Водещият кандидат с Колеж по туризъм – тяхното ВАС + 3. На 31 години с максимални точки за възраст. Със сертификат Делф В2. Не съм работила от пет години по специалността. На въпроса и защо, отговорът беше за по- добре заплатена длъжност в момента. Това ми коства точки за област на образование, които по- принцип са 6. Иначе нямам прекъсване за стаж. Единствено две години за майчинство. Не ме попита защо е толкова дълго.
Вторият кандидат ще завърши средното си образование /вечерно/ - другият месец. Носеше документи с хорариум от училището и оценките си досега. Както и уверение, че му остава месец. Неговите нива на френски бяха дебютант. Има изкарани 2 нива на френски език, преди повече от година. След това подготовката му беше за интервюто. Начинът по - който мадам Базил му задаваше въпросите си не беше за ниво дебютант. Въпросите й са дълги и замотани. Опитах се да му помогна, защото виждах колко го объркваше това. Бях скастрена и от мадам и от преводачката.
Имаше един момент в интервюто ни, в който аз вече знаех че няма да вземем сертификатите. Отправи ми голяма критика за езика ми. Повтаряше го постоянно. Виждала, че съм я разбирала, че имам речник. Но фразите на изразяване не ми отговаряли на В2. В интерес на истината напрежението беше много голямо. Не ми идваха елементарни думи и изрази. Започвах, спирах, но не използвах преводач. Изразявах се по- просто. Критикуваше и акцента ми. В интерес на истината това много ме учуди ! Никога няма да успея да кажа френското р.
Намали и нивата ми на език - на В1 за разбиране и на А2 - за изразяване. Имам сертификат за В1 - Делф и ТСФК. Изкарани са миналата година от различни инстанции. Попита ме, а защо нямам Делф за А1 и А2.
Последваха въпроси, относно работата ми като управител на ресторант преди години.
Тя не взе много от документите ни. Дори и задължително поисканите за интервю. Въпроси къде искаме да живеем в Кебек. Не съм ли наясно, че всъщност има голямо пренасищане на трудовия пазар в сферата на туризма.
Последва смятане и дълго писане в компютъра, след което каза че не ни достигат около 8 - 9 точки, което е много и за съжаление ние не можем да вземем сертификати. Попитах я това ли е краят. Тя ми отговори положително. Благодарихме им - на нея и на преводачката, прибрахме си бумащините и тръгнахме. На вратата Мадам Базил ме извика и спря. Попита ме дали съм бременна ? Да, бременна в 5 месец. Попита ме за термина кога е - отговорих и август и започна едно бясно пресмятане наново. Ние седим прави до нея с палтата и чантите и чакаме.
Дадоха ни мъничка надежда. Каза ни, че ще работи отново върху досието ни и ще изпрати писмо, след около 2 месеца. Най- вероятно с искане за още допълнителни документи.
Има въпрос във форума - дали тя има старите ни документи. Да - точно това което бяхме изпратили първоначално. Но от исканите допълни документи, а при нас това ни се случи два пъти - нямаше нито един. Зад нея до стената бяха наредени - цял куп досиета, вързани с ластици.
Ако има други въпроси, относно протичането на интервю, с радост ще отговорим.
Като наше заключение само ще добавим - че се държи изключително много на френски език. След интервюто ние със съпруга ми откривахме много наши грешки, но истината е, че имате само час и половина за да се представите в най- добрата си светлина. Ние не успяхме. Явно трябва да работим по въпроса с напрежението

Успех на всички във форума в хода процедурата !