Диплома или удостоверение за проф.квалификация

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
marti2008

Диплома или удостоверение за проф.квалификация

Мнение от marti2008 »

Молим за съдействие!
Признават ли се удостоверенията за професионална квалификация от лицензирани центрове от МОН или дипломата е задължителна?
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Предповагам че като питаш дали се признава, имаш предвид дали имиграционните ще се навият да ти дадат точки..
.
Майка ми има такъв център - някои от дипломите, които дава на курсантите се подпечатват и издават от конкретен ВУЗ и няма причина да не се "признават".
Други са подпечатани от специализирани училища, преподаватели от които са провеждали различни по дължина курсове и ако откриеш максимално близък еквивалент на провеждан в канада такъв курс, би следвало да можеш да претендираш да ти се "признае" за такъв (само за пред имиграционните, естествено).

Но докато не пуснеш повече инфо, съмнява ме някой в този форум да може да ти даде твърд отговор или поне да съгради предположение.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Няма значение от кой е подпечатан сертификатът за изкаран професионален курс и колко на брай са печатите. Гледа се продължителността на обучението и ако същото е под 1 г. то ако ще и от папата да е печатът все тая - не се признава. И тъй като нашите професионални курсове траят от 1-2 м. до 5-6 максимум, то тези сертификати не вършат никаква работа, в смисъл че не носят точки по процедурата.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Да, съвсем прав е Линко. Освен да се признае за валеден документа, трябва и да се види дали носи полза.

Ето таблицата в която се вижда за кое обучение колко точки се дават - виж твоето дали го има там и дали покрива изискването за продължителност: http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... mation.pdf
marti2008

Мнение от marti2008 »

Историята е следната:
имаме дипломи от ТОХ за технолог/това е най -голямата квалификация в този бранш,която на български означава че сме учили за всичко в хр.пром/,но прочетохме много за това ,че трябва точно да пише професията както в техния сайт и затова решихме да изкараме курс за хлебари.Учихме 1год.и2мес. по индивидуална програма ,но удостоверенията излязоха че не са на лицензиран от МОН център.Проверихме в министерството от където ни обясниха,че курса е законен и признат в много държави и че може да се легализира с прослувутия печат АПУСТИЛ,но от Виена не ни го признават.Сега искат от нас нов документ от лицензиран център.В момента завършваме втория си курс по хлебарство/22 седмици/,но ни убеждават ,че нямаме нужда от дипломи,защото имаме вече по високата степен и това се явява като опреснителен курс.От министерството казват че такъв случай нямат-ДА настояваме ли за диплома--в случая разликата е в парите НО КАКВА РАЗЛИКА!!!!!!Благодаря предварително на всички!
marti2008

Мнение от marti2008 »

само да поясня,че и двата курса са над 800часа
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Абе хора, за какво са ви тези хлебарски глупости, ако имате диплома за средно образование от ТОХ!?!??!
Technologie de la transformation des aliments (DEC - 3 ans) дава цели 9 точки!!!! И за това трябва да се борите, не да карате някакви мижави хлебарски курсове! Тези дипломи, дето ги имате - ако са за поне 3 годишен курс на обучение - не виждам какъв ви е проблемът да си получите деветте точки ?!?!

Ето скайпа на едно семейство, в което мъжът се е писал хлебар и е минал успешно, може би ще довнесе яснота: nadejbg (те ся заминаха, та им е малко зор, ама са добри хора и ще обяснят).

Btw, аз съм технолог със висше образование и духам супата, щото само 5 точки ми се полагат, а вие, щастливци... 9!... само тряя си изиграете правилно картите...
marti2008

Мнение от marti2008 »

работата е там,че са от преди 5г.
искахме да са актуални,а и хлебар са 12точки
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

След като дипломата е от преди повече от 5 г. то по-добре е да си намерите работа като хлебари и да натрупате 1 г. стаж преди да подадете документите до Виена отколкото да карате курсове.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
marti2008

Мнение от marti2008 »

Документите вече сме ги пратили,но ни изпратиха писмо в което пише да изпратим следното:
Document officiel confirmant l`accreditation(la reconnaissance par le Ministere de la formation professionnelle de l`ecole***** emettrice de votre certificat professionnel de formation en boulangerie ou bien diplome professionnel emis par une ecole professionnelle publique
В момента завършваме /вече втория си/ курс в лицензиран център,удостоверението плюс лицензията няма ли да е достатъчна?
marti2008

Мнение от marti2008 »

какво означават съкращенията в списъка с професиите не е ли
DEP-са средно професионално обучение
DEC-за обучение в колеж
ASP-----това незнаем
Ние сме завършили 4 год.Техникум-според нас сме при DEP.Но ние нали си нямаме колежи :roll: ------------
КЪМ КОИ СМЕ?
ПОМОГНЕТЕ
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Да, можело е много лесно да се реши проблема с доказване на стаж по получената преди повече от 5 години готина тох-аджийска диплома.

Ако имаш нужда от превод на писмото - искат ти два варианта:
1. или да покажеш документ, който доказва че този лицензиран център е акредитиран не от кого да е, а точно от министъра на образованието.
2. или да покажеш диплома от обществено (държавно) училище - като например ТОХ-а.

Т.е. ако можеш да докажеш че нашият министър признава това учебно задевесие, което си посещавал 1 год и 2 месеца - добре.
Ама това, в което сте учили 22 седмици - около 6 месеца значи... както ви каза Линко, няма да свърши работа - много е кратко.

А за това дали ТОХ-а дава ASP, DEC или DEP - мне, нямаме техникуми и това можете да го обясните на канадците. Ако много се закучи, има една инструкция за имиграционните за оценяване на образованието, в която с две думи се казва че еднаквост на имена на специалности и учебни задевения по света няма, така че може да се гледат изучаваните предмети и по усмотрение на проверяващия да се вземе решение че например ТОХ-овските дипломи отговарят на DEC.

Така че моят съвет е да си разпечатате програмата на посочената от мен специалност (има ги на сайтовете на канадските училища) и да им покажете че вие всъщност сте завършили тази специалност. Ама как ще вмъкнете една година специалността - ваш проблем. Не ви знам какво сте писали че сте работили последните 5 години.
marti2008

Мнение от marti2008 »

Благодаря за уточненията,но да имам стаж по специалноста ТЕХНОЛОГ в България е трудно,имам стаж по част от специелноста-като сладкар и хлебар.От Тох дадоха обяснение на професията и там пише че може да работим като почти всякакви в тази сфера,но явно искат точно за хлебар НЕ МИ Е ЯСНО ЗАЩО.
А и нали пише да се спазят или годините или часовете-ние имаме часовете необходими за да е по техния стандарт.
Съпруга ми няма стаж в тази сфера и за него съм съгласна,но за мен,а в писмото пише общо за двамата.
marti2008

Мнение от marti2008 »

Не може ли да се тълкува като актуализиране на знания към вече изучавана професия и това че времето е по малко е разбираемо.
liddi

Мнение от liddi »

Здравейте!
Дано не измествам темата,но ме интересува диплома от 4-год ТОХ трябва ли да се приравнява в Квебек при положение,че няма стаж по нея в Бг.?
Благодаря Ви
Публикувай отговор