здравейте,
като гледам - дискусията е доста жива
martatabs написа:Като чета файла на Victualia все едно чета официалният сайт на Ministère de l’Immigration et des Communautés culturellesл, от което си правя извода, че тази сесии е насочена по-специално към тези, които тепърва ще подготвят документите, а не като цяло за процедурата. Може и да греша

martabas, не знам защо, но искрено ме развесели, карайки ме да се смея на себе си - в стремежа си да бъда кратка и ясна явно съм постигнала сполучлив сухарски стил хи-хи-хи
сега по-сериозно - ами да, наистина презентацията е насочена главно към бъдещите кандидати. Тя трая точно един час, след нея водещият обяви кратка пауза от 4 мин., по време на която пусна видео за Квебек и каза, че това е времето, което ние, участниците в сесията имаме, за да си напишем въпросите към него в чата. Аз не успях да си задам въпроса, просто защото не можах да го формулирам добре за толкова кратко време. За това бих могла да дам една препоръка на бъдещи участници в инфо-сесии - напишете си домашното предварително, така да се каже, т.е. имайте си въпросите готови, и когато обявят старт на задаването им просто ги копирайте в чата - така ще успеете да изпратите дори и няколко въпроса. Направи ми впечатление, че задаваните въпроси бяха по-скоро от хора, които вече са подали документи, така че и за тях (нас) може да се почерпи важна информация. Водещият разбира се ги чете и подбира на момента тези, които сметне за интересни.
И още - моето лично мнение е, че тези сесии са полезни и ако човек мисли, че са дезинформативни, по-добре да не се включва - това отнема час и половина - два и просто няма смисъл да си губи времето. Но аз смятам, че за много хора биха били много полезни и най-вече за такива, които наистина сега "прохождат" в процедурата. Информацията, която се дава е точна и представена в много разбираем вид. Аз например преди една година доста време загубих в лутане, докато се ориентирам в морето от информация. Ако имах поглед върху нещата от една такава сесия от началото, щеше да ми бъде много по-лесно да синтезирам нещата в главата си и, сигурна съм, щеше да ми коства много по-малко време да събера пакета с всички необходими документи, отколкото без нея