Ти не виждаш как ще стане, ама някои сме виждали как става... И стига с тия лузъри и нещастници, че да не се окаже ,че всички до един сме такива...Bistra написа:Да, да, ще се върнат на кукуво лято! Ако майките и бащите им са лузъри и нещастни в чужбина може, иначе не виждам просто как ще стане.![]()
"Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английски
Re: "Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английс
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
- Bistra
- Напуснал форума
Не мисля, Иванко. Ще си послужа този път с думите на съпруга си ( да не каже пак някой, че аз влияя на някого отрицателно) от тази сутрин: " Ако не беше майка ми там, нямаше и да помисля да се връщам от време - на време!" ...Представи си колко би бил очарован от перспектива за връщане на някое от децата ни там.ivanko13 написа:Ти не виждаш как ще стане, ама някои сме виждали как става... И стига с тия лузъри и нещастници, че да не се окаже ,че всички до един сме такива...

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Бистре, много го си ограничена, моето момиче, чак ми е мъчно за теб
що се отнася до "лузърите", на които децата се връщат в България - това далеч не е фалшива приказка, и за твое съжаление, далеч не можеш да се мериш със селския си просперитет и "кариера" с техния стандарт на живот в Канада ... ама къде толкова акъл, за да го разбереш
Пък и от Ст.Катрин явно не показваш носа си по-надалеч.
Животът си прави шеги, докато ти правиш едни планове, той ти осигурява други
Познавам вече няколко семейства, чиито деца се върнаха в България, а те си "лузерстват" тук
Кога стана циганка, кога ти почерее задника ... станигнахме и до канадски политици
Сега си спомних за кмета на Хампстед, който не може да каже и една думичка на френски и контактува с избирателите си чрез преводач. Как ли е станал канадски политик този и то в Монреалско ?
аз лично ще си измествам темата на където ме вълнува, ти няма да ме вкараш в рамката си
Родният език е важен, за да сложи основа, върху която да се учи чужд език. Толкова ще научат и децата друг език, след като не могат да се разбират родителите си на родния. Да не говорим за възпитанието, което им се дава по този начин ... и личният пример
И да се смея ли, да плача ли, как моите шефове всичките са англофони в една доста престижна институция разположена в центъра на Монреал: пълна трагедия е кариерата им след като не мога да обменя с тях и една дума на френски (бонжур от любезност казват
)

що се отнася до "лузърите", на които децата се връщат в България - това далеч не е фалшива приказка, и за твое съжаление, далеч не можеш да се мериш със селския си просперитет и "кариера" с техния стандарт на живот в Канада ... ама къде толкова акъл, за да го разбереш

Животът си прави шеги, докато ти правиш едни планове, той ти осигурява други

Кога стана циганка, кога ти почерее задника ... станигнахме и до канадски политици

аз лично ще си измествам темата на където ме вълнува, ти няма да ме вкараш в рамката си

И да се смея ли, да плача ли, как моите шефове всичките са англофони в една доста престижна институция разположена в центъра на Монреал: пълна трагедия е кариерата им след като не мога да обменя с тях и една дума на френски (бонжур от любезност казват

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
- klisurov
- Обратна връзка:
Що не вземете да си отворите една тема по темата и да си разисквате там?Bistra написа:... перспектива за връщане на някое от децата ни там.
Не вярвам някой от родителите ни преди 25 години да е допускал, че ние ще се изнесем "отвъд гьола" ... защо мислите, че вие имате идея къде ще бъдат децата ни след 25 години ... може тогава и на Марс да се заселят, зная ли ...
Хайде, моля ви, пак да се върнем на темата какво ние можем да им дадем, и по-специално как да им спомогнем да научат И английски.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?
Koko
клисуров, аз ти написах съвсем конкретна информация по темата, но ти предпочиташ да коментираш "спама", мхм
Явно нещо не ти отърват ценните съвети и практичната информация, трябва да се коментира ... нали знаеш за чукчата

Явно нещо не ти отърват ценните съвети и практичната информация, трябва да се коментира ... нали знаеш за чукчата

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
- klisurov
- Обратна връзка:
Преди доста време бях отоврил една тема по темата за езика, с който общуваме с децата си ... ама благодарение на някои съфорумници отиде "оттатък Кофата".krimon написа:...Толкова ще научат и децата друг език, след като не могат да се разбират родителите си на родния...
Всеки сам избира как ще общува с детете си ... в пълния смисъл на тази дума.
Дали избора му е правилен или не, това аз не зная.
А и така или иначе никой не ми е искал мнението.
В момента питанката ми е как да дам шанс на децата си да научат И английкси.
А българския и другите родни езици (при някои от нас освен българския има и други) ще да ви замоля другаде да коментирате.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Koko
Koko
- Bistra
- Напуснал форума
Не аз, бре, съпругът ми - горкият!krimon написа:Бистре, много го си ограничена, моето момиче, чак ми е мъчно за теб

Аз съм една "тъпа дряновица" без ник'ъв авторитет. За сметка на това неговото влияние над децата Ни е огромно.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

В училище, summer camp, телевизия. Мисля, че е повече от достатъчно за сега. Един ден може да отидат и до някоя и друга провинция за няколко седмици, имаше инфо по-горе.klisurov написа: В момента питанката ми е как да дам шанс на децата си да научат И английкси.
клисуров, ти не разбираш ли, че въпросът не е толкова прост - това е комплекс от фактори, среда, възпитание, а не само избор на училище и провинция ? Не е като да питаш жена си какво да купя от магазина - круши или ябълки ... искам и двете, без боровинки!
Децата ще научат някакъв език, на някакво ниво, по някакъв начин - ти какво по-точно искаш - да комуникират като теб на 5 езика някакси, да не се знае как точно пишат на тези езици или да имат филологическо ниво на два езика, достойни за докторска програма в Харвард&Оксфорд&Кембридж ?
Децата ще научат някакъв език, на някакво ниво, по някакъв начин - ти какво по-точно искаш - да комуникират като теб на 5 езика някакси, да не се знае как точно пишат на тези езици или да имат филологическо ниво на два езика, достойни за докторска програма в Харвард&Оксфорд&Кембридж ?
Искате по темата - ей ви на аз докъде съм стигнал с детето:
Френски - в кварталното училище до края на прогимназията, разбира се и в гимназията
Английски - летни лагери, Нетфликс, гимназията ще я изберем двуезична (частна или от онез важните паралелки в публичните училища - няма значение).
Английски/френски - сежеп/университет на език по избор, вече ще да е късно аз да давам акъл на 18 годишно магаре
Български - комуникация с нас, уроци по скайп с една учителка - граматика, литература, история, такива неща.
Резултатите ще се видят след няколко години, so far so good и то без много зор (което е всъщност най-важното както спомена mamma mia)...
Френски - в кварталното училище до края на прогимназията, разбира се и в гимназията
Английски - летни лагери, Нетфликс, гимназията ще я изберем двуезична (частна или от онез важните паралелки в публичните училища - няма значение).
Английски/френски - сежеп/университет на език по избор, вече ще да е късно аз да давам акъл на 18 годишно магаре

Български - комуникация с нас, уроци по скайп с една учителка - граматика, литература, история, такива неща.
Резултатите ще се видят след няколко години, so far so good и то без много зор (което е всъщност най-важното както спомена mamma mia)...
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
- klisurov
- Обратна връзка:
Знам, чукче писател, чукче не читател ... виж ми подписа ...krimon написа:клисуров, аз ти написах съвсем конкретна информация по темата, но ти предпочиташ да коментираш "спама", мхм![]()
Колкото до коментарите ми по инфото ти по темата:
Предишните ти заявления в този ти пост не бих могъл да коментирам: Липса на опит и на наблюдения от моя страна ...krimon написа:Има една програма, федерална - Ехplorer - може да я погледнете. Тя подпомага учениците над 16 г. да отидат да учат в другоезична провинция за 5 седмици.
А за тази програма, нали се сещаш, че двете думи, като ги вкараш в коя да е търсачка, трудно ще намериш зрънцето сред плявата ...
Та ако имаш линк към тази програма, не е зле да го споделиш ...
Ами ще знаеш, едното ми дете хич не е малко по твоя аршин. Ама все си мисля, че наблягат на английския, щото е зарад програмата, а не щот кебекарите се кефят.krimon написа:Малки са ви децата та не знаете: в средното училище задължително се изучават 8 часа на седмица френски и 6 часа - английски език. За неосведомените - това е от 12 годишна възраст до 17 г. На 17 г. има задължителен изпит по английски език - равнозначен на бг мтура пред Министерството на образованието, без който не можеш да вземеш диплома за средно образование. И не е изобщо лек, уверявам ви![]()
И не ви знам публичните училища, където записвате децата си, но моите деца, когато бяха в основно училище учиха от матернел по 6 часа седмично английски в училище и имаше т.нар. активите парасколер - а.к.а. кръжок по английски език в задължителните учебни часове. Това на загубения Южен бряг.
Все се опитвам да се сетя, кое точно е "основно училище".
По мое време в БГ се учеше в
- началното от първи до четвърти клас включително, т.е. от 7 до 11 годишна възраст
- основното би трябвало да е от пети до осми вкл., т.е. от 12 до 15 годишна възраст
- средното бе след осми (изключая езиковите гимназии) клас.
По тукашната система, едното ми дете е в премиер и "учи" английски един час седмично.
По твое време може някъде и да са наблягали на английския, но в момента на острова Монреал го избягват.
Единият от проектите, по който работех бе свързан с ежедневни пътувания из провинцията.
Извода, който аз си направих е, че английски ползват само GMA.
Навярно извън GMA местните се притесняват от акцента си и твърдо отричат да знаят английски.
Koko
Koko
-
- Обратна връзка:
Според мен много тука не осъзнават какво огромно предимство имат да живеят в двуезична държава. Всички уважаващи себе си хора и мислещи перспективно със сигурност знаят поне 1-2 чужди езика. За един имигрант тук е златна възможността да научи не един, а два чужди езика(ако вече не ги знае). Нещо друго, което ми прави впечатление тук е, че само по ограничените местни(да го кажа така, по-меко), знаят само един език9и то на едно ниво....малей). Тези, които са с някакви претенции, говорят и двата официални езика без проблем( и освен това доста се дразнят от сънародниците си франкофони, които "осират" иначе много хубавия френски език). И малко е срамно да си политик тук и да не можеш да вържеш две нормални приказки на единият от двата официални езика(ясно е за кого говоря). А на премиера шапка му свалям за доброто говорене на неродния за него френски. И като цяло, не мисля, че някой може да ограничи някого да учи какъвто си иска език, още повече че тука не става дума за чужд език, а за официален такъв. Гледайте смело напред и не се притеснявайте. нещата ще станат по един или друг начин!

DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Programme Explore
http://www.afe.gouv.qc.ca/fr/autresProg ... xplore.asp"
основно училище - т.нар. "пример" - матернел - 6 клас - 5 - 11 години
средно училище - т.нар. "секондер" - 1 - 5 години - 12 - 17 години
предуниверситет - т.нар. "колеж" или СЕЖЕП - 2 години или 3 години /професионален/ 18 - 20 г
В СЕЖЕП могат спокойно да се запишат в англофонска програма, безплатна /ама има и платени де, ако не искате безплатни/
Ако не им достига езикът, просто ще им дадат допълнителни часове през седмицата, за да си го наваксат.
http://www.afe.gouv.qc.ca/fr/autresProg ... xplore.asp"
основно училище - т.нар. "пример" - матернел - 6 клас - 5 - 11 години
средно училище - т.нар. "секондер" - 1 - 5 години - 12 - 17 години
предуниверситет - т.нар. "колеж" или СЕЖЕП - 2 години или 3 години /професионален/ 18 - 20 г
В СЕЖЕП могат спокойно да се запишат в англофонска програма, безплатна /ама има и платени де, ако не искате безплатни/

- Bistra
- Напуснал форума
Да се смея ли, да плача ли? Моят шеф също е англофон и говори чудесен френски.krimon написа:И да се смея ли, да плача ли, как моите шефове всичките са англофони в една доста престижна институция разположена в центъра на Монреал: пълна трагедия е кариерата им след като не мога да обменя с тях и една дума на френски (бонжур от любезност казват)
Та викаш какво работиш с културоложката си диплома? Коя е тази престижна институция в "центъра на Монреал"? Уточни моля!

- klisurov
- Обратна връзка:
някъде са съм казвал че е простkrimon написа:клисуров, ти не разбираш ли, че въпросът не е толкова прост ...
На този свят освен черно и бяло, няма ли и сиво?!?krimon написа:...Децата ще научат някакъв език, на някакво ниво, по някакъв начин - ти какво по-точно искаш - да комуникират като теб на 5 езика някакси, да не се знае как точно пишат на тези езици или да имат филологическо ниво на два езика, достойни за докторска програма в Харвард&Оксфорд&Кембридж ?
За англиския ми федералните казаха, че е достатъчен да дойда в Канада.
За френския ми местната политехника се произнесе, че ставам да пиша "рапорти" без да се червя.
За руския - едно време в школото имах доста високи оценки.
Колкото до децата ми: Искам да им дам шанса, да научат И английски.
И колкото повече предложения имате по темата, толкова е по-малка е вероятността след време да се ядосвам, че съм пропуснал дадена възможност.
Koko
Koko