Удостоверяване на трудов стаж.
Удостоверяване на трудов стаж.
Имам трудов стаж по специалността ми, преди 1997г, като за времето през което съм работила работодателя не ми е плащал осигуровки, т.е. няма как да го докажа официално с документ от НОИ. Освен това при единия от работодателите ми съм работила 1,5 год. а съм осигурявана 5м. При другия имам един граждански договор по който няма внасяни осигуровки и на него не е посочен срок на действие. Какви документие да поискам в този случай от работодателите си? Удостоверение заверено с фирмен печат и входящ номер, че съм работила за съответния период ще ми свърши ли работа? Трябва ли да искам в този случай и препоръка, в която да са описани задълженията ми? Благодаря предварително за отговорите!
25.01.10 - изпратени DCS (DPD)
02.03.10 - accusé de réception /изпратено на 26.02.10/
25.03.10 - TCFQ (25.04-B1/C1)
22.05.10 - поискани ниво по англ, ориг сертификат за TCFQ и док за стаж
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
Re: Удостоверяване на трудов стаж.
първо, че ти трябва стажа 5 години назад, т.е ако сега пускаш документите, броиш стажа от септ.2004. Въобще не те бърка стажа преди това.
Относно стажа и документите: ако го нямаш нанесен в тр.книжка (което при гражд.дог. няма как да стане), най-добре поискай от работодателя си УП-2 и УП-3. В тези документи е описан точно стажа, както са те осигурявали в НОИ. Ще ги преведеш на френски и готово
Относно стажа и документите: ако го нямаш нанесен в тр.книжка (което при гражд.дог. няма как да стане), най-добре поискай от работодателя си УП-2 и УП-3. В тези документи е описан точно стажа, както са те осигурявали в НОИ. Ще ги преведеш на френски и готово
... САЩ или Канада? 
Решено е - USA, идвамееее!
Летим на 17 март 2011
Las Vegas, пази се!!!

НАПРАВИХМЕ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР! Тук все повече ни харесва!!!
http://www.youtube.com/watch?v=YqlQS5CC" onclick="window.open(this.href);return false; ... r_embedded

Решено е - USA, идвамееее!
Летим на 17 март 2011
Las Vegas, пази се!!!

НАПРАВИХМЕ ПРАВИЛНИЯ ИЗБОР! Тук все повече ни харесва!!!
http://www.youtube.com/watch?v=YqlQS5CC" onclick="window.open(this.href);return false; ... r_embedded
Там е проблема, че в случая с гражданския договор не съм осигурявана
А това е стаж по специалността ми. В другия случай също трябва да докажа 1 година. УП-3 за осигуреното време ще ми издадат. Въпроса е какъв документ ще ми признаят? Някъде четох, че много не признавали служебни бележки,в случая не виждам какво друго, и че ако е неплатен стажа също не се признава. Стажа ми след 2004г е в сфера различна от образованието ми.

28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
След като нямаш стаж по професията, визирана в дипломата ти през последните 5 г. преди датата на подаване на молбата за селекция, то не отговаряш на условията за получаване на допълнителни точки за търсена област на образованието. И няма никакъв смисъл да доказваш стаж по специалността извън този период.
Също така не смесвайте понятията "трудов стаж" и "осигурителен стаж". Тези две понятия макар и неразривно свързани все пак са различни неща. В смисъл, че трудовият стаж си е трудов стаж независимо дали работодателят ти в внасял необходимите осигурителни вноски докато си работила за него. Просто платените осигурителни вноски дават възможност да се докаже определен трудов стаж и чрез удостоверение от НОИ за хората, които по някакви причини не могат да покажат трудова книжка или какъвто и да е друг документ удостоверяващ трудов стаж през даденият период. Удостоверението от НОИ се изисква от имиграционните и в случаи на някакви съмнения относно валидността на представените докузателства за стажа, нещо като презастраховка.
Също така не смесвайте понятията "трудов стаж" и "осигурителен стаж". Тези две понятия макар и неразривно свързани все пак са различни неща. В смисъл, че трудовият стаж си е трудов стаж независимо дали работодателят ти в внасял необходимите осигурителни вноски докато си работила за него. Просто платените осигурителни вноски дават възможност да се докаже определен трудов стаж и чрез удостоверение от НОИ за хората, които по някакви причини не могат да покажат трудова книжка или какъвто и да е друг документ удостоверяващ трудов стаж през даденият период. Удостоверението от НОИ се изисква от имиграционните и в случаи на някакви съмнения относно валидността на представените докузателства за стажа, нещо като презастраховка.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Благодаря за полезната насока
вече имам идея какво ми е нужно.

28.02.11 - интервю ок
18.09.12 - Montreal, QC