Малко въпроси ???

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Re: Малко въпроси ???

Мнение от Bistra »

bai_ganiu написа: Аз като гледам капитализма до какво дередже ни доведе нас... :!: :fubar: :geek: :devil:
Чакай сега, ти, за кой капитализъм говориш за онзи преди 44-та година или за сегашния?
Щото сегашното повече се доближава до времената на Ал Капоне и си има своята историческа обусловеност, за което.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
grozdan

Мнение от grozdan »

ablood написа:
grozdan написа:Не говорим за социализъм, а за социална помощ на нуждаещи се.
Тоно така! Нуждаещите се! Не желаещите.
Че кой здрав-прав, умствено нормален човек ще предпочете да мизерства на социал и несигурни доходи от пица примерно? Колко се връзват - $400/човек/месец социал + примерно 30 часа на седмица работа на черно за грубо $5/час = $150х4 + 400 = $1000/месец. Всяка една нормална работа ще ти изкара повече, че няма да трепериш дали ще ти плати началника, че ще можеш дори на почивка да отидеш, по-добра кола да си купиш, дори няма да се налага да лъжеш пред Emploi Quebec. Една камериерка започва на минимум $12/час за 40 часа = 12х40х4 = $1920/месец преди удръжките. Ако сложим данъци 30% пак се връзват $1300/месец. Да не говорим, че е синдикирана и работата й е почти доживот, ако иска.
Естествено сметките ми вероятно са неверни понеже не съм запознат чак толкова с пазара. Целта ми е да покажа, че целенасоченото използване на социала е тъпо!
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
grozdan

Мнение от grozdan »

Bistra написа:
grozdan написа:Хм, това не мога да си го обясня и аз. На инат ми се вижда, ей така напук. Разбирам, че е част от местната култура и обичаи, но чак пък толкова. Обаче пък това храни много бюрократи, чиновници и друга безполезна твар (тука съм малко по-груб, ама не ги долюбвам особено от България). Май това ще да е истинската причина
Не е на инат, съвсем осъзнато си е! И има друго - усещането, че ако англоговорящите вземат превес ще ориентират страната по капиталистически (виж другите провинции) - в ущърб на социализма. Заради това и англофоните( респективно имигрантите, които се предполага, повечето че идват от англофонски държави) са винаги дискриминирани, а те са двигателите на бизнеса. Виж кой е най-големият търговски партньор на Канада на юг! Как би съществувал Кебек самостоятелно? Раздута администрация (още една брънка на социализма) ще има, ама за колко ли време?
Някои от другите провинции никак не са цъфнали и вързали - виж например Атлантическите, Манитоба. Не отричам, че Онтарио, БК и Алберта са напред. Смятам, че Кебек трябва точно тях да гони.
За двигателите на прогреса съм съгласен! Такива са и моите наблюдения.
Както споменах в дългия си пост е много важно как ще бъде построена дадена система. Дори и социализъм да е - ако е изградена правилно и се контролира стриктно, то тя ще работи.
Ти ставаш ли по-ефективна ако работиш по 50 вместо по 40 часа на седмица? Аз не ставам. Точно напротив - измарям се и ми писва, губя мотивация и желание.
Моето мнение е, че кебекарите правят и ще правят промени само когато положението стане много тежко. Пример - разпадащата се инфраструктура на Монреал, срам и позор!
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
grozdan

Мнение от grozdan »

bai_ganiu написа: Аз като гледам капитализма до какво дередже ни доведе нас... :!: :fubar: :geek: :devil:
Капитализма върви ръка за ръка с пазарната икономика. Такава в България няма! Има наченки и развитие на някакъв етап, но не е зряла такава.
Пък и резултата у нас е на капитализъм правен от комунисти - все едно куче да прави салата ;)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

На Квебек са му в повече италианците и гърците . :rofl:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
stoyan ignatov

Мнение от stoyan ignatov »

Вие сериозно ли мислите ,че дясно правителство/малко вероятно да доиде на власт/ ще намали данъците?!?!
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Кой говори за намаляване на данъци? Аз по-скоро съм за рационалното им използуване, например: по-малко за социални програмки за млади ненуждаещи се от тях хора, по-малко за администрация, повече за инфраструктура, здравеопазване и т.н.
Видяхме всички какво се случи с пощите при дясно правителство.Ех, да можеше това да се случи и в други Кебекски служби, а някои направо да бъдат 50% съкратени...би било много хубаво! :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
bai_ganiu

Мнение от bai_ganiu »

Bistra написа:Чакай сега, ти, за кой капитализъм говориш за онзи преди 44-та година или за сегашния? Щото сегашното повече се доближава до времената на Ал Капоне и си има своята историческа обусловеност, за което.
Аз говоря само за сега... това, което се случва в момента другото няма никакво значение... Интересно все пак каква "историческа обусловеност" си открила...?! Би ли споделила с нас невежите?!
grozdan написа:Че кой здрав-прав, умствено нормален човек ще предпочете да мизерства на социал и несигурни доходи от пица примерно? Колко се връзват - $400/човек/месец социал + примерно 30 часа на седмица работа на черно за грубо $5/час = $150х4 + 400 = $1000/месец. Всяка една нормална работа ще ти изкара повече, че няма да трепериш дали ще ти плати началника, че ще можеш дори на почивка да отидеш, по-добра кола да си купиш, дори няма да се налага да лъжеш пред Emploi Quebec. Една камериерка започва на минимум $12/час за 40 часа = 12х40х4 = $1920/месец преди удръжките. Ако сложим данъци 30% пак се връзват $1300/месец. Да не говорим, че е синдикирана и работата й е почти доживот, ако иска.
Естествено сметките ми вероятно са неверни понеже не съм запознат чак толкова с пазара. Целта ми е да покажа, че целенасоченото използване на социала е тъпо!
Няма здравомислещ човек да предпочете мизерния начин на живот, но кой го пита, просто тука няма друга алтернатива, по-лошото е че и в БГ не е по-добре...
А за нормалната работа теоретично е така, но никой не те допуска до нея, защото ти миришат чорапите и си просто един емигрант и то не от къде да е, нито от Индия, нито от Пакистан или Зимбабве и т.н., ами си от Европа!
Това с камириерките е бошлаф... кьорфишек... дрън дрън ярина се казва, просто им изпиват акъла... и пак ще отбележа на нашите не на другите и ако издържиш и повече от една седмица означава, че си супер герой като "батаман за винаги"! Не знаех, че българските камериерки си имат сендикат и членуват в такъв...
Да сметките ти въобще не са точни и няма как да бъдат, защото за всеки са различни, те не са аксиома, а теорема, която има няколко доказателства и само едни изводи, но не и в това е проблема, а в останалата утопия, която си се опитал безуспешно да развиеш!!!
П.П. Социал се пише с "А" мили хора!
Quod medicina aliis, aliis est acre venenum - Това, което за един е лекарство, за друг е отрова.
stoyan ignatov

Мнение от stoyan ignatov »

смяната на провинцията е съвсем демократична форма на търсене на реализация.а това което се предлага е либерализация,която тука е абсолютно неприложима.Просто канадците си харесват системата и нямат никакво намерение да я сменят.И аз я харесвам,затова съм тук ,а не в Германия
Аватар
Rall

Мнение от Rall »

Ганьо,
епа ти разковничето си го намерил... просто требе да си переш по-често чорапите и готово! :D
Иначе сериозно незнам на какви работодатели попадаш, може просто да нямаш късмет знам ли? Аз съм сменил 5 работи откак съм тука, това в Квебек сити дето се наслушах какви расисти и шовинисти били. Никъде , ама наистина никъде не съм се сблъсквал с някакво по-различно отношение отколкото към местен работник. Винаги съм напускал по собствено желание и винаги шефовете ми са ми казвали, че в момента в който поискам да се върна, почвам веднага. Само на първата ми работа имах колеги чужденци от къде ли не, на всички останали аз съм единственият "канадец" роден извън Канада ;) всички са местни и мога да ти кажа, че бая народ изпратих и то с повече стаж от мене... та ако проблема не е наистина в някакъв гаден началник, може би трябва да поогледаш себе си... :?:
Dead Eyes See No Future
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

bai_ganiu написа: Няма здравомислещ човек да предпочете мизерния начин на живот, но кой го пита, просто тука няма друга алтернатива, по-лошото е че и в БГ не е по-добре...
А за нормалната работа теоретично е така, но никой не те допуска до нея, защото ти миришат чорапите и си просто един емигрант и то не от къде да е, нито от Индия, нито от Пакистан или Зимбабве и т.н., ами си от Европа!
Това с камириерките е бошлаф... кьорфишек... дрън дрън ярина се казва, просто им изпиват акъла... и пак ще отбележа на нашите не на другите и ако издържиш и повече от една седмица означава, че си супер герой като "батаман за винаги"! Не знаех, че българските камериерки си имат сендикат и членуват в такъв...
Да сметките ти въобще не са точни и няма как да бъдат, защото за всеки са различни, те не са аксиома, а теорема, която има няколко доказателства и само едни изводи, но не и в това е проблема, а в останалата утопия, която си се опитал безуспешно да развиеш!!!
Защо мислиш че никой не те допуска до нормална работа? Вярно е че за различните професии възможностите за реализация са доста различни, но ако човек наистина няма намерение да става професионален социаладжия, това да се работи нормална работа е съвсем постижимо, а не е само теория.
Може би трябва да допълня и това че освен между различните професии има разлики в социалната политика между различните провинции.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
IFF

Мнение от IFF »

grozdan написа:
ablood написа:
grozdan написа:Не говорим за социализъм, а за социална помощ на нуждаещи се.
Тоно така! Нуждаещите се! Не желаещите.
Че кой здрав-прав, умствено нормален човек ще предпочете да мизерства на социал и несигурни доходи от пица примерно? Колко се връзват - $400/човек/месец социал + примерно 30 часа на седмица работа на черно за грубо $5/час = $150х4 + 400 = $1000/месец. Всяка една нормална работа ще ти изкара повече, че няма да трепериш дали ще ти плати началника, че ще можеш дори на почивка да отидеш, по-добра кола да си купиш, дори няма да се налага да лъжеш пред Emploi Quebec. Една камериерка започва на минимум $12/час за 40 часа = 12х40х4 = $1920/месец преди удръжките. Ако сложим данъци 30% пак се връзват $1300/месец. Да не говорим, че е синдикирана и работата й е почти доживот, ако иска.
Социала е удачен, за тези които учат езици и ако евентуално ги спонсорират после да учат някое АЕС или ДЕП. За човек, който не мисли да учи, социала си е чиста загуба на време.
Колкото до парите, сметките не са точно такива:$500 социал+$200(за това че учиш френски, ако продължиш с нормално образование са $300)+$80(транспорт)+50%(градина или сервиз де гард)+$11-$12/ч.(деливъри, с типа разбира се). Но най-големия плюс е, че хората не се убиват по фабриките от работа и имат време да учат и да работят. Всички го правят:местни, латиноси, източно-европейци и пр. Другия плюс е, че ако искате после да доучвате, ще вземете максималната стипендия, ако учат и двамата в семейството, социала не е задължителен, двете стипендии са почти колкото него. Има някои, които не искат да учат и си бачкат по 50-60 часа на черно, + социала това прави към $2700 чисти на месец само за един човек, но това е без никаква перспектива, поне според мен. Само че после ги е страх да минат на бяло, защото за такъв доход трябва да вземаш поне $18-$20/ч., а такива заплати без професия не съществуват за емигранти. Всеки има глава на раменете си, да си решава сам какво да прави. Ако ви оценяват за трето ниво на Кофи-то, моят съвет е да не си губите времето със социал и езици, а да записвате директно да учите нещо на стипендия. Дано съм бил полезен на някого. Само да допълня, че за разлика от в България, в Канада стипендия се дава и за средно просефионално училище. Всичките ми колеги са на стипендия и работят на черно, за да си вържат бюджета.
grozdan

Мнение от grozdan »

bai_ganiu написа: Това с камириерките е бошлаф... кьорфишек... дрън дрън ярина се казва, просто им изпиват акъла... и пак ще отбележа на нашите не на другите и ако издържиш и повече от една седмица означава, че си супер герой като "батаман за винаги"! Не знаех, че българските камериерки си имат сендикат и членуват в такъв...

Значи дивите латиноси, без образование и без езици, могат да работят години наред като камериерки, а българите не могат? Що така? Или то май е, че нас като цяло ни е страх от работа и гърч. Е да де, ама за работа на бюро и на топло опашката е голяма и борбата безмилостно жестока. Затова по-добре камериерка, отколкото цел ден лежане пред телевизора! Виж, ако не става, ако човек е изпаднал в дупка - ОК. Обаче целенасочено да го прави ... май ще му е нужна помощ!

Теоремата има само едно доказателство! Каква утопия? Каквато и да е работа на бяло ще докарва по-големи доходи от социал + работа на черно!
Ако по някакви причини човек не може да започне работа - тогава е напълно нормално да излезе на социал и да поеме малко въздух. Обаче то си е до време - накрая му се усмихва щастието и се нареждат нещата. Социала е вид спасение за нуждаещи се!
IFF

Мнение от IFF »

Само да допълня, че изобщо не съм съгласен с Бай Ганьо, че системата била такава, че да мачка хората. Предоставени са всички условия, за да може човек да се развие и реализира, стига да не го мързи.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

bai_ganiu написа:А за нормалната работа теоретично е така, но никой не те допуска до нея, защото ти миришат чорапите и си просто един емигрант
Хм. Странно как на повечето емигранти не им миришат чорапите, а бачкат, доказват се, практикуват и си уреждат
нормална работа и живот, докато професионалните социаладжии "се ориентират".

Много ми е нелепо някой неудачник като почне да се жалва, че го били дискриминирали. |(
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Публикувай отговор