Bistra написа:Аз не съм в ред

Bistra написа:Аз не съм в ред
От лични наблюдения ми се струва че отглеждаме болно поколение. Поне от физическа гледна точка (но е възможно и от психическа).Павел написа: 12. Играта на топчета. Начин, по който повечето момчета прекарваха поне половината от времето си, докато им дойдеше времето да се закачат с момичетата, които до този момент пък играеха народна топка.
100 пъти по-добре от сегашното висене пред конзолите и никакъв интеракшън с другия пол, после се чудим, защо учениците изперкват и стрелят по училищата.
ivandaman написа:Темата като цяло е интересна, но дискутирана по един или друг начин безброй пъти..
Независимо от всичките недостатъци на сегашната система и епоха, нищо не може да бие по идиотизъм и абсурди "онова време" на което главното предимство (според мен) е факта че съвпадаше с моето детство.
От лични наблюдения ми се струва че отглеждаме болно поколение. Поне от физическа гледна точка (но е възможно и от психическа).Павел написа: 12. Играта на топчета. Начин, по който повечето момчета прекарваха поне половината от времето си, докато им дойдеше времето да се закачат с момичетата, които до този момент пък играеха народна топка.
100 пъти по-добре от сегашното висене пред конзолите и никакъв интеракшън с другия пол, после се чудим, защо учениците изперкват и стрелят по училищата.
Имам неПривилегията да се заминавам няколко пъти седмично с деца на възраст между 8 и 10 години, и е доста фрустриращо да ги гледам как не могат да ходят 10 метра в права линия (За бягане и дума не може да става). Липсва им елементарна координация и всякакво физическо усилие което трае повече от 10 секунди предизвиква тотално изнемощаване, зачестено дишане и недостиг на въздух. За щастие много родители разпознават този факт и се опитват да променят ситуацията, но истината е че два пъти в седмицата гимнастика, футбол или каквото и да е друго спортно занимание не могат да компенсират нездравословният и заседнал начин на живот.. Според мен правителството го вижда това нещо и точно заради това удвоиха tax deductible сумата за детски спортни занимания и се опитват да стимулират физическата активност. По-добре късно от колкото никога както се казва. Дано да се промени ситуацията.
То тази тема си е цяла отделна дискусия но понеже беше засегната тук за това коментирам.
Е, ти си изключение - по твое време в София не е имало плувни басейниIRA написа:Аз бих. Поне с това на моите деца. Масово децата около мен , включително и моите спортуват. Сина ми на 7 плува доста добре вече, кара ски и кънки. Заедно пътуваме много повече отколкото аз съм имала възможност.
И аз бих по същите причини. КАто ученик плувах в продължение на 4 години. Не помняобаче да съм имал норма от 9 километра за седмица, още по-малко да съм се явявал на състезания поне веднъж месечно - все изисквания към големия ми син за да е част от оббора по плуване тук.IRA написа:Аз бих. Поне с това на моите деца. Масово децата около мен , включително и моите спортуват. Сина ми на 7 плува доста добре вече, кара ски и кънки. Заедно пътуваме много повече отколкото аз съм имала възможност.
Темата е за идиотизма на оная система, а не на онова време и разликата в поколенията. "Западните" деца, както ти се изразяваш, по онова време са правели точно същото, каквото и "източните" (минус лишенията), знам го, защото много път съм разговорял по тая тема с познати канадци.Павел написа:Много лесно всеки, който сега се присмива на идиотизма, "лишенията" и абсурдите на онова време, може да провери до колко е искрен, като си отговори на въпроса - би ли заменил своето детство за детството на зомбираните, затлъстели и неконтактни "западни" деца. Би ли заменил свободата да играеш навън по тъмно, без надзора на бейбиситър, срещу висенето с часове пред плейстейшъна? Би ли заменил сусамката с/у глутеин-фрий снак, в който не трябва да има никакви ядки, щото болшинството тукашни деца имат нът-алергии?
И аз, само че родителите ми надали биха се сменили с мен и съпруга ми в момента. Моят син в момента тренира европейски футбол на състезателно ( разбирай неаматьорско ) ниво 2 пъти седмично. От тази година се записа и към волейболният отбор на колежа също 2 пъти седмично, разбирай преди занятия се става в 5 часа за да го караме до залата. Отделно за зимата е предварително платен и запазен целият ски сезон. Ходим и ние щем, не щем. Понякога караме и при -25 градуса главно почивните дни. Отделно в колежа физическото им обучение включва не само атлетизъм , но и задължително плуване. Толкова е слаб при всичкото ядене, което яде, че понякога направо ме е страх за него.roumensp написа: Аз лично бих сменил моето детство с това на детето си, без да се замисля.
Там е работата, че ние нямахме избор. Аз много исках да играя тенис на истински корт, като "бял човек", но понеже нямахме достатъчно връзки за стадион Академик, та ми се налагаше с един приятел да играя в тунела под НДК, докато още беше в строеж.fighter написа:Като чета, виждам, че на всички тук децата ни ходят на някакви активитита. Значи ние сме направили ИЗБОРЪТ да отделяме време и средства това да се случва. Разбира се можеше и да не го правим, и тогава нашите деца биха станали затлъстели и обездвижени.
Който иска да даде възможност на детето си да спортува, винаги ще намери начин. Независимо дали е в тая или оная система, независимо дали е 1985 или 2015, независимо дали е в България, Канада или Коста Рика.
Разбира се в Канада има повече възможности.
Ключовата дума е ИЗБОР
Там е работата, че аз например имах, но родителите ми си обичаха спокойния живот. Купиха ми ски. Обаче после баща ми постанови, че в планината не можело да ходя сама. Той самият не е скиор, нямаше желание да ме придружава.roumensp написа: Там е работата, че ние нямахме избор.
Аз като съм говорила с една колежка на моята възраст същото ми казва.roumensp написа: Темата е за идиотизма на оная система, а не на онова време и разликата в поколенията. "Западните" деца, както ти се изразяваш, по онова време са правели точно същото, каквото и "източните" (минус лишенията), знам го, защото много път съм разговорял по тая тема с познати канадци.
Павка, сравняваш два различни периода във времето, разделени от 25-30 години. Да не мислиш, че на този континент преди 30 години всеки е имал Плейстейшън 7 и му е било забранено да тича като изоглавен по улиците от сутрин до здрач? Питай някой местен дали преди 30 години някой е ебавал глутен в хляба или е бил лактоуз-интолерантПавел написа:Много лесно всеки, който сега се присмива на идиотизма, "лишенията" и абсурдите на онова време, може да провери до колко е искрен, като си отговори на въпроса - би ли заменил своето детство за детството на зомбираните, затлъстели и неконтактни "западни" деца. Би ли заменил свободата да играеш навън по тъмно, без надзора на бейбиситър, срещу висенето с часове пред плейстейшъна? Би ли заменил сусамката с/у глутеин-фрий снак, в който не трябва да има никакви ядки, щото болшинството тукашни деца имат нът-алергии?