Language police

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
haimana

Re: Language police

Мнение от haimana »

krimon написа:ама какви са тези простотии, защо трябва да им отговарям :fubar:

Някакъв си Марто, живеещ в Албърта се намъкнал да коментира Квебекски бюджет в подкрепа на френския език - 5 милиона долара годишно увеличение. Какво те интересува, а ? Тези данъци, които плащаме в Квебек, можем да си ги влагаме където искаме.

Що не коментираш Стивън Харпър и закупуването на Ф35 за 40 милиарда долара - пари и на данъкоплатците от Квебек ? Или пък още по-безумната флота от 10 военни фрегати, която беше предвидена за 30 милиарда, ама сега ще се окаже, че ще струва над 330 милиарда ... От какъв зор трябва да се влагат толкова пари за военни цели ? За защита ?

Ами реформата на закона за "застраховка при загуба на работа" ? Това да не са федерални пари, че да се опитват да ги отнемат на вложителите им ?

Това вече ще бъде по същество, ама не съм се надявала, че тук ще обсъждат сериозни неща :yawn:
:rofl: krimon, какви са тия простотии да има езикова полиция в 21 век. "На сила хубост не става" е казал българският народ.
За EI какво да го коментирам? Не знам дали са федерални пари(то не знам и какво влагаш в това понятие), ама знам, че не са Кебекарски only :) .
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

haimana написа: :rofl: krimon, какви са тия простотии да има езикова полиция в 21 век. "На сила хубост не става" е казал българският народ.
За EI какво да го коментирам? Не знам дали са федерални пари(то не знам и какво влагаш в това понятие), ама знам, че не са Кебекарски only :) .
Първо да уточня, че office québécois de la langue française не е езикова полиция, така е наречена от ИРА, даже не и от цитираната статия.

А застраховката при загуба на работа със сигурност ще знаеш какво е ако получаваш работен фиш - това са твоите собствени отчисления, които се "управляват" от федералното правителство. Това са твоите собствени пари, които очевидно не е достатъчно да спестяваш, за да получиш обещетение ако загубиш работата си. Ще ти трябва специалното одобрение на федералните, за да използваш собствените си пари.
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

Сега езиков, а скоро и политически контрол!!!
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

krimon написа:
Първо да уточня, че office québécois de la langue française не е езикова полиция
The principles and means of Québec's language policy
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Обещитението за беазработица какво общо има?
Направо като в детската градина "Моля другарката, Гошко е по лош "
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

IRA написа:Обещитението за беазработица какво общо има?
Направо като в детската градина "Моля другарката, Гошко е по лош "

Aко госпожата защитаваща езиковоият тероризъм погледне статистиката ще се убеди, че болшинството от данъкоплатците в Канада са самоусигиряващи (малък бизнес, контрактори, субконтратори ...) и по закон не им се полага обезщетение при безработица.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Всъщност реформата е добра. Аз я подкрепям.

Радой Ралин
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Езиковия тероризъм издава безсилието на силните за деня да реагират адекватно и по цивилизован начин на нуждата на хората добре да научат/използват и основния език на континента освен задължителния. Безсилието явно е вече в критична фаза щом се стига до такива крайности, а после дори и те да осъзнаят че това е наистина твърде крайно и да последват извинения. Такава вечна несигурност на ситуацията едва ли някога ще върне големите американски и канадски бизнеси обратно в Квебек, а тези които все още са тук обмислят изнасяне. Като например завода на Electrolux, който местят в Мексико поради невъзможност да се справят с безкрайните искания на местните синдикати неотстъпващи по безцеремонност на "езиковата полиция".
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Реформата има разбира се нещо общо, аз по-горе съм го написала, ама да има кой да чете ;) Що се отнася до това дали реформата е добра или лоша, може и да ни изкажеш съображенията си, Ира, защото само твърдение, че е добра нищо не означава.

А като гледам колко върли противници-бг англофони :D има въпросната "езикова полиция", които твърдят че в Квебек живеят добре, работят и не им се налага да ползват френски език, едва ли е толкова зле положението с закон 101 :*
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

:y:

Така е, засега минавам между капките и от повече от 10г. не ми се е налагало да ползвам френски дори и в магазина. Не че не искам, а просто защото не го знам на достатъчно добро ниво, а вече не мога да си позволя да зарежа всичко и да се върна в училището да уча - има твърде много по-важни неща от добър френски за мен в момента. Ще направя обаче всичко възможно децата ми да нямат поне този проблем.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Още едно доказателство, че езиковата полиция е напълно излишна. Тъй или иначе не могат да огрeят навсякъде. :D

На мен френския не ми пречи. Колкото почече езици знае един човек, толкова по добре.
Има една поговорка "Хубост на сила не става", не е случайна.
Последно промяна от IRA на Пон Фев 25, 2013 12:48 pm, променено общо 1 път.

Радой Ралин
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

krimon написа:Ами реформата на закона за "застраховка при загуба на работа" ? Това да не са федерални пари, че да се опитват да ги отнемат на вложителите им ?
Kакви вложители те гонят бе. Реформите засягат само тарикатите, които години наред системно точат от EI в пъти повече, отколкото са "вложили".

Ама това, че съм в Албърта не ти пречи да ми бъркаш в джоба, а? Докато това продължава, за тебе съм "Сър", а не някой си Марто :D.
Аватар
analgin
.

Мнение от analgin »

krimon написа: Някакъв .... намъкнал да коментира Квебекски бюджет в подкрепа на френския език - 5 милиона долара годишно увеличение. Какво те интересува, а ? Тези данъци, които плащаме в Квебек, можем да си ги влагаме където искаме.
Не спомням да съм се съгласявал да ме представляваш :(
Със сигурност плащам повече данъци от теб и предпочитам парите ми да отиват за нещо полезно, а не за езиков тероризъм.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

хм, не съм много сигурна дали плащаш повече данъци от мен ;)
А не аз, а мнозинството в Квебек е решило да избере Полин Мароа, нали така :P

Сър Марто от Едмънтън, община Алберта :rock: :rock:

Гледам че достигнахме до консенсус: на никой от бг англофоните не му пречи френският език. Остава да достигнеме до консенсус, че 40 плюс още 300 милиарда за военни цели на правителството са значително по-безумни за харчене от парите на данъкоплатците от 5 милиона /за френски език/ и 50 милиона за застраховка при загуба на работа :y:
Последно промяна от krimon на Пон Фев 25, 2013 1:39 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

analgin написа:
krimon написа: Някакъв .... намъкнал да коментира Квебекски бюджет в подкрепа на френския език - 5 милиона долара годишно увеличение. Какво те интересува, а ? Тези данъци, които плащаме в Квебек, можем да си ги влагаме където искаме.
Не спомням да съм се съгласявал да ме представляваш :(
Със сигурност плащам повече данъци от теб и предпочитам парите ми да отиват за нещо полезно, а не за езиков тероризъм.
Хаха, забравих за този й коментар. Аз почвам да си мисля, че фразата "equalization payments" няма превод на френски. Щото ако беше чувала за тях, кримоната нямаше да звучи като някое разглезено леке дет се плюнчи на баща си щото си купило айпода със собствени пари :D
Публикувай отговор