Студентската стачка

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
monny

Мнение от monny »

JOY написа: Дипломата ми от този университет ми дава правото да работя където поискам по света, независимо от езика (след изпит по специалност+изпит по език).
тя и моята диплома ми дава право, но като не ме искат :cry:
никъде в дипломата ми не пише че не ми се разрешава да работя напр. в германия с нея, нищо такова не пише и в законите на германия
Joy

Мнение от Joy »

Аз затова казвам, че ученето не трябва да е самоцел, а резултат на добре премислени сметки.

Моята диплома е въпрос на живот-голяма инвестиция, защото ми отваря вратата към света (най-малкото). Бърка ли ме стачка, която евентуално би компрометирала усилията ми да я получа? Естествено!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:Аз затова казвам, че ученето не трябва да е самоцел, а резултат на добре премислени сметки.

Моята диплома е въпрос на живот-голяма инвестиция, защото ми отваря вратата към света (най-малкото). Бърка ли ме стачка, която евентуално би компрометирала усилията ми да я получа? Естествено!
Естествено, че не трябва да те бърка, ако не участваш в нея.
Виж ако преподавателите стачкуват или университета, може и да ти компрометира усилията, но колегитети се борят за правата си, а ако ти си ОК, то тогава си учиш и толкова.
Поне така е в останалите университети.
В колежите е по-различно, но и те не те бъркат
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
monny

Мнение от monny »

joy добре е че така смяташ и аз преди години смятах че икономиката е голяма инвестиция, но се оказва че докато завършиш друга професия се оказва перспективна и трябва пак да учиш, май най добре е да учиш това което в момента хич не се търси, защото и на него ще му дойде модата :beer:
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

JOY, не можах да разбера от къде ги изкопа 1333 $ на месец, след като мах е 715 $ е ако имаш деца на твоя издръжка нещо се добавя но незнам колко.

Та за да не заблуждаваме хората ще дам моя пример

Магистратура 45 кредита, като минимума за редовно обучение е 9 кредита за есен, зима, и 6 за летния семестър.

Та нямам деца на моя издръжка и дохода на съпруга ЗА ПРЕДХОДНАТА година е под 11 000$ т.е. не ми влияе на стипендията. Ако е по-висок дохода му ще ми се намали стипендията, При теб как е станал този номер 15$ на час си минават 11 000 отвсякъде. Да не би той да работи сега - значи догодина ще ти намалят стипендията. Взема се моя доход за текущата година т.е доход от работа до 3 000 $ не оказват влияние.

Та 715 $ на месец + таксите за обучение

общо 11 100 от които 6 530 заем и 4570 - стипендия
Мисля че и за Мария положението е подобно.

Дава се само за сесиите които ще учиш. ако си записала само два триместъра както казваш че сега ти свършва годината как ги смяташ 9 месеца т.е. не си записала летен. За лятото не ти се полага нищо.
Просто си Вземете листа с калкулацията и ще разберете.
Нека и други да споделят.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Joy

Мнение от Joy »

Естествено, че не трябва да те бърка, ако не участваш в нея.
За съжаление, не е така! :( Дори да не искаш да участваш, биваш въвлечен насила заради мнозинството. За повечето от това мнозинство, тази диплома не е с такова значение като за мен. Отделен въпрос е възрастта и наивността на гласуващите,които не си дават сметка за последствията.
Да,слава богу,18-годишните "бунтовници" бяха принудени от преподавателите да продължат обучението независимо от тяхната "солидарност"!
joy добре е че така смяташ и аз преди години смятах че икономиката е голяма инвестиция, но се оказва че докато завършиш друга професия се оказва перспективна и трябва пак да учиш, май най добре е да учиш това което в момента хич не се търси, защото и на него ще му дойде модата
Има го и този момент. Но при взимане на подобни решения е нужна известна доза далновидност...

Да дам за пример думите на завършващ приятел без да споменавам имена (той се знае-извинявай,че те цитирам обществено, но примера е показателен!).
" Ти знаеш ли, че заплатата,която ми предлагат с новата диплома възлиза на 12 дол./час? Как да си плащам непосилните дългове,с които ме обвърза Шаре?"

Ами... :roll: Казвам аз, че за 2-3 год. обучение нещата едва ли са се променили кардинално в областта и че подобна диплома е резултат на невярно направени сметки. Дори 12-те хиляди да бяха не дълг,а безвъзмездно подарени пари, подобно обучение не струва похабените време и усилия. Но за това е трябвало да се мисли по-рано!
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

JOY написа:[[Лаптопите от много отдавна са задължително условие за започване на много специалности. Въвеждането на това условие за други в същия момент на въвеждане на правилата на Шаре няма връзка с второто. Не виждам връзка и относно плащането в универсален фонд... :roll: Това са някакви частни нововъведения на конкретната програма.
Govorim za parite koito sa neobhodimi na edin stydent za da se izdurja i da "spestiava" zaema. Tova niama ni6to ob6to nito s Charest nito s Landry...
JOY написа:С 4 курса на семестър не виждам защо да няма възможност да работи по време на обучението, както всъщност и правят повечето, които карат магистратура. Не може да се сравни с моите 7 курса... :roll:
Tvoite 7 izpita sa s po edin kredit a do kolkoto sum zapoznata kakvo predstavliavat i kolko raporti se praviat napravo sa 6ega rabota. Ne si misli 4e e sly4aino 4e sa mi slojili 3 kredita na kyrs. Ni6to sly4aino niama v kanadskoto obrazovanie. O6te pove4e 4e ti ima6 pravo na échec a az ne...
Моята субсидия (заем+ стипендия) възлиза на...12 000 : 9 месеца обучение=1333 дол./мес. Напълно достатъчно за издържане на сам човек.
Tvoiata sybsidia e 1333$ za6toto nai-veroiatno ima6 dete ili detza. I TOVA NE E SYBSIDIATA TI A DETZKITE. Ako ima6 edno dete izvadi ot tezi 1333$ - okolo 300$ ako sa dve detza -600$. Ne zabraviai 4e detzkite ti se na4isliavat i za mesetzite koito ne y4i6 t.e. liatnata sesia 4x300=1200 ili 4x600=2400.
Zna4i kakvo stava :
Ob6to 8 mesetzax1333$=10664$-(12x600$ detski )= 3464$ li4en zaem i stipendia razdeleni na 8 mesetza = 433$/mes. li4ni pari na mesetz

ili pri edno dete 10664-(12x300$ detzki)= 7064$ razdeleni po mesetzi =883$ li4ni pari za teb (puk moje i za suprygut ti).
Tezi 883$ na mesetz do kude 6te ti stignat i kolko ot tiah 6te spesti6 za da si zapazi6 zaema.
Ne mi se komentira pove4e dano pone 4islata ti govoriat ne6to...
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Joy

Мнение от Joy »

Та нямам деца на моя издръжка и дохода на съпруга ЗА ПРЕДХОДНАТА година е под 11 000$ т.е. не ми влияе на стипендията. Ако е по-висок дохода му ще ми се намали стипендията, При теб как е станал този номер 15$ на час си минават 11 000 отвсякъде. Да не би той да работи сега - значи догодина ще ти намалят стипендията. Взема се моя доход за текущата година т.е доход от работа до 3 000 $ не оказват влияние.
Не знам под каква сума трябва да е дохода за да не намали стипендията,но 15 дол./час е доход от предходната година. Може да са различни правилата за магистратура и бак? :roll:

Дава се само за сесиите които ще учиш. ако си записала само два триместъра както казваш че сега ти свършва годината как ги смяташ 9 месеца т.е. не си записала летен. За лятото не ти се полага нищо.
Нямам летен-точно така! Затова ще използвам възможността и ще работя лятото-възможност,която вие имате през годината. Сметките за 9 мес. са ти ясни, нали?
Tvoite 7 izpita sa s po edin kredit a do kolkoto sum zapoznata kakvo predstavliavat i kolko raporti se praviat napravo sa 6ega rabota. Ne si misli 4e e sly4aino 4e sa mi slojili 3 kredita na kyrs. Ni6to sly4aino niama v kanadskoto obrazovanie. O6te pove4e 4e ti ima6 pravo na échec a az ne...
Не си запозната. Нямам курс с по-малко от 3 кредита, а повечето са над 3. Освен това, по всеки предмет има минимум 2 изпита-теория и практика + няколко писмени работи. Нямам право на échec и съм вън от Университета при първия. ОК! Малко пресилено казано...Нямам право на échec на стажа. На теория имам право на 1 поправка, която не ти поправя оценката, но дава право да минеш. Знам, че в Университета Лавал нямате право на нито един échec и съм още по-учудена от реакцията ви на стачката, която всеки ден ви приближава все повече към подобен развой на нещата.
Govorim za parite koito sa neobhodimi na edin stydent za da se izdurja i da "spestiava" zaema. Tova niama ni6to ob6to nito s Charest nito s Landry...
Но има връзка с избора на програма и правене на предварителна сметка... :roll:
ili pri edno dete 10664-(12x300$ detzki)= 7064$ razdeleni po mesetzi =883$ li4ni pari za teb (puk moje i za suprygut ti).
Детски? :shock: Да,имам едно дете, за което си получавам редовно федерални+провинциални детски, които не смятам към тези пари...Ако имаш впредвид,че субсидията също се влияе от наличие/отсъствие на дете,не съм запозната. Но пък е логично, нали? Това дете също е намалък разход... Ще се поинтересувам колеги без деца какво всъщност получават...
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Joy,
Само от чисто любопитство ако искаш отговаряй, Та колко кредита си записала на семестър? Казваш 7 изпита от които всеки с по 3 или над 3 кредита, което прави минимум 21 кредита на семестър или аз не разбирам.
След като в повечето уни 12 са достатъчни за редовно обучение .........
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:
Не си запозната. Нямам курс с по-малко от 3 кредита, а повечето са над 3.
сериозно?

2 кредита Pratique de soins - maladie chronique 1
2 кредита Pratique de soins - maladie chronique 2
2 кредита Expériences de santé en périnatalité

два от 5 кредитните ти курсове са 2 семестъра, което дефакто ги прави 2.5 кредита на семестър
и ти остават един 4 кредитов и един 5 кредитов общо 19 кредита

общия сбор за 2 семестъра е колкото на другите, даже средно аритметично се пада по-малко.

Надявам се да не го тълкувате като заяждане, а просто не искам да изглеждам като някой идиот с моите 50тина градуейт кредита, след като жой ги пука по 20тина на семестър :wink:
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Joy

Мнение от Joy »

:lol: :lol: Лелеее,колко си информиран! Само че малко не са мои предмети това...Изглежда ползваш график на старата програма. Втори курс по старата в момента държат изпити, които ние отдавна минахме.

Искате доказателство за интензивността на програмата ми ли? Е,какво ще ви даде това? Леко успокоение,че вие не сте най-зле? Предполагам...Аз много бих искала да знам,че има по-зле от нас, но е малко вероятно...Колежка живее със студент-медицина и твърди, че и тяхната е по-лека от нашата...Бих искала да се убедя с очите си в обратното, ама нейсе...Единствения ми познат студент-медицина е в Торонто... :lol:

Ще получите подробния ми график утре! Имам, вярно, курсове по 2 кредита, но те са горе-долу толкова, колкото тези по 5. А пък от опит ще ви кажа,че тези от по 2 кр. са най-гадните, защото за малък срок от време искат голямо количество писмени работи... Хайде до утре! :wink:
Гост

Мнение от Гост »

JOY написа:Що се отнася до хулиганските прояви, с които банда студенти се проявиха тези дни, и които Омби така въодушевено изкоментира (липсва ти адреналин в живота ли?), нямам намерение да коментирам-който ги следи и има малко здрав разум, разбира и сам как това компрометира всичките ни лишения до тук по време на стачката в името на криворазбрана «солидарност»!
Изказването си заслужава първият ми жълт картон :lol:

JOY, ти стигна ли по химия до там, където се обяснява какво е адреналин и за какво се използва :?:

Също така, не съм те помолила да изнасяш в публичното пространство личните ни разговори, защото не държа личния ми живот да бъде публично достояние. Ако има нещо, което искам да споделя с публиката го правя :idea:
ivandi

Мнение от ivandi »

JOY, niama da e losho da otdelish malko vreme ot pretovarenata si s uchene programa i da prochetesh otnovo usloviata za zaemi i stipendii. Da ne se okaje na esen che neshto ne si razbrala (spomniam si edna podobna sluchka s edin test po frenski...)
"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
huba

Мнение от huba »

Az pak sam uchudena ,che niakoi ne si znae kolko sa mu zapisanite krediti.Nali vse pak v zavisimost ot broia na kreditite sa i frais de scolarité. :roll: :roll:
pumpy

Мнение от pumpy »

JOY написа::lol: :lol:

Колежка живее със студент-медицина и твърди, че и тяхната е по-лека от нашата...
D. syndromus filaretovae :D
Заключено