За пестенето на пари в Канада....
Тошко ти заради танците ли ходиш таm. Не знаех... а аз си mислех 4е е заради mенtodor73 написа:... az kqde sqm student, kqde rabotia, no naema mi e 320 za 3 i 1/2 v centqra na quebec city s garaja barabar, e verno malki sa staite, ama kato mi se preigrae otivam v beaugarte(tova za razbirachite ot quebec
![]()

"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
- bgmontreal
- Обратна връзка:
кога си започнала с по-малко от 200? 1986? 88?sara написа:аз съм го правила... с диплома не от канада, а от другаде! и с 3 езика (та и повече).. та няма нужда никого да питамbgmontreal написа: А сега се яви в БГ с три езика и едно образование от БГ и едно от Канада и ми говори за 200 лв на месец
Ако се затрудняваш питай кипъра и милото за какви 200 лв на месец говорят и месеца колко дена е![]()
и започнах с по-малко от 200 лева... и имам не един познат и приятел , някои даже без работа са били (и някои вече не са в бг)!
както и митето каза, зависи от сферата. не всички сме в бизнеса на недвижимите имоти или ит примерно
хайде със здраве
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Maria ... e kak zaradi denca ... kak moja da si go pomislishmaria29 написа:Тошко ти заради танците ли ходиш таm. Не знаех... а аз си mислех 4е е заради mенПък ако калкулираш и beaugarte не mисля 4е наеmът ти ще бъде 320$

eee bgmontreal ti izkara che sara e na 100 godinibgmontreal написа:
кога си започнала с по-малко от 200? 1986? 88?

a zaplata ot 200 leva prez 90 i niakoia godina si beshe normalna, zastoto togava beshe naistina luda rabota v bg. shefa na gorskoto stopanstvo si spomniam ianuari 97 beshe vzel zaplata... kolkoto da si kupi 3 tubi po 20 litra benzin, pqk az kato ingener 2 tubi

- bgmontreal
- Обратна връзка:
започнала със заплата 200, след знаене на езици и "чуждо" образование и т.н. т.е. трябва да е било преди 89 или след 96, но 96 вече 200 лв било дъвката, така чеееееееееееtodor73 написа:eee bgmontreal ti izkara che sara e na 100 godinibgmontreal написа:
кога си започнала с по-малко от 200? 1986? 88?tia 86 god e bila 1 klas sigurno, malko trudno ste e zapochnala da raboti togava.
a zaplata ot 200 leva prez 90 i niakoia godina si beshe normalna, zastoto togava beshe naistina luda rabota v bg. shefa na gorskoto stopanstvo si spomniam ianuari 97 beshe vzel zaplata... kolkoto da si kupi 3 tubi po 20 litra benzin, pqk az kato ingener 2 tubi
- bgmontreal
- Обратна връзка:
за да е по-млада от теб, да има и друго образование (+ БГско) + стаж + да е хванала периода на заплатите без трите нули нещо не ми се връзва, но отдавна не съм в БГ и може да бъркамOmbudsman написа:За статистиката: 1999 г. вземах 180 лева и станаха 2002 г., когато заминавахме, 250 лева. Sara e по-млада от мен, а ти знаеш на колко години съм. С въпросните пари не можехме да си платим само отоплението през зимата.
Все пак шанса за пълно реализиране (не само финансово) в БГ с езиците от тук + опита + образованието и т.н. е милион път по-голям от този в Канада.
Не случайно няма и един БГрин до 3то коляно, който да е дошъл след 80те и да се е реализирал пълно. Имаме само един изявен политик, нито един директор или член на управителния съвет на важна фирма в Канада , един изявен лекар, няколко адвоката, но на частна практика.
С една дума НИЩО!
Това ми е мисълта, а кой колко е получавал е ЕДИНИЧЕН СЛУЧАЙ - кипъра и милото са ДВА случая + 3 мои станаха 5!
Neka i az da kaja neshto za pesteneto.
Moia pra-pra diado me ucheshe taka: Sine, pari na djob ne sa pari.
Slushah go togava i se chudih kakvo iska da mi kaje. Sled nikoi drugo desetiletie vzeh che razbrah kolko umen bil dedoto, a pak az kolko sam bil prost. ::))
Verno e, chovek se uchi dokato e prost.
I az kato, drugite si misleh dai da pestime, ta da sbirame.
Ama kolko, do koga i zashto da gi sbirame tez pusti pari taka i ne znaeh.
I hop, kakvo stava.
Nie balamurnicite si sabirame parichki za cherni dni, a prez tova vreme niakoi drug si ni gi vzema darom i si gi varti.
Kakto shtete me razbiraite bratia i sestri. Nai lesnia nachin da zagubim parite si e da gi darjim na spestoven vlog, da si gi katkame, koeto oznachava da gi dadem na niakoi da boravi s tiah.
Kakvo iskame - da sme bogati ili da spestiavame. Toi ot 500 CAd moje da se spestiava i ot 5000 CAD.
I ednite i drugite spestiavania ako sa za nas rano ili kasno shte gi iziadem.
A kakvo shte stane ako investirame NE vav nashia tumbak ili nashite prishtivki (kashti avtomobili mebeli i jeni).
Ne e li tova nachina da trupame neshto istinsko...
Ili shtoto ima risk da predpochetem nai sigurnia nachin - po kanalnia red kakto praviat drugite - hop v kanala
)
INVESTIRAITE BRATIA A NE HARCHETE
TAKA PARITE ZAPAZVAT BOGATSTVOTO SI
Moia pra-pra diado me ucheshe taka: Sine, pari na djob ne sa pari.
Slushah go togava i se chudih kakvo iska da mi kaje. Sled nikoi drugo desetiletie vzeh che razbrah kolko umen bil dedoto, a pak az kolko sam bil prost. ::))
Verno e, chovek se uchi dokato e prost.
I az kato, drugite si misleh dai da pestime, ta da sbirame.
Ama kolko, do koga i zashto da gi sbirame tez pusti pari taka i ne znaeh.
I hop, kakvo stava.
Nie balamurnicite si sabirame parichki za cherni dni, a prez tova vreme niakoi drug si ni gi vzema darom i si gi varti.
Kakto shtete me razbiraite bratia i sestri. Nai lesnia nachin da zagubim parite si e da gi darjim na spestoven vlog, da si gi katkame, koeto oznachava da gi dadem na niakoi da boravi s tiah.
Kakvo iskame - da sme bogati ili da spestiavame. Toi ot 500 CAd moje da se spestiava i ot 5000 CAD.
I ednite i drugite spestiavania ako sa za nas rano ili kasno shte gi iziadem.
A kakvo shte stane ako investirame NE vav nashia tumbak ili nashite prishtivki (kashti avtomobili mebeli i jeni).
Ne e li tova nachina da trupame neshto istinsko...
Ili shtoto ima risk da predpochetem nai sigurnia nachin - po kanalnia red kakto praviat drugite - hop v kanala

INVESTIRAITE BRATIA A NE HARCHETE
Never give up !
Предлагам това да се закачи най-отгоре като изказване на годината. Едва ли нещо друго ще успее да го надмине.bgmontreal написа:
в БГ нормално живеене:
наем в Младост 3/Люлин/Надежда 3 - 100 лв.
телефон - 15 лева
ток и отопление - 60 лв.
ядене - 75 лв
БГМонтреал, не трябва да се вярва на всеки. Огромна част от хората просто идея си нямат къде и за какво им отиват парите.
Не казвам, че не може САМ човек да изкара със 75 лв на месец за ядене ама колкото в Канада е възможно, толкова и в БГ (като гледам цените на ориза са еднакви, а иначе не виждам как).
Реалната сума е поне по 2. И то без излишни луксове. И то за сам човек.
Реално в момента в БГ едно 4-членно семейство дава от порядъка на 400 (при крайно ограничаване, но без крайности) до 600 (при що годе нормално хранене) лева за храна.
За отопление ще вървят около 120-150 лева при добро уплътнение и/или климатична система. (или стоене на студено)
Наемите не коментирам. Възможни са огромни разлики в цифрите (от стая за 50 лева до тристаен за 120-150 за Пловдив).
Разходи като интернет, телефон, кола, кабел, забавления, алкохол и цигари (всичко, което вие от само себе си включвате в Канадския стандарт на живот) изобщо няма да коментирам.
- drifter
- Обратна връзка:
За статистиката: Не знам три езика, но стандартните руски и английски са ми добре (поне за тукашното ниво
) Не съм велик учен (ударението на втората сричка
), но имам завършено вишше образование с висок успех ,над 10 години стаж по специалността и смея да твърдя, че съм много добра в работата си
. Работя в БАН и след последното 'увеличение' на заплатите в момента януари 2005 година заплатата ми е 185лв. Имам колеги с над 30 годишен стаж със същата заплата.

All we have to decide is what to do with the time that is given us.
Тъй, тъй Борисе ама има и едно условие дето е по-важно, като инвестираш може и да загубишINVESTIRAITE BRATIA A NE HARCHETE

А повечето от нас са възпитавани, че требе само да се "пичели" и не може да се загуби - загубата е вид "обществено" зло.
Та най-големия инвеститор в наше време Уорън Бъфет(наречен "оракула от Омаха") в момента води дело за застраховката на двата "гръмнати" близнака в Ню Йорк за има-нема 10-на милиарда долара (колкото е външния дълг на България) - здраво дупе се иска да си инвеститор и факта, че има не малко скочили банкери от небостъргачите на Ню-Йорк го потвърждава

А другото отдолу е за останалата част от безсмисления спор дето се води

Цитата е от автобиографичната книга на емигранта Владимир Богданович Резун (литературен псевдоним Виктор Суворов) - доста добре реализиран във Великобритания според нашите с вас разбирания - световно известен писател (със смъртна присъда в Русия) и съветник във Британската Военна Академия

Следва един дългичък цитат (да ме простите

"След осем дни получих поредното повишение - станах майор. От Генералния щаб.
Кой знае защо ми е криво. За пръв път съм тъжен в такъв ден. Когато командирът ми прочете шифрованата заповед, ревнах: "Служа на Съветския съюз!" Но си мислех за друго: че се държат с мен също както аз се държа с агента си. Той получава сто-двеста хиляди, а горе спестяват милиони. И че всъщност аз спестявам тези милиони, а за това ми дават някаква си алуминиева звездичка. И че дори нямам право да я нося - нали униформата ми е скрита на дъното на гардероба, цялата в нафталин.
Криво ми е. Не ща повишения и ордени. Нещо ме измъчва. Не знам какво. Обаче никой не трябва да види мъката в очите ми. Защото ако в очите ми няма оптимизъм и някой забележи това, веднага ще вземат мерки. Не знам какви мерки, но ще ги вземат. А това няма да ми донесе нищо добро.
Гледам генерала право в очите и се усмихвам щастливо и доволно.
10 глава
1.
...
Всички знаят кой е Кир. Кир е голям човек . Кир Лемзенко беше в Рим, но , разбира се, не работеше само в Италия. И навсякъде имаше успехи. Особено във Франция. Римския дипломатически резидент на ГРУ генерал-майор Кир Гаврилович Лемзенко имаше огромна власт. Затова му викаха Римския папа. Сега е генерал-полковник. Сега е в административния отдел на Централния комитет на партията. Сега от името на партията контролира ГРУ и КГБ.
Преди година и половина, когато минавах през ситото на комисията, за да се реши ще работя ли в чужбина, Кир ме повика на разговор. Петминутен разговор. Той приема всички офицери: и от ГРУ, и от КГБ. Всички, които тръгват на лов за агенти. И пак той ги утвърждава. И не ги утвърждава. Кир е велик. Кой не го познава? Всички го познават. Съдбата на всеки офицер в ГРУ и в КГБ е в неговите ръце.
.....
- Заповядайте, Виктор Андреевич, седнете. Как сте?
- Благодаря, добре съм, Кир Гаврилович.
Той е съвсем дребен. И съвсем лекичко прошарен. Лицето му е съвсем неизразително. Да го срещнеш на улицата - дори и няма да го погледнеш, камо ли да ти секне дъхът и да ти се разтупка сърцето. И костюмът му е съвсем обикновен - сив на райе. Добре ушит, разбира се. Но не е нещо специално. Най-обикновен човек. Но това е Кир!
Очаквам натруфени фрази: "Ръководството на ГРУ и Централният комитет ви оказват огромно доверие..." Но няма нищо такова - няма гръмки фрази за тихия фронт на борбата с капитализма, за дълга на съветския разузнавач, за всепобеждаващите ни идеи. Той просто ме оглежда. Като лекар - мълчаливо и внимателно.
- Знаете ли, Виктор Андреевич, хората от ГРУ и КГБ много рядко бягат на Запад.
Кимам
- И всички избягали са нещастни. Това не е пропаганда. Шестедесет и пет процента от забегналите от ГРУ и КГБ се връщат самички. Ние ги разстрелваме. Те знаят това - и въпреки, че го знаят, се връщат. А онези, които не се връщат в Съветския съюз по своя собствена воля, свършват със самоубийство или се пропиват - изобщо пропадат. Защо?
- Защото са предали социалистическата си родина. Измъчва ги съвестта. Загубили са приятелите си, роднините си, страната и езика си...
- Това не е най-важното, Виктор Андреевич. Има и по-сериозни причини. Тук, в Съветския съюз, всеки от нас е член на висшето съсловие. Всеки, дори и най-нишия офицер от ГРУ, е свръхчовек по отношение на всички останали. Докато сте в нашата система , вие имате невероятни привилегии в сравнение с останалото население на страната. Докато си млад и здрав и имаш и власт и привилегии това се забравя. Спомняш си го чак когато всичко това не може да се върне. Някой от хората ни бягат на Запад, за да имат скъпа кола, къща с басейн, много пари. Западът наистина им плаща много. Но като получи мерцедес и собствен басейн изведнъж забелязва, че всички наоколо имат скъпи коли и басейни. Изведнъж разбира, че е мравка сред тълпа също толкова богати мравки. Тоест, че е загубил чувството си за превъзходство над околните. Че е станал обикновен - като всички. Дори ако вражеското разузнаване го вземе на работа, пак не може да си върне изгубеното чувство за превъзходство, понеже на Запад да си в разузнаването не е висока чест и никой не те гледа с уважение. Там си най-обикновен чиновник, дребна буболечка - и толкова.
- Никога не съм мислил за това...
- Мисли. Винаги мисли за това. Богатството е нещо относително. Ако си в Москва и караш лада, след теб се обръщат хиляди красавици. Ако си в Париж и караш луксозен ситроен - никой не ти обръща внимание. Всичко е относително. В Далечния изток лейтенанта е цар и бог, властелин, от него зависи всичко. В Москва обаче полковникът е пешка, защото е заобиколен от хиляди такива полковници."

- Sneji
- Най-любезен форумец
Дани, явно имаш по-различна представа за "реализация" от моята. Да се реализираш, не значи да станеш политик, адвокат или лекар. Всеки има различно виждане по въпроса и това си е в реда на нещата. Аз лично имам познати, дошли тук след 80-та година, които са си напълно реализирани. Едните имат къща за почти два милиона долара (нарочно го изписах с думи, не съм се объркала), сам можеш да изчислиш колко им е годишния данък върху имота. Както и предполагаш, имат си бизнес хората и въртят по над 120 000$ (Сто и двадесет хиляди) на месец оборот. И не се преработват да ти кажа, защото има доста хора, които работят за тях. Друг случай - пак семейство със собствен бизнес - всеки месец (да, всеки) си ходят на почивки за по седмица-две из целия свят (в момента са на ски в Швейцария). Е, какво да ти кажа, според твоята логика тези хора не са се реализирали в Канада. Колко жалко за тях.bgmontreal написа: Не случайно няма и един БГрин до 3то коляно, който да е дошъл след 80те и да се е реализирал пълно. Имаме само един изявен политик, нито един директор или член на управителния съвет на важна фирма в Канада , един изявен лекар, няколко адвоката, но на частна практика.
С една дума НИЩО!

Sega ako te pitam koi sa "3 езика (та и повече)" i otkude ti e diplomata ,pak shte mi minesh s nomera che ti iskam CV-то , нали?sara написа:аз съм го правила... с диплома не от канада, а от другаде! и с 3 езика (та и повече).. та няма нужда никого да питам![]()

PS.Ne se pritesniqvai, nie puk vzehme che ti poviqrvahme