Няма по-прост народ от българския.

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
grozdan

Re: Няма по-прост народ от българския.

Мнение от grozdan »

ivalin написа: Гроздане, в кой от осемте епитета посочени от мен се откри, че се изръси така неподговено ни в клин, ни в ръкав?!
Ивалине, много подготвено се изръсих. Но специално за тебе и една твоя приятелка следващият път ще почукам и (забележи!) помоля за разрешение да пиша ;)
Чета те, гледам и не вярвам на очите си - как може да не пишеш правилно на родния си език, а едновременно с това се имаш за капацитет по много въпроси?! Как може да си едновременно патриот, комунист и русофил? Защо така внимателно, но все пак некадърно, подбираш фактите, за да подкрепиш съшитите си с бели конци тези? М?
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

grozdan написа:Ивалине, много подготвено се изръсих. Но специално за тебе и една твоя приятелка следващият път ще почукам и (забележи!) помоля за разрешение да пиша ;)
Чета те, гледам и не вярвам на очите си - как може да не пишеш правилно на родния си език, а едновременно с това се имаш за капацитет по много въпроси?! Как може да си едновременно патриот, комунист и русофил? Защо така внимателно, но все пак некадърно, подбираш фактите, за да подкрепиш съшитите си с бели конци тези? М?
Гроздане от възпитание ще отговоря на въпроса ти, защото ми го задаваш съвсем лично, можеше и на лични, но щом така предпочиташ... ОК. Явно не си достатъчно дорасъл, за да си отговориш... А за стила ми на писане старая се да подражавам и да изглеждам актуален, а и още от малък много бягах от училище. Така и не станах много грамотен. Та аз съм само един тракторист, а за това не се иска много граматика или висша математика. :!: Все пак да не забравяме, че след 10-ти това стана изключително модерно. Всички така пишат и говорят, като започнеш от журналистите, водещите на различни предавания, всички малки и големи политици, че и много преподаватели в училища и университети, та дори и в БАН... Аз защо да съм по-назад?! Всички да ме сочат с пръст и да ми викат, че съм динозавър ли? Питам те аз?! М?:lol:
ПП. И да не забравя да ти "благодаря", че успя да ме вкараш в шипките, ако не и в кофата, зависи кой ще се прецели!
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Да здраствует тракторизъм! :D :party: :rock: :rofl:
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

emilcho написа:
ivalin написа:
speedy написа:Значи професорът е имал избор, или да подвие опашка, или да се махне от правителството, но да запази достойнството си и позицията си. Ами избрал е.

И следващият път не го слагай там, където е Левски.
Един историк за винаги е свързан с имена като Левски, Ботев и, който и друг да било от националната ни история! А що се отнася до титлата на Божидар Димитров, той е старши научен сътрудник II степен от 1985 г., но тъй като в публичното пространство присъства с титлата професор (която не е равнозначна на ст.н.с. II), през декември 2009 заявява публично: „Аз никога не съм се титулувал като професор.“ Съобразно сега действащия закон научното звание "старши научен сътрудник ІІ степен" съотвества на "доцент".
Да беше споделил, че цитираш уикипедията.
Щото така някой би си помислил, че си способен сам да напишеш едно изречение грамотно.
Това, че като историк Божидар Димитров е "свързан" с Левски и Ботев изобщо не го прави достоен българин. Нито пък това, че чисто популистки плаши Турция с вето. Мислиш ли, че, ако и когато ЕС реши да приеме Турция, точно България ще наложи вето?
Хайде сега, грешки сме - хора правим.
Уан запетая ту мени? ;)
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

Павел написа:
emilcho написа:
ivalin написа:
speedy написа:Значи професорът е имал избор, или да подвие опашка, или да се махне от правителството, но да запази достойнството си и позицията си. Ами избрал е.

Един историк за винаги е свързан с имена като Левски, Ботев и, който и друг да било от националната ни история! А що се отнася до титлата на Божидар Димитров, той е старши научен сътрудник II степен от 1985 г., но тъй като в публичното пространство присъства с титлата професор (която не е равнозначна на ст.н.с. II), през декември 2009 заявява публично: „Аз никога не съм се титулувал като професор.“ Съобразно сега действащия закон научното звание "старши научен сътрудник ІІ степен" съотвества на "доцент".
Щото така някой би си помислил, че си способен сам да напишеш едно изречение грамотно.
Това, че като историк Божидар Димитров е "свързан" с Левски и Ботев изобщо не го прави достоен българин. Нито пък това, че чисто популистки плаши Турция с вето. Мислиш ли, че, ако и когато ЕС реши да приеме Турция, точно България ще наложи вето?
Уан запетая ту мени? ;)
Запетая се слага пред че, а също така и в началото и в края на всяко подчинено изречение ("ако и когато ЕС реши да приеме Турция").
Що въобще се обаждаш за неща, от които си нямаш понятие?
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

emilcho написа:
Павел написа:
emilcho написа:
ivalin написа:

Уан запетая ту мени? ;)
Запетая се слага пред че, а също така и в началото и в края на всяко подчинено изречение ("ако и когато ЕС реши да приеме Турция").
Що въобще се обаждаш за неща, от които си нямаш понятие?
:rofl: Седни си - двойка!

Като човек с понятие, би трябвало да си чул за изключения от правилото, че пред "че" винаги се слага запетая; примерно - въпреки че, тъй че, само че, в случай че, при условие че... Като човек с понятие, би трябвало също да си чул за въвеждащи думи за условие - в твоето изречение "мислиш ли че, (ако)...". И в такива случаи запетаята се изпуска пред "че". И накрая, би трябвало да си чул и за случаи на отстъпление на синтактичния пунктуационен принцип в полза на фонетичния.

Обобщение - като комбинация от горните две причини, в така конструираното от теб изречение, не би трябвало да има запетая между "ли" и "че".

"Мислиш ли че, ако и когато ЕС реши да приеме Турция, точно България ще наложи вето?"

Прочети "моя" и "твоя" вариант и си задай риторичния въпрос, кога изречението е по-благозвучно. След това ми изпрати бележника си по пощата. :D
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Има излишна запетая, но тя е тази между "че" и "ако", освен ако в ингилизкия правопис преподаван по програма "Знание" е било друго. :lol:
Аз така мисля, но не мога да го твърдя със сигурност, защото не съм филолог. :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

Павел написа:Бла-бла
Обяснявам бавно, дано да схванеш:
Мислиш ли? - просто, въпросително изречение.
Мислиш ли, че точно България ще наложи вето? - сложно съставно с подчинено допълнително изречение; двете изречения са свързани с подчинителния съюз "че", пред който се слага запетая.
Мислиш ли, че, ако и когато ЕС реши да приеме Турция, точно България ще наложи вето? - сложно смесено изречение. Тук третото, вмъкнато изречение се отделя със запетаи.

Това са граматически правила и не виждам какво общо с тях има благозвучието. Пък ти си пиши благозвучно, ако искаш. Не ме бърка. Само не го пробутвай за граматически правилно.
Освен това, една запетая (или липсата ѝ) не променя смисъла на написаното от мен или теб, за разлика от постовете на Ивалин, които, освен че са написани неграмотно, са напълно празни откъм смисъл и съдържание.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Е досега разбрахте ли ???? :tmi:
"прости" ли сте или "умни" ???!!!!???!!! :n: :n: :n:
Или сте овчари а другите овце ? :lol: :rofl: :rofl:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

emilcho написа:
Павел написа:Бла-бла
Обяснявам бавно, дано да схванеш:
Мислиш ли? - просто, въпросително изречение.
Мислиш ли, че точно България ще наложи вето? - сложно съставно с подчинено допълнително изречение; двете изречения са свързани с подчинителния съюз "че", пред който се слага запетая.
Мислиш ли, че, ако и когато ЕС реши да приеме Турция, точно България ще наложи вето? - сложно смесено изречение. Тук третото, вмъкнато изречение се отделя със запетаи.

Това са граматически правила и не виждам какво общо с тях има благозвучието. Пък ти си пиши благозвучно, ако искаш. Не ме бърка. Само не го пробутвай за граматически правилно.
Освен това, една запетая (или липсата ѝ) не променя смисъла на написаното от мен или теб, за разлика от постовете на Ивалин, които, освен че са написани неграмотно, са напълно празни откъм смисъл и съдържание.
Проблема ти е, че знаеш само правилата, без изключенията им.

Опят двойку
Поздрав от Решетников

http://www.art-portrets.ru/art20veka/op ... rtina.html"
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

Павел написа: Проблема ти е, че знаеш само правилата, без изключенията им.

Опят двойку
Поздрав от Решетников

http://www.art-portrets.ru/art20veka/op ... rtina.html"
Проблемът ти е, че нищо не знаеш.
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

emilcho написа: Проблемът ти е, че нищо не знаеш.
А ти и това не знаеш...!!! :lol: Колкото и да се заяждаш с всички, като се правиш на най-сложно устроения орган на централната нервна система , си оставаш в заглавието на темата!!! Ти и за тракторист не те бива, защото докато се чудиш с пълен или непълен член се пише и ще се брулнеш в първото дърво... :rofl:
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

ivalin написа:
А ти и това не знаеш...!!! :lol: Колкото и да се заяждаш с всички, като се правиш на най-сложно устроения орган на централната нервна система , си оставаш в заглавието на темата!!! Ти и за тракторист не те бива, защото докато се чудиш с пълен или непълен член се пише и ще се брулнеш в първото дърво... :rofl:
wtf?
кое не зная бе, Ивалине?
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

emilcho написа:
ivalin написа:

wtf?
кое не зная бе, Ивалине?
Ти и това толкова простичко нещо ли не можа да разбереш, че все още не знаеш, че нищо не знаеш бе, Емиле...?!!! :!:Радвай се на това, че си много повече от правия ъгъл (повече от 90°, но нямаш за 180°).
grozdan

Мнение от grozdan »

Ивалин се старае да ни докаже правотата си в избора на заглавие с всяко свое мнение. ХвалА на таквизи прогресисти!
Танграта рече и отсече: Един влог за 1% лихва вади повече дивиденти от префърцунените им инвестиции.
Публикувай отговор