Някой заминавал ли е за Канада през зимата?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Becks, аз няма да си строша главата или поне ти няма да си причината за това,недей да бъдеш толкова ограничен...
Аз не съм САМ ,имам си любимия до мен човек и двамата ще се справим.Така както и radostin и семейство ще се справят,така както и други са се и ще се справят.
А и както някой се изразяват по -умно ,в Канада транспорта е осигурен,и в жилището ,в което си е топло.
И наистина нали не мислиш,че семейство с дете няма се подсигурят с жилище :?:
Не искам никой да ме слуша ,но се надявам още повече и теб да не те слушат
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Dparo u TaHq написа:Becks, аз няма да си строша главата или поне ти няма да си причината за това,недей да бъдеш толкова ограничен...
Аз не съм САМ ,имам си любимия до мен човек и двамата ще се справим.Така както и radostin и семейство ще се справят,така както и други са се и ще се справят.
А и както някой се изразяват по -умно ,в Канада транспорта е осигурен,и в жилището ,в което си е топло.
И наистина нали не мислиш,че семейство с дете няма се подсигурят с жилище :?:
Не искам никой да ме слуша ,но се надявам още повече и теб да не те слушат
Аз се надявам някой поне да се замисли над това което казва бекс, ако и да не го послуша :idea: Освен ако не си адски супер-много безкрайно притиснат с времето (примерно ще изтече визата февруари) не виждам никакво предимство да се идва януари, а не април примерно. Колкото и да не е, все ще се наложи някакво обикаляне пеша и това става много по-лесно и приятно на +15 градуса отколкото на -15. Освен това ако новодошлите кацнат примерно в Торонто, а не в Монреал и както се изрази един многознайко по-нагоре веднага да си купят ръждясала бричка, с БГ-книжката или с G1 такава застраховка ще им набримчат, че ще се чудят що за два месеца трябва да платят повече застраховка, отколкото струва колата :lol: То не че някой е умрял като е дошъл януари, ама аз гледам тука едни моржове през зимата влизат да се топят в езерото, е и те не са умрели, ма за кво трябва да правим като тях :shock:
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Лично според мен най не подходящите месеци за идване в Канада са месеците около ваканциите т.е декември, юли и август. Тогава е някакво мъртвило за търсене на работа. Зимата не е кой знае какъв проблем според мен, аз дойдох февруари през една от най студените зими. Градския транспорт е добре уреден , няма проблеми да се обикаля. В Монреал има подземни тунели и в центъра може да се придвижваш без да си показваш носа навън. Понякога се случва март и април да са по снежни от януари и февруари. Да се има предвид, че цените на хотелите и мотелите са по високи през летния сезон, места също се намират по трудно лятото. Цената на самолетния билет е значително по висока през лятото, най ниски са цените края на януари, февруари и март . От личен опит , по лесно се лети с едно 6 месечно бебе сравнение с едно 9 месечно, което спи по малко и трудно се удържа. Когато си купувате самолетните билети запасете си кош за дългия полет и поискате потвърждение, освен това на качване в самолета информирайте стюардесата , че имате запазен кош. Имат ограничение на бройката на кошовете и може някой да ви изпревари, а е много неудобно да пътуваш 8 часа с бебе на ръце( от личен опит това :D ) . За бебето си вземете храна и памперси за първите няколко дни. Не че няма тук, има , даже са и по евтини, но в началото на човек му отнема време да се ориентира. Здравни застраховки си направете непременно. По мое впечатление вирусите са най разпространени през пролетта и есента, зимата е по спокойно . Тъй като не сте уточнили в кой град смятате да имигрирате, ще кажа пак за Монреал, за другите не знам, значи обикновено апартаментите ги дават под наем от 1 число всеки месец, рядко се съгласяват да се нанесе някой по средата на месеца.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
koceto77

Мнение от koceto77 »

valioiko написа:Я кажете нещо по въпроса със здравното осигуряване, че и мен ме интересува. Първите 3 месеца как се урежда въпроса със здравното осигуряване. За някаква здравна карта бях чувал......ама това здравна застраховка или здравна осигуровка е? Как стоят нещата?
Нещата са различни в зависимост от провинцията. Ето така са в Алберта
If you are moving or returning to Alberta from outside Canada, you may be eligible for coverage on the date of your arrival. To ensure coverage, you must register within three months of arrival. Newcomers to Canada are required to present a copy of their Canada entry document. Please contact us for more information if you or your dependants hold temporary immigration documents.
Alberta Health Care Insurance Plan

Разгледай сайта за повече информация какво покриват.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

poumpy написа:
ablood написа: Аз съм категорично ПРОТИВ ВСЯКАКЪВ ВИД ЗАСТРАХОВКИ.
Застраховката е най-вече за самочувствие. Даже и да стане нещо не се знае какво и кога ще ви платят.
Примери:
1. първите 3 месеца в Канада - сметка от болница 640 CAD, платени от ДЗИ 600 - по полица имаше 40 долара co-payment

2. миналата година майка ми в Канада, платени 100 CAD за преглед в walk in clinic, изплатени от Алианц БГ - 100 CAD

3. тази година в САЩ - платени около 2500 за лекари, от които 1600 в болница за малкия, изплатени от TIC (направена ми от bgmontreal) 2500, както е по договор

Сега през септември ще трябва да си подновявам застраховката и пак ще го направя в TIC - 160 на месец, за щатите, за 4 души определено си струват, срещи скромните 1600 фактура за няколко часа в болницата ;)
Ако един ден седнеш и направиш равносметка за това което си платил като застраховки и това което си получил ще получиш резултат, обясняваш процъвтяването на застрахователната индустрия. Ако си на зелено, значи си късметлия, изключение. За такива късметлий обаче има съвсем различни тарифи за следващата година, така, че в последствие пак ще си вземат парите. Не можеш да сменяш застрахователите до безкрайност, все пак те повечето са навързани заедно.
1.На баща ми след спешно вадене на зъб (директен депозит) просто му отказаха подновяване на застраховката след изтичането и.
2.На един колега след като му платиха имуществени вреди за жилището, му вдигнаха застраховката с 40%.
3.Един клиент се наложи да си продаде апартамента във Флорида. Жена му ползвала 2 години подред застраховка заради ортопедични проблеми и ВСИЧКИ застрахователи му искат почти десеторна цена за застраховка.
Ако до сега сте минавали безнаказано, не значи, че вече не сте регистрирани като "лоши клиенти".
miteto написа:Колкото и да не е, все ще се наложи някакво обикаляне пеша и това става много по-лесно и приятно на +15 градуса отколкото на -15. Освен това ако новодошлите кацнат примерно в Торонто, а не в Монреал и както се изрази един многознайко по-нагоре веднага да си купят ръждясала бричка, с БГ-книжката или с G1 такава застраховка ще им набримчат, че ....
Хайде сега пък ги прати да обикалят пеша някъде в студа! Това да се е случвало някога на някого? Освен в МОЛ-а? Освен на някой идиот-морж?
Многознайкото веднага си купи кола със застраховка 31$/мес. Сега е далеч по-ниска. Да си си избирал по-внимателно провинцията!
pumpy

Мнение от pumpy »

ablood написа:[Ако един ден седнеш и направиш равносметка за това което си платил като застраховки и това което си получил ще получиш резултат.....
виж сега, по принцип си прав, но тук говорим за здравна застраховка за 3 месеца, която не се повтаря повече през живота.....
когато си правиш здравна застраховка за пътуване никой не те пита дали си боледувал при предишни пътувания или не
до сега съм на зелено ....
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ablood написа:Хайде сега пък ги прати да обикалят пеша някъде в студа! Това да се е случвало някога на някого? Освен в МОЛ-а? Освен на някой идиот-морж?
Многознайкото веднага си купи кола със застраховка 31$/мес. Сега е далеч по-ниска. Да си си избирал по-внимателно провинцията!
Тебе те разбрахме, че най-голям го вадиш, но не е въпроса за мен или за теб, а за тия дето ще идват - има ли смисъл да идват в студа и да търсят работа в най-мъртвите месеци януари и февруари или няма смисъл :?:
А това за застраховките беше голяма смешка, ако някога въобще си работил на бяло в горе-долу свястна компания, щеше да знаеш, че ползваш-неползваш вноските си седят едни и същи щото компанията има group rate. Просто има сума годишен лимит на клеймовете и толкоз. Ако работиш селф-емплойд тогава вече трябва да правиш сметките, ама аз все си мисля че работещите на чек са доста повече от селф-емплойд, особено сред пресните емигранти :idea:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Мите, къде ги прати да си правят групова-трудова застраховка бе! Хората са новопристигащи! На практика туристи.
Имал съм фирмена-групова застраховка. Първата година се юрваш да се възползваш. После евентуално нещо ако стане и накрая като теглиш чертата... червено. Те на твоята алчност разчитат, сметките ти, че ще си "избиеш парите".
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

koceto77 написа:
valioiko написа:Я кажете нещо по въпроса със здравното осигуряване, че и мен ме интересува. Първите 3 месеца как се урежда въпроса със здравното осигуряване. За някаква здравна карта бях чувал......ама това здравна застраховка или здравна осигуровка е? Как стоят нещата?
Нещата са различни в зависимост от провинцията. Ето така са в Алберта
If you are moving or returning to Alberta from outside Canada, you may be eligible for coverage on the date of your arrival. To ensure coverage, you must register within three months of arrival. Newcomers to Canada are required to present a copy of their Canada entry document. Please contact us for more information if you or your dependants hold temporary immigration documents.
Alberta Health Care Insurance Plan

Разгледай сайта за повече информация какво покриват.
Много съм ти благодарен за информацията! Благодаря ти също, че мнението ти бе лишено от типичния за някои съфорумци съркасъм и упрек.

Още веднъж благодаря.
danielle

Мнение от danielle »

И ако проявяваш интерес към B.C., ето ти 2 линка:

http://www.healthservices.gov.bc.ca/msp ... efits.html

http://www.health.gov.bc.ca/insurance/bcresidents.html
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

danielle, мерси! Аз само към двете провинции проявявам интерес.
danielle

Мнение от danielle »

Тогава няма да имаш проблем с идването, дори и през "лютатa" зима във Ванкувър :wink: Тук като падне сняг и всички са в паника...:lol:
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

Аз как си мечтая за тая люта зима ако знаеш...... Не мога да ти го опиша с думи. :(
dairymaid

Мнение от dairymaid »

Ако ме извините ще се включа малко по оригиналната тема, която ако помня беше за това дали е разумно да се пътува през зимата за Канада. Дано автора още да чете :-)

Моите 2 цента по въпраса са че момента на тръгване най-вече зависи от това какъв план сте си изградили и в кой момент сте готови да хванете самолета. Ние изчакахме половин година след получаването на визи и пътувахме началото на Април, защото имахме поекти да си завършваме в България, а и да се подготвим с повече информация за мястото на което отиваме.

Един съвет - разгледай сайтовете на различни градове. Това, което е изписано по тази тема важи за по-голямата част от територията на Канада, но съвсем не за всеки град. Ние например живеем в град, в който според мен няма зима (малко дъжд и 0 градуса според мен не се квалифицират като зима). Много хора смятат, че в цяла Британска Колумбия вечно вали. То за това има метерологични сайтове с история няколко години назад, така че който иска може да си провери сам. Ние лично така направихме преди да си боднем пръста на глобуса.

Четете информация от различни източници, защото форумите представят гледната точка на тези, които пишат по тях. Смятам, че могат да бъдат ценен източник, но ми се струва опасно ако са единствения. Събирайте инфо от различни ъгли, за да имате по реалистични очаквания като пристигнете.

От всичко, което сте написали най-притеснително ми се струва, че нямате познати или приятели, които да ви посрещнат. Не че е задължително, но много много улеснява първите стъпки и прави адаптирането в пъти по-лесно (или по-трудно в зависимост от посрещачите :-))) Мои приятели, които избраха да пътуват за град, където нямаха познати се запознаха с една китайка по един от форумите и тя много им помогна първите седмици, особено с намиране на жилище.

Така, че се ориентирайте още малко и потърсете контакти. Има много организации за помощ на новоемигранти, така че може да се свържете преди да пристигнете или веднага след това.
Опрелено и късмета играе роля, но според мен лесната адаптация е въпрос на добра подготовка.

Успех и поздрави от слънчева Виктория
Весела
prace

Мнение от prace »

Най-накрая един нормален отговор.
Публикувай отговор