За пестенето на пари в Канада....

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено

Колко CAD ви остават месечно след плащане на всички разходи?

Анкетата свършва на Пет Мар 25, 2005 1:21 pm

между 0 и 100
13
26%
между 100 и 500
17
34%
между 500 и 1000
7
14%
между 1000 и 1500
6
12%
над 2000
4
8%
много повече
3
6%

Общо гласове: 50
Tany

Мнение от Tany »

Ха пак сравнения и безкрайни спорове на старата тема. Канада срещу България вечния двубой, в който няма печеливши :roll:
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

todor73 написа:... az kqde sqm student, kqde rabotia, no naema mi e 320 za 3 i 1/2 v centqra na quebec city s garaja barabar, e verno malki sa staite, ama kato mi se preigrae otivam v beaugarte :D (tova za razbirachite ot quebec :D
Тошко ти заради танците ли ходиш таm. Не знаех... а аз си mислех 4е е заради mен :lol: Пък ако калкулираш и beaugarte не mисля 4е наеmът ти ще бъде 320$ :wink:
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

sara написа:
bgmontreal написа: А сега се яви в БГ с три езика и едно образование от БГ и едно от Канада и ми говори за 200 лв на месец

Ако се затрудняваш питай кипъра и милото за какви 200 лв на месец говорят и месеца колко дена е :wink:
аз съм го правила... с диплома не от канада, а от другаде! и с 3 езика (та и повече).. та няма нужда никого да питам :)
и започнах с по-малко от 200 лева... и имам не един познат и приятел , някои даже без работа са били (и някои вече не са в бг)!

както и митето каза, зависи от сферата. не всички сме в бизнеса на недвижимите имоти или ит примерно :)

хайде със здраве
кога си започнала с по-малко от 200? 1986? 88?
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
todor73

Мнение от todor73 »

maria29 написа:Тошко ти заради танците ли ходиш таm. Не знаех... а аз си mислех 4е е заради mен :lol: Пък ако калкулираш и beaugarte не mисля 4е наеmът ти ще бъде 320$ :wink:
Maria ... e kak zaradi denca ... kak moja da si go pomislish :( moje li kogato si s na-hubavoto momiche v beaugarte, da mislia kolko stial da mi stane naema :D
todor73

Мнение от todor73 »

bgmontreal написа:
eee bgmontreal ti izkara che sara e na 100 godini :D tia 86 god e bila 1 klas sigurno, malko trudno ste e zapochnala da raboti togava.
a zaplata ot 200 leva prez 90 i niakoia godina si beshe normalna, zastoto togava beshe naistina luda rabota v bg. shefa na gorskoto stopanstvo si spomniam ianuari 97 beshe vzel zaplata... kolkoto da si kupi 3 tubi po 20 litra benzin, pqk az kato ingener 2 tubi :D
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

todor73 написа:
bgmontreal написа:
eee bgmontreal ti izkara che sara e na 100 godini :D tia 86 god e bila 1 klas sigurno, malko trudno ste e zapochnala da raboti togava.
a zaplata ot 200 leva prez 90 i niakoia godina si beshe normalna, zastoto togava beshe naistina luda rabota v bg. shefa na gorskoto stopanstvo si spomniam ianuari 97 beshe vzel zaplata... kolkoto da si kupi 3 tubi po 20 litra benzin, pqk az kato ingener 2 tubi :D
започнала със заплата 200, след знаене на езици и "чуждо" образование и т.н. т.е. трябва да е било преди 89 или след 96, но 96 вече 200 лв било дъвката, така чеееееееееее
Гост

Мнение от Гост »

За статистиката: 1999 г. вземах 180 лева и станаха 2002 г., когато заминавахме, 250 лева. Sara e по-млада от мен, а ти знаеш на колко години съм. С въпросните пари не можехме да си платим само отоплението през зимата. :(
survivor

Мнение от survivor »

Ombudsman, na men zhizneniyat mi standart e bil po visok ot tvoya :D . Kogato zaminavahme, poluchavah celi 320 leva :lol:
Mezhdu drugoto v rabotata mi neprekasnato obikalyaha razni visshisti, za da pitat shefovete mi za rabota.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Ombudsman написа:За статистиката: 1999 г. вземах 180 лева и станаха 2002 г., когато заминавахме, 250 лева. Sara e по-млада от мен, а ти знаеш на колко години съм. С въпросните пари не можехме да си платим само отоплението през зимата. :(
за да е по-млада от теб, да има и друго образование (+ БГско) + стаж + да е хванала периода на заплатите без трите нули нещо не ми се връзва, но отдавна не съм в БГ и може да бъркам

Все пак шанса за пълно реализиране (не само финансово) в БГ с езиците от тук + опита + образованието и т.н. е милион път по-голям от този в Канада.
Не случайно няма и един БГрин до 3то коляно, който да е дошъл след 80те и да се е реализирал пълно. Имаме само един изявен политик, нито един директор или член на управителния съвет на важна фирма в Канада , един изявен лекар, няколко адвоката, но на частна практика.
С една дума НИЩО!

Това ми е мисълта, а кой колко е получавал е ЕДИНИЧЕН СЛУЧАЙ - кипъра и милото са ДВА случая + 3 мои станаха 5!
Boris

Мнение от Boris »

Neka i az da kaja neshto za pesteneto.
Moia pra-pra diado me ucheshe taka: Sine, pari na djob ne sa pari.
Slushah go togava i se chudih kakvo iska da mi kaje. Sled nikoi drugo desetiletie vzeh che razbrah kolko umen bil dedoto, a pak az kolko sam bil prost. ::))
Verno e, chovek se uchi dokato e prost.
I az kato, drugite si misleh dai da pestime, ta da sbirame.
Ama kolko, do koga i zashto da gi sbirame tez pusti pari taka i ne znaeh.
I hop, kakvo stava.
Nie balamurnicite si sabirame parichki za cherni dni, a prez tova vreme niakoi drug si ni gi vzema darom i si gi varti.
Kakto shtete me razbiraite bratia i sestri. Nai lesnia nachin da zagubim parite si e da gi darjim na spestoven vlog, da si gi katkame, koeto oznachava da gi dadem na niakoi da boravi s tiah.
Kakvo iskame - da sme bogati ili da spestiavame. Toi ot 500 CAd moje da se spestiava i ot 5000 CAD.
I ednite i drugite spestiavania ako sa za nas rano ili kasno shte gi iziadem.
A kakvo shte stane ako investirame NE vav nashia tumbak ili nashite prishtivki (kashti avtomobili mebeli i jeni).
Ne e li tova nachina da trupame neshto istinsko...
Ili shtoto ima risk da predpochetem nai sigurnia nachin - po kanalnia red kakto praviat drugite - hop v kanala :))
INVESTIRAITE BRATIA A NE HARCHETE
TAKA PARITE ZAPAZVAT BOGATSTVOTO SI
Never give up !
Aries

Мнение от Aries »

bgmontreal написа:
в БГ нормално живеене:
наем в Младост 3/Люлин/Надежда 3 - 100 лв.
телефон - 15 лева
ток и отопление - 60 лв.
ядене - 75 лв
Предлагам това да се закачи най-отгоре като изказване на годината. Едва ли нещо друго ще успее да го надмине.
БГМонтреал, не трябва да се вярва на всеки. Огромна част от хората просто идея си нямат къде и за какво им отиват парите.

Не казвам, че не може САМ човек да изкара със 75 лв на месец за ядене ама колкото в Канада е възможно, толкова и в БГ (като гледам цените на ориза са еднакви, а иначе не виждам как).
Реалната сума е поне по 2. И то без излишни луксове. И то за сам човек.
Реално в момента в БГ едно 4-членно семейство дава от порядъка на 400 (при крайно ограничаване, но без крайности) до 600 (при що годе нормално хранене) лева за храна.
За отопление ще вървят около 120-150 лева при добро уплътнение и/или климатична система. (или стоене на студено)
Наемите не коментирам. Възможни са огромни разлики в цифрите (от стая за 50 лева до тристаен за 120-150 за Пловдив).
Разходи като интернет, телефон, кола, кабел, забавления, алкохол и цигари (всичко, което вие от само себе си включвате в Канадския стандарт на живот) изобщо няма да коментирам.
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

За статистиката: Не знам три езика, но стандартните руски и английски са ми добре (поне за тукашното ниво :) ) Не съм велик учен (ударението на втората сричка :) ), но имам завършено вишше образование с висок успех ,над 10 години стаж по специалността и смея да твърдя, че съм много добра в работата си :) . Работя в БАН и след последното 'увеличение' на заплатите в момента януари 2005 година заплатата ми е 185лв. Имам колеги с над 30 годишен стаж със същата заплата.
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
todoto

Мнение от todoto »

INVESTIRAITE BRATIA A NE HARCHETE
TAKA PARITE ZAPAZVAT BOGATSTVOTO SI
Тъй, тъй Борисе ама има и едно условие дето е по-важно, като инвестираш може и да загубиш :wink: !
А повечето от нас са възпитавани, че требе само да се "пичели" и не може да се загуби - загубата е вид "обществено" зло.

Та най-големия инвеститор в наше време Уорън Бъфет(наречен "оракула от Омаха") в момента води дело за застраховката на двата "гръмнати" близнака в Ню Йорк за има-нема 10-на милиарда долара (колкото е външния дълг на България) - здраво дупе се иска да си инвеститор и факта, че има не малко скочили банкери от небостъргачите на Ню-Йорк го потвърждава :wink: .

А другото отдолу е за останалата част от безсмисления спор дето се води :lol: :lol: :lol: .

Цитата е от автобиографичната книга на емигранта Владимир Богданович Резун (литературен псевдоним Виктор Суворов) - доста добре реализиран във Великобритания според нашите с вас разбирания - световно известен писател (със смъртна присъда в Русия) и съветник във Британската Военна Академия :lol: :lol: :lol: .

Следва един дългичък цитат (да ме простите :wink: ) бях го постнал тук много отдавна ама не мога да го открия в стария форум :

"След осем дни получих поредното повишение - станах майор. От Генералния щаб.
Кой знае защо ми е криво. За пръв път съм тъжен в такъв ден. Когато командирът ми прочете шифрованата заповед, ревнах: "Служа на Съветския съюз!" Но си мислех за друго: че се държат с мен също както аз се държа с агента си. Той получава сто-двеста хиляди, а горе спестяват милиони. И че всъщност аз спестявам тези милиони, а за това ми дават някаква си алуминиева звездичка. И че дори нямам право да я нося - нали униформата ми е скрита на дъното на гардероба, цялата в нафталин.
Криво ми е. Не ща повишения и ордени. Нещо ме измъчва. Не знам какво. Обаче никой не трябва да види мъката в очите ми. Защото ако в очите ми няма оптимизъм и някой забележи това, веднага ще вземат мерки. Не знам какви мерки, но ще ги вземат. А това няма да ми донесе нищо добро.
Гледам генерала право в очите и се усмихвам щастливо и доволно.

10 глава
1.
...
Всички знаят кой е Кир. Кир е голям човек . Кир Лемзенко беше в Рим, но , разбира се, не работеше само в Италия. И навсякъде имаше успехи. Особено във Франция. Римския дипломатически резидент на ГРУ генерал-майор Кир Гаврилович Лемзенко имаше огромна власт. Затова му викаха Римския папа. Сега е генерал-полковник. Сега е в административния отдел на Централния комитет на партията. Сега от името на партията контролира ГРУ и КГБ.
Преди година и половина, когато минавах през ситото на комисията, за да се реши ще работя ли в чужбина, Кир ме повика на разговор. Петминутен разговор. Той приема всички офицери: и от ГРУ, и от КГБ. Всички, които тръгват на лов за агенти. И пак той ги утвърждава. И не ги утвърждава. Кир е велик. Кой не го познава? Всички го познават. Съдбата на всеки офицер в ГРУ и в КГБ е в неговите ръце.
.....
- Заповядайте, Виктор Андреевич, седнете. Как сте?
- Благодаря, добре съм, Кир Гаврилович.
Той е съвсем дребен. И съвсем лекичко прошарен. Лицето му е съвсем неизразително. Да го срещнеш на улицата - дори и няма да го погледнеш, камо ли да ти секне дъхът и да ти се разтупка сърцето. И костюмът му е съвсем обикновен - сив на райе. Добре ушит, разбира се. Но не е нещо специално. Най-обикновен човек. Но това е Кир!
Очаквам натруфени фрази: "Ръководството на ГРУ и Централният комитет ви оказват огромно доверие..." Но няма нищо такова - няма гръмки фрази за тихия фронт на борбата с капитализма, за дълга на съветския разузнавач, за всепобеждаващите ни идеи. Той просто ме оглежда. Като лекар - мълчаливо и внимателно.
- Знаете ли, Виктор Андреевич, хората от ГРУ и КГБ много рядко бягат на Запад.
Кимам
- И всички избягали са нещастни. Това не е пропаганда. Шестедесет и пет процента от забегналите от ГРУ и КГБ се връщат самички. Ние ги разстрелваме. Те знаят това - и въпреки, че го знаят, се връщат. А онези, които не се връщат в Съветския съюз по своя собствена воля, свършват със самоубийство или се пропиват - изобщо пропадат. Защо?
- Защото са предали социалистическата си родина. Измъчва ги съвестта. Загубили са приятелите си, роднините си, страната и езика си...
- Това не е най-важното, Виктор Андреевич. Има и по-сериозни причини. Тук, в Съветския съюз, всеки от нас е член на висшето съсловие. Всеки, дори и най-нишия офицер от ГРУ, е свръхчовек по отношение на всички останали. Докато сте в нашата система , вие имате невероятни привилегии в сравнение с останалото население на страната. Докато си млад и здрав и имаш и власт и привилегии това се забравя. Спомняш си го чак когато всичко това не може да се върне. Някой от хората ни бягат на Запад, за да имат скъпа кола, къща с басейн, много пари. Западът наистина им плаща много. Но като получи мерцедес и собствен басейн изведнъж забелязва, че всички наоколо имат скъпи коли и басейни. Изведнъж разбира, че е мравка сред тълпа също толкова богати мравки. Тоест, че е загубил чувството си за превъзходство над околните. Че е станал обикновен - като всички. Дори ако вражеското разузнаване го вземе на работа, пак не може да си върне изгубеното чувство за превъзходство, понеже на Запад да си в разузнаването не е висока чест и никой не те гледа с уважение. Там си най-обикновен чиновник, дребна буболечка - и толкова.
- Никога не съм мислил за това...
- Мисли. Винаги мисли за това. Богатството е нещо относително. Ако си в Москва и караш лада, след теб се обръщат хиляди красавици. Ако си в Париж и караш луксозен ситроен - никой не ти обръща внимание. Всичко е относително. В Далечния изток лейтенанта е цар и бог, властелин, от него зависи всичко. В Москва обаче полковникът е пешка, защото е заобиколен от хиляди такива полковници."

:lol: :lol: :lol:
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

bgmontreal написа: Не случайно няма и един БГрин до 3то коляно, който да е дошъл след 80те и да се е реализирал пълно. Имаме само един изявен политик, нито един директор или член на управителния съвет на важна фирма в Канада , един изявен лекар, няколко адвоката, но на частна практика.
С една дума НИЩО!
Дани, явно имаш по-различна представа за "реализация" от моята. Да се реализираш, не значи да станеш политик, адвокат или лекар. Всеки има различно виждане по въпроса и това си е в реда на нещата. Аз лично имам познати, дошли тук след 80-та година, които са си напълно реализирани. Едните имат къща за почти два милиона долара (нарочно го изписах с думи, не съм се объркала), сам можеш да изчислиш колко им е годишния данък върху имота. Както и предполагаш, имат си бизнес хората и въртят по над 120 000$ (Сто и двадесет хиляди) на месец оборот. И не се преработват да ти кажа, защото има доста хора, които работят за тях. Друг случай - пак семейство със собствен бизнес - всеки месец (да, всеки) си ходят на почивки за по седмица-две из целия свят (в момента са на ски в Швейцария). Е, какво да ти кажа, според твоята логика тези хора не са се реализирали в Канада. Колко жалко за тях.
Изображение
Аватар
Lemony

Мнение от Lemony »

sara написа:аз съм го правила... с диплома не от канада, а от другаде! и с 3 езика (та и повече).. та няма нужда никого да питам :)
Sega ako te pitam koi sa "3 езика (та и повече)" i otkude ti e diplomata ,pak shte mi minesh s nomera che ti iskam CV-то , нали? :D :D :D

PS.Ne se pritesniqvai, nie puk vzehme che ti poviqrvahme :lol: :lol: :lol: :lol:
Заключено