Мамят ли ви в магазините????
Taakaa, сега ще се опитаm да ти отговоря индиректно като ти разкажа една слу4ка и този път не аз бях "излъганото каmилче".Lub0 написа:Мда и аз съм от дугата планета явно, направо ви се чудя, къде ги намирате тези магазини и ресторанти...
Пазаруваmе с един приятел и той като всеки mъж дори не поглежда етикетите... Стигаmе до яйцата и той взиmа тези от 1,89$ (дали погледна цената mога саmо да гадая), но бяха опаковани с разли4на от обикновената опаковка и на mен mи светна лаmпи4ката 4е иmа нещо гнило. На касата плати около 3,50$ за този артикул...

Това не са търговски трикове, Сара. Кажи поне един у4ебник по mаркетинг където ги пише. Това се нари4а слаб контрол от страна на Коmисията за защита на потребителя. Просто таm функционерите си топлят mестата и не иm се правят проверки. Пък в Бг правят проверки за да рекетират mагазинерите (а не за благото на клиентите)... Така 4е от трънка на глог...
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Точно казано, sara!sara написа:мен това, което ме озадачава е, че има нещо като концентрация на всичко лошо дето може да се случи и то тая концентрация е все у едни и същи!
аз че понякога съм куцузлийка, такава съм си и го знам, особено като е за доставка на палм примерно, но пък и всеки ден на всяка крачка да ме лъжат, и навсякъде все на малоумници да попадам - малко множко ми се вижда
нищо лично - лично мнение
със здрве

И аз съм, мисля, от планетата на Ира.
В интерес на истината, да кажа обаче, че и мен веднъж ме излъгаха в магазин в Канада. Купих смокини, а касиерката ги беше таксувала като сини сливи, които бяха поне 5 пъти по-ефтини.

Веднъж ми се случи пък следното:
Докато майка ми беше на гости тук, хареса си в един магазин някакви колани и купихме няколко за подаръци за БГ. След 2 дена, като отвори торбата с коланите, за да ми покаже нещо, установихме, че са с един колан по-малко. Продавачката беше изпуснала или пропуснала да го сложи.
(Или, както някои от другата планета биха казали, беше ни излъгала с един колан.)
На майка ми й стана ужасно кофти и каза: "жалко". (Типична реакция на БГ потребител.

Разбира се, дадоха ни колана с усмивка и извинения. Момичето на касата каза, че са забелязали същия ден колан на пода зад касата.

Както казват тук: това направи деня ми!

Така е на мойта планета. Знам, сега някои може да кажат, че са се опитали да ме излъжат и да си сваля розовите очила. Може на други планети да изглежда така, не знам.
Може пък и нищо да не съм видяла от Канада още, все пак, тук съм само от 4 години...

В първите един-два месеца след пристигането ни и ние си мислехме,че етикета с намалението важи за стоката където е сложен,но след като няколко пъти платихме по-големи сметки от очакваното бързо се ориентирахме да гледаме малките буквички и цифрички,които показват кой артикул точно е намален и той много често естествено съвсем не е зад етикета. От тогава вече не обръщам голямо внимание на касовите бележки. Това обаче,което ме е потресло в КА. е надписването на разговори във фактурите за лонгдистанс. Първата компания,която смених заради това беше "Селекткомтелеком".Според това колко долу-горе ни е сметката слагаха и съотвтното количество (4-5,2-3) разговори някъде из Квебек.Тъй като все още не знаех как да си търся правата,а и с френския бях зле не съм ги търсила,а просто един ден наш приятел ни закачи на Стартек.Бях много доволна,защото си мислех,че проблемът е решен.Да,ама не.След три-четири месеца историята започна пак.Тогава вече се обадих,да питам какви са тези работи.Попаднах на хърватка и жената ми направи справка.Каза че номерът(той беше един и същ) е на някакъв магазин и предположи че имаме общ бизнес.МОЛИМ??? Казах че не съм за трите $,но не е честно и че следващичт път ще сменя компанията. От тогава сценката се разиграва периодично през няколко месеца, с различни служители и различни тел.номера в сметката ми с едни и същи обяснения,че някой от нас е говорил и трябва да си платим. Ей това много ме вбесяваше в БГ. а сега тук се вбесявам 100х,зщото и не съм си помисляла че може да е същото. Сега чакам да видя сметката от този месец и ако пак е същото ще мина на фонокарти.
Хмм, аз не знам от коя планета съм, обаче че и тук послъгват, така си е
Не е толкова нагло и брутално както в БГ (например сервитьор да се опитва сметка от 30-40 лева да я надпише със 7-8 лева - ясно забележима нагла проба), обаче си го правят. Не мога да твърдя нарочно или не, обаче е факт че се случват "грешки". Много пъти (колко много - ами поне 4-5 пъти) артикули които са отбелязани на промоция на касата ги маркират по нормалната цена и когато пазаруваш за 120-150 долара може и да не забележиш. Като им го посочиш - няма проблем оправя се и толкова. Досега не ми се е случило артикул с нормална цена да ми го маркират на промоционална
А големите компании (като Бел, Спринт, Роджърс и т.н. ) пък колко брутално лъжат (опа, пардон, "правят грешки") чак не е истина. Че после и трябва да се бориш с разни роботи от customer service и да им доказваш че сестра ти не е гейша
С това въобще не искам да кажа че тука е по-зле от БГ, напротив обратното е. Но ако човек обитава планетата "В Канада няма лъжци, мошеници и недобронамерени хора" може да остане неприятно изненадан. Това че тези неприятни аспекти са в пъти по-малко от БГ, не означава че ги няма.

С това въобще не искам да кажа че тука е по-зле от БГ, напротив обратното е. Но ако човек обитава планетата "В Канада няма лъжци, мошеници и недобронамерени хора" може да остане неприятно изненадан. Това че тези неприятни аспекти са в пъти по-малко от БГ, не означава че ги няма.
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
ako minesh na fonokarti i tam shte se "minesh"roni написа: Сега чакам да видя сметката от този месец и ако пак е същото ще мина на фонокарти.
tam pak ti kazvat imash 3 chasa i sled polovin chas ti svarshva kartata
nai sigurno si e s Bell Canada...moje i sprint, Telus, edna dve drugi po golemi kompanii
vsichki drugi sa moshennici koito izkupuvat vreme ot po golemite moshennici i go preprodavat ama ne im puka za teb i lajat kakto si iskat.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Sara и Val аз пък съм позитивен негативист (или понякога обратното
) - т.е. реалист.
Ще ви разкажа една случка от скорошния ми канадски опит
.
Обаче едно уточнение - арабските номера са ми известни щото съм бил в арабския свят и там са ме учили на тия трикове
.
Та случката е че си купих аз една памет за ПЦ-то ми и ми се наложи след 2 месеца да добавя още. Обаче на касовата бележка пише че срока за рекламация е 30 дни. Обаче аз си викам, абе я да видим дали ще стане номера с добавка в същия магазин (като върна старата) иначе ще си взема от Фючър Шоп или Бест Бай по коледа с намалени цени за 50$.
Отивам аз в магазина и като човек с арабски опит започвам (а срещу мен седи китаец
):
"- Имате ли едикаква си памет?"
Оня ми казва да господине, искате ли.
"- Да ама това дето сте го изложили не става за еди какви си процесори."
О.к. господине, сега ще видя в склада дали има такива.
Както се досещате имаше-е
.
Показва ми той оригинална микронска памет и аз започвам.
"- Ами да ще я купя ама имам тука една памет купена от вас и искам да я заменя, АКО МОЖЕ" (сега нали знаете, че "клиента винаги е прав" е основна мантра в търговията).
Обаче човека веднага включи и ми праща друг китаец да ми тества мойта памет та да видели дали е наред - и ме карат да чакам 10-на минути. Аз обаче не бързам за никъде. Собственика(или шефа) зад китайците ми се усмихва, усмихвам се и аз.
Връща се след малко другия вече китаец и казва, че всичко е наред. И с въпрос към шефа, казан тихо но аз си бях до тях
:
- Какво е вашето решение
!
При което, шефа се обръща към мен с усмивка и казва:
"- Клиента винаги е прав нали!
.
"- Да разбира се." му отговарям аз.
Обаче, китаеца взема неподходящата памет от щанда и ми я подава. Аз разбира се го контрирам.
"Тук пише , че тази памет е неподходяща за тези процесори" (естествено че е по-ефтина, сами се досещате).
Китаеца вече почва да нервничи и ми казва:
"- Ами ние нямаме друга!"
Аз му отговарям, ами преди малко вашия колега ми показа друга памет от склада
.
В тоя момент шефа почти щеше да се разхили а китаеца беше още по нервен но влезе и ми донесе "правилната" и по-скъпа памет, след което доста изнервен едва ми написа бележката
(и едно уточнение, втория китаец беше по възрастен и по опитен от първия, обаче де да знае като ме гледа бял, че съм бил на обучение при арабите
).
Та негативизма ми е, че ако ги оставим гарантирано ще ни се качат на главата, обаче взеха като цяло позитивно решение за мен и така това ми струваше само 8-9 долара срещу 50
.
А иначе това надлъгване в арабския свят е национален спорт и голям фън.
Последно като бях 2000 година, в един магазин получих най-големия комплимент от арабски търговец казан с усмивка
"- Вие българите се пазарите като истински араби!"
Което за мен си беше оценка, че не съм си попилял времето прекарано при тях а съм понаучил от занаята им нещичко
.
Обаче да си призная не го прилагам редовно, щото изисква много внимание (усилие)
Изводите си правете сами, моя е че хубаво и на не токова позитивните неща да им се радваме и да ги превръщаме в шоу
!

Ще ви разкажа една случка от скорошния ми канадски опит

Обаче едно уточнение - арабските номера са ми известни щото съм бил в арабския свят и там са ме учили на тия трикове

Та случката е че си купих аз една памет за ПЦ-то ми и ми се наложи след 2 месеца да добавя още. Обаче на касовата бележка пише че срока за рекламация е 30 дни. Обаче аз си викам, абе я да видим дали ще стане номера с добавка в същия магазин (като върна старата) иначе ще си взема от Фючър Шоп или Бест Бай по коледа с намалени цени за 50$.
Отивам аз в магазина и като човек с арабски опит започвам (а срещу мен седи китаец

"- Имате ли едикаква си памет?"
Оня ми казва да господине, искате ли.
"- Да ама това дето сте го изложили не става за еди какви си процесори."
О.к. господине, сега ще видя в склада дали има такива.
Както се досещате имаше-е

Показва ми той оригинална микронска памет и аз започвам.
"- Ами да ще я купя ама имам тука една памет купена от вас и искам да я заменя, АКО МОЖЕ" (сега нали знаете, че "клиента винаги е прав" е основна мантра в търговията).
Обаче човека веднага включи и ми праща друг китаец да ми тества мойта памет та да видели дали е наред - и ме карат да чакам 10-на минути. Аз обаче не бързам за никъде. Собственика(или шефа) зад китайците ми се усмихва, усмихвам се и аз.
Връща се след малко другия вече китаец и казва, че всичко е наред. И с въпрос към шефа, казан тихо но аз си бях до тях

- Какво е вашето решение

При което, шефа се обръща към мен с усмивка и казва:
"- Клиента винаги е прав нали!

"- Да разбира се." му отговарям аз.
Обаче, китаеца взема неподходящата памет от щанда и ми я подава. Аз разбира се го контрирам.
"Тук пише , че тази памет е неподходяща за тези процесори" (естествено че е по-ефтина, сами се досещате).
Китаеца вече почва да нервничи и ми казва:
"- Ами ние нямаме друга!"
Аз му отговарям, ами преди малко вашия колега ми показа друга памет от склада

В тоя момент шефа почти щеше да се разхили а китаеца беше още по нервен но влезе и ми донесе "правилната" и по-скъпа памет, след което доста изнервен едва ми написа бележката

Та негативизма ми е, че ако ги оставим гарантирано ще ни се качат на главата, обаче взеха като цяло позитивно решение за мен и така това ми струваше само 8-9 долара срещу 50

А иначе това надлъгване в арабския свят е национален спорт и голям фън.
Последно като бях 2000 година, в един магазин получих най-големия комплимент от арабски търговец казан с усмивка

"- Вие българите се пазарите като истински араби!"
Което за мен си беше оценка, че не съм си попилял времето прекарано при тях а съм понаучил от занаята им нещичко

Обаче да си призная не го прилагам редовно, щото изисква много внимание (усилие)

Изводите си правете сами, моя е че хубаво и на не токова позитивните неща да им се радваме и да ги превръщаме в шоу

- bliasaka
- Блясъчко Мечтателник
Predi vreme mi se naloji da vrashtam edna tehnika v Wal-Mart.No ia biah polzval poveche ot mesec.Otivam na customer service i kazvam,che iskam da ia varna.Momicheto me pita neshto neredno li ima s neia i az kazvam,che prosto ne sam dovolen.Tia me pita "Ami zashto idvate sled mesec?",na koeto az kazvam "Ami triabvashe mi tolkova vreme za da razbera dali sam dovolen ot neia i chak sega ustanovih,che ne sam"
Triabvashe oshte malko da se poobesniavam i da prilagam aktiorsko maistorstvo,no nakraia mi varnaha parite 

- Lub0
- Обратна връзка:
Тука Канада си е царството на връщането, имам колега, който върна стейкове в Коско, защото не му харесаха, също в канедиън тире, на есен се връщат масово спални чували и палатки както са си барабар с калтта след цяло лято по къмпинзите, незнам какво се оплаквате при положение, че ако си купите нещо, което не ви харесва може спокойно да го върнете обратно.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
- KolioBalkanski
- Marquis de Suhindol
- Обратна връзка:
да, за продукти е така
но за неща които са по телефона - ходи се разправяй с Бел Канада като работното им време е от 9 до 5 и дори тогава 4акаш наи малко 20-30 минути да се разправаш с тях
но за неща които са по телефона - ходи се разправяй с Бел Канада като работното им време е от 9 до 5 и дори тогава 4акаш наи малко 20-30 минути да се разправаш с тях
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
....nai sigurno si e s Bell Canada......
Те бяха първите хиени,които спечелиха омразата ми и които ми отвориха очите за "честните сделки и услуги".Толкова много пари им наринахме през първата година от пристигането ни,с техните промоции,бонуси и безплатни незнам си какво си,че не искам и да ги чувам.Ама като нямахме никакви познати,които да ни съветват,сами се блъскахме и лутахме,и каквото чуехме от тук-от там.Та няма за какво да се сърдя.А такива като нас има хиляди и те нали това използват,за да лапат парите на новопристигналите.
Освен това дават за БГ. 0.34,а Стартек-0.17. Като се откачих от тях не спряха да ми досаждат и да ми предлагат "най-изгодната" цена сигурно близо година.Накрая толкова ми омръзнаха с тъпите си въпроси,че започнах много нервно да им отговарям с въпроси и въобще забравих какво значи любезност. Скоро не са ми напомняли за себе си. Егати досадниците са.
Те бяха първите хиени,които спечелиха омразата ми и които ми отвориха очите за "честните сделки и услуги".Толкова много пари им наринахме през първата година от пристигането ни,с техните промоции,бонуси и безплатни незнам си какво си,че не искам и да ги чувам.Ама като нямахме никакви познати,които да ни съветват,сами се блъскахме и лутахме,и каквото чуехме от тук-от там.Та няма за какво да се сърдя.А такива като нас има хиляди и те нали това използват,за да лапат парите на новопристигналите.
Освен това дават за БГ. 0.34,а Стартек-0.17. Като се откачих от тях не спряха да ми досаждат и да ми предлагат "най-изгодната" цена сигурно близо година.Накрая толкова ми омръзнаха с тъпите си въпроси,че започнах много нервно да им отговарям с въпроси и въобще забравих какво значи любезност. Скоро не са ми напомняли за себе си. Егати досадниците са.

А аз си мисля, че съзнателно няма Контрол от страна на държавата, защото така се стимулира потреблението. Далаверата да върви, парите да се въртят, данъците да се плащат... нали разбирате. Колкото повече оборот, токлова повече данъци.
То и аз купих едни надиници, които миришеха на г***, ама за някакви 4-5$ да не мислите че съм била път обратно до магазина. Не. Просто наденици повече не купувам. Минах на чисто месо за готвене.
А като си говорим за предимствата в Канада - Купувам си един ден USB key 128mb на редовна цена, не на промоция, щото ми трябваше спешно, правих промоция в университета, имаше много снимки и с дискета не ставаше. Всичко ОК, обаче отивам след около 2 седмици да си купува фотоапарат пак във Фючър шопа и гледам - 256mb на същата цена на промоция. Ей, умрях си от яд. Продавачът ми вика какво се тюхкам, че изглеждам нещо разочарована, не харесвам камерата ли, аз му викам - ами купих го тоя кеу преди 2 седмици, а сега по-големият на същата цена. Пичът ми вика - ами заменете го за по-големия. Ееее, викам му аз, нали ще трябва да доплащам, не ми се набутва повече пари. Той ми казва - неее, вашият кеу е още в гаранция, може да го върнете или смените, т.е. замяната с по-големия ще ви излезе безплатно. Така лииии. На другия ден бях първа китка там и сега си имам малкото сладко 256мб ключенце за същата цена.
Има и готини неща, не отричам. Но има и много други които адски ме нервят. Забележете че наистина в магазините за техника и мобилните телефони са все индийци, пакистанци, араби, китайци... щото най-много те лъжат. И те гледат най-спокойно и мазно в очите
То и аз купих едни надиници, които миришеха на г***, ама за някакви 4-5$ да не мислите че съм била път обратно до магазина. Не. Просто наденици повече не купувам. Минах на чисто месо за готвене.
А като си говорим за предимствата в Канада - Купувам си един ден USB key 128mb на редовна цена, не на промоция, щото ми трябваше спешно, правих промоция в университета, имаше много снимки и с дискета не ставаше. Всичко ОК, обаче отивам след около 2 седмици да си купува фотоапарат пак във Фючър шопа и гледам - 256mb на същата цена на промоция. Ей, умрях си от яд. Продавачът ми вика какво се тюхкам, че изглеждам нещо разочарована, не харесвам камерата ли, аз му викам - ами купих го тоя кеу преди 2 седмици, а сега по-големият на същата цена. Пичът ми вика - ами заменете го за по-големия. Ееее, викам му аз, нали ще трябва да доплащам, не ми се набутва повече пари. Той ми казва - неее, вашият кеу е още в гаранция, може да го върнете или смените, т.е. замяната с по-големия ще ви излезе безплатно. Така лииии. На другия ден бях първа китка там и сега си имам малкото сладко 256мб ключенце за същата цена.
Има и готини неща, не отричам. Но има и много други които адски ме нервят. Забележете че наистина в магазините за техника и мобилните телефони са все индийци, пакистанци, араби, китайци... щото най-много те лъжат. И те гледат най-спокойно и мазно в очите
Alina