"Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английски

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
ivanko13
Модератор

Re: "Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английс

Мнение от ivanko13 »

Bistra написа:Да, да, ще се върнат на кукуво лято! Ако майките и бащите им са лузъри и нещастни в чужбина може, иначе не виждам просто как ще стане. |(
Ти не виждаш как ще стане, ама някои сме виждали как става... И стига с тия лузъри и нещастници, че да не се окаже ,че всички до един сме такива...
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ivanko13 написа:Ти не виждаш как ще стане, ама някои сме виждали как става... И стига с тия лузъри и нещастници, че да не се окаже ,че всички до един сме такива...
Не мисля, Иванко. Ще си послужа този път с думите на съпруга си ( да не каже пак някой, че аз влияя на някого отрицателно) от тази сутрин: " Ако не беше майка ми там, нямаше и да помисля да се връщам от време - на време!" ...Представи си колко би бил очарован от перспектива за връщане на някое от децата ни там. :D
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Бистре, много го си ограничена, моето момиче, чак ми е мъчно за теб :$
що се отнася до "лузърите", на които децата се връщат в България - това далеч не е фалшива приказка, и за твое съжаление, далеч не можеш да се мериш със селския си просперитет и "кариера" с техния стандарт на живот в Канада ... ама къде толкова акъл, за да го разбереш :fubar: Пък и от Ст.Катрин явно не показваш носа си по-надалеч.

Животът си прави шеги, докато ти правиш едни планове, той ти осигурява други :rock: Познавам вече няколко семейства, чиито деца се върнаха в България, а те си "лузерстват" тук :lol:

Кога стана циганка, кога ти почерее задника ... станигнахме и до канадски политици :rofl: Сега си спомних за кмета на Хампстед, който не може да каже и една думичка на френски и контактува с избирателите си чрез преводач. Как ли е станал канадски политик този и то в Монреалско ?

аз лично ще си измествам темата на където ме вълнува, ти няма да ме вкараш в рамката си :P Родният език е важен, за да сложи основа, върху която да се учи чужд език. Толкова ще научат и децата друг език, след като не могат да се разбират родителите си на родния. Да не говорим за възпитанието, което им се дава по този начин ... и личният пример :fubar:

И да се смея ли, да плача ли, как моите шефове всичките са англофони в една доста престижна институция разположена в центъра на Монреал: пълна трагедия е кариерата им след като не мога да обменя с тях и една дума на френски (бонжур от любезност казват 8) )
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Bistra написа:... перспектива за връщане на някое от децата ни там. :D
Що не вземете да си отворите една тема по темата и да си разисквате там?

Не вярвам някой от родителите ни преди 25 години да е допускал, че ние ще се изнесем "отвъд гьола" ... защо мислите, че вие имате идея къде ще бъдат децата ни след 25 години ... може тогава и на Марс да се заселят, зная ли ...

Хайде, моля ви, пак да се върнем на темата какво ние можем да им дадем, и по-специално как да им спомогнем да научат И английски.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

клисуров, аз ти написах съвсем конкретна информация по темата, но ти предпочиташ да коментираш "спама", мхм :P
Явно нещо не ти отърват ценните съвети и практичната информация, трябва да се коментира ... нали знаеш за чукчата :*
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

krimon написа:...Толкова ще научат и децата друг език, след като не могат да се разбират родителите си на родния...
Преди доста време бях отоврил една тема по темата за езика, с който общуваме с децата си ... ама благодарение на някои съфорумници отиде "оттатък Кофата".

Всеки сам избира как ще общува с детете си ... в пълния смисъл на тази дума.
Дали избора му е правилен или не, това аз не зная.
А и така или иначе никой не ми е искал мнението.

В момента питанката ми е как да дам шанс на децата си да научат И английкси.
А българския и другите родни езици (при някои от нас освен българския има и други) ще да ви замоля другаде да коментирате.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

krimon написа:Бистре, много го си ограничена, моето момиче, чак ми е мъчно за теб
Не аз, бре, съпругът ми - горкият! :rofl:
Аз съм една "тъпа дряновица" без ник'ъв авторитет. За сметка на това неговото влияние над децата Ни е огромно. 8)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
pumpy

Мнение от pumpy »

klisurov написа: В момента питанката ми е как да дам шанс на децата си да научат И английкси.
В училище, summer camp, телевизия. Мисля, че е повече от достатъчно за сега. Един ден може да отидат и до някоя и друга провинция за няколко седмици, имаше инфо по-горе.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

клисуров, ти не разбираш ли, че въпросът не е толкова прост - това е комплекс от фактори, среда, възпитание, а не само избор на училище и провинция ? Не е като да питаш жена си какво да купя от магазина - круши или ябълки ... искам и двете, без боровинки!

Децата ще научат някакъв език, на някакво ниво, по някакъв начин - ти какво по-точно искаш - да комуникират като теб на 5 езика някакси, да не се знае как точно пишат на тези езици или да имат филологическо ниво на два езика, достойни за докторска програма в Харвард&Оксфорд&Кембридж ?
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Искате по темата - ей ви на аз докъде съм стигнал с детето:

Френски - в кварталното училище до края на прогимназията, разбира се и в гимназията
Английски - летни лагери, Нетфликс, гимназията ще я изберем двуезична (частна или от онез важните паралелки в публичните училища - няма значение).
Английски/френски - сежеп/университет на език по избор, вече ще да е късно аз да давам акъл на 18 годишно магаре :)
Български - комуникация с нас, уроци по скайп с една учителка - граматика, литература, история, такива неща.

Резултатите ще се видят след няколко години, so far so good и то без много зор (което е всъщност най-важното както спомена mamma mia)...
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

krimon написа:клисуров, аз ти написах съвсем конкретна информация по темата, но ти предпочиташ да коментираш "спама", мхм :P
Явно нещо не ти отърват ценните съвети и практичната информация, трябва да се коментира ... нали знаеш за чукчата :*
Знам, чукче писател, чукче не читател ... виж ми подписа ...

Колкото до коментарите ми по инфото ти по темата:
krimon написа:Има една програма, федерална - Ехplorer - може да я погледнете. Тя подпомага учениците над 16 г. да отидат да учат в другоезична провинция за 5 седмици.
Предишните ти заявления в този ти пост не бих могъл да коментирам: Липса на опит и на наблюдения от моя страна ...
А за тази програма, нали се сещаш, че двете думи, като ги вкараш в коя да е търсачка, трудно ще намериш зрънцето сред плявата ...
Та ако имаш линк към тази програма, не е зле да го споделиш ...
krimon написа:Малки са ви децата та не знаете: в средното училище задължително се изучават 8 часа на седмица френски и 6 часа - английски език. За неосведомените - това е от 12 годишна възраст до 17 г. На 17 г. има задължителен изпит по английски език - равнозначен на бг мтура пред Министерството на образованието, без който не можеш да вземеш диплома за средно образование. И не е изобщо лек, уверявам ви ;)

И не ви знам публичните училища, където записвате децата си, но моите деца, когато бяха в основно училище учиха от матернел по 6 часа седмично английски в училище и имаше т.нар. активите парасколер - а.к.а. кръжок по английски език в задължителните учебни часове. Това на загубения Южен бряг.
Ами ще знаеш, едното ми дете хич не е малко по твоя аршин. Ама все си мисля, че наблягат на английския, щото е зарад програмата, а не щот кебекарите се кефят.
Все се опитвам да се сетя, кое точно е "основно училище".
По мое време в БГ се учеше в
- началното от първи до четвърти клас включително, т.е. от 7 до 11 годишна възраст
- основното би трябвало да е от пети до осми вкл., т.е. от 12 до 15 годишна възраст
- средното бе след осми (изключая езиковите гимназии) клас.

По тукашната система, едното ми дете е в премиер и "учи" английски един час седмично.
По твое време може някъде и да са наблягали на английския, но в момента на острова Монреал го избягват.

Единият от проектите, по който работех бе свързан с ежедневни пътувания из провинцията.
Извода, който аз си направих е, че английски ползват само GMA.
Навярно извън GMA местните се притесняват от акцента си и твърдо отричат да знаят английски.

Koko

Ninushevi
Обратна връзка:

Мнение от Ninushevi »

Според мен много тука не осъзнават какво огромно предимство имат да живеят в двуезична държава. Всички уважаващи себе си хора и мислещи перспективно със сигурност знаят поне 1-2 чужди езика. За един имигрант тук е златна възможността да научи не един, а два чужди езика(ако вече не ги знае). Нещо друго, което ми прави впечатление тук е, че само по ограничените местни(да го кажа така, по-меко), знаят само един език9и то на едно ниво....малей). Тези, които са с някакви претенции, говорят и двата официални езика без проблем( и освен това доста се дразнят от сънародниците си франкофони, които "осират" иначе много хубавия френски език). И малко е срамно да си политик тук и да не можеш да вържеш две нормални приказки на единият от двата официални езика(ясно е за кого говоря). А на премиера шапка му свалям за доброто говорене на неродния за него френски. И като цяло, не мисля, че някой може да ограничи някого да учи какъвто си иска език, още повече че тука не става дума за чужд език, а за официален такъв. Гледайте смело напред и не се притеснявайте. нещата ще станат по един или друг начин! :) :y:
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Programme Explore
http://www.afe.gouv.qc.ca/fr/autresProg ... xplore.asp"

основно училище - т.нар. "пример" - матернел - 6 клас - 5 - 11 години
средно училище - т.нар. "секондер" - 1 - 5 години - 12 - 17 години
предуниверситет - т.нар. "колеж" или СЕЖЕП - 2 години или 3 години /професионален/ 18 - 20 г

В СЕЖЕП могат спокойно да се запишат в англофонска програма, безплатна /ама има и платени де, ако не искате безплатни/ ;) Ако не им достига езикът, просто ще им дадат допълнителни часове през седмицата, за да си го наваксат.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

krimon написа:И да се смея ли, да плача ли, как моите шефове всичките са англофони в една доста престижна институция разположена в центъра на Монреал: пълна трагедия е кариерата им след като не мога да обменя с тях и една дума на френски (бонжур от любезност казват 8) )
Да се смея ли, да плача ли? Моят шеф също е англофон и говори чудесен френски.
Та викаш какво работиш с културоложката си диплома? Коя е тази престижна институция в "центъра на Монреал"? Уточни моля! 8)
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

krimon написа:клисуров, ти не разбираш ли, че въпросът не е толкова прост ...
някъде са съм казвал че е прост

krimon написа:...Децата ще научат някакъв език, на някакво ниво, по някакъв начин - ти какво по-точно искаш - да комуникират като теб на 5 езика някакси, да не се знае как точно пишат на тези езици или да имат филологическо ниво на два езика, достойни за докторска програма в Харвард&Оксфорд&Кембридж ?
На този свят освен черно и бяло, няма ли и сиво?!?

За англиския ми федералните казаха, че е достатъчен да дойда в Канада.
За френския ми местната политехника се произнесе, че ставам да пиша "рапорти" без да се червя.
За руския - едно време в школото имах доста високи оценки.

Колкото до децата ми: Искам да им дам шанса, да научат И английски.
И колкото повече предложения имате по темата, толкова е по-малка е вероятността след време да се ядосвам, че съм пропуснал дадена възможност.

Koko

Публикувай отговор