходих на уроци при учител, с който разговарях само на английски и решавах задачки като от теста, писах есета и общо взето по-активно се интересувахме какво представлява теста и какво трябва да се подготви човек, за да изкара желаният резултат.

В полза е ако имаш предходен опит с езика. В къщи гледам видео по интернет само на английски и чета много текстове пак само на английски (и двете нямат нищо общо с теста, освен езика). Ако ще държиш академичния тест, той е по-сложен и трябва по-добра подготовка.

Първо ми бе разговорният модул, но той може да е както преди останалите, така и след. Та... и двата пъти бях при различен изпитващ. И двамата бяха много спокойни и точни, но първият ме предразположи, защото бе по приказлив. За да си спокоен по време на тази част трябва да си говорил с много добър англоговорящ, само на английски, поне по час на ден за около седмица-две преди изпита, т.е. трябва да имаш пресен опит. Като приключиш с разговорите, то трябва да се чувстваш уверен инак може да си глътнеш граматиката, както се казва.

Изпита протича така: питат те за името и ти искат личната карта. После те питат няколко общи въпроса, предимно за теб. По всяко време можеш да завъртиш нещата както си искаш! Можеш свободно да си измисляш или да лъжеш - целта на изпита е не да казваш факти или достоверни работи, а да видят как си формулираш речта и как съставяш изречения, и се изразяваш. След свободната реч иде момента да говориш по дадена тема - дават ти листче с темата и под нея някои ключови точки, по които да се водиш и да засегнеш. Можеш да си напишеш на лист някои ключови думи, които да ти напомнят за какво ще говориш. Ако имаш в миналото си ситуация, близка до темата, то най-лесно ще си формулираш потока на мисълта. Например може да се падне тема "Какво мислите за старите сгради в големите и малки градове?" и насоки: интересна сграда-музей в голям град, туристическата натура на тези обекти и каква е стойността им според вас за съответния град. Ако като малък си ходил в някой природо-научен музей, то може да се говори какво има в него и какво привлича хората към него. Ако нямаш личен опит, то можеш да си измислиш какво ли не. Да речем - наскоро си бил на почивка в Трявна, където има много стари, запазени сгради и много туристи предпочитат да се настанят в къща отколкото в хотел. Такива глупости.

Изпитващият ти засича време, но е пре-достатъчно да се помисли и да си изкажеш мисълта. Когато си готов с това се води диалог по темата от въпроса и някои от твоите отговори. Общо взето каквото си приказвал ще повлияе на тази финална част.

Следващите три модула са в друг ден и са един след друг без паузи, освен за тоалетна, но това не спира теста!

Следва модула за слушане. Пускат ти от CD player запис, по който се отговаря в тестови листи. Преди пускане на cd-то питат всички дали се чува добре и усилват ако е нужно. Ако в залата сте 40-тина или повече хора, то може да искат някои в краищата на залата да се усили. Аз и при двата пъти си бях добре. Не можеш да се местиш нито преди, нито по време на изпита. На края на този модул ти дават 10 минути да си впишеш отговорите от единият лист в официалният тестов документ. При този модул всички отговори са важни, защото дори и грешни те не носят отрицателни точки, а само верните се взимат предвид. Тоест ако отговориш правилно на 70% от въпросите, ще имаш 6 или 7 на модула. Общо взето тук не бях много силен при първият ми опит и въпреки това изкарах 6.

Вторият модул за деня е четене. Дават ти май 60 минути, в които имаш няколко части, в които има към 5-6 въпроса. Те са разпределени по сложност - в началото са по-лесни, а в края по-трудни. Аз ги разглеждам - какви са им темите и какво съдържат. Всичко това го правя отгоре, отгоре, в началото, и си отбелязвам на листите кога трябва да приключа дадената част, и кога трябва да започна седващата. Въпросите, които изискват търсене на отговора в текст, са подредени спрямо абзаците в текста. Тоест въпрос в края, поначало има отговор в края на самият текст. Мен най-субективни си ми бяха и си остават въпросите с отговор - истина, лъжа и не е даден отговор! Те изискват някакво странно мислене, което аз не притежавам, но явно успешно налучквам, защото и двата пъти имах на този модул 6.5.

За последният модул - писане, трябва най-сериозна подготовка според мен. Онлайн съм намирал някакви смешни тестове, които изискват да пишеш всички думи точно както са изписани, без никаква свобода на текста. Та...
пишеш есета на най-разнообразни теми. Научаваш се колко време ти отнема за да напълниш бързо (за 30-40 минути) 2 страници. Думите ти трябва да покриват даден минимум, така че от време на време можеш да си ги броиш и да си записваш мъничка цифричка до абзаца, за да знаеш до къде си го докарал.

Общо взето, аз се водя по следния принцип: мисля 5 минути как да си оформя темата в отговор на зададения проблем. Оформям си мнението и какви ще са точките по които ще пиша. Пиша въведение, описващо проблема генерално и точките, по които ще пиша в 2-3 изречения. Описвам всяка точка с 5-10 изречения поне, като гледам да говоря много общо и да не изказвам точни сведения, които да трябва да подкрепям с цитати или доказателства. В повечето случаи може да се изберат две точки - за и против дадения проблем. Да речем ако темата е: "Дали е правилно да се забрани тютюнопушенето в обществените заведения и в компаниите?" може да се пише примерно за личното мнение кои случаи са за забраната и кои против, като в заключение да се опише и личното мнение, базирайки се на описаните точки преди това. Това поне е моят подход към есетата .

Преди есето, забравих, трябва да се отделят не повече от 20 минути, защото целия писмен тест е 60 минути. Тези 20 минути са за писане на писмо, което да информира даден индивид/организация за създал се проблем. Поне при мен и в двата случая бе така. Първият път не помня, но вторият ми път бе "Съседите над вашата квартира вдигат шум! Напишете писмо до хазяина." или нещо от този род. Описах какво ме притеснява, и че моля учтиво да се направи нещо по въпроса. Тук трябва да се разпъват лукуми, за да се покрие пак минимума думи.

Аз и в двете лирически отклонения си развинтвам фантазията и гледам равномерно да прилагам и някоя по-сложна дума или словосъчетание, като то не остава "само", зобиколено от прост английски текст!

Тъй като аз трябваше да изкарам минимум 7 като обща оценка, а на първият изпит/опит получих 6.5, се явявах втори път.

2-ри път:
Малко ми куцаше разговорният модул, защото изобщо не бях се подготвил преди това, но съумях да измисля какво да говоря и се постарах да вкарам някои по-сложни изречения, за да си повиша резултата.

Наблегнах на слушането, защото предният път там бях с най-нисък резултат. Слушах нон-стоп от разни примерни или стари тестови записи, които могат лесно да се намерят в интернет (предимно по руски сайтове) (аз бях най-доволен от Cambridge Practice Tests for IELTS 6 (2007)). Слушах на iPod-a където и да ходех, дори и понякога да не се вслушвах какво приказват...

Четенето ми е отлично, поне за мен, но изисква доста логическо мислене при отговорите на въпросите, което пък се постига с повечко практика.

Есета почти не писах, защото от предходният път заучих как да разсъждавам над темата, по която трябва да се пише и как да си разпределям времето.

Пак не успях да си докарам желаната седмица, но пък открихме, че има друг щат, който не изисква такъв висок резултат... старият ни избор за щат си бяха променили изискванията като цяло и съвсем ни дръпнаха шалтера. Та за финал - намери си и си изтегли "IELTS Secrets. Your Key to IELTS Success (2002)", нищо че е старо, вътре има доста добри съвети и важни напътствия, които, лично на мен ми помогнаха.
Никога няма да ни стигат парите, да сме достатъчно умни и да имаме достатъчно памет в цифровия фотоапарат.


http://immigration2quebec.blogspot.com
Аватар
Koko
Мнения: 8032
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:47 pm

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от Koko »

electrified написа:Заради новите изисквания в сила от 05.12.2011 реших да пусна тая тема за тези на които ще им трябва.
....
В под-форума за федералната процедура има няколко различни теми за ИЕЛЦ - как да се подготвя човек, как протича, къде се провежда и т.н.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Вик
Мнения: 122
Регистриран на: Чет Апр 28, 2011 9:49 am

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от Вик »

Koko написа:
electrified написа:Заради новите изисквания в сила от 05.12.2011 реших да пусна тая тема за тези на които ще им трябва.
....
В под-форума за федералната процедура има няколко различни теми за ИЕЛЦ - как да се подпогтвя човек, как протича, къде се провежда и т.н.

Вярно , тама има няколко теми , но не е лошо да има и в под-форума за Квебек, защото е очевидно , че IELTS ще стане част от
премеждията по пътя за визите на желаещите да емигрират в Квебек.
IELTS се провежда в две разновидности - General Training modul и Academic modul.
Състои се от четири секции
1. Слушане
2. Четене
3. Писмена секция
4. Секция говорене
При Академичният модул секциите "четене" и "писмена секция" са с по-висока трудност от тези при General.
Другите секции са с еднаква сложност.
Оценките за всяка секция са от 1 до 9
http://www.canadavisa.com/ielts/free-pr ... tests.html"

В този линк има IELTS калкулатор, който показва при колко правилни отговора каква е оценката.
В следващта таблица има точки които всяка от секциите ви носи, но се отнася само за федералната процедура.
Както вече стана ясно от промените в гида, провинция Квебек има по-високи изисквания за английски.
Вече писах в дрруга тема, това за мен е несериозно в провинция с първи официален език френски
да имат по-високи изисквания за английски от англоговорящите провинции.
Аватар
milly
Мнения: 376
Регистриран на: Нед Авг 07, 2011 5:11 pm

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от milly »

IELTS също ли важеше 2 години
днес си видях сертификата и ако това, което си мисля е вярно, значи сертификатът ми е изтекъл на 26/09/2011 г. :@
Ce n'est pas en écoutant qqn parler que l'on évolue. C'est en agissant et en vivant des expériences.
inn4o
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 01, 2010 4:00 pm
Местоположение: Montreal, Canada

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от inn4o »

milly написа:IELTS също ли важеше 2 години
днес си видях сертификата и ако това, което си мисля е вярно, значи сертификатът ми е изтекъл на 26/09/2011 г. :@
IELTS scores have a recommended two year validity period.

http://www.ielts.org/institutions/insti ... cores.aspx"
И накрая, не годините в живота ви се броят, а живота в годините ви.
Аватар
electrified
Мнения: 168
Регистриран на: Съб Юли 23, 2011 4:32 am
Местоположение: Варна

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от electrified »

Ако някой знае и добри учители, специализирани в подготовката за тоя изпит да казва. Мен конкретно във Варна ме интересува.
Никога няма да ни стигат парите, да сме достатъчно умни и да имаме достатъчно памет в цифровия фотоапарат.


http://immigration2quebec.blogspot.com
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Brossard

IELTS

Мнение от karelia79 »

Във връзка с новите изисквания за доказване нива на езиците, отварям тази тема. Моля всеки, който би могъл да даде някаква полезна информация относно IELTS да пише. Тоест много труден ли е изпита, има ли известен паралел с ДЕЛФ-а за френски език? Колко време интензивно подготовка е средно необходимо, за да се изкарат свестни резултати?

Бележка от модератора:
Тази тема, в която прехвърлих твоята "IELTS", се намираше на следващата страница.
Ползвайте функцията "търсене" във форума при необходимост.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Brossard

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от karelia79 »

Благодаря на модератора. :y: За съжаление видях темата, след като бях отворила нова.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Brossard

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от karelia79 »

electrified написа:Ако някой знае и добри учители, специализирани в подготовката за тоя изпит да казва. Мен конкретно във Варна ме интересува.
Доколкото разбрах от приятели, най-добре било да се кара курс в Британски съвет, понеже те провеждали изпита и оценявали. Ама като гледам цените, хич не лъжат. Вие с английска гимназия ли сте или ...?
Ето тук ще започва група за подогтовка: http://orangehousevarna.com/%d0%bd%d0%b ... %bf%d0%b0/" Някой има ли мнение за този учебен център? :?:
Тук ми се вижда добър вариант за подготовка: http://englishacademybg.com/bg-prices_varna.php" Особено ако се комбинира курс по общ английски с курс за подготовка за Йелтс.
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Misho76
Изгонен от форума
Мнения: 485
Регистриран на: Пет Авг 19, 2011 10:38 am

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от Misho76 »

karelia79 Ами ние сме с IELTS ,както знаеш и писах 6-и месец сме без акюзе.Аз лично поне на този етап не виждам това да е ускорило процедурата ни по някакъв начин.
Подготовката ни отне към 6 месеца до явяването.Ходехме на курс 2 пъти седмично.Ако трябва да съм откровен най-трудно на самият изпит се оказа секцията с четенето.Просто се случиха кофти текстове и малко времето не достигна там.Бяха прекалено дълги.Ключът за изпита е тренировка за време. :y:
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
Аватар
karelia79
Мнения: 905
Регистриран на: Пет Мар 18, 2011 4:23 pm
Местоположение: Brossard

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от karelia79 »

Мишо, знам че това не е гаранция, но все пак е нещо... А и предвид последните пбликации в тази връзка мисля, че все пак превес ще имат кандидатурите с приложени резултати от тестове в сравнение с тези без.
Като казваш 6 месеца подготовка - вие от какво ниво стартирахте, тоест със завършена английска гимназия ли сте или...? Какъв резлутат изкарахте?
Seul on peut aller plus vite, mais ensemble on peut aller plus loin.
Полет - 16.06.2014 г.
Аватар
electrified
Мнения: 168
Регистриран на: Съб Юли 23, 2011 4:32 am
Местоположение: Варна

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от electrified »

Да Мишо я разкажи.
Някой има ли информация за The Orange House във Варна? Записах се там и сега чакам да се сформира група за IELTS. Мисля май месец да го взимам.
Тъпото е че сертификата от тоя изпит важи само 2 години. А мисля че SAT беше доживот.
Никога няма да ни стигат парите, да сме достатъчно умни и да имаме достатъчно памет в цифровия фотоапарат.


http://immigration2quebec.blogspot.com
pavelyankov
Напуснал форума
Мнения: 903
Регистриран на: Пет Авг 14, 2009 8:29 am
Местоположение: varna

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от pavelyankov »

electrified написа:Да Мишо я разкажи.
Някой има ли информация за The Orange House във Варна? Записах се там и сега чакам да се сформира група за IELTS. Мисля май месец да го взимам.
Тъпото е че сертификата от тоя изпит важи само 2 години. А мисля че SAT беше доживот.
Ние изкарахме един курс там през лятото. Преподавателите са англичани. Нашия курс го водеше едно младо момче, фен на футбола и единствената дума на български, която знаеше е "топката". Не останахме много доволни.
Ако ще ви подготвя Филип, може би ще останете доволни - мисля, че той е доста обигран като преподавател.
Успех :y:
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
Аватар
electrified
Мнения: 168
Регистриран на: Съб Юли 23, 2011 4:32 am
Местоположение: Варна

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от electrified »

pavelyankov написа:
electrified написа:Да Мишо я разкажи.
Някой има ли информация за The Orange House във Варна? Записах се там и сега чакам да се сформира група за IELTS. Мисля май месец да го взимам.
Тъпото е че сертификата от тоя изпит важи само 2 години. А мисля че SAT беше доживот.
Ние изкарахме един курс там през лятото. Преподавателите са англичани. Нашия курс го водеше едно младо момче, фен на футбола и единствената дума на български, която знаеше е "топката". Не останахме много доволни.
Ако ще ви подготвя Филип, може би ще останете доволни - мисля, че той е доста обигран като преподавател.
Успех :y:
Ами аз като отидох там говорих с едно момче дето е нещо като рецепционист-офис-асистент, българин. Той ми кза че имало двама преподаватели мъж и жена американец и англичанка(или обратното). Аз искам да не откривам топлата вода. Искам някой който е наясно с изпита и да прави специализирана подготовка. Аз английския си го знам - стига да не е някакво строго специфично ниво - примерно ядрена физика. Говоря си свободно даже мисля на английски. Като българския ми е - нещо го знам че е така и е правилно, но не мога да ти го обясня граматично защо е така. Просто не искам да си губя времето да уча наново някакви неща дето ги знам и няма да са ми от полза за този изпит.
Никога няма да ни стигат парите, да сме достатъчно умни и да имаме достатъчно памет в цифровия фотоапарат.


http://immigration2quebec.blogspot.com
inn4o
Мнения: 102
Регистриран на: Чет Юли 01, 2010 4:00 pm
Местоположение: Montreal, Canada

Re: Що за животно е това IELTS и как протича.

Мнение от inn4o »

electrified написа:
pavelyankov написа:
electrified написа:Да Мишо я разкажи.
Някой има ли информация за The Orange House във Варна? Записах се там и сега чакам да се сформира група за IELTS. Мисля май месец да го взимам.
Тъпото е че сертификата от тоя изпит важи само 2 години. А мисля че SAT беше доживот.
Ние изкарахме един курс там през лятото. Преподавателите са англичани. Нашия курс го водеше едно младо момче, фен на футбола и единствената дума на български, която знаеше е "топката". Не останахме много доволни.
Ако ще ви подготвя Филип, може би ще останете доволни - мисля, че той е доста обигран като преподавател.
Успех :y:
Ами аз като отидох там говорих с едно момче дето е нещо като рецепционист-офис-асистент, българин. Той ми кза че имало двама преподаватели мъж и жена американец и англичанка(или обратното). Аз искам да не откривам топлата вода. Искам някой който е наясно с изпита и да прави специализирана подготовка. Аз английския си го знам - стига да не е някакво строго специфично ниво - примерно ядрена физика. Говоря си свободно даже мисля на английски. Като българския ми е - нещо го знам че е така и е правилно, но не мога да ти го обясня граматично защо е така. Просто не искам да си губя времето да уча наново някакви неща дето ги знам и няма да са ми от полза за този изпит.
Защо тогава не пробваш да се поготвиш самостоятелно?
Аз съм с езикова гимназия-англ.език.Преди да подам документите се явих на IELTS.Преди теста ходих на курс във фондация "Св.Св, Кирил и Методий" в София.Като цяло съм доволна.На самия курс не те учат на езика-предполага се, че вече го знаеш.На седмица правехме по 3 примерни изпита и коментирахме грешките, които допускаме.Учителя наблягаше на някои тънкости (tips) - най-вече в четенето , което се оказа най-големия препъни камък в моя случай :lol:
Аз бях тооолкова спокойна за тази секция, защото съм изчела, без да се изхвърлям, стотици книги на английски и чета сравнително бързо...но... тук този изпит си има една тънкост наречена skimming the text-как да търсиш ключови думи в текста и как да намираш отговора по-бързо.
Та така де...направих голямо лирично отклонение :tmi:
Мисълта ми е, че ако си с добро ниво на езика и можеш да си налегнеш парцалите без някой да ти стои на главата, можеш да се подготвиш сам.Моята най-голяма подготовка беше след курса.
Ето сайтовете, които ползвах:
http://www.ielts-exam.net/"
http://www.ielts-exam.net/index.php?opt ... &Itemid=64"
http://www.canadavisa.com/ielts/free-pr ... tests.html"
http://www.ielts.org/test_takers_inform ... ample.aspx"
http://www.testpreppractice.net/IELTS/F ... Tests.aspx"

Ето за тънкостите на теста:
http://www.examenglish.com/IELTS/index. ... 3wod_zDc-A"
http://www.ipassielts.com/ielts_trainin ... e/reading/"
http://www.askynz.com/ielts/preparation.htm"

В data.bg имаше материали за теста (скоро не съм проверявала)
Мое мнение:
за писането на есе е по-добре да погледнеш първо какво пише в нета за писането на есе за TOEFL.
Тъй като е доста по-популярен тест от IELTS инфото за него е много повече.
Аз съм ходила на мнооого такива изпити и мога да ти кажа от опит, че в писането на есетата дори и да си Хемигуей, ако не спазваш правилата за структуриране на есе изгаряш с много :!:
Слушането и говоренето вече са въпрос въпрос на тренинг.Аз най-бях притеснена за говоренето, защото отдавна не бях говорила с някой на англ., но то беше най-лесно и приятно.Изпитващия беше много симпатичен и стана разговора с него :D
Ако има нещо-питай ;)
И накрая, не годините в живота ви се броят, а живота в годините ви.
Публикувай отговор