Простотии на българския манталитет

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
Ivan1007

Re: Простотии на българския манталитет

Мнение от Ivan1007 »

joro написа:
optics написа:Не чувствам НИКАКВА вина че съм напуснал. Отначало нямах никакво намерение и дълго време стоях след като масово колеги от университета напуснаха. Ходих по площади, виках, скачах, мръзнах, обгазяваха ме, надявах се, убеждавах песимистите как всичко върви на добре и на оправяне, работех на мизерна заплата неща които в развитите страни се плащат добре, като ме питаха примитиви от блока какво работя им казвах, после ме питаха за колко пари, аз казвах, те ме гледаха като ненормален и питаха - и защо седиш на тая работа, аз казвах - защото ми харесва. За да издържам семейството работих като втора работа свойствени и несвойствени дейности. Докато в един момент отидох в Япония и разбрах в каква лайняна дупка съм живял дотогава. Веднъж си закарах колата на сервиз. Японците в сервиза ме питаха какво работя. Аз им казах (то беше същото като в България). Те възкликнаха Е-е-е-е-е! и ме погледнаха с уважение. Истинско уважение. А в България аналогични хора ме гледаха с насмешка и недоумение.
Миналото не се връща, а се преглъща. Преди 15 години наистина стандартът на живот в България беше много нисък- средната заплата беше 100 долара, четири пъти по-малко от социалната помощ в Канада. От тогава доходите се вдигнаха, днес хората в България са много по-богати, отколкото тогава. Може да не сме стигнали американците, може и след още 50 години да не ги стигнем- за хората тук няма значение. Важното е в България да има прогрес и да става все по-добро място за живеене.
Йорко,
Аз никога не съм получавал социална помощ в Канада, но за разлика от теб знам, че фиксирана сума за “социална помощ в Канада” няма.
Знам, че още сравняваш средната работна заплата в България, която е по-висока от доходите на огромното мнозинство от живеещите в България, със социалните помощи в Канада, които получават малцина.
Хората в България не са по-богати, а може би малко по- бедни, но си остават най-бедни в ЕС без никакви изгледи това да се промени в обозримо бъдеще.
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
jet

Мнение от jet »

joro написа:
optics написа:Циганията в България Жоре се увеличава. И това че циганите се увеличават като бройка е само част от проблема.
Една много сериозна част от проблема която ти и другите живеещи там (това включва и всички мои роднини и приятели които обичам и уважавам) не виждате е, че циганията сред нециганския етнос се увеличава устойчиво. Това никак не ме радва. За съжаление обаче, докато не го видите, няма и да го преборите. Песимист съм по тоя въпрос.
Няма как да го видим този проблем, защото той съществува само в главите на хейтърите и на някои откачени националисти. И в Америка е имало много отрицателно отношение към негрите, имало е Ку Клукс Клан, в някои щати до 1963 г е имало отделни автобуси за бели и черни, отделни училища и т.н. С демократизиране на обществото тези проблеми намаляват и изчезват.
В България преди 10-15 години беше много по-голяма цигания- чалга, крадене на чистачки, центъра на София беше целия в боклуци. Сега чалга много по-рядко се чува, никой вече не краде чистачки, центъра на София стана по-чист, завършилите средно и висше образование цигани днес са много повече отколкото по времето на Бай Тошо. Цигани работят в Англия, Испания, Германия и други държави от ЕС и изпращат пари на семействата си в България- една голяма част от милиардите, които емигрантите пращат в България са от Манго, който бере ягоди, портокали и грозде в чужбина.
Сега викаш кметицата лъсна центъра и циганията се премести в кварталите.
joro

Мнение от joro »

Ivan1007 написа:
joro написа:
optics написа:Не чувствам НИКАКВА вина че съм напуснал. Отначало нямах никакво намерение и дълго време стоях след като масово колеги от университета напуснаха. Ходих по площади, виках, скачах, мръзнах, обгазяваха ме, надявах се, убеждавах песимистите как всичко върви на добре и на оправяне, работех на мизерна заплата неща които в развитите страни се плащат добре, като ме питаха примитиви от блока какво работя им казвах, после ме питаха за колко пари, аз казвах, те ме гледаха като ненормален и питаха - и защо седиш на тая работа, аз казвах - защото ми харесва. За да издържам семейството работих като втора работа свойствени и несвойствени дейности. Докато в един момент отидох в Япония и разбрах в каква лайняна дупка съм живял дотогава. Веднъж си закарах колата на сервиз. Японците в сервиза ме питаха какво работя. Аз им казах (то беше същото като в България). Те възкликнаха Е-е-е-е-е! и ме погледнаха с уважение. Истинско уважение. А в България аналогични хора ме гледаха с насмешка и недоумение.
Миналото не се връща, а се преглъща. Преди 15 години наистина стандартът на живот в България беше много нисък- средната заплата беше 100 долара, четири пъти по-малко от социалната помощ в Канада. От тогава доходите се вдигнаха, днес хората в България са много по-богати, отколкото тогава. Може да не сме стигнали американците, може и след още 50 години да не ги стигнем- за хората тук няма значение. Важното е в България да има прогрес и да става все по-добро място за живеене.
Йорко,
Аз никога не съм получавал социална помощ в Канада, но за разлика от теб знам, че фиксирана сума за “социална помощ в Канада” няма.
Знам, че още сравняваш средната работна заплата в България, която е по-висока от доходите на огромното мнозинство от живеещите в България, със социалните помощи в Канада, които получават малцина.
Хората в България не са по-богати, а може би малко по- бедни, но си остават най-бедни в ЕС без никакви изгледи това да се промени в обозримо бъдеще.
България е тръгнала от много ниска база и затова все още не може да догони богатите държави. Но има много голям прогрес през послените години и никой нормален човек не може да го отрече. Дали сме най-бедни в ЕС или не- това е доста спорен въпрос. Зависи от гледната точка. По индекс на човешкото развитие сме преди Румъния, имаме един от най-ниските коефициенти на безработица. Гърци идват да работят в Банско, въпреки, че в Гърция заплатите са по-високи. В Гърция безработицата е над 20% и е много по-трудно да си намериш работа. А за един безработен е по-добре да си намери работа, макар и на по-ниска заплата, отколкото да стои без работа.
Много българи се връщат от САЩ заради растящата престъпност там.
https://m.dnevnik.bg/sviat/2018/10/27/3 ... igagoga_v/"
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Много българи се връщали от САЩ заради високата престъпност там ... аз още не съм чул някой да се е върнал с тоя мотив, не знам откъде ги измисляш тия идиотщини. :D Можеш ли да цитираш поне един случай ? Въпроса е риторичен и не смятам да го повтарям като аблъда. :lol:
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

joro написа: България е тръгнала от много ниска база и затова все още не може да догони богатите държави.
Все още?
Какво загатваш? Че сме нещо повече от гърците?
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
joro

Мнение от joro »

roumensp написа:Много българи се връщали от САЩ заради високата престъпност там ... аз още не съм чул някой да се е върнал с тоя мотив, не знам откъде ги измисляш тия идиотщини. :D Можеш ли да цитираш поне един случай ? Въпроса е риторичен и не смятам да го повтарям като аблъда. :lol:
Ела в Банско да те запозная с такива хора.
Световен Ден на Идиота- денят, в който целия свят празнуваше избирането на Тръмп
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

joro написа:
roumensp написа:Много българи се връщали от САЩ заради високата престъпност там ... аз още не съм чул някой да се е върнал с тоя мотив, не знам откъде ги измисляш тия идиотщини. :D Можеш ли да цитираш поне един случай ? Въпроса е риторичен и не смятам да го повтарям като аблъда. :lol:
Ела в Банско да те запозная с такива хора.
Викаш от ЛА и Сан Франциско се връщат у Банско, кой не верва да отскочи до Банско и да провери. :rofl:
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

joro написа:
Ivan1007 написа:
joro написа:
Йорко,
България е тръгнала от много ниска база и затова все още не може да догони богатите държави. Но има много голям прогрес през послените години и никой нормален човек не може да го отрече. Дали сме най-бедни в ЕС или не- това е доста спорен въпрос. Зависи от гледната точка. По индекс на човешкото развитие сме преди Румъния, имаме един от най-ниските коефициенти на безработица. Гърци идват да работят в Банско, въпреки, че в Гърция заплатите са по-високи. В Гърция безработицата е над 20% и е много по-трудно да си намериш работа. А за един безработен е по-добре да си намери работа, макар и на по-ниска заплата, отколкото да стои без работа.
Много българи се връщат от САЩ заради растящата престъпност там.
https://m.dnevnik.bg/sviat/2018/10/27/3 ... igagoga_v/"
Йорко,
В Дневник не пише, че много българи се връщат от САЩ :D
Не на мен тия за високата престъпност, щото съм живял по за няколко месеца в няколко шата и имам роднини и приятели там. :D
От каквато и гледна точка да го гледаш България си е най-бедната. :tmi:
По HDI Румъния е като България, Гърция е далеч напред, а безработицата в България е ниска, щото два милиона се изнесоха от България, щото заплатите ти осигуряват мизерия. :tmi:
Тясната съветизация в широкия смисъл на думата води до широка идиотизация в тесния смисъл на думата.

Be careful when you follow the Masses! Sometimes M is silent.
joro

Мнение от joro »

ablood написа:
joro написа: България е тръгнала от много ниска база и затова все още не може да догони богатите държави.
Все още?
Гърците са от няколко десетилетия в ЕС, получили са от там толкова милиарди, колкото България няма да получи и след още 100 години членство в ЕС. Сравненията на България и Гърция са неуместни, ако ние като гърците имахме заеми от над 200 милиарда и получавахме финансовата помощ, която те получиха сега в София жълтите павета щяха да са от чисто злато, а от чешмите във всяка къща да тече уиски вместо вода.
jet

Мнение от jet »

Експерт: Кризата с кадрите в туризма ще се задълбочи през 2019:

https://www.24chasa.bg/novini/article/7122994"

Дори българите не искат на почивка в БГ, Жоре бълнуваш моето момче.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

joro написа:
ablood написа:
Все още?
Гърците са от няколко десетилетия в ЕС, получили са от там толкова милиарди, колкото България няма да получи и след още 100 години членство в ЕС. Сравненията на България и Гърция са неуместни, ако ние като гърците имахме заеми от над 200 милиарда и получавахме финансовата помощ, която те получиха сега в София жълтите павета щяха да са от чисто злато, а от чешмите във всяка къща да тече уиски вместо вода.
Само ще ти кажа, че почти всички в Северна Америка знаят Гърция - заради историята им, древната култура и учени, курортите им и че доста хора са ходили там. И почти никой не е чувал за България. Сравненията наистина са неуместни.

Гърция може и да излезе изобщо от ЕС и пак ще преживява прилично от туризма, но ако България излезе не ми се мисли.
joro

Мнение от joro »

jet написа:Експерт: Кризата с кадрите в туризма ще се задълбочи през 2019:

https://www.24chasa.bg/novini/article/7122994"

Дори българите не искат на почивка в БГ, Жоре бълнуваш моето момче.
През тази година има увеличение на туристите, както и на приходите от туризма. Май хейтърите сте тия, дето бълнувате. А проблемът с кадрите вестник "24 часа" си го дрънкат постоянно.
joro

Мнение от joro »

roumensp написа: Само ще ти кажа, че почти всички в Северна Америка знаят Гърция - заради историята им, древната култура и учени, курортите им и че доста хора са ходили там. И почти никой не е чувал за България. Сравненията наистина са неуместни.

Гърция може и да излезе изобщо от ЕС и пак ще преживява прилично от туризма, но ако България излезе не ми се мисли.
Гърция ще бъде първата държава от ЕС, която ще задминем. От гърците нищо не става, само с исторически легенди и византийски номера не се живее.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

joro написа:
roumensp написа: Само ще ти кажа, че почти всички в Северна Америка знаят Гърция - заради историята им, древната култура и учени, курортите им и че доста хора са ходили там. И почти никой не е чувал за България. Сравненията наистина са неуместни.

Гърция ще бъде първата държава от ЕС, която ще задминем. От гърците нищо не става, само с исторически легенди и византийски номера не се живее.
Кога ще я задминавате, преди или след като станете Швейцария на Балканите ? Може би при 7-ия мандат на Тиквата ? :D Забрави и да уточниш по какво точно ще я задминете. :lol:
joro

Мнение от joro »

roumensp написа:
joro написа:

Кога ще я задминавате, преди или след като станете Швейцария на Балканите ? Може би при 7-ия мандат на Тиквата ? :D Забрави и да уточниш по какво точно ще я задминете. :lol:
Изглежда твърде скоро ще се случи
https://money.bg/personal-finance/zapla ... siite.html"
Публикувай отговор